15 Temmuz 2017 Cumartesi

Böyle bir rakip karşısında "turu nasıl geçeriz" diye sorduğum için utanıyorum


Yine Östersunds maçına döneceğim, aslında oradan hiç çıkamadım. Turu nasıl geçeriz diye düşünüyorum ama böyle bir rakip karşısında bu soruyu sorduğum için de utanıyorum. Rezil bir günü geride bıraktık, bu turda, böyle bir rakip önünde düşülen şu durum. Bunun ihalesi de Tudor'un, 2. maç özelinde ne değiştireceğini merak etmekle birlikte.

Niye Tudor demiştik, geldiği zaman itibariyle onunla alakalı umutlanmıştık? Kendi açımdan cevap vereyim, öncelikle taktik disiplin noktasında. Devamında ise maç hazırlığı, idman temposu. Östersunds karşısında hazırlandığımızı söyleyemem, mücadele dahi etmedik. Bu durumda neden Tudor sorusunu soruyor insan. 

Taktik esneklik konusuna gelirsek. 4-2-3-1'den sıkıldığımı ve bu formasyonun bizi ileri götürmediğini çok yazdım. Hatta Sneijder'in ayrılığını, Belhanda hamlesini de bu formasyondan kurtuluş anlamında düşünüyordum. Belhanda daha versatil bir isim, hücum jokeri bir noktada. Tudor ise biten sezonda taktik esneklik noktasında kısa pasajlar izletmiş, sonrasında 4-2-3-1'e geri dönmüş olsa bile yeni sezonda 3'lü savunma gibi denemeleri yapacağını düşünüyordum.

Anlamadığım şu, Östersunds karşısında elinde 10 numaran yok. Sneijder gitmiş, Belhanda sakat ama sen yine 4-2-3-1 oynuyorsun, üstelik Sinan Gümüş'ü o pozisyonda oynayarak. Yetmediği gibi Sinan Gümüş'ü 88 dakika sahada tutuyorsun. Tablo bu haliyle, böyle bir rakip karşısında pozisyon dahi bulamıyorsun, topu hücumda tutamıyorsun, organize olamıyorsun. İyi oyun beklemiyorum zaten, galibiyet dahi düşünmüyordum ama bu rezil görüntüyü kabullenemiyorum.

Soruyoruz işte, bu durumda neden Tudor? Ben kendisini destekliyor ve yeni döneme umutla bakıyordum, şu görüntünün ardından nasıl destekleyeyim. Östersunds maçını tamamen Tudor kaybetti ve böyle bir rakip karşısında turu ateşe attı. Nasıl geri dönecek, neyi değiştirecek, ne gibi bir hamle yapacak. Belhanda dönüyor tamam da o maçta yaptıramadığı neyi yaptıracak bu orta sahaya.

Ne olursa olsun, mevcut kadronun dahi rahatlıkla geçmesi gerekir şu takımı. Umarım geçeriz, ben turu geçeceğimizi düşünüyorum ama şu tabloyu kabullenemiyorum. Gomis / Eren Derdiyok değişikliği geliyor aklıma, 4-2-3-1, Sinan Gümüş'ün 88 dakika sahada kalması ve daha önemlisi takımın hiç hazır olmaması. Biz sezonu neden erken açtık?

10 yorum:

  1. İlk maçtan çıkardıklarıma göre fikrimi yazayım. Bence temel sorun hucum gucu.
    Şimdi sırayla gideyim. Sağ bekte Linnes'le çıkmazdım neden? Çunku Linnes savunmada fark yaratmıyor sağ beki A.Çalık'la da savunabiliriz bence. Linnes'i sağ kanatta kullanırdım. İlk maçta anladım ki kanatlarda oynayan Garry ve Yasin oyun ve saha görüşü zayıf oyuncular dar alanda Yasin'in adam geçme özeeliği var ancak doğru zamanda pas atma orta yapma ve top kontrolu noktasında Yasin açıkça kötü. Örnek Gomis'e attığı pas oldukça sertti Gomis'in gelişine vurduğu topta. Orda Linnes olsa daha akıllı hareket ederdi. Set hucumunda Garry de Yasin'de etkisiz kalıyor üstelik ikisi de solda daha etkili. Sonuç orta sahanın sağında Linnes'le başlardım maça. Sol açıkta ise öncelik Yasin olurdu Garry'i yedekte tutardım.

    Savunma göbeğinde Ahmet'i sağ beke aldığım için Maicon-Sedar yada Maicon-Koray'la çıkardım mecburen. Solbekte yine mecburen Carole. 3 lu savunma yapmazdım neden? çunku kanatlarda tek başına butun kanatta oynayabilecek özellikte sadece Linnes var. Diğer kanatta Yasine ya da Garry'e bütün kanadı kontrol et demezdim üstelik takımın taktik alışkanlığı da yok 3-5-2 gibi kaymaları beceremezler. Ostersunds'un fundamentali ve taktik bilgisi saha yayılışı bizden iyi olduğundan bu açığı cezalandırırlar.Bu nedenle 4 lu savunmaya devam bence.

    Geldik orta sahaya. Dediğim gibi solda yasin sağda linnes göbekte yine Selçuk-Tolga ikilisi oynar. Alternatif arasında Donk'u da sahaya sürüp zaman zaman savunmayı 3 lemesi selçuk-tolga ikilisine destek vermesi beklenebilir ama Donk oyun içi kopukluk yaşayan konsantrasyon sorunu olan biri. Bir de tabi ilk maçın skoru lehimize olsa Sinan'ı kesip savunma önüne Donk'u yerleştirelim derdim ama gol atmamız lazım. Gol atmak için önce oyunumuzu kabul ettirmemiz lazım tabi.
    Sinan'ın kesinlikle oynatılmaması lazım. Gole ihtiyacımız olsa da hazırlık maçlarından beri istikrarlı şekilde kötü ve önemlisi ruh gibi oynayan Sinan bu maçta kulubede olmalı.

    Ben olsa hucumda Gomis ve Eren'i birlikte ilk 11 başlatırım. Gomis'in fundamentali top ve çevre kontrolü iyi. İlk maçta Sinan'dan beklediğimiz topu hucuma taşıması orda topu saklaması işlevini yerine getirebilir. Eren zaten bence tek santrfor oynadığında performansı düşen bir oyuncu. Çift forvet oynamak karşı savunmanın ileri çıkmasını rahat spacing yapmasını bozacaktır.

    --Çalık--Maicon--Serdar--Carole
    Linnes--Tolga--Selçuk--Yasin
    --------Gomis-----Eren-------

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gomis / Eren birlikte başlamalı buna katılıyorum ama Belhanda'yı atlamışsın. Oynayacak bu maçta. Benim sol bek tercihim Garry, hücum baskısı gerekiyor.

      Sil
  2. Belhanda'nın sakatlık durumunu bilmiyorum ancak sakatlığı geçse bile takıma adapte olup olmadığı da muamma. İdmanda ne deniyorlar merak ediyorum idmanı seyredebilsek birşeyler diyebilirdik ama direkt Selçuk'u ya da Tolga'yı keselim belhanda'yla başlayalım diyemiyorum sahada görmediğim için.
    Yine sağda Linnes solda Garry (yasin değil) olacak şekilde bir 3-5-2 denenebilir.
    ----Çalık---Maicon---Koray---
    Linnes------Selçuk---------Garry
    -------Tolga-------Belhanda--
    -------Gomis-------Eren------
    3-5-2 olarak düşünün. Tolga ve Selçuk'un yeri değişebilir. Tolga tipik çapa (ön stoper ön libero-statik) değil Topal-Souza gibi. Hatta çapa oynamayı bilmediğinden savunma önü için yanlış tercih olacaktır bence. Çunku yerini kaybeder kolaylıkla. Tolga'nın doğası koşu ve tempo üzerine.. sezgileri güçlü bir oyuncu değil. Selçuk'un ise eski temposu yok oyun ve saha görüşü Tolga'dan iyi. Top kontrolü ilk teması vs de Tolga'dan iyi. Bu nedenle Selçuk'u savunmanın önüne yazdım. Tolga'yı orta sahanın ortasına. Tolga o bölgede daha özgürce koşabilir rakibi bozabilir enerjisiyle. Oyun aklını pas trafiğini o bölgede Belhanda yönetir artık. Tolga mı Donk mu tolga diyorum... Donk-Tolga-Belhanda da olabilir. Ama Selçuk'u eleştirsek de Sneijder'den sonra en iyi top saklayan oyuncumuz. Selçuk geçen bir hazırlık maçında (sanırım manu ikinci devresi) oyundan çıktı ikinci yarı nerdeyse topa değemedik.

    Tur şansımız açıkcaı %50'nin altında... N.Xamax maçlarını hatırlayan biri olarak o gün daha inançlıydım çumku ASY'deki R.Wien ve bir yıl önceki PSV maçlarında evimizde nasıl oynadığımızı insiyatif aldığımızı taraftarla bütünleşip takımın nasıl çoştuğunu biliyorduk. Artık bu yok... Dediğim gibi zor kura çektik keşke bu ön elemede Bakü gelseydi de bir sonraki turda Ostersunds gelseydi.İnşallah eleriz. M.K.İnan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muslera
      Serdar Maicon Çalık
      Linnes Donk Ciğerci Garry
      Belhanda
      Gomis Eren

      Ben de bunu düşünüyorum.

      Sil
  3. Gecemeyecegiz ve Arena yanacak.

    YanıtlaSil
  4. bu senin suçun değilki niye utanıyorsun anlamadım.kongrede dursuna mı oy verdin acaba :) taraftarın utanacak bi durumu yok.çünkü taraftar yönetim ve başkanı seçmiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. utanıyorum bir Galatasaraylı olarak, benim kanıma dokunuyor.

      Sil
  5. düzen, dizilim yada diğer her şeyden önce. özellikle bir kaç senedir bazı oyuncuların mücadele isteiğinde sorun var. senin kaptanın bu kadar edilgen, geri planda kalan ve sorumluluk almaktan uzakken rakibin çapı ne olursa olsun maçı domine edecek güveni sağlaman kolay olur mu...

    net söyleyeyim sene sonunda şampiyon olacağın ama yasin tüm maçlarda 90 dakika oynayacak deseler şu adamı takımda görmeyeyim de varsın bir sezon daha şampiyon olmayalım derim. kendisinden o derece sıtkım sıyrılmış durumda. bir oyuncu takımın organize atak yapmasını bu derece bozup hala düzenli olarak nasıl oynayabiliyor aklım almıyor.

    rakibin çapı belli rövanş maçında hazır bu yaz ön plana çıkmış genç oyuncularımız da varken. bu bazı artık görmeye bile katlanmakta zorlandığımız oyuncuların yerine bunlarla sahaya çıksak. turu geçeriz geçemeyiz o ayrı, o çocuklardan bir kaçı kendini gösterse bunun değeri çok daha fazla olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın. Mücadele anlamında gamsızlığıyla ön plana çıkmış, kendini vermeyen çok isim var. Bu kadar transfere rağmen düzen hala bozuk.

      Sil
  6. Gerets döneminden beri 2006-2007 den beri Galatasarayın kimyası bozuk. Bu nedenle ikili mücadeleleri genelde kaybediyoruz. Culio Zapatalı Hagi döneminde dibe vurduk. Feldkamp neşter vurdu ama yeni bir düzen kurmadan gitti. Rijkaard döneminde de bozuktu kimya. Skibbe iyi kötü bir yapı kurmuştu onunda eksik noktaları gidereceğimize Bülent Korkmazı getirdik. 2011 de terim in kurduğu kısa vadeli takım 3 yılda vadesini doldurdu. Bugun yeni bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Olur mu kolay değil

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir