8 Temmuz 2017 Cumartesi

Galatasaray 2-0 Diosgyor, farkı yaratan Ciğerci ve Garry'nin temposu


Daha ciddi takımlarla oynanan hazırlık maçlarını tercih ederdim ama takvim çok sıkışık. 5 gün sonra ilk ön eleme maçına çıkacağız, mümkün olduğu kadar hazır olmak durumundayız. Tudor da daha çok Östersunds maçında kullanacağı isimlerin üzerinde duruyor. Diosgyor maçının 11'ine bakınca da Gomis, Selçuk İnan ve Yasin Öztekin'i Östersunds karşısında izleriz.

4-2-3-1'e yakın bir formasyon vardı ama 3'lü savunmaya geçişleri çok izledik. Linnes sürekli topsuz olarak bindirdi ve Maicon sağ, Ahmet Çalık ortada, Carole ise sol stoper gibiydi. Rakiple alakalı tabi, işin savunma kısmında çok fazla hata yoktu ama hücumda organize olmakta zorlandık. Belhanda hazır değil ve çok uyumsuz ki doğal. Tolga Ciğerci / Donk orta sahasıyla da oyun kurmak zor. Garry Rodrigues'in hızlı çıkışları rakip üzerinde etkiliydi, penaltı da o sayede geldi zaten.

Belhanda çıktıktan sonra ise Sinan Gümüş onun pozisyonuna geçti, Yasin Öztekin'i sağda izledik. Sinan Gümüş'e göre Yasin Öztekin'in performansı çok daha iyiydi. Sinan Gümüş için konuşunca konuştu oluyor ama yüz ve ruh halini hiç beğenmiyorum. Hani kötü oynarsın da en azından isteğin oluyor yapamazsın, biraz ateş gösterirsin. Gideceğim diye bağırdı durdu, mücadeleden çok uzaklarda. Etkiyi falan geçtim, istek dahi göremedim.

İlk yarıda farkı Garry Rodrigues ve Tolga Ciğerci'nin temposu yarattı. Bana göre maçın adamı da Tolga Ciğerci ama orta sahada yaşanan sıkıntı öyle göz önünde ki. Bu iki ismin temposu takım arkadaşlarına oranla çok daha üst düzeydeydi. Garry Rodrigues aynı etkiyi 2. yarıda gösteremedi gerçi ama Tolga Ciğerci hiç düşmedi.

Koray Günter sürpriz isim, 2. yarıda orta sahada izledik. Top tekniği herkesin dikkatini çekmiştir, Selçuk İnan'ın uzun zamandır atmadığı uzun topları attı, Tolga Ciğerci'nin ise üzerinde top tekniği. Israr edilir mi, denenir mi bilmiyorum. Orta sahada sayısal bir eksiklik var, geçtiğimiz hazırlık maçında da Ozan Kabak bu pozisyondaydı ama Koray Günter denenebilir sanki. Farklı özellikleri var.

Dzemaili aklıma geldi aslında, biz bu adamı hiç değerlendiremedik. Oysa tam Tudor'un kalemiydi, şu an aradığımız profilde bir orta saha. 8 / 10 arası, iki yönlü oynayan, hareketli, dripling özelliği olan ve topla iyi çıkabilen bir isim. Böyle orta sahalara ihtiyacımız var. Bunu Tolga Ciğerci yapmayı deniyor ama top tekniği o kadar iyi değil, bu da sırıtıyor. 

Maicon için ayrı bir yazacağım, üzerinde çok durmuyorum ama beğendiğim isimlerden biri de o. Savunması adına yorum yapmak için bu maç ölçü değil ama onun da attığı uzun toplara takıldım. Garry Rodrigues'e asist yapıyordu mesela, hatta forveti uzun toplarla besleyen tek isimdi. Eren Derdiyok buna cevap veremedi ama Gomis'in sırtı dönük oyununu beğendim. Gomis oyuna girdikten sonra biraz da hücumda kaldık aslında, pozisyon üretebildik. Gomis etki edecek, orası kesin.

12 yorum:

  1. Bu orta saha göbeğiyle ön elemeye çıkılır mı? Elenirsek harcanan paraya yazık olmaz mı

    YanıtlaSil
  2. Mac'i izlemedim ama sen'in yorumlarina bakarak savunma hattimiz 2000 de ki gibi olacak sanirim. O dönem Capone sağ bek ama Hakan Ünsan sol'dan bindirince stoper gibi kalirdi. Suan Carole sol'da böyle oynuyor gibi gözüküyor. Tabi daha cok sistemsel degisiklikler gorebiliriz. Sinan konusu ise kendi gozlemledigim hafta ici izlemiş oldugum bir kac antreman da Tudor özellikle uyar di adam'ini kovalamadigi ve pres yapmadigi icin. Bu kafayla iş'i zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Gümüş ayrılığı kafasına koymuş, hazır bonservis getirebilecekken mutlaka yollar ayrılmalı.

      Sil
    2. Bence de bonservis kazanma şansımız varken gönderilmeli. Bazı oyuncuları anlamak mümkün olmuyor. Birçok kişinin hayalini kurduğu yerde defalarca şans ayağına geliyor ama kimi kız gibi küsüyor kimi mücadele vermiyor. Yeteneği var ama mücadele sıfır azim yok hırs yok takım için savaşmak yok bunlar olmadıktan sonra ne anlamı kaldı.

      Sil
  3. tudor ve takım için kötü sinyaller vardı sahada.tudorun çift ön libero aşkını anlamış değilim.donk ve cigerci.sonra cigerci ve koray.bu ne abi.bu mantıkla ne pas oyunu oynayabilirsin ne de kontraatak.

    ahmet çalık tolga cigerci garry büyük takım oyuncusu değiller.ahmet çalık kaptırdığı topta dikkat çeken olay topu kaptırması değildi.5 metre dripling yapsa takımı atağa çıkaracakken topla dripling yapma yeteneği olmadığı için saçmaladı ve gol pozisyonuna neden oldu.

    ben artık topla dripling yapabilen oyunculara bakıyorum büyük takım oyuncusu olarak.

    gary ise takım oyunuyla alakası olmayan şekilde topla oynuyor.bir yanda topla dripling yapamayan çalık diğerde yanda topla dripling yapmanın amacını bilmeyen garry.

    maicon u ilk maçta beğendim.tahmin ettiğimden daha teknik çıktı.
    muslera gayet formda gene.

    daha öncede yazmıştım.hatırlarsan.hamzaoğlunun bile hücum kombinasyonunu arayabiliriz diye.geçen sezonda rikerink in hücum kombinasyonu fena değildi.

    ama bu izlediğim takımdan amiyane tabirle bi cacık olmaz.vasat anadolu takımına doğru yol alıyoruz hafız.farkındamısın?çok koşan ama hücumda 3 pası yapamayan bir takım.şu basit hazırlık maçında bari tek ön libero hatta ön liberosuz çık aga.real madrid kolay la liga maçlarında ön liberosuz (casemirosuz) çıkıyor.

    macar takımına karşı hazırlık maçında çift ön libero.çoh enteresan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takım hazırlık maçlarını sistem`e alışsın diye oynuyor. Real gibi işleyen bir sistem içerisin de bazı maçlar da farklı oyuncular ile çıkabilisiniz. Casemiro veya başka bir ismi kesebilirsiniz. Fakat daha sistemi oturmamış bir oyun felsefesi oturtulmaya çalışan takım da hazırlık maçın da iki ön libero ile çıkıldığına veryansın etmek biraz iş bilmemektir. Kaldı ki Donk ve Tolga ön libero değil iki yönlü orta saha şeklin de oynadılar. Oyun`un iki yönünü oynayan oyuncu olarak görev aldılar. Bunun sebebi de Sağ da Linnes sol`da Rodriges sürekli hücum`a yüklendiler. Donk ve Tolga ise takım da ki geçişleri sağlamaya çalıştılar. Oyun da ve sistem de hazır olmayan bir Belhanda ve Gomis var dı. Elde ki oyuncu hamuruna göre bir şeyler yapmak isteyen teknik adam`ı daha ikinci hazırlık maçın da eleştirmek sabırsız taraftarımızın bir klasiğidir. Tolga ve Donk`tan daha iyisi gelirse eminim ki Tudor oynatacaktır. Lütfen eleştiri yaparken biraz daha sabırlı ve gözlemci olalım.

      Sil
    2. Çift ön libero aşkı yok, çünkü elde başka orta saha yok ki. Selçuk İnan, Donk ve Ciğerci. Dün Selçuk İnan maç kadrosunda yoktu, mecbursun yani. Koray Günter'i falan orta sahada oynatmak durumunda kalıyor, durum bu.

      Sil
    3. atalay babacan ve abdussamed var hafız kadroda.en azından bunları denersin kimse yoksa.baktım geniş kadroya hakketen de yok .en önemli mevki aslında orta saha üçlüsü.yetenekli bir üçlü takımın çehresini değiştirir.misal alanyasporlu efecan karaca var.gayet yetenekli.sınıf atlarsın biraz.nicelik olarakta elin rahatlar.

      tolga cigercilerle donklarla koraylarla olmaz hocam.iki şeye bakıyorum orta saha oyuncularında.aslında çoğu oyuncuda.topla dripling ve pas tercihi.

      imdi bakıyorum.misal set hücumu yapıyor galatasaray.top çalık ın ayağında.rakipler bütün oyuncuları markaja almış.senin pas atmanı bekliyor rakip.sen napcan çalık olarak.topla driplinge başlayacan.o zaman seni karşılamaya gelecekler ve markajdaki arkadaşın boşa çıkacak.pası o zaman atacaksın.ama topla dripling yapmakta yetenek ister.

      sanırım geçen sezon çedjuydu.topla driplinge bi başladı rakip ceza alanına kadar gitti.çünkü rakipler genelde pas vereceksin diye pozisyon alıyor.defansın dengesini bozuyorsun bu şekilde.

      https://www.youtube.com/watch?v=FFWTYEC1pFg

      nice in harika oyuncusu seri ye bakın. 3:25 dakika. topla kısa bir dripling sonra harika bir pas.gerçek orta sahalar bunlar hocam.stoper içinde geçerli.başka bir özellik ise sürekli hareket halinde olması.topsuz oyunda özellikle.pası verdim işim bitti demiyorlar.topsuz şekilde koşuya devam ediyor.

      rakip yarı alanda sürekli hareket halindeki oyuncuları görüyoruz.topsuz hemde.bu biraz son dönemde basketbolda da var.golden state ın hücum aksiyonlarıda benzerdir.işte topsuz şekilde hareket edebilmek içinde dripling yapan oyuncu olması gerekiyor ki (guard) top sende iken kendini boş alana atabilesin.ama topu alıp hemen pas verirsen rakip zaten herkese markaj uyguladığı için oyun sıkışmış ve topu kaybetmiş oluyorsun.videodaki örnek enteresan.rakip oyuncuları kedine çekip arkadaşlarını markajdan kurtarıyorsun.

      Sil
  4. Zayıf rakiplere karşı (bence Ostersunds'tan daha zayıflar) 2 maçta toplam 3 gol attık 3 ü de penaltı golü... Ostersunds maçlarından çekiniyorum...

    YanıtlaSil
  5. Maçı izleme fırsatını buldum. Ben gözlemlediğim kadarı ile 3 lü savunma oynadık. Fakat bu 3 lü uzun bir zaman önce Fatih Terim`in Fb`yi Sami Yen`de 2-0 yendiğimiz 3 lü gibi idi. O maçta Ümit D. sağ bek Hakan Ü. sol bek olarak başlamıştı. Biri sürekli bindirirken diğeri stoper gibi genellikle geride bekleyerek destek vermişti. Bu maçta da Linnes ve Carole benzer şekilde oynadı. Tudor her ne kadar 4 lü defans oynayacağız desede 3 lü oyun`un formasyonlarını göreceğimiz belli gibi.

    Oyun`a gelirsek henüz tabi ki takım hazır değil. Özellikle Belhanda ve Gomis`in zaman`a ihtiyaçları olduğu aşikar.

    Orta saha`da Donk ve Tolga ile başlayıp bir nevi transfer`de iki yönlü orta saha istediğini gösterdi Tudor. Donk`un boş koşularını oyun`a katılmasını pas alış verişlerin de sürekli hareket için de olması hoşuma gitti.

    Uzun zaman`dan beri haksız yere eleştirilen Tolga ise saha`nın en iyisi oldu. Bizim taraftarımız Tolga`nın Modric veya Kross gibi oynamasını bekliyor. En iyi dönemin de bile Melo`nun bir çok hata yaptığını canlı izleyerek şahit oldum. Fakat tribünle arasını iyi tutmayı bildiği için bunlar hiç göz`e batmadı. Tolga ise hatalarını mutalaka azaltacaktır. Umarım bir sakatlık yaşamaz. Bu durum da sezon boy`u çok önemli işler yapacaktır.

    Sinan için söylenmesi gereken herşeyi yazmışsın. Linnes`in iki sezon`dur elinden gelen herşeyi yapmaya çalışmasına rağmen önünde Sinan ile sezon`a başlaması o`nun için büyük handikap. Bu kadar vurdumduymaz oynayan birine Tudor hazırlık maçın da bu kadar süre iyi dayandı. Şu futbol`u halı saha da oynasa saha`dan kovar bir daha da çağırmam. Geçen sezon da aynı şekil de başladı kendi sorumsuzluğu ise Linnes`e patladı.

    Takım olarak iyi yolda olduğumuzu söylebilirim. Mutlaka orta sahaya iki yönlü en az bir transfer yapmamız şart. Gomis henüz hazır olmamasına rağmen ben elit bir forvet`im diyor. Koray uzun toplar`da çok iyi pas alış verişlerin de boş koşular da kendisini geliştirirse neden olmasın.

    İş`in özü Tudor ve takım zaman`a ihtiyacı var. Çok kısa zaman da hele ki iki hazırlık maçı ile eleştirmek doğru olmaz. Lig başladığı zaman umarım beklediğimiz takım ve oyun`u görürüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolga Ciğerci için şunu söyleyeyim, top tekniği bence de zayıf ama takım içinde onun temposuna yaklaşabilecek kimse yok. Görevi, rolü ve beklentiyi bu noktada doğru ayarlamak lazım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir