28 Mayıs 2017 Pazar

Gomis / Podolski kıyası değil aslında amaç, Galatasaray'ın ihtiyaç duyduğu forvet


Gomis'le alakalı konuşmaya devam edelim. Sevgili Fırat Demirtaş güzel bir istatistik paylaştı, Gomis ve Podolski kıyası üzerine. Aslında temel olay Gomis / Podolski kıyası değil, Galatasaray'ın ne tarz bir forvete ihtiyaç duyduğuna yönelik güzel bir veri;



Gomis'in en formda sezonlarından biri zaten, gol sayısını konuşmaya dahi gerek yok. Podolski'ye göre çok daha fazla maça çıktı ama iki oyuncunun tarzlarını ayıran bazı özellikler var. İkili mücadele kazanma oranı gibi ya da yüksek top kazanma oranındaki büyük farklılık. 

Podolski de Gomis de hareketli forvetler mesela, ceza sahasında çakılan isimlerden değiller. Podolski için sahte 9 vurgusu yapıyorum çokça, 10 numara gibi bir serbestliği var, pas aksiyonlarına katılıyor, dışarıdan soluna topu aldıkça mümkün olduğunda şut atıyor ama ceza sahasına çok az giriyor. Mücadele içinde yok, baskı yapmıyor, ikili mücadeleleri kaybediyor, uzun top almıyor. Bu da Galatasaray'ı hücumda eksik kılan unsurlardan biri. Podolski'nin kalitesine lafım yok ama eski gücü de kalmadı. O gücü kalmadığı için kanattan forvete evrildi mesela.


Geçen sezonu hatırlıyorum, özellikle yarış içinde olduğumuz dönemi. Yıkılmayan bir Podolski vardı, hatırlayın Benfica maçında attığı golü. Bu tarzda golleri vardı, darbeyi aldığında düşmeyen, ayakta kalan ve sonuca ulaşan. Zaten müthiş bir bitirici, belki de en önemli özelliği ama gol aksiyonuna o kadar az girer oldu ki. Sadece şutla yaşar oldu, bu da yetmiyor. Galatasaray'ın forveti çok daha büyük farklar yaratmalı.

Gomis'e gelirsek, bitirme noktasında Podolski'nin gerisinde aslında ama gol sayısı çok daha yüksek. Attığı şut sayısı da öyle doğal olarak, çünkü gol aksiyonunun içinde. Gomis de hareketli oynuyor, sabit değil ama hareketli oyunun hakkını veriyor. Mücadele içinde var, güçlü ve yıkılmıyor, çok daha hızlı Podolski'ye göre ve pivot santrafor özelliği de var. Defanstan top çıkarma farklılığına bakar mısınız, bu mücadeledir işte. 

Gomis'in son yıllarda oynadığı maç sayılarını yazmıştım zaten, 30 maçın altına kolay düşmüyor. Kalp ritmiyle alakalı bir sıkıntı yazılıyor ama ciddi bir durum bu seviyede oynayabilir miydi? Maç sayısı anlamında istikrarı ortada ki transferi gerçekleşirse formda bir isim de almış olacağız. Gomis, Galatasaray'ın ihtiyaç duyduğu forvet, umarım gerçekleşir bu transfer. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir