21 Ağustos 2017 Pazartesi

Asamoah geldiğinde kimi keser, Linnes mi Tolga Ciğerci mi?


Bir Asamoah yazısı daha. Öyle özellikli bir adam ki en az 3-4 pozisyon üzerine, mevcut Galatasaray üzerine konuşuyoruz. Sol bek için yazdım, orta saha ihtimalini konuştum, 3'lü savunmanın sol kanadı da olabilir dedim ama bir ihtimali detaylandırmadık. Konuşulması gerekiyor, geçen 2 hafta bizlere bunu gösterdi.

Asamoah geldiğinde kimi keser üzerine anketler yapılıyor, Linnes mi Tolga Ciğerci mi diyerek. Geçen 2 haftanın sürprizi bu adamlar. Birçok iyi isim var, hepsini ön plana çıkardık ama bu iki isim sezonun sürprizi oldu, Tudor'la en büyük gelişimi gösteren adamlar. Linnes sol bekte, Tolga Ciğerci ise sol açıkta yaptı bunu, altı çizilesi diğer nokta.

Linnes bir sistem oyuncusu ama geçen 1.5 sezonda o sistemi bir türlü izleyemedik. Linnes de o kötü düzen içinde kayboldu. İlginç olan şu, sağ bekte hiç yapamadı, sol bekte ise ayakta kaldı. Bu sezon ise sol bek performansı katlamış durumda, işleyen bir sistem olduğunda farkı ortaya çıkmaya başladı. Değerli alternatif, beklenen Linnes buydu.

Tudor geldiği gün ise en büyük gelişimi Tolga Ciğerci'nin sağlayacağını düşünüyordum. Mevcut kadro içinde ona uyacak tek orta sahaydı ama sakatlıktan dönemedi işte, yetmedi. Biraz da etrafı ile alakalı, mevcut takımla yürüyemedi. Linnes durumuna benzer bir durum, şu an işleyen bir sistem var ve o düzen Tolga Ciğerci'yi de yükseltti. Üstelik sol açıkta, bu önemli bir teknik direktör hamlesidir. 

Şimdi soru şu, Asamoah kimi kesecek? İlk etapta sol bek düşünüyordum, şimdi ise sol açık olabilir mi diyorum. Nedeni şu, Tolga Ciğerci'nin orta saha özelliği. Sol açığa yakın ama hücumlarda orta saha gibi, ortadan geliyor, rakip ceza sahasına sürekli giriyor. Asamoah o pozisyonda hem sol tarafı çok iyi kullanır, hem orta saha özelliğini gösterir, hem de Tolga Ciğerci'nin bitiremediğini bitirir. Linnes'i de daha fazla ön plana çıkarabilir bu adım.

Tabii maçına göre, bu versatil isimler sayesinde taktik enseklik mümkün. Maçına göre düşünülebilir, x futbolcuyu bir pozisyona sabitleme gibi bir durum yok. Ağırlıklı böyle olur diyebiliriz ancak ve Asamoah'ı sol açık düşünmek mümkün olabilir. Sol açık transferine gerek kalmadı, Feghouli işin içine girecek daha ve Garry Rodrigues'i de sol açık görebiliriz. O da sezonun çıkış yakalayan isimlerinden mesela..

14 yorum:

  1. Feghouli gelirse Garry sola geçer Kwadwo'da bu yüzden sol bek oynar ama şüphelerim var bunun sebebi ise oyun içinde zaman zaman defansı üçlememiz sol bek veya sağ bekten birisi üçüncü stoper oluyor iki ofansif bek sıkıntı çıkarabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asamoah ve Mariano iki yönlü bekler, hücum olarak düşünme sadece.

      Sil
    2. İki açık (garry feghouli) + belhanda olmaz.Çünkü orta saha göbeği baklava 4 lüyle oynuyoruz. Fernando ön stoper tolga-ndiaye merkezde önlerinde belhanda şeklinde. Garry-Feghoulili açık kullanırsak 12 kişi oluruz.

      Sil
    3. Dizilisle ilgili herkes farklı bir yorum yapıyor ama bence 4-2-3-1 ile devam ediyoruz, yalnızca solda merkez orta saha oyuncusu özellikli tolgayi kullanmamız nedeniyle hücumda belhandayi sola attığımız dönemlerde 4-3-2-1 e donusuyoruz.
      Feghouli-garry kanatlarıyla oynadığımızda maç içerisindeki bu taktiksel serbestliği kaybedebiliriz, buna bağlı olarak fernandonun ileri çıkışları azalabilir ve rakibi bu kadar etkili bir şekilde hapsedemiyebiliriz ama hücum varyasyonlarimiz cesitlenebilir, ayrıca asamoahta hücumda çizgiyi garrye bırakıp içeri kayarak orta sahaya destek olabilir ve belki tolganin eksikliğini kısmen telafi edebilir (bekte oynarken).
      Bu eksende düşünüldüğünde, asamoahin bizim için ideal pozisyonunun sol bek olduğunu kabul edebiliriz, tolgali sistemin saha parselizasyonunda sağladığı avantajlardan tamamen vaz geçmeden, daha ofansif bir sisteme geçmemize müsade eder.
      Ancak, uzun lig maratonunda yaşanabilecek sakatlık ve formsuzlukları dikkate alarak, tolganin pozisyonuna orta saha özellikli ama daha kreatif ve çizgide de oynayabilen bir oyuncu almak faydalı olur, emre çolak, belki josue gibi oyuncularla bu eksiği giderebilirdik.. Belki deniz turuc, emre akbaba gibi isimlere yonelmek gündeme gelebilir, böylelikle donk, cavanda, hakan balta gibi kadroda dusunulmeyen bazı oyuncuları takasta kullanma şansımız da doğabilir..
      Bence selcukla yolların acilen ayrılması gerekiyor, mevcut sistemde yeri yok gibi duruyor, mesela tam olarak kimi yedekliyor belli değil.
      Oysa gözden çıkardığımız dejong, 3-4 yıl öncesine kadar fernandonun pozisyonunda ondan önde sayılabilecek bir oyuncuydu, form tutması durumunda bugünde onu yedekleyebilir, üstelik abartilan yıllık ücreti, ki gercekten çok yüksek, selcuktan daha az..
      Benzer şekilde donk ta, hem ndiayeyi yedekleyebilir hem de stoper rotasyonunda değerlendirilebilir, üstelik maliyeti kabul edilebilir seviyelerde..
      Cavanda bile stoper rotasyonu için bir alternatif, en azından geçen sene oynadığı iki maçta da iyiydi o bölgede..
      Aslında, asamoah transferiyle yabancı transferi noktalanip, orta saha için kaliteli bir yerli oyuncu alınsa ve sinani kadroda tutarak forvet arayışını şimdilik sonlandirsak bence mantıklı davranmış oluruz.
      Gönderilecek oyunculardan piyasası olan tek isim carole gibi duruyor, onu gönderip gerekirse diğerlerini, (cavanda, donk, dejong) kadroda tutabiliriz, zaten donk ve dejongun kontratlari sezon sonunda sona erecek.. Beşiktaş ve trabzonspor orta sahada eksiklik yaşarken selçuku istemeyerek te olsa alabilirler, hatta fenerbahcenin bile gündemine gelebilir, bence bu tuzağı kurmaliyiz..

      Sil
  2. Soldan gelen hava toplarına hakim olabilecek , cabuklugu olan bir stoper alınıp , Asamoah sol bek veya acık pozısyonunda kullanılırsa santrafor yedegı alınark transfer kapatılabılır...

    YanıtlaSil
  3. Kreatif ve cok yönlü, sol tarafta oynayabilen bir orta saha oyuncusu ile bir kanat forvet/forvet arkası transfer ihtiyacımız devam ediyor bence..
    Kevin kampl ve jovetic örnek profiller,
    keşke arda için yaratılması düşünülen kaynak böyle bir isim için kullanılsa.
    Diğer bir alternatif ise asamoahi orta saha rotasyonunda düşünüp görece düşük maliyetli ve potansiyelli bir sol bek ve forvet transfer etmek olabilir.
    Bu arada, eger öyle bir alternatif varsa, selçukun serbest bırakılması da yerinde bir hamle olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceliklere bakmak lazım şu noktada, sadece lig mücadelesi vereceğimiz unutulmayarak. Bu yüzden orta saha, sol açık ya da stoper gibi konularda öncelik yok bence.

      Sil
  4. İlk iki maça bakınca Asamoah'ın doğal mevkileri Tolga'nın göreviyle cuk oturuyor.

    Gibbs 'i beke alıp Tolga yerine de Asamoah gelirse deli olur. :-)

    Asamoah undersize bir bek olur adam pozisyon almak için değil koşmak bozmak uğraşmak üzerine fıtratı.

    Misal Hakan Ünsal tipik hucumcu çizgi bekiydi. Peki ya Ergün Penbe Ümit Davala'ya sadece çizgide beki denir miydi asla. İçte önde oynama yetileri vardı. Asamoah da tipik çizgi beki değil çizgi beki Gibbs. Asamoah atletik güçlü bir ergün belki serkan balcı gibi. Serkan Balcı evet. Serkan da en son sağ beke evrilmişti ama iç merkez özelliği de baskındı.

    Asamoah gelsinde maçına göre taktiğine göre değişik mevkilerde oynar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur da maliyet büyük Gibbs işinde, bu yüzden zor :)

      Sil
  5. Aslında ikisi de yedek oturacaktır. Bakınız Linnes ne kadar iyi görünürse görünsün bu takımda sırıtıyor. İstatistiki düşünmeyelim. Sol ayağını kullanamayan sol bek olmaz. Asamoah ters kademe dahil defansif açıdan da Linnes ile kıyaslanmaz. Hucüm zenginliği ise bambaşka. Tolga orta sahanın dinamosu adeta. Ndiaye ile birlikte müthiş pres yapıyorlar. Belhanda bu ikiliye katılıyor Fernando da süpürüyor. Evet Tolga'nın pas, şut kapasitesi maalesef yok ama korakor oyunda vazgeçilmez.Tabi Asamoah gelirse Linnes yedek oturacaktır. Yalnız bunca şeye rağmen Feghouli geldiğinde Rodriguez sol kanada geçer ki level başka olur. Fişek gibi kanatlar ve tank gibi orta saha alternatifleriyle de takım gibi takım oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ön yargı, bence olur. Ters ayaklı bek olur, neden olmasın :)

      Sil
  6. Stoper alınmazsa büyük hata olur.Asamoah linnesi keser.net.Soldan acımasız olacagımız zaman ise öne gecer arkayı linnes kollar.Normal olan arkada Aso, önünde mevcut enerjisiyle rodriges.Ben Tudorun yerinde olsam sakatlığa yatkın olması nedeniyle öncelikle sol bek oynatırım.Defansif örgümüz saglam olmalı.Stoperde mutlaka alınmalı nokta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Örnek vereyim, Osmanlı maçında 3-1den sonra paniklemesen ve sakin kalıp, topu tutsan o pozisyonları vermezdin. Böyle bakıyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir