5 Nisan 2017 Çarşamba

Linnes'i konuşalım, yeni dönem adına şansını


Linnes'i herkes destekliyor, herkes arkasında ve oynaması gerektiğini dile getirdi durdu. Ben de yazdım / çizdim, Linnes'in hakkının verilmediği nokta çok. Mustafa Denizli ile de bu böyle oldu, Riekerink'le de devam etti. Eleştirdiğim anlar da var, özellikle gelişemiyor vurgusuyla ama kolay da değil yani, hakkı tam anlamıyla ne zaman verildi ki ya da ne zaman düzenli bir şekilde forma buldu.

Galatasaray'da devam edebilmesi de belli ki pozisyon değişimi ile mümkün olacak. Bazı değişimlerin kariyer uzattığından bahsederim ama bu örneği genellikle 30 yaş üzeri isimler için kullanırım. Linnes ise 25 yaşında ama bu örnek ona çok uydu. Galatasaray'da oynadığı bütün maçları izledim, sizler de katılırsınız ki gösterdiği en iyi performanslar hep sol bekte oldu.

Bu sezon Bursaspor maçı var mesela, sol bek başladığı. Uzun zamandır forma giymemişti ama o maç sol bekte iyi bir görüntüsü vardı. En azından sol bek oynayabileceğini göstermişti diyeyim, Adanaspor maçının 2. yarısında ise Galatasaray'daki en iyi performansını gösterdi. Müthiş bir sol bek oyunuydu o, en son hangi sol bekimizden herhangi bir maçta böyle hücum katkısı almıştık? 

Devamlılık önemli, elbette bir 45 dakika içerisinden hüküm vermek zor ama Linnes'in Galatasaray formasıyla iyi performansları hep sol bekte. Sağ bek oynadığı maçlarda çok öne çıktığını görmedim, hücumda katkı vermediği gibi savunmada da ezildiği. Ama Linnes teknik bir isim, teknik özelliği ile ön plana çıkıyor, öncelikli beklenti hücum. 

Sol tarafta kat ederek oynuyor, bu da onu iyi gösteren özellik. Şut veya orta noktasında Linnes hala geride, bunları da yapması gerekiyor ama aut çizgisine kadar inip kat edebiliyor mesela. Ya da vücudunu öne koyuyor ve rakibi arkasına aldığında rakibin onu durdurmak için faul yapmaktan başka bir şansı kalmıyor. Adanaspor maçının 2. yarısında bunları yaptı ve farkın açılmasında en büyük faktördü. Ayrıca Galatasaray adına da en çok ikili mücadele kazanan isim olmuş, bu da bir artı.

Tudor'un önemli kozlarından biri olacaktır, Tudor böyle teknik bek oyuncuları seviyor. Bu yolda bir hücumcudan da bek yaratabiliyor ya da bu tarz bekleri daha ön plana çıkarabiliyor. Latovlevici bir örnek mesela, Linnes'in de bu noktada bir şansı var. Hem sol hem sağ bek olması da onu değerli kılan bir diğer özellik. Sol ve sağ beklere transfer gerekli ama Linnes'in de ciddi bir şansı var, üzerine düşmeye devam edilmeli..

8 yorum:

  1. Burak Bey Azubuike Okechukwu hakkında düşünceleriniz nelerdir merak ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetenekli bir isim, Appiah'a benzeyen bir tarz. Genç oyuncu, yatırım yapılabilir. Osmanlıspor N'Diaye yi sadece 300 bin avroya almıştı mesela, Azubuike'yi Malatyaspor'da oynuyor diye ön yargılı yaklaşımla karşılamamak lazım.

      Sil
  2. Linnes konusunda Adanaspor maçı doğru bir kıstas olmaz.Linnes bir sistem oyuncusudur. Bireysel yeteneği öyle mükemmel değil. Ayağı da ahım şahım değil. Sağ veya sol bekin kanaatimde ilk görevi defanstır. Linnes`in kademe ve top kapmadaki eksileri çok açık. Ofansif açıdan etkili ama orta şut kalitesi rezalet.Topu önüne atıp ardından koşan bir oyuncu ki kontra oyunda çok etkili. Galatasaray`ın beki olur mu? Bu haliyle çok zor ama gelişebilir, gelişecektir umudunu taşıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bu şansları niye Sinan Gümüşten yana kullanmıyor çok merak ediyorum.
    Birde Sabrinin sağ açık oynadığı maçta sağ bekte oynamıştı. O maçtaki performansı da fena değildi

    YanıtlaSil
  4. Linnes sağbekte oynarken, solak olduğu icin içeriye kat etmeye calisan bir yapisi vardı ve çizgi tarafından arkaya oyuncu kaçırıyordu, solda oynarken çizgiye paralel olarak ilerliyor ve savunmada adamını daha kolay tutabiliyor.. Moldenin oyun sistemi neydi bilmiyorum ama muhtemelen üçlü oynuyorlardı ve o da bir orta saha oyuncusu gibi oynuyordu, başka türlü parlaması zor görünüyor.. Riekerink linnesi harcadı deniyordu ama onu sol beke çekerek belki de kariyerinin önünü açan kişi oldu.. Tabii galatasaray bu sezon ataklarını büyük ölçüde Bruma ve sneijderin olduğu sol kanatta çoğalarak yaptığı için, kontralari da genelde o kanattan yedi, ve bu da orada oynayan oyuncunun işini zorlaştırdı, carolun bu kadar eleştirilmesi de ondan, ama tudor bu asimetrik hücum gücünü her iki kanada yaydı ve beklerin işini kolaylaştırdı, elbette bunda kompakt oyun anlayışının da rolü var.. Linnesin tudor döneminde oynadığı rize ve trabzon maçlarina bakarsak, her iki maçtada 1 pozisyon dışında aksamadigini görebiliriz, ama özellikle trabzon maçında yediğimiz 2. Golün faturası ona kesildi ve biraz hak ettiğinden fazla eleştirildi.. Oysa o gole bakarsak, sol stoper carolun gerideki sol kenar linnese doğru kullandığı bir taç atışında kaptırılan top ve arkasından gelen golü görebiliriz, ordaki en bariz hata taç atışını carolun kullanmasıdir (ikinci hata da atışı geriye doğru kullanmasi), futbol bazen bu kadar basittir, tıpkı tudorun o maçta yediğimiz ilk gol sonrası yaptığı muhteşem açıklama gibi, "7 kişiyle geldikleri için golü attilar" bu kadar.. Son olarak, sol kenar alternatifleri arasında, carole pas oyununda bir adım önde, geriden oyunu cok iyi kurabiliyor ve hücumda özellikle brumanin boşa kaçmasını sağlayacak ekstra pas istasyonu oluyor, ama kompakt oyunda linnes avantajlı, çizgiye iniyor ve öyle veya böyle her hücumu atağı sonlandirmaya yönelik olarak oynuyor, üstelik sağ ayağını daha iyi kullandığı için arkasına daha az adam kaçırıyor.. Carole ise sol stoperde özellikle hücuma katkı açısından cok faydali bir alternatif ve taraftarın olumsuz tutumunu hiç hak etmiyor..

    YanıtlaSil
  5. Evet, öyleymiş, sol ayağıyla attığı sutlardan ve sağ ayağıyla verdiği isabetsiz paslardan dolayı solak olduğunu düşünüyordum, ama videodan izleyince sağ ayağını kullanıyor, gerci her iki ayağını da kullanabiliyor, adana maçında sol ayağıyla açtığı ortaların zayıf olması bu yüzden demek

    YanıtlaSil
  6. Moral bozukluğu içinde kafamda baştan yazmışım trabzon maçını, tekrar izleyince ikinci golde linnes kaçırıyor olcayı, elbette carole o iğrenç pası atmak yerine kaleciye dönse sorun olmayacak ya da wesley sneijder linnese biraz yardım etse sol kanat öyle aksamayacak ama sonuçta benim gördüğüm linnes sol kanadı tek başına kullanabilecek bir oyuncu değil gibi.. Eğer üçlü oynayacaksak bir sol bek mutlaka alınmalı ya da orada rodrigues oynamalı..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir