2 Mayıs 2017 Salı

Jackson Martinez & Galatasaray, Çin piyasasını iyi koklamak lazım


Galatasaray'ın 4-4-2 de oynayabileceğini gördük, hatta Tudor'un yeni sezonda esas düzeni sanki bu olacak. 3-4-2-1 gibi 3'lü savunma kombinasyonlarına daha odaklıydık ama esas formasyonun 4-4-2 üzerine olması muhtemel. Tudor'un iki forvet transferi isteği de sanki bu durumu onaylıyor gibi, 2 iyi forvet istiyor. Podolski'nin ayrılığı sonrasında da hem bitiricilik hem de kalite noktasında önemli bir eksik doğacak.

Gençleşmek önemli ama bazı pozisyonlarda yaştan ziyade kaliteye odaklıyım. Stoper ve forvet için düşüncem bu, kaliteye yatırım yapılmalı. Diğer pozisyonlarda gençleşebilirsiniz, tempoyu ve dinamizmi yükseltmenin de diğer önemli konu olduğunu düşünüyorum ama forvette iyi bir bitirici gerekiyor, stoperde de lider bir karakter.

Jackson Martinez ismi de bu noktada Galatasaray'ın gündemine girdi. Yıldız oyuncu, fazlasıyla iddialı bir forvet. Ama sakatlık kaynaklı bir sorunu var, bu noktada Çin günleri hiç iyi gitmedi ve hayal kırıklığı oldu. Oysa rekor rakamları konuşuyorduk onun için, Porto'dan Atletico Madrid'e 37.1 milyon avro'ya transfer olmuştu. Atletico Madrid'den Çin'e ise 42 milyon avro karşılığında gitti ama sakatlıklardan kaynaklı çok fazla takip edemedim kendisini ve piyasası fazlasıyla düştü.

Yaşı 30 ama, onun adına bir şans daha var diyebileceğimiz bir dönem. Sakatlık olayı iyi araştırılmalı, eğer sorun yoksa Galatasaray'a transferi çok güzel olabilirdi. Çin piyasasında bu tarz gözden düşen futbolcular var ve oradaki yabancı sınırı kaynaklı da bu isimlerden kolaylıkla vazgeçebiliyorlar. Sözleşmelerini fesih etmeleri zor, çılgın rakamlara imza atıyor bu futbolcular ama sırf o kontenjanı açabilmek için de bu futbolcuları bedelsiz kiralayabiliyorlar. Beşiktaş'ın Demba Ba ve Ersan Gülüm transferleri bir örnek, futbolcuların maaşlarını Çin kulüpleri ödüyor hala.

Jackson Martinez için de böyle bir umut var ve transferi cazip kılan da bu. Hep verdiğim örnek, bu tarz kalitesi ortada forvetlerin yeniden ayağa kalkabilmeleri için en uygun ortamlardan biri de Türkiye. Yaşa bakmıyor bu iş, hemen hemen hepsi oynadıkları takımları taşıdılar ve günümüzde de Eto'o, Vagner Love gibi örnekler var. Ya da Mario Gomez diyeyim, o örnek daha çok uyuyor. Fiorentina dönemi sakatlıklarla boğuştu ve beklenen etkiden uzaktı ama Beşiktaş'ta yarattığı fark büyük oldu. Jackson Martinez de özellik itibariyle çok benziyor ve sağlıklı görüntüsünde de fark yaratmama gibi bir şansı yok.

Ceza sahası golcüsü işte, çok iyi bir bitirici. Galatasaray'ın da eksiği bu değil mi, ceza sahası içinde bitirecek bir isim aramak. Eren Derdiyok bu yönde tek isim ama onun da sınırları belli, yine de Tudor sonrası katkısı önemli. Jackson Martinez'in de gol noktasında katacağı değer büyük olur, hareketli bir pivot, golü koklayan ve bulan. İyi araştırmak lazım, sakatlıkla ilgili bir mesele yoksa değerlendirmek gerekir, iyi bir fırsat çünkü..

4 yorum:

  1. İki forvet diyorsa 3-4-3 e bile oynayabiliriz. Ki sonuçta forvet dediğin şey Sinan, Bruma gibi oyuncularada deniyor. Bu iki forvet istemesinin nedeni bu iki oyuncudan birisi Yasin yerine oynayacak oyuncu. Ki Yasinin dünkü röportajı bunu kanıtlar nitelikte.
    Bu yüzden Selçuk ve Sneijder i feda edip 3-4-3 oynayacağız yada Sneijder e feda diyeceğiz, Selçuğada hadi kardeş kulübeye deyip 3-4-2-1 oynayacağız. Ki iki durumda da İleri uç oyuncusu hareketli bir oyuncu olacak. Brumanın yanındaki oyuncu gol yükünü üstlenebilecek değişik bir tip oyuncu olacak. Yani aranan kan Martinez değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklerinin hiçbiri olmayacak bence.Senaryo yazmışsın.

      Sil
    2. Hayaller taraftarın şuan sığınabileceği tek şey. Hani olur ya bizim Sneijder memleket hasretine yanıp tutuşurda Ajax ta oynayacağım diye kontratını feshederse yada Amerikadan bir teklif gelirse gidebilir. Selçuk için ise belki bu dünyada herhangi bir takım yöneticisinin kafasına saksı düşerse ve bu kişi " Bu Selçuk kritik anlarda frikik atmayı seviyor, bu Hakan Çalhanoğlu da frikik ve şut dışında yaptığı pek bir şey yok Selçuk ta işe yarayabilir" deyip Selçuğu isteyebilir.

      Sil
  2. Jackson Martinez veya Balotelli haberleri bana İbrahimoviç haberlerini anımsatıyor. Dahası değil. Dursun Özbek'in "maaş bütçesi düşecek" açıklaması ve kulübün içinde bulunduğu finansal durum bu transferler için uygun değil. Bundan daha acı olanı ise yönetimin o işi becerebilecek seviyede olmaması. O vizyona sahip adam şu an yönetimde yok. Bana kalırsa önümüzdeki sezon da bir tatlı huzur almaya gideriz Kalamış'tan.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir