18 Haziran 2017 Pazar

Galatasaray'ın özkaynağı #3; Yunus Akgün


Çok kreatif bir futbolcu, U17 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda daha çok kanatta izledik ama forvet özelliği olduğunu da biliyorum. Potansiyelini nasıl değerlendirirsin?

Gökay Akpınar: Yunus Milli takımda genel olarak kanat da değerlendirilse de, Galatasaray alt yaş takımlarında bu yıla kadar ağırlıklı olarak forvet oynamış bir oyuncuydu. Bu yıl ise takım içindeki bazı sakatlıklar nedeniyle milli takımdaki gibi kanat olarak da görev yaptı. İki ayağını da eşit olarak kullanabilen, bitiriciliği bu kadar iyi bir oyuncunun doğru bir sistem içinde net olarak forvet oynaması taraftarı olsam da, yaratıcılığı ve teknik kapasitesi ile de rahatlıkla kanat oynayabiliyor. Bu çeşitlilik onun için gelecekte büyük bir avantaj bana göre. Modern futbolun gerektirdiği birçok özelliğe sahip pozisyonu için. Fiziki ve mental gelişimi ile doğru bir antrenörün elinde değerine değer katabileceğini düşünüyorum.

Yunus Akgün'ü anlatman gerekirse hangi özellikleriyle daha fazla ön plana çıkar, geliştirmesi gereken tarafları neler?

Gökay Akpınar: Bahsettiğim gibi iki ayağını da eşit şekilde kullanabilen, 1v1 de çok rahat adam eksiltebilen, fırsatçı, yaratıcı, bitiriciliği ile de gole çok yakın bir oyuncu. Top kontrolü, dribbling yeteneği ve atletik yapısı iyi seviyede. Hızı ile de gerek savunma arkasına yaptığı koşular gerekse de geçiş oyunlarında fark yaratabiliyor. Mental yönden baktığımızda özgüveni yüksek, istekli ve çalışkan bir oyuncu olduğunu, oyun içindeki değişikliklere çabuk uyum sağlayabildiğini görebiliriz. Fiziki olarak çok üst seviyede görülmeyebilir ama dayanıklı, 1v1 oyunda ayakta kalabilen, güçlü bir oyuncudur. Burada hızı ve esnekliği ile de fazlası ile fark yaratıyor diyebiliriz. Sıçrama yeteneği ve takipçiliği ile duran toplarda da sürprize her zaman açıktır.

Sahip olduğu bu özellikler, gelişiminin devamı ve oyun bilgisinin artmasıyla bir forvet olarak daha hazır görünebilir ama kanat olarak değerlendirdiğinizde kendine katması gerekenler var tabi ki. Özellikle savunma yardımlarında hamle zamanlaması ve kalitesinin kesinlikle artması, savunma geçişlerinde pozisyon alma yeteneğinin gelişmesi gerekli. İki ayağını da rahat kullanabildiğinden kanat olarak kullanıldığında daha çok içe kat ederek oynayan bir oyuncu. Geniş süreçte çizgi oyununu ve orta kalitesini de geliştirmesi kendisine faydalı olacaktır.

Fizik anlamda gelişme göstermesi gerektiği kesin, bu anlamda kısa vadede A takımda şansı olduğunu düşünmüyorum ama yeteneği üst düzey. Bu tarz futbolcular da büyük heyecan uyandırır. Tüm bunları düşündüğünde ne söylemek istersin, Galatasaray'daki geleceğini nasıl görüyorsun?

Gökay Akpınar: 16-17 yaşında bir oyuncu için fizik kalitesi tabi ki A takım seviyesinde diyemeyiz ama gelişime açık bir oyuncu. Ne kadar bireysel çalışırsan çalış, o ortamda bulunmak oradaki sertliği tatmak, kendine ders çıkartmak her zaman farklıdır. Eğer yetenekli genç oyuncuyu kazanmak istiyorsan onu sahaya atacağın zamanlama ve güven çok önemli. Fiziken yeterli olmayabilir, tecrübe eksiği olabilir ama bunları da antrene ederek, oynayarak geliştirecek. Belki çok üst düzey bir örnek olacak ama ben Yunus’u bir forvet olarak her zaman Aguero’ya benzetiyorum. Neden onun gibi bir kariyeri olmasın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir