20 Ağustos 2017 Pazar

Güven unsuru Fernando, hücumda daha rahat hareket ediyorsunuz


Östersunds maçlarında da bu plan az çok öne çıkmıştı ama mevcut malzemeyle uygulanamadı tabii. Tolga Ciğerci Fernando'nun, Selçuk İnan da Badou'nun yaptığını yapamaz. Bekler aynı şekilde ya da Gomis ve Belhanda gibi isimlerin hazır olmaması. Gerçi şu an da yüzde 50'lerdeler ama bu hallerinin dahi yarattığı fark var. 

"Bu plan" şu. Galatasaray hücuma çıkarken savunmasını üçlüyor. Maicon bir sağ bek, solda oynayan stoper sol bek edasına bürünüyor. Fernando ise en geriye geçiyor ve orayı süpürüyor. Güven unsuru bu, hücumda daha rahat hareket ediyorsunuz. Hata yapmıyor çünkü, arkanızı toparlayan bir isim var. Galatasaray'da olmayan bir oyuncu tarzıydı bu, Fernando'nun farkı büyük oldu.

Diğer etkisi de geriden oyunu kurması. Stoper konusunda çok tartıştık, geriden oyunu iyi kurmamız gerekiyor diye. Maicon o konuda kötü değil ama en iyi özelliklerinden biri de diyemem. Serdar Aziz veya Ahmet Çalık aynı şekilde, geriden oyunu iyi kuramayan isimler. Fernando bunu da yapıyor, oyunu geriden kuran isim, basit ama çok temiz oynuyor, sizi savunmadan iyi çıkarıyor.

Oyun aklı ayrıca, şu an Galatasaray adına dengeleri oluşturan isim. Rakiplerin bu noktadan sonra en önemli planı Fernando üzerinde uygulayacakları baskı olur. Hücum planları lazım, bekleri daha iyi kullanabilmek, kanatlardan gelmek, Belhanda / Badou gibi isimleri hücumda tamamen ön plana çıkarmak gibi. Bu noktada en önemli transfer Fernando oldu diyebiliriz, saç ayaklarını tutan isim. 

Yeni Melo değil, kimse kimsenin "yeni" hali olmadığı gibi. Melo farklı isimdi, topla çıkabilen, pas aksiyonu, teknik özelliği daha iyi bir isimdi. Fernando farklı, daha sakin, savunma özellikleriyle daha ön plana çıkan, farklı bir futbolcu. Bu oyun tarzının ihtiyacı Fernando, o da 2 haftada kalitesini tam anlamıyla ortaya koydu. 

Lider stoper konusu var bir de, Maicon bu anlamda da düşündürüyordu. Ben lider özelliğine sahip olduğunu düşünüyordum ama yine en önemli özelliklerinden biri bu diyemezdim. Fernando çoğu an 3. bir stoper, savunmayı yönlendiren isim. Lider stoper veya geriden oyunu iyi kuracak stoper konusunu düşünmüyorsunuz bu noktada, Maicon'u da yükseltiyor Fernando..

2 yorum:

  1. Ligde yediğimiz gollerin ikisinin de duran top organizasyonlarından olmasi üzerine de ciddi şekilde dusunmemiz gerekiyor bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Her şeye, onca transfere rağmen hala çözülmeyen bir sorun.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir