30 Ağustos 2017 Çarşamba

Jason Denayer & Galatasaray, gelsin ya da gelmesin diyenlerin haklı sebepleri var


Gelsin veya gelmesin diyenlerin haklı sebeplerinin olduğu bir konu. Jason Denayer, 1 sezon geçirdiği Galatasaray'da belki futboluyla değil ama karakteriyle büyük bir iz bıraktı. Kiralık olarak formasını giydiğiniz bir takıma ancak bu kadar yüksek aidiyet duyardınız. Konunun duygusal kısmı da var, geçen sezonun son gününe kadar Galatasaray'a dönmek için gösterdiği çabayla.

Manchester City'nin Denayer özelinde beklentisi büyüktü. Celtic'e kiraladıklarında da Denayer adına geçen iyi bir sezon vardı. Sonra bir seviye daha yukarısı dediler, Şampiyonlar Ligi kaynaklı Galatasaray'a kiraladılar. Mevzu burada başlıyor, stoper oynamasını bekliyorlardı ama Hamza Hoca onu daha çok sağ bek kullandı. Sonra sakatlık dönemleri oldu, geri döndüğünde formayı yine aldı ama geriye dönüp baktığımızda Galatasaray'da beklenen gelişimi sağlayamadı.

Denayer Galatasaray'da devam etmek istiyordu, City ise bu sebeplerden kaynaklı kabul etmedi. Premier Lig'de gelişimini izlemek istediler, doğaldır. Sunderland dönemi de enteresan yalnız, Galatasaray'a sağ bek kullanıldığı için tepki göstermişlerdi. Sunderland'de ise sağ bek, sol bek, orta saha gibi de izledik kendisini. Geriye dönüp baktığımızda ise yine gelişim gösteremedi, yani Denayer adına 2 sezon kayıp.

Denayer 22 yaşına geldi ama Manchester City'nin onun özelinde bir beklentisi kalmadı. Orada devam etmesi imkansıza yakın olmasına rağmen kolay da gözden çıkarmıyorlar. Lyon'la anlaşmıştı mesela, bırakmadılar. Lyon'un ona talip olması da piyasasının olduğunu gösterir, hala yatırım yapmak isteyen takımlar var. Geçtiğimiz günlerde yazmıştım, Denayer'in bir isyanı vardı. Yine kendi sahip oldukları Girona'ya kiralamak istiyorlar ama Denayer bunu kabul etmiyor.

Duygusal tarafı bir kenara bırakıyorum, biraz daha içi kısmına bakalım. Denayer'i istemeyenlerin istememe nedeninin mevcut stoper bolluğu olduğunu düşünüyorum. Denayer'in fark yaratacağına da inanmıyorlar ve eldeki stoperlerden bir farkı olduğu düşünülmüyor. Doğru bir gerekçedir bu, stoper konusunda sayısal bir fazlalık var ve illa bir stoper alınacaksa bu daha garanti bir isim olabilir. Şu an transfer isteyen birçok pozisyon var, 2. bir stoperin öncelik olduğunu sanmıyorum.

Benim farklı baktığım açı ise başka. Denayer'i stoper düşünmüyorum, bu saatten sonra illa stoper oynarım gibi bir hedefi de yoktur. Denayer'den sağ bek noktasında fena bir katkı alınmamıştı, sakatlık dönemi maalesef geriye attı. Denayer'i savunma jokeri kısmında değerlendirmek lazım, özellikle sağ bek için. Mariano iyi isim, yedeği ise yok. Linnes değil o adam, bence Linnes'den sol bek harici katkı almak imkansız. Bir sol bek alınacak, Linnes'i onun yedeği yazıyorum. Sağda ise Denayer o alternatif ve bu noktada Carole yolcu olur. Sunderland'de orta sahada forma giydi, denenir mi bilemem.

Hızlı ve atlet bir oyuncu. Bu noktada Tudor'un kalemi olabilecek isimlerden. Maicon'la stoper oynaması durumunda hızıyla onun arkasını toparlayabilir. Maicon lider stoper olmasını beklediğimiz isim, Denayer gelişim sağlayabilir. Ama o rotasyon kalabalık, Ozan Kabak'a kadar ineriz. Beklentim ise sağ bek noktasında olur, o pozisyona iyi bir alternatif. Hızı önemli, kullanılabilir. Bir de duygusal tarafı var tabi, unutamayacağımız. Futbolda yeri olmadığını bilmekle birlikte, Denayer işte..

19.07.2017 tarihli yazı, Denayer'i konuşmaya başlamışken tekrar hatırlatalım..

13 yorum:

  1. https://2.bp.blogspot.com/-Fn0BIfc6244/V8_sMfH8U9I/AAAAAAAAaTk/Ue8F7JO8h14deXCMUe2qlXsKvog94p94ACLcB/s1600/23.jpg

    bu arada italyanın en çok maaş veren takımı olan ve yakın dönemde iki kez cl finali oynayan juventusun toplam maaşını hesapladım.71 milyon avro net çıktı.kemiksiz.

    bizim dursun da 60 milyon avro maaş bütçesinden bahsediyor.çöp kadroya bide.denkleştirmeye çalışıyormuş.çoh enteresan.

    kaynak güvenilir aceto blogdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, yanlış bir şey yok yazdığında :)

      Sil
  2. Denayer'i stoper olarak istemezdim. Savunmadaki hava hakimiyeti 10 üzerinden 7,5 benim için. Bir stoper için vasat, hamleleri müdahaleleri konusunda da öyle ancak atletik oluşu Maicon'un ağırlığını dengeleyebilir. 10 üzerinden 7,5 luk hava hakimiyeti stoper için vasat ama sağ bek için oldukça iyi. Daneyer'in alınma sebebi de burda yatıyor zaten vasat stoper ama stoper özellikli sağ bek işlerini de belli bir vasatta yapan tempolu sorunsuz genç oyuncu olunca mantıklı hale geliyor özellikle bizim savunma zaafiyetimiz varken...

    Ostersunds maçında Maicon olmasına rağmen korner ve yan toplarda yine rahatça kafa vurdurduk. Stoper bolluğuna rağmen Pepe-Mangala Kjaer-Skertel hatta Durica-XXX (yabancı alacaklar) görünce Maicon-Serdar ya da Maicon-Ahmet ikilileri Beşiktaş ve F.Bahçe tandemlerinin gerisinde kalıyor.

    Tekrardan Denayer'e dönersem. Ben Denayer'i Capone'a benzetiyorum. Capone Brezilya'da stoper oynarmış ama bizde sağ bek oynardı hem savunmayı toparlar hem ayağı düzgün toplu topsuz atağa çıkabilen bir adamdı ve önemlisi kafa topuna çıkmayı bildiği için stoper oynasa kısa boyuyla handikap yaratacakken Bülent-Popescu'nun yanında +1 olarak yer alınca handikapı artıya çevirdi arka direkte saklanıp ya da derinden koşarak attığı bir sürü kafa golü vardı. Daum dönemi F.Bahçesi Alex duran topları iyi kullardı ama kafaya çıkabilen çok adamı olunca Luciano Nobre Tuncay Van Hooijdonk Önder Aurelio vs. tehlikeli bir takım oluyorlardı sadece 1-2 oyuncuyu adam adama tutmak yeterli gelmiyordu.

    Velhasıl Ostersunds maçında gördük ki sadece Maicon'la hava hakimiyeti sorununu çözemedik. Orta sahaya fizikli biri gelirse katkı sağlar (Melo Kucka İmbula gibi uzun boylu) ama aslen bence savunma beklerinin hava hakimiyeti önemli. Hava hakimiyeti anlamında Denayer sağ bek oynarsa savunma ve hucumda stoper ikilisine destek sağlayacaktır bence önemli bir nokta. Çunku öyle böyle açık vermiyoruz kornerlerde rakipler çok rahat vuruyor.

    Gelelim diğer yönlere. G.Saray 7 eylüle kadar Serdar ve Ahmet'i hatta Koray ve Ozan'ı da test etmeli. Belli bir vasatı alamazsak yabancı stoper alınmalı (denayer dışında) Denayer alınırsa savunmacı sağ bek olarak düşünülebilir. Tıpkı şu yeni gelen sol bek çocuk gibi 1.83 boyunda sert birine benziyor Uruguaylı.

    Linnes taraftar gözünde Muslera ve Sneijder'den sonra en sevileni ben de seviyorum en akıllı sakin oynayan adam ama sağ bek oynatmam havadan yerden elek oluyor savunmada bekler bu kadar kolay geçilince stoperlerin dengesi daha kolay bozuluyor haliyle. Mariano aslen hucumcu bek. 1.77 ama stil olarak savunmada vucudunu kullanan hava hakimiyeti olan biri değil. Mariano'nun yedeği, stoperlerin yedeği hatta Donk giderse ön stoper olarak (stoperi 3 lemek anlamında da) Denayer kullanılabilir. Satışı olan maaşı uygun adaptasyon sorunu olmayan biri.

    Diğer bir nokta M.City satışna karar vermişse bence kötü haber bize kalmaz Denayer Başakşehir alır muhtemelen ya da Lyon vb.bir takım...

    Sol bek rotasyonunda iyice saçmalıyoruz bence. Ağır oldu belki ama... Şöyle ki Linnes yedek sol bek bir dünya defosuna rağmen... Carole bence en potansiyelli dengeli adamdı ama ilk geldiğinde neydi şimdi ne oynuyor istikrarlı şekilde kötü bir seebi olmalı anlayamıyorum... Matias Olivera henüz 19 yaşında tecrübesiz üst düzey futbolda (ne üst düzey ama Ostersunds ağzımıza etti 70 dk) ne oynayacağı konusunda kendisi dahil kimsenin fikrinin olmadığı biri. Galatasaray'ın hastalığı herhalde böyle yarım adamları toplayıp oynatmak :)

    Velhasıl yine as sol bek şart ve Linnes ya da Carole biri fazla talibi olan para getiren gitmeli...

    Denayer umarım olur... Carole ilk geldiği sezon gibi oynasa savunmada fizik açıdan biraz rahatlardık ama Carole'den artık ben de ( en çok savunanlardandım) ümidimi kestim nerdeyse... Perşembe günü yine kötü oynarsak takımdan ümidimi kesicem :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hava hakimiyeti 7.5 da değil, daha aşağıda. Ben de mesela sağ bek oynayabilmesi üzerinden yürüdüm, hatta denenirse orta saha. Joker yapısı önem kazanabilir, hızı ve atletizmi önemli. Mevcut savunmamızda pek olmayan.

      Sil
    2. Matias Olivera da sorun çıktı geri döndü, dün de İspanya takımlarından biri ile sözleşme imzaladı

      Sil
  3. Volkan Şen için ne diyorsunuz... Dribling top taşıma yeteneklerini inkar edemeyiz. Kadroda çalım atabilen kanat oyuncusu yok ne Yasin ne Rodrigues net çalım atabilen oyuncular değil... Üselik kadroda sağ kanatta oynamayı seven bir kanat oyuncusu yok...

    Bu arada Linnes'in solda sağdan daha iyi oynadığını çoğunluk kabul ediyor. Yine bek yerine savunma yerine hucumda daha iyi olduğu aşikar. Madem öyle Linnes niye sol açıkta yani orta sahanın solunda düşünülmüyor. Pas oyunu becerisi saha görüşü soğukkanlılığı Rodrigues ve Yasin'de olmayan özellikler... Dar alanda set hucumunda sol kanatta Rodrigues'den ve Yasin'den daha faydalı olabilir. Fikir jimnastiği yapıyorum.

    Zam isteyen Yasin ve Mehmet Özbek transferi patlayıcı hızı dışında sivrilen özelliği olmayan Rogrigues, sağ bek diye alınan ama bence en iyi orta sahanın solunda oynayabilecek savunması berbat Linnes ve istikrarlı kötü oynayan Carole... Bonservisi elinde olan sağ açık Volkan Şen...

    Bu rotasyona bir şekil vermek gerekiyor acele etmemize gerek yok Volkan hala kendini üst düzey oyuncu sanıyor Yasin ve Sinan zam istiyor vs. takımda bir sürü eksik mevki varken Rodrigues niye alındı kimse anlamamıştı Levent Nazifoğlu da anlamadığını söyledi Ceylan Çalışkan-Mehmet Özbek transferiymiş.

    Her neyse 31 agustosa-7 eylül haftasına kadar belli kararların verilmesi lazım. Orta seviyede şişkin rotasyonun faydasından çok zararı oluyor oynayamay adam gelişmiyor form tutmuyor. Dengeli bir rotasyon oluşturulmalı. Aynı durum stoper rotasyonu için de geçerli... tartışalım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha uzun yazacağım bu konu hakkında ama temel düşüncem şu. Yasin Öztekin gitti Volkan Şen geldi olursa ne anladım bu işten. Yasin'in en kötü sezonu sezonda 10 gol neredeyse. Ayrıca o pozisyonda gençler noktasında çok güçlüyüz, kendi elimizdeki isimleri görmek lazım.

      Sil
  4. Geldi mi? Umarım bonservisiyledir. Ya da satın alma opsiyonlu kiralıktır.

    YanıtlaSil
  5. Bülent Popescu ikilisinde solak var mıydı yada bir sürü efsanevi Tandem sayarım ikiside sağol ayaklı olan. Hızlı atletik belli bir vasatı olup bariz zayıf noktası olmayan ayağı iyi sağolun bek önlibero oynayabilecek bir adam Denayer iyi transfer. Keşke solak olsaydı ama sol versiyonu yok işte.

    Carole iyi oyuncuydu hucumu da savunması da iyiydi geldiğinde. Boşa kaçırdı sürekli ama sağolsun Sneijder pek görmezdi o boş koşuları. Geçen sezon bişiler değişti ya profesyonelce yaşamadı ya gelen teklifler aldığı düşük maaş kafasını karıştırdı. Sevilla'da eski günlerine dönüp 7-10 m arası bek olursa h şaşırmam. Linnes ya da Carole biri fazlaydı şansını iyi kullanan Linnes oldu. Sağ bek yedeği yoktu kadroyu şişirmeden Denayer olursa orayı da çözeriz.

    Koray kiralanmalı ta da satılmalı yani oynamalı bir sezon daha ölü dakikalarda süre alarak kendini kandırmaya devam ederse seneye bonservis elinde alt liglerde gezebilir. İnsan kendi kariyerini nasıl düşünmez. 23 yaşında oynamayı gelişmeyi düşünmeli parasını her türlü alır zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol stoper bulmak o kadar kolay değil, ona çok takılmıyorum. Ben işin hız noktasındayım, çünkü önde basıyoruz, tempo arıyoruz, atletik bir takım oluşturduk.

      Sil
  6. Denayer'in stoper oldugunu bilmesem, bu adami forvet veya, orta saha veya kanat oynadigini gørsem harbi'den de o oynadigi bølge de oynuyor zanederdim. Inanilmaz calim yetenegi var bir stopere gøre. Atletico macinda ne bicim bindiriyordu. Ønundeki adamlari da geciyordu. Denayer'in atletik ve calim yetenegi yuzunden bence hucum tarafinda da denenebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hızlı, topla da iyi çıkıyor. Bu özelliği Fernando'yu çok rahatlatacak mesela.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir