15 Mart 2017 Çarşamba

Sc nostalji #73; Iulian Filipescu


Bana sorarsanız Galatasaray tarihinin gördüğü en özel futbolculardan biri ama hakkı yeterince teslim edildi mi tartışılır. 96 - 2000 arası dönemde elbette Hagi / Popescu gibi isimler ilk olarak yazılır, devamında Filipescu / Ilie gibi isimleri anarız. O dönem Romanya piyasasının en iddialı isimleriydi belki de ve bunu mükemmel kullandık.
Hagi / Popescu gibi isimlerin kalite ve tecrübesinden, Filipescu ve Ilie gibi isimlerin ise hem kalitesi hem de maddi anlamda sağladıkları kazançtan.

Filipescu, Galatasaray'a Hagi'yle birlikte 96-97 sezonunda gelmişti. Popescu ise 97-98 sezonunda transfer edilmişti ama akıllarda genellikle farklı kalmıştır. Galatasaray'a transfer olduğunda 22 yaşındaydı, yetenekli bir isimdi. Stoper oynuyordu ama bir anlamda defansif jokerdi de diyebilirim. Futbol aklı yüksek, top tekniği olan, geriden oyun kurabilen, her iki ayağını da kullanan, fizik noktasında da sağlam bir futbolcuydu. Her iki bekte de oynayabildiğini hatırlıyorum, hatta defansif orta saha noktasında bile.

Defansif joker dediğim bir isimdi ki Galatasaray'da geçirdiği 2.5 sezonda da katkısı büyük oldu. Popescu geldiğinde taşlar yerine oturmuştu aslında, Popescu / Filipescu ikilisiyle güçlü bir defans hattı doğdu diyebilirim. Galatasaray'ın Uefa Kupası'nı kazanan kadrosunda da olmasını isterdim ama gelişen o kadronun değerli bir ismi oldu. Ahmet Yıldırım'ı Filipescu'nun boşluğu için almıştık mesela, defansif bir joker yaratmak anlamında. Fatih Terim çok severdi böyle isimleri, o dönemin kadrosunda birçok ismi "joker" kavramı içinde değerlendirebiliriz.

98-99 sezonunun ortasında Real Betis'e transfer oldu ve orada da uzun yıllar boyunca forma giydi. Önemli bir rakam kazanmıştı Galatasaray ve bir önceki sezonda da Adrian Ilie'nin Valencia'ya satışı da düşünülerek doğru bir yol bulmuştu aslında. Devamı çok gelmedi, o dönemin kadrosundan beklenen rakamlar kazanılamadı ama doğru transfer denildiğinde Filipescu ve Ilie gibi isimleri öncelikle konuşmamız gerekiyor.

Yukarıda da dediğim gibi, hakkının yeterince teslim edildiğini düşünmüyorum. Büyük futbolcuydu ama çok fazla ses getirmiyordu, anılmıyordu. Galatasaray'a da 2.5 sezon önemli bir katkı verdi, giderken de güzel bir rakam kazandırdı. Benim unutmadığım yabancılardan biridir, hep Popescu deriz ama Filipescu gibi bir ismi de bulmak kolay değildi ve bulamadık zaten..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir