27 Nisan 2017 Perşembe

Bedelsiz ihtimal #12; Mattias Johansson


Bedelsiz futbolcular üzerine bir ilgimiz var, transferin geleceğini de bu tarz isimler şekillendirecek. Doğru yol da bu, ekonomik anlamda sıkıntı yaşanıyor derken. Serbest futbolcu piyasasında çok geniş bir yelpaze maalesef yok, en azından geçen 2 sezonun bereketi kalmadı diyebilirim. Ama aradan olabilecek isimler çıkıyor tabii, Mattias Johansson da o futbolculardan biri.

25 yaşında, 2011 - 2012 sezonundan bu yana AZ Alkmaar formasını giymekte. Çok genç yaşta, iyi bir potansiyel olarak bu takıma katılmıştı ama potansiyeli gerçek anlamda yansıttığını söyleyemem. Bir patlama yapamadı ve AZ Alkmaar kariyerinin uzunluğu bu yüzden. Belli bir istikrarı var tabii, bu sezon 35 maça çıkmış, geçmiş yıllarda da bu rakam hemen hemen aynı. Tudor'a da uyabilecek bir bek, sağ kanada rahatlıkla yazabilir. Sağ bek, orta sahanın sağı veya hücumun sağında da oynayabiliyor.

Yeterliliği tartışacağız tabii, Linnes'de olmayıp onda olan ne var gibisinden. Ya da Linnes'in üzerine neden düşülmüyor, şans verilse ondan da iyi bir isim çıkmaz mı? Bu durum teknik direktörüne göre değişiyor, geliştirici bir teknik direktörümüz yok maalesef. Linnes'i Abdullah Avcı veya Şenol Güneş gibi isimlerin elinde görmek isterdim, mutlaka aşama kaydederdi ama Galatasaray'da olmadı. İstikrar gösteremedi diyelim ama üzerinde de durulmadı, ilk kötü maçında kenara alınan o oldu.

Linnes'in bir diğer sıkıntısı da Molde'den geç ayrılmasıydı, 24 yaşında Galatasaray'a geldi ama 18 yaşındaki bir futbolcuya yaklaşır gibi yaklaştık ona. Potansiyeline inandığımız, yetenekli gördüğümüz bir isimdi ama bu durumu hiç konuşmadık mesela. Mattias Johansson ise çok genç yaşta AZ Alkmaar'a katıldı, belki beklenen patlamayı yapamadı ama iyi bir istikrar gösterdi. 175 maçı var bu takımda, 6 gol 11 asistle oynamış. Hollanda Ligi'nin gerçeklerini düşündüğümüzde gol ve özellikle asist sayısı az ama kötü bir futbolcu değil. 

Galatasaray'a yeter mi gibisinden konuşur, tartışırız ama Linnes'in bir tık önünde, en azından edindiği tecrübe ile. Sezon sonunda sözleşmesinin bitiyor olması da onu değerli kılacak. Galatasaray'a kötü İsveçli pek gelmez, Elmander'den kaynaklı sevdiğimiz bir ülkedir ki bu tarz kuzeyli futbolcular da genellikle iyi iş çıkarabiliyor. Transfer edilebilir yani, bu tarz isimler zarar getirmez.

Özetlemek gerekirse, tempolu, fizik olarak kuvvetli (Linnes'e göre ön plana çıktığı konu), sağ tarafı bütünüyle iyi kullanan bir isim. Gol / asist rakamları sıkıntılı ama iyi bir futbolcu, sözleşmesinin bitiyor olması da bu transferi olası kılıyor. 

3 yorum:

  1. Kötü İsveçli gelmez demişsin. "Linderoth", "Linderoth" . Tamam onun sakatlığı büyük bir sorun oldu.

    Ben Ajaxçıyımdır o yüzden pek Az Alkmar, Feyenord, Psv ye bakmam. Hollada oyuncuları teknik yeterlilik bakımından üst düzey oluyorlar genellikle. Tempo konusunda da sıkıntı çekmezler çünkü en kötü takımlarının beki son çizgiye kadar gidip gelmekte.
    Bu oyuncuyu önerdiğine göre Tudor un Cavandayı işleyemiyeceğini düşünüyorsun demektir. İyi tutarsa ve dediğin kadar iyiyse bir Eboue etkisi yaratmasada bir Cİhan Haspolatlı etkisi yaratabilir. Ki bizim uzun zamandır bu kalitede bile bekimiz olmadı. Çok uçan bir oyuncu değil gibi gözüküyor ve yanlış hatırlamıyorsam pas konusunda ve oyun kurmada iyi ki bu bizim aradığımız bir şey beklerden bir tanesinde.

    Bu anlamda bana adadığın Vblogger kısmında sorduğum bir soru ile birleştrieyim bu konuyu. Tudor Sneijder in göbeğini iyice eritti ve 8 kilo vermesini sağladı. Selçuk un tempo ve güçsüzlük problemini sıkı antreman ile sonlandırdı. 3-4-3 oynadığımızı düşünürsek Sneijder i sol iç (yani 4 lünün ortasındaki ikilinin solu) Selçuğuda savunma 3 lüsünün gerisindeki oyuncu(tıpkı 90 lardaki libero gibi) oynatırsak sol kanada bu yukarda bahsettiğin oyuncunun sol kanat versiyonu ile takviye edersek. Takımın bütün sorunları düzelmiş olmaz mı?
    Bu sayede hem futbol aklı olan savunmacıya kavuşacağız, hemde orta sahada regista ya kavuşacağız. Yani hem savunmada hemde orta sahada oyun aklı olan bir oyuncu yaratmış olacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Linderoth olayı büyük şanssızlık, asla kötü futbolcu değildi :)

      Sil
  2. Jan olde riekerink ve ajax altyapısı hakkında (sanırım norvecliydi yazar) 2011 de yazılan bir yazi okumuştum, bizdeki genel kanının aksine, kuzey ülkelerden (özellikle de norveç) gelen oyuncuların yetenekli olmalarına karsin hollandali oyunculara göre çalışmayı sevmedikleri ve bu yüzden hollanda gibi aynı antrenmanin kusursuzluga ulasilincaya kadar tekrar tekrar yapıldığı ülke altyapılarında zorlandıkları yazıyordu.. Bu antremanlara örnek olarak ta savunma bekleri gösteriliyordu..
    Ben bu yazıyı okuduğumda (geçen sezonunun ikinci yarısı) aklima linnes gelmiş ve acaba diye evhamlanmistim.. Zira bu linnesi izlerken yetenekli olduğunu görüyorsunuz ama sanki her maçta bir şeyi yanlış yapıyor, hep bir şeyler eksik.. Belki JOR la anlasamamasinin sebebi de bu mentalite farkiydi..
    Şimdi bu ısveçli ama yıllardır düzenli olarak hollanda liginde oynayan sağ bekle ciddi ciddi ilgileniyorsak ve alabilirsek, bence pişman olmayız..
    Devre arasında sidiki maiga geldi denendi, sonra 3-4 oyuncu daha geldi gitti, geçen ay 18 yaşında bir forvetin floryada denendiği yazıyordu, bugün yine 18 yaşlarında bir kaç genç oyuncunun takip edildiği yazıyor, sanırım bu yaz için bir scouting projesi var ve bu kez ciddiler..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir