28 Haziran 2017 Çarşamba

Nice'da en büyük kazanımları, topu paylaştırmayı ve takım oyuncusu olmayı öğrenmesi olmuştu

Bir blog klasiği haline geldiği üzere, yeni transferler noktasında işi bilenlerle görüşmek adetimiz. Fırat Demirtaş ağabeyimiz de bu konuda bizleri hiç kırmadı ve işin ucu Fransa'ya bir şekilde değerse kendisine başvuruyorum. Gomis'i de konuştuk, o da gelecek ama önce Belhanda..


Geçmiş yıllarda Fenerbahçe ile adı çok anılıyordu ama Dinamo Kiev yolunu tutmuştu. Ukrayna günlerinin iyi geçtiğini söyleyemeyiz ama Nice'la fena olmayan bir sezon geçirdi diyebilir miyiz?

Fırat Demirtaş: Ukrayna'da oynadığı iki maçtan birinde skora katkı verse de, senede 20-22 maç oynayan bir futbolcuya dönüştüğü için Ukrayna günleri iyi geçmedi diyebiliriz.

Belhanda bu sezon Ligue 1'de 31 maça çıkıp 27 tanesinde 90 dakika sahada kaldı. 3 sezon boyunca süreklilik sağlayamayan bir futbolcu için çok iyi diyebilirim. Skora olarak ise 3 gol 7 asisti var. Nice'ın 15 farklı futbolcuyla 63 gol attığını göz önüne alırsak skor noktasında sınıfı geçmişe benziyor.

Favre, Belhanda'yı transfer ettiğinde versatil oluşuna vurgu yapmıştı ve onu 3 farklı pozisyonda oynattı. Belhanda'nın en büyük kazanımı ise skor odaklı bir takımda eskiye nazaran topu daha çok paylaşarak ve yardımlaşarak oynamak oldu.

Asıl pozisyonu forvetin arkası ama kanatlarda da değerlendirilebilecek bir isim. Hücum jokeri gibi ve Tudor'un taktik esnekliğinden kaynaklı bu tarz isimleri sevdiğini düşünüyorum. Sence Galatasaray'da etkisi ne olur, Tudor'un ondan kaynaklı beklentisi ne olabilir?

Fırat Demirtaş: Belhanda bu sezon sol kanat, 10 numara ve 9.5 gibi oynadı. Galatasaray'ın en büyük sorunlarından biri top taşıyan futbolcu sayısının az olması. En çok top taşıyan, alan kat eden futbolcumuz olan Bruma'nın da satıldığını düşünürsek. Belhanda'da buna benzer özelliklerin bulunmasından dolayı şartların zorlandığını ve bu rakamlara çıkıldığını düşünüyorum. Şu an  mevcut kadroya bakarsak sol kanatta oynaması daha muhtemel görünüyor. Sol kanat oynadığında topu taşımamızda bir sorun teşkil etmez ama Belhanda hareketli topları çok iyi ortalayan bir futbolcu değil. Yaptığı asistlere bakarsak stoperlerin arasına bıraktığı toplar. Bu noktada Gomis'in transferi kıymetli, çünkü hareketli ve topu önüne isteyen bir forvet. Eren Derdiyok tarzı bir isimle zorlanacağını düşünüyorum, özellikle sol tarafta oynadığında.

Galatasaray'a transferine nasıl bakıyorsun, sence ihtiyaç duyulan bir futbolcu mu ve Belhanda'yı genel olarak beğenir misin?

Fırat Demirtaş: Laurent Blanc, Éric Cantona, Carlos Valderrama gibi bir kaç isimden dolayı Montpellier'e sempati duyuyordum. Bu sempati sayende Belhanda, Cabelle ve Mbiwa'nin olduğu yaş grubunu çok erken keşfettim. Belhanda o grubun en yeteneklisi olduğu için onu farklı bir yere koyuyorum. Blogumun kenar sekmesinde futbolcu fotoğrafları vardı. Lemar, Tolisso, Maximin, Sanson gibi bir birkaç futbolcu ve Belhanda da bu isimlerden biri.

2011'de kendimce Belhanda hakkında bir şeyler yazmıştım. Belhanda üçüncü bölgeye etkin paslar atan, alan kat eden, top süren, adam eksiltme özelliği olan, öz güvenli (bazen şımarıklığa vuruyor), hızlı karar veren bir futbolcu Bu tarz bir ismi de beğenmemek olmaz. Maddi durumu ortadayken bu kadar bonservis verir miydim dersek, herhalde zor verdirdim. Tereddütlerim futbolculuğundan değil, iş ahlakıyla alakalı. Otoritenin olmadığı yerde sapmaya çok müsait.

Belhanda'nın bazı farklı özellikleri var, Galatasaray'ın aradığı tarzda. Dripling özelliği mesela, böyle bir hücumcu arıyoruz. Sneijder'de bu yok mesela, daha farklı bir profil. Belhanda / Sneijder bir arada olur mu yoksa olası Sneijder ayrılığı için ne düşünürsün?

Fırat Demirtaş: Selçuk ve Nigel de Jong gibi yavaş, ikili mücadele girmeyen futboların önünde Belhanda ve Sneijder olmaz, bu isimler de mücadele noktasında sorunlu futbolcular. Orta alanda Imbula ve Vainqueur gibi taktik disiplin, oyun bilgisi, alan bilgisi olan bir ikilin varsa, Belhanda ve Sneijder'in yanına isterseler Ben Arfa'yı dahi koyabilirler. Önemli olan birbirini tamamlayan bir futbolcu topluluğunun olması. 

Belhanda bu sezon 11 kez 10 numara olarak oynadı ve yaptığı asistlerin 5 tanesi 10 numara oynadığı maçlarda. Kanat oynayan bir Belhanda'ya ben bu kadar para vermezdim. Kanat oynayan bir futbolcunun sürat ve çevikliğinin olması daha gereklidir. Belhanda transferinin daha değerli olması için Sneijder'in ayrılması gerekir.

7 yorum:

  1. Ağzınıza kolunuza sağlık. Güzel bir söyleşi olmuş :D Burak kardeşim ama benim derdim başka Mario Lemina :D:D:D gelirse tek başına sırtlar götürür bence :D Selçuk bile oturur kulübeye hayranlıkla izler. Hızı, tekniği, beyni, fiziği üst düzey bence... Sözün bittiği yer...Yorumunuzu merak etmekteyim.

    YanıtlaSil
  2. ''Belhanda transferinin daha değerli olması için Sneijder'in ayrılması gerekir.''

    yok artık lebron.bu ne hafız.belhanda kimle al ver yapacak.kimle verkaç yapacak?yetenekli oyuncuların dilinden yetenekli oyuncular anlar.ne ayrılması.bu çift ön libero kafasının artık bitmesi lazım :)

    set hücumunda dar alanda dm yada cm ler işine yaramaz fazla.telles yasin sneijder ile verkaçlar yapılarak zorda olsa hedefe ulaşıldı zamanında.muslera etkiside vardı tabi.yasin level i tartışılır ama safkan bir hücum oyuncusu.cm ve dm ler böyle değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E ona göre bir kadro kuruluyor, hamleler bununla bitmedi. Bekleyelim.. Gomis idmanlara başladı Sneijder hala yok. Ben takıntılıyım bu işe.

      Sil
    2. Çift ön libero kafası değil ayrıca, mesele çok başka. Yaptığın yorum ağır hatalı.

      Sil
  3. ayrıca şunuda ekleyeyim.zirve yarışı yapan takım risk alacak ve yetenekli oyuncu fazlalığı ile oynayacak.bu riski en aza indirmek içinde kaliteli stoperler alacak.sen sanıyor musun ki real madrid çok sağlam oynayarak son 2 sezonda cl yi kazandı.hayır sağlam değildi.ama çoğu yediği kontralarda defansta az adamla yakalandığı pozisyonlar stoperleri genelde pozisyon oluşmadan atağı sonlandırdılar.çok izledik hafız.pepe birebirde yada ramos birebirde kaldılar.rakiplerle.ya kayarak yada araya girerek pozisyonu önlüyorlar.

    yani risk alarak oynuyor bu takımlar.kroos ta modric te geçiliyor orta sahada.ama pepe ve ramos a iş düşüyor.

    hala akıllanmadık değil mi?önünde örnek var.topal souza.ne oldu?kısır takım.set hücumunda kısıtlı bir takım.kontra takımı olduğundan lens ön plana çıktı.olmaz aga.bir yere kadar böyle oynarsın.sonra patlar.

    büyük takımlarda cm lerin işi bitiyor hafız.yıllardır ineasta xavi yi konuştuk.al şimdi de kroos modric.hangisi cm bunların aga.hepsi 10 numara vari yetenekler.

    çelsi matiç i manu ya satıyormuş.conte de uyanmış durumda.ve önümüzdeki sezon kante nin önüne iki 10 numara koyacak.demedi deme.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kante dediğin isim sende olsa önüne 3 10 numara da koyarsın :) Bugün Vainqueur / Lemina orta sahası yapsan önünne Ben Arfa, Sneijder, Belhanda'yı yazarsın. Mesele o değil. Belhanda'yı sola atmak 10 liralık malzemeden 6 liralık katkı. Belki başka bir formasyon var Tudor'un kafasında, bilmiyoruz. Burada bir formasyon belirtilmedi ama sen bizim ne düşündüğümüzü tahmin etmeye çalışıyor ve yanlış yapıyorsun. Hatalı yani, biz bunu düşünmüyoruz :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir