21 Haziran 2017 Çarşamba

4'lü savunma düşüncesi, Sneijder'e sıcak bakmaması ve değişim


Tudor'un Ntvspor röportajı güzel oldu. Yeni sezona yönelik merak ettiğim sorular vardı, çoğuna cevap bulduğumuzu düşünüyorum. Ben 3 sonuç çıkardım bu röportajdan. Yeni sezonda 4'lü savunma oynama düşüncesi, Sneijder'e sıcak bakmaması ve takım içinde yaşanacak değişim.

4'lü savunma düşüncesine şaşırdım, 3'lü savunmaya odaklanacağını düşünüyordum. 3'lü savunma demek en az 2 stoper hamlesinin gerekliliği anlamına gelirdi ama sayısal anlamda çok fazla stoper var elimizde. Maicon transferi konuşuluyor ki büyük bir maddiyat anlamına gelir bu. 2. hamle zor, bu noktada mevcut isimleri düşünmek zorunda. 

Sezon içinde 3'lü savunmayı denemişti ama ısrarcı olmadı, mevcut kadroyla da bunu gerçekleştirmesi zordu. 4-2-3-1'e dönmesi bu noktada doğal, Sneijder'le de başka oyun imkansız. Ama hiç kanat hamlesi gündeme gelmiyor mesela, bu durum da benim için acaba 3'lü savunma mı demekti. Kesin ifadeyle söyledi, 4'lü savunma olacak diye. Maicon hamlesi bu noktada yeterli ama başka bir mesele var.

Galatasaray orta sahasında revizyon olmadığı sürece stopere Sergio Ramos'u alsak dahi sorun var demektir. Galatasaray'ın savunma sorunu stoper kaynaklı değil sadece, orada lider ve güçlü bir profil gerekliliğini hissettik ama bu orta sahayla her stoper rakibin kucağında kalır. 4'lü veya 3'lü savunma fark etmiyor aslında, orta saha ve bek profili değişmek zorunda.

Sneijder konusuna gelince, belli ki Tudor ona karşı soğuk. Belhanda konusunu açalım, Tudor belli ki daha hareketli, kreatif özelliği olan, driplingi olacak bir 10 numara istiyor. Belhanda ise bir hücum jokeri, saydığım bu özelliklere sahip. Sneijder büyük kalite ama statik bir adam, mesele o. Ayrıca yarın başka bir sorun çıkmayacağının garantisi yok. Şunu da yazayım, ligin son haftalarında büyük çıkış yakalamıştı, fizik noktasında da geliştiğini gördük. Tudor'un payı var bu noktada ama Sneijder demek ölümüne 4-2-3-1 anlamına gelecek. Tudor bunu istemiyor.

Tudor'un açıklamalarından altı çizilecek bir detay ise gol beklentisi. Sneijder ve Podolski'yi eleştirme nedeni bundan, gol bekliyor. Podolski hayal kırıklığıydı, bu bir gerçek. Sneijder'in ise iyi bir asist rakamı var, son haftalarda çok toparladığını da gördük ama ceza sahası içinden 1 golü yok mesela. Girmiyor oraya, kaleden çok uzak ve topla kat edemiyor. Nice daha defansif aksiyonlu bir takımdı ve Belhanda da sol kanat ağırlıklı oynadı. Amacı şu, Belhanda'yı rakip ceza sahası içinde daha çok bulundurmak. Gol yükünü o hücum dörtlüsünden bekliyor. Kanatlardan o verimi almıştı ama forvet veya 10 numaradan istediğini alamadı.

Bir de takım içinde değişiklik işte. Geçen sezonun 11'ine göre çok farklı isimler göreceğiz diye düşünüyorum. Çok transfer yapacağız, orası kesin. İyi de harcıyoruz, ne kadar doğru bilmiyorum ama harcıyoruz işte. Maicon, Gomis ve Belhanda gibi isimlerin maliyeti büyük. Tudor'a iyi bir kadro verilecek gibi görünüyor, umarım altından kalkar..

10 yorum:

  1. Her yer konusuldu bir tek orta sahanin ortasi konusulmadi. Selcuk kaliyor zaten gitmesi hic gundem olmadi fakat yanina alinacak birinden bahsedilmedi. Bu sene de Cigerci'yi 11 e yazacaksa simdiden kendisine gecmis oldun dilerim.

    Ayri bir nokta, 6. ve 4. olmayi "disaster" yani felaket olarak degerlendirdi. Mert yine her zaman ki gibi yarim yamalak bir tercume ile olaya "rezillik" dedi. Cok buyuk bir yanlis bu. Ustunde kilerin kendisini uyarmasi lazim keza sezon boyunca da bunu bir cok kez yapti. Ingilizce'ye hakim oldugum icin bir cok kez yakaladim, Portekizce Ispanyolca kim bilir neler soyluyor / soylemiyor.

    Ayrica Tudor'un tam bir Balkan cocugu oldugunu gorduk. Dobra dobra, teklemeden, lafi eveleyip gevelemeden acik acik konustu. Eminim ki taraftar karakter anlaminda biraz rahatlamistir. Ben cok begendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta saha konusunun ısrarla altını çiziyorum. Bu orta saha rotasyonunda ne savunma sorunu düzelir, ne de hücumda istediğini oynayabilirsin..

      Sil
  2. Yeni bir takım kurmak için dörtlü defans sanki daha kolay bir geçiş sunuyor, en azından transferi planlamak daha kolay, bir stoper, bir sol bek, bir sağ bek ile defans hattını yenileyecek, carole, linnes ve milli stoperlerimiz yedek olacak ve şişkinlige neden olmayacaklar..
    Orta sahada bana göre vainqueur transferi tek başına yeterli, yanında tolga ile iyi bir ikili olurlar, Vainquer güçlü ve topu oyuna iyi sokabilen bir oyuncu, geçen sene dejong-tolga ile yaşadığımız sıkıntıyı yasamayiz diye düşünüyorum..
    Kanat oyuncusu olarak sağ kanat için bir arayışın olduğunu düşünüyorum, tosic ismi geçti, belki günün sonunda lens olur.. Sol tarafta daha kreatif, içe kat eden, sağda ise çizgiyi daha fazla kullanan bir oyuncu kullanacak sanki, bek profilleri de buna göre..
    Tudorun kuracagi takım dayanıklı ve zor gol yiyen bir takım olacaktır ama belhanda ve kalırsa wes gibi oyunculara rağmen kreativite sorunları yaşayabilir iz gibi geliyor bana, bir de wes giderse, o zaman büyük sıkıntılar yasayabiliriz.. Gs wesi gonderecekse bence bir pasör bir dripling yeteneği olan 2 yaratıcı oyuncu ihtiyacı duyar..
    Tudor tam bir çilgin, dünkü röportaji yakarım romayi da yakarım tadindaydi, umarım sezon başında saha sonuçları istediği gibi gelir yoksa kuyusunu kazmak için hazırda bekleyen çok düsmani olduğunu tahmin edebiliriz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vainquer / Kucka düşünüyorum ben. Kucka'nın tecrübesi kalite katar ve teknik kapasitesi kıymetli olur.

      Sil
  3. Öncelikle bugüne kadar izlediğim en kötü %100 Futbol programıydı. Sorular doğaçlama, basit, yüzeysel... Hiç hazırlanmamışlar. Örneğin gençlerle ilgili, altyapıyla ilgili tek soru sormadılar. Yazık. Tudor'un söylediklerinden benim çıkarımlarım da şunlar: Sneijder gidiyor. De jong ve Hakan Balta gidici. Acerbi ve Maicon'dan biri gelecek. Sağ bek ve sol bek transferi kesin. Gomis geliyor. Tolga Ciğerci'den pek memnun değil oraya Atiba tarzı bir önlibero istiyor. Skorer bir kanat da alınabilir. Yasin, Sinan ve Garry kalıyor. 8 numara hiç konuşulmadı. İlginç buldum. Artist adamları istemiyor. Sorunlulardan bizi kurtarması bile gözümde kredi olur. Çalışan kazanır.

    YanıtlaSil
  4. merhaba,
    muslera-cenk
    cavanda-linnes
    serdar-ahmet
    maicon-semih
    carole-dl
    tolga-de jong
    mc-selçuk
    garry-yasin
    şino-amc
    belhanda-aml
    gomis-eren-sinan

    selçuku (oğuzhan vb.) yedek bırakacak bir ortasaha şampiyonluğun anahtarı olur, alınmazsa 2.lik mücadelesi yeterli, 3.-4. ise idare edecek bir sonuçtur.

    Not: altyapıdan 3 tane gencecik oyuncumuz da kadroya dahil edilip, sürülebilir rahatlıkla, sizin yazılarınızı yazdığınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben De Jong'u düşünmüyorum, Ciğerci'ye de uzun haftalar içinde güvenemiyorum. 30 maçı çıkaramaz mesela, bu sorun. Oraya mutlaka iyi bir defansif orta saha hamlesi lazım.

      Sil
  5. Röportajı izledim.Dörtlü savunma ile oynamak daha az risk ve sonuca odaklı futbol demek ki kendisi de tabelanın cok önemli oldugu dersini cıkardıgını soyledi.Tudorun ilk geldiği dönemde ki rahat tavırları yoktu.Vücut dili daha temkinli oldugunu gosteriyor.Futbola bakışı bana biraz "düz" geliyor.Yeni sezonda gözü sürekli tabelada olacak eminim.Bu gerginliği atmalı hemen.Yoksa yeni oyuncular da uyumda zorlanır.Şu an çizdiği kalıbın dışına çıkmalı, daha rahat daha da açık olmalı.Ve evet programı hazırlayanlar sınıfta kaldı bence de, hiç bir şekilde hazırlanmadıkları bariz belliydi.Cıkan haberlere gore Tudor defans dortlusunu bastan yaratacak.Burada sorun yok.Hücum tarafının üzerinde de duruluyor o da tamam.Peki ikisi aradında ahengi kıvamı tutturacak orta saha ne olacak belli degil.Siz de yazıp duruyorsunuz mevcut bu bölge oyuncuları istikrarsızlık abideleri.Hücum tarafı iyi bir orta saha defans tarafı iyi bir orta saha şart oğlu şart.Bu bölge için de isimler netleştiğinde Tudorun esas planı üzerinde fikir yurutmeye baslayabiliriz.



    YanıtlaSil
  6. Ve Sneijder ile De Jong kampa götürülmüyor... Önce Sneijderci sonra Galatasaraylı olan zevat her yerde aktif halde... Herkesin görüşünü açıklamakta tabii hakkı vardır. Ancak kendi fikrini her yol mübah şekilde alakasız argümanlarla saplantı şeklinde savunmak niye anlamıyorum.

    Sneijder efsane olduysa G.Saray öncesi performansı ile olmuştur. Bu arada ne R.Madrid taraftarı Sneijder'den memnundu efsanesi olarak sayar ne İnter (2010'da iyiydi ama sonrasında 1.5 sene oynatmayıp gitmeye zorlayan da İnter'di Galatasaray aşkından gelmedi sanırım)... Ajax kariyeri içinse takımın efsanelerinden biri denebilir tabi ki...

    Peki ya Galatasaray performansı efsane midir Sneijder'in? Hatta soruyu genişletip Galatasaray forması altındaki performanslarıyla efsaneleşen oyuncular kimlerdir... Soru sakın Galatasaray forması altında oynamış ünlü-efsane topçular olarak okunmamalı... İşin gerçeği bırak Sneijder'i Drogba'nın bile Galatasaray kariyeri efsane seviyesinde geçmemiştir. Tıpkı Roberto Carlos'un F.bahçe kariyeri gibi...

    Cevat Prekazi uluslararası bir yıldız mı hayır ama kesinlikle bir Galatasaray efsanesidir yine Mondragon Muslera vb. örnekleri sayabiliriz...

    Bunu niye yazdım malumunuz Muslera'nın sözleşmesi seneye bitiyor ulefe gibi sözleşme zamlayıp uzatan Aysal başkan sayesinde 3.750 gibi kontratı var ve uzatılması için zam yapmamız gerekecek... Gomis'e bu para veriliyorsa Muslera 4 alsın zaten Tolga Serdar 2 çok değilmiş aslında... Neyse muhasebeyi bırakalım...

    Bazı Galatasaray'dan önce Sneijdercı olan taraftar internette Muslera'nın da Sneijder gibi gönderileceğini yazmış resmen algı yönetimi... anlamak istemiyorsunuz ama Sneijder'le yolların ayrılmasının temel nedeni aldığı yuksek ücret değil.. Verimsizliği taktik esnekliği zorlaması fiziksel kapasitesi fiyat/fayda oranı vb.

    Muslera ile bu açıdan hiçbir ALAKALARI benzerlikleri yok. Muslera çok daha samimi profesyonel daha stabil performansı olan takımı taktik teknik olarak zorlamayan bir oyuncu bu nedenle kontratını yuksek bulmama rağmen sözleşme uzatılmalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ediyorum, ben de onu anlatmaya çalıştım. Beni takip ettiğini düşünüyorum, mutlu oldum :)

      https://sportifcumleler.blogspot.com.tr/2017/06/sneijder-belhanda-kyas-degil-konu-belli.html

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir