29 Nisan 2017 Cumartesi

Bedelsiz ihtimal #13; Christian Noboa


Bazı futbolcular kader değiştirir, yaşa bakmaksızın. Beşiktaş'ta Atiba / Ernst etkisi misali, ilk aklıma gelen isimler. Atiba'nın son 2 sezonda verdiği katkı çok kıymetli, Ernst de geldiği dönem yaşanan Beşiktaş şampiyonluğunun mimarlarından. Bu futbolcular da 30+ yaşlarda geldi ve verdikleri katkı, kattıkları karakter büyük oldu. Christian Noboa da o tarz bir adam, Kurban Berdiyev'in Rostov'unun olmazsa olmazı.

Kurban Berdiyev büyük hoca, bunu tartışmam. Rubin Kazan günlerinden Rostov'da yaptıklarına. Ondan vazgeçmiyor, hemen hemen her gittiği takıma da götürüyor. 32 yaşına geldi ama bu takımın hala en önemli parçalarından. Geride önemli bir Rusya kariyeri var, arada PAOK denemesine rağmen. Kurban Berdiyev vazgeçmiyor ondan ama onun da Rostov'daki dönemi muamma, nasıl ilerleyeceği bilinmiyor. Noboa'nın da sözleşmesi bitiyor, ayrılacağı tahmin ediliyor ama ne yapacağını bilemem.

Bildiğim ise şu, gelmesi durumunda mutlaka katkı verebilecek bir isim olması. Bu pozisyon için Leiva vari isimleri yazıyoruz ama Noboa'nın da sözleşmesinin bitiyor olması onu alternatiflerden biri kılmalı. Yaşa bakmadan, devamlılığı olan, istikrarlı ve önemli bir tecrübe barındırıyor. Merkez orta saha ama ön libero, hatta 10 numara dahi oynayabilecek bir isim. İki yönlü orta saha diyeceğiz, 8'e daha yakın ama temposu yüksek bir isim.

Yeni sezonda nasıl oynayacağımızı bilmiyorum ama orta sahada her oyuna uydurabilirsiniz. 4-3-3 desek en gerideki "regista" rolünü müthiş üstlenir. Melo vari bir sertlik elbette bekleyemeyiz ama savunma yardımı iyidir, oyunun iki yönünü oynar, devamlılığı vardır. Orta sahada ikili de oynarsınız, iyi tamamlayıcıdır, Nigel De Jong gibi isimlere kıyasla. Pas oyununa yatkındır çünkü, ceza sahası içi ve çevresi koşularını iyi yapar. Daha da önemlisi karakterli ve lider özelliği olan bir futbolcu.

Bu sezon daha çok 10 numara'da oynamış, 30 maçta 6 gol 4 asisti var. Rostov kariyerinde ise 59 maçta 10 gol 7 asist, bu da bir önceki sezon daha geride oynamasından kaynaklı. Güçlü bir isim yani, takımınız içinde x-faktör olabilecek, verdiği katkıyla "az paraya büyük iş" dedirtecek isimlerin başında gelir. Gençleşmek önemli ama bu tarz tecrübelere hayır demem, böyle futbolcuların etrafında gençleşmek gerekiyor..

3 yorum:

  1. Lucas Leiva alırız biz, milyon dolarlarımızı çöpe atar çöp olmuş yabancılarda umut ararız. Paramız bol ya saçarız biz. Scoutumuz var deriz ama scouttan hiçbir fayda görmeyiz. Eee büyük takımın adamlarıyız biz. Herkesin gördüğünü göremeyenlerle dolu bir takımız. Ne acı...

    YanıtlaSil
  2. Noboa'nın maliyeti Leiva'nın yarısı kadar olur, hatta 3'de 1'i. Verecekleri katkı da hemen hemen aynı, hatta Noboa'nın hücum noktasında biraz daha farklı özellikleri varken.

    YanıtlaSil
  3. Ben bu isimleri yazıyorum ama kesin almalıyız noktasında değil, bedelsiz futbolcu piyasası maalesef böyle.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir