20 Ağustos 2017 Pazar

Osmanlıspor 1-3 Galatasaray, Fernando müthiş bir detay


2. yarıya kötü başlamadık aslında, 3-0'ı da bulduk. Fişi çekmeliydik bu skorla, çekemedik. Maç 3-1'e geldikten sonra düşüş başladı, daha doğrusu panik. İşte o anlarda topa sahip olmak, tempoyu düşürmek ve sakin kalmak gerekir. Bütün sezon koş koş oynayarak geçmez, hatta bunu 90 dakikaya yaymak şu aşamada imkansız. Bunu öğrenmemiz gerekiyor, öğrendiğimiz an müthiş olacak.

80'den sonra bunu yaptık, oyuncu değişikliklerinin ardından. Tempoyu düşürdük ve sakin kaldık, devamında pozisyonlar da geldi. Sezonun başı, doğal bu görüntü. Yeni kurulan takım, sezona öyle başladık ki atlıyoruz bu detayları. Öğreneceğiz, gelişim sağlayacağız, bu takım eminim ki daha da güçlenecek.

Fernando müthiş bir detay, Galatasaray adına maçın adamı. Galatasaray adına sezonun da adamı, şu görüntüde kritik isim. Oyunun aklı olduğunu düşünüyorum, dengeleri elinde tutan adam. Hücuma çıkıyorsunuz, önce geriden oyunu kuruyor, devamında savunmada en arkada kalan isim oluyor ve kaptırılan herhangi bir topta orayı öyle süpürüyor ki. Ya da savunma yapıyorsunuz, geriyi öyle iyi yönlendiriyor ki. Lider stoper diyorduk ya, savunmanın liderini bulduk işte.

Tempo sahibiyiz, sahada büyük bir enerji var. İlk yarıda yine müthiş bir oyun oynadık, üstelik Belhanda ve Badou Ndiaye'yi hücum anlamında istediğimiz gibi kullanamamamıza rağmen. İşin içine hücumda pek giremediler ama oyun içinde katkıları çok büyük. 2. yarıda bizi sakin tutan isimlerin başında Belhanda gelir, Badou Ndiaye ise temposuyla her zaman fark yaratıyor. 

1. yarıda 30 - 45. dakikalar arasını konuşmak lazım, temponun zirveye çıktığı anlar. Osmanlıspor'a hiç nefes aldırmadık. Kusursuz bir pres var, en önemli nokta. Top kaptırıldığı an bir anda 3-4 Galatasaraylı rakibin başında beliriyor ve topu kapıyor, hataya zorluyor. Kayserispor maçında bu hızlı çıkışları bitirmiştik, bu maçta bitiremedik ama istediğimizi aldık. Ne olursa olsun, rahat bir deplasman galibiyeti ve bu takımın geçtiğimiz sezonlarda deplasman fakiri olduğu unutulmasın.

Feghouli'yi ekleyeceğiz daha, hızlı çıkışları bitirmek lazım diyoruz ya, orada kaliteyi yükseltecek, o boş alanları daha iyi kullanacak. Garry Rodrigues'in iyi performansının altını çizerek bunu yazıyorum. Tolga Ciğerci için de aynısı geçerli, sol çizgiye yakın oynamasına rağmen yine gol attı, pozisyonlara girdi. Linnes'in solda iyi bir oyunu var, Tolga Ciğerci'nin yerine Asamoah'ı düşünsenize. Hem onun gibi orta saha katkısını verir, hem sol tarafı daha iyi kullanır, hem de onun bitiremediği anlarda bitirir. Bu çok yüksek bir kalite.

Sezona müthiş başladık, oynadığımız oyunla keyif veriyoruz, bu da taraftarla barışmak demek. O sinerjiyi yakaladığımızda şampiyonluğu konuşuyor oluruz zaten. Kalitemiz yüksek, daha da artacak. Bu takımın daha da güçleneceğini, gelişeceğini ve öğrenmesi gerekenleri de öğreneceğini düşünüyorum. Mutlaka Tudor'un da bu görüntüde artısı var, kadronun hakkını şu aşamada verdi, kafasında kurguladığını sahaya yansıttığını görüyoruz..

14 yorum:

  1. 1) Kadro dar. 14 yabancıyı doğru kullanmak lazım. Donk Cavanda DeJong Carole ayrılırsa Feghouli dışında 4 yabancı daha alabiliriz.

    2) Fernando?? çok beğenmişsin saygı duyarım arkayı süpürüyor doğru ama zaman zaman da orta sahada görsek ya da NDiaye Tolga olmadığında orta saha merkezde nasıl oynayacağını test edebilsek 2 haftadır daha çok 3.stoper gibi. Önemlisi insiyatif alması gereken dakikalar oldu 60-80 arası top saklayacak adam aradık.
    Burak 3lu savunmaya soğuk bakıyorsun 4 lu oynuyoruz diyoruz ama fiilen 3 lu savunma oynuyoruz Fernando, Maicon ve Serdar'ın arasında az önünde 3.stoper ön stoper gibi oynuyor. Fernando'nun ısı haritası optası varsa bakabilir misin Burak? Fernando bu maç top tutma oyuna girme top saklama anlamında bana göre iyi değildi. 3. stoper olarak bakarsam iyi diyebilirim ama. Selçuk'un eleştirildiği gibi fazla basit oynuyor. Topla en çok buluşan oyuncu olması normal pas hatası yapmaması da Melo değil demiştin haklı çıktın.
    Önemlisi bu anlamda Vida yada Denayer alınırsa (ayağı düzgün hızlı stoper) taktik teknik anlamda değişim olmadan Fernando'yu ortasaha göbek rotasyonuna dahil edebiliriz kadro genişler böylelikle.

    3) Serdar Aziz iyi stoper eyvallah. Ama kendini koruyarak oynamasını bilmiyor. İkinci bir nokta geçen sene Fenerbahçe maçında da ceza sahası içinde gereksiz topla oynadı ve kaptırdı bu maçta da kale önünde gereksiz hatta aptalca yine aynı hatayı yaptı gol olsa maçın kaderi değişecekti. Ve bu top tutma dribling yapma ya da tehlikeli yan pas yapma eğilimi Serdar'da var. Beşiktaş ve F.Bahçe'nin 3 kaliteli stoperi varken (alacaklar) biz niye Maicon + 5 yerli (Serdar Ahmet Hakan Koray Ozan) yapıyoruz. Bari Maicon Serdar Denayer Ahmet yapalım bence.

    4) Yasin'in gol dışında baskın bir özelliği yok bana göre. Patlayıcı sürati yok driblingi çalım becerisi ortalama ve önemlisi oyun aklı bilgisi zayıf. Volkan Şen'i Yasin'e yeğlerim.

    5) Pres baskı iyi birşey ama toplu olarak yapılmalı (bunu yapıyoruz) ve 90 dk yapamayacağına göre gereksiz bireysel boş koşu pres yapıp yormamakta fayda var. İlk maçta üstümüzde baskı vardı anlarım da. Bu maçta ara ara hiçbir işe yaramayacak rakibi ya da kaleciyi rahatsız etme şansı olmayan 30m lik boş deparlar gördük. Bunları seyrettirip daha derli toplu akıllı ekonomik oynamakta fayda var. Yoksa 60-70 de pilimiz biter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Şu aşamada zor alırız, bence 2 transferle olayı bitireceğiz. O da Asamoah ve forvet olur.

      2- Bu bir plan, savunmayı 3lüyoruz ve Maicon / Serdar bek edasıyla orta sahaya kadar çıkıyor. Fernando ise geriyi süpürüyor. Top bizdeyken ise geriden oyunu kuran isim, stoperlerimiz bu konuda zayıf ama onu da telafi ediyor. Top saklayacak adam o değil, Belhanda ki o da işi yaptı. Selçuk girince de 80den sonra nefes aldık o konuda. Fernando müthiş bir detay. Melo farklı bir isimdi, özelliği başka.

      3- Katılıyorum sana :)

      4- Patlayıcı güç noktasında bence de Volkan Şen önünde ama şöyle düşün. Feghouli gelecek ve oyuna kenardan gelecek isim Garry olacak. Bence Volkan Şen anlamsız.

      5- Buna da katılırım, sezon koş koş oynayarak geçmez. Sakinleyeceğimiz, topa basacağımız anlar olacak ama sezonun başı, zamanla öğreneceğiz. Zaman lazım.

      Sil
  2. bence en büyük eksikliğimiz bu maçta ön alan baskısı oldu. ikinci yarıda tempo düştü yoruldu çünkü çocuklar ve bu yorulmanın ardından topu ayağımızda tutmamız gerekiyordu fakat bunu başaramadık çünkü topu ayağında tutacak adamlarda prese dayalı bir oyun oynadığımız için yoruldu. o zaman senin hep bahsettiğin hatta tudor ilk geldiği günde söylemiş olduğun taktik esneklik kavramı ortya çıkması gerekiyordu. 60 dan sonra osmanlıspor basbas bağırdı geliyorum diye galatasarayda alarm verdi yorulduk diye ama ilk değişiklik 76. dakikada oldu. 1) bu aşamada 4141 yerine 433 e geçilip oyuncu değiştirmeden tolga badu ve fernando ile orta sahayı üçlesek gary sağ belhanda sol oynasa takım yine rahatlardı. kanat bekleri de orta sahaya destek verirdi bu sayede yine baskıyı devam ettirirdik. ama tudor bu taktik esnekliği göstermedi. 2) başka bir çare oyuna yine yasin yerine ereni sokup ileriki uçta baskı yapmayı hedefler 352 ye dönerdik linnesi oyundan alıp bu sayede yine bir baskı oluşturabilirdik hemde arkadaki oyunculara dinlenme fırsatı verirdik.
    ilk iki rakibimizde bizden çok daha zayıf ve yine toparlanmaya çalışan yeni oluşturulan ekiplerdi osmanlıspor un zaten en önemli adamını bu yıl biz aldık. eğer bu yıl şampiyonluk istiyorsak aktif dinlenmeyi becerebilmemiz yani topu ayağımızda tutmayı bu arada rakibi de yormayı becermemiz lazım.

    bir önemli not Selçuk inan için maçın tekrarını izledim sanırım ayağına 14 defa top gelmiş ileri doğru oynadığı top sayısı 0 bak yazıyla sıfır. bu takım selçuk yasin gibi adamlardan çok acil kurtulmalı. asamoah ve feghouli yanında defans ve çok iyi bir fiziği olan süpürücü bir orta saha gerekli ki fernando nun hem defans hemde orta saha yükünü üstünden almak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selçuk İnan bence doğru oynadı, bu tarzda son 20 - 30 dakikalarda katkı verebileceğini düşünüyorum. 80den sonra Selçuk İnan sayesinde nefes aldık hatta. Topa bastı, ayağında tuttu, sakin kaldı, tempoyu düşürdü. Bu da gerekli.

      Sil
  3. Bazi arkadaslar ikinci yarida ki düşüşten sikayetci olmus. Bunun normal oldugunu gormemiz lazim. Badou henuz 60 dakikalik kondisyona sahip.
    Fernando ise 70 dk. Kondisyonu var daha bu adamlar tam hazir degil.

    Belki 3 haftadir takimla beraberler.
    Macin genelin de iyiydik yeni kurulmus bir takim var. Terim'in son sezonun da fb derbisinden sonra takim cikisa geçmişti.

    O sezon da benzer hatalar oldu. Bu sezon da olur.

    Mac'a gelirsek ikinci yari 60 da Badou cikmaliydi Tudor gec kaldi 70 gibi de Fernando cikmaliydi. Yedigimiz golde Badou nun kaptirdigi top dan geldi.

    Çünkü fizik olarak en fazla 60 dk çıkarabiliyor.

    Serdar kalite olarak bu.Tudor'un yapmasi gereken Serdar a daha dikkatli ve risksiz oynamayi öğretmesi.
    Belhanda yi bu hafta cok begendim gecen haftaya nazaran uzerine koymus.

    Nerdeyse 90 dk. Kostu pres yapti hemde yalanci pres degil rakiplerine fiziksel temas ederek mucadele etti.
    Bir pozisyon var ki 2 defa pes pese rakiplerine kayarak mudahele etti.
    Bir on numaradan bahsediyoruz ve bu detay cok onemli.

    3. Gol de kimse konusmamis galiba en azından brn gormedim yine Linnes oyunu sag kanada muthis acti orda ki boslugu görüp iyi bir pas atti gol de oyle geldi.

    Bunu ozellikle yazdim cunku bir kac defa Mariano çizgi de bombos kaldi ama Rodriges iyi pas atamadigi icin pozisyon olmadi.

    Hersey guzel olacak yavas yavas takima daha Feguli katilacak Badou ve Fernando tam hazir olacak

    Hele ki Asamoah ta gelirse muthis olacak. Herkez methiyeler duzuyor ilk yari da ki oyuna ben daha iyi olacagina inaniyorum.

    Tudor oyuncu degisikliklerin de kendini geliştirmesi lazim.

    Ama oyun ve taktik konusun da guvensizligimi yendim diyebilirim Tudor'a karsi.

    Fazla takilmaya gerek yok son yillar da ki basarisikliktan dolayi hatalara karsi tahammülsüz olabiliyoruz.
    Fakat Tudor'un ve takim'in zamana ihtiyaci var az daha sabir edersek hersey guzel olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüş normal, bu tempoyu 90 dakikaya yayan zaten başka bir seviye oluyor. İş şu, düşüş yaşadığın anlarda sakin kalmak ve topun sende kalmasını sağlamak. Bunu da zamanla öğreneceğiz.

      Sil
  4. Yazı çok iyi yorumlar oldukça kaliteli. Bizim taraftarımızın kalitesi bu blog örneğinde olduğu gibi üstü düzey. Demek ki neymiş? Herkes her önüne geleni yuhalamıyormuş. Ben şahsen zaten sizin yazılarınızı beğeniyorum ama bu yorumlar muhteşem olmuş.helal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloga gelen yorumlar benim için her şeyden önemli. Özellikle son 6 ayda diyeyim inanılmaz bir yorum artışı var. Eskiden benim hatamdi, yorumlar gelirdi ama yayınlar geçerdim. Şimdi tek tek cevap vermeye, üzerine konusmaya çalışıyorum. Gördüm ki böylelikle işin seviyesi de çok arttı. Bu yorum üzerinden herkese çok teşekkür ediyorum, siz olmadan olmaz :)

      Sil
    2. Ben maillerime aylardır bakmıyorum mesela ama sportifcümleler kontrolüm günde üç dört :) bakalım yeni yazı var mı? Yorumlarda artış gördüğüm an en son ne yorum gelmiş diye dahi bakıyorum. :)

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Amisosia55 : Maçı stadda yerinden izledim. Bahsedilen taktik esneklik aslında maç içinde sağlandı. Yasin oyuna girip Gary çıktığında Belhanda sola geçti. Takım 4-3-3'e döndi. Tolga göbeğe geçti. O esnada biraz Badou'nun yorgunluğundan sebep orta alanda gereksiz fauller geldi. Baskı yemiş gibi görünsekte Serdar Aziz'in bireysel hatası dışında defansiz anlamda iyiydik. Mariano ve Fernanda kilit isimler. Özellikle mariona top bizdeyken hep çizgiye basıyor. İnanılmaz bir hızı var. Gary iki asiste ve enerjisine rağmen eksik halka gibi duruyor şu noktada. Top ve pas oyununda eksik kalıyor. Dün canlı izleyince bir kere daha anladım bunu. İlk dokunuşlarda ve pas zamanlamasında sıkıntıları var. Feguli geldikten sonra hem belhanda bodu ikilisi topu alıp verme anlamında rahatlayacaktır hem de mariano'nun önündeki koridor daha da genişleyecektir. Tolga bu performansı ile devam eder mi bilmiyorum ama yeni transfer gibi duruyor. Maç içinde acaba transfer sezonunda konuştuğumuz Fellaini transferini sorgulamadım değil. Tolga yerine Fellaini olsa neler olurdu diye. Bu takımın en kilit ismi tartışmasız Fernando. Rakip aut atışlarında bile Muslera ile koordineli şekilde takımın duracağı hattı belirleyen kendisi. Dün müthiş toplar kazandı. İlk yarıda Bülent Uygun'un o çaresizliğini görünce çok keyif aldım.

    Dip not : Sinan ile küçük bir tartışmamız oldu. Az seyirci olması ve tam önümde ısınıyor olmasından dolayı sesimi kendisine ulaştırabildim. Vurdum duymazlığı had safhada. Kafasında Galatasaray bitmiş. Bir de Yasin ! Tam bir kibir abidesi gibiydi. Oyuna girdiğinde de tv'yi bilmem ama stadda yokları oynadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğerci sağlıyor bunu aslında, hücumda 3. bir orta saha, savunmada sola yakın gibi. Sürekli yer değiştiriyor ve o taktik ensekliği sağlıyorsunuz. Asamoah'la bu en üst noktaya gelecek.

      Sil
  6. Ankara'ya siyah panter gelmis, canli izlemek zevkti.Gegenpres i andiran cabuk top kazanma istegimiz onemli kazanc.Sol taraf dengeye getirilmeli bu is uzatilmamali.Kim ne yazarsa yazsin ben Serdar in iyi bir yedek stoper olacagini,buyuk maclarda sorun yaratacagini dusunmeye devam ediyorum.Bir gun herkes boyle dusunecek eminim.Osmanli hafifce stoperle basinca ortalik karisti ayaklar dolandi.ya rakip basaksehir olsaydi.Zayif noktamiz belli oldu.Bunu kullanirlar.Misal Konyaspor.Maç 3-0 olmussa fisi cekmissindir.Ama kolay gol yemek gibi muzminlesmis bir hastaliginiz varsa diken üstünde olur herkes.Tudor belki de bu yuzden rahatlatici hamleleri yapamadi.Skor aldiktan sonra mac Badou nun maci haline gelmeli ancak kolay gol yiyince isler karisiyor.Bu sezonun kilit lafi benim icin kolay gol yememek.Bu tempoya cogu rakip dayanamaz mutlaka hata yapar gol buluruz.Ama lutfen kolay gol yemeyelim.Musleracim lutfen yan top calis lutfen.Bak bunu da yap cok iyi paraya premier ligdesin.Rodriges bu enerjiyle sol acikta devam eder arkasina Aso gelmeli mutlaka.Tudor hakkinda konusmak icin ciddi rakiplerle oynanacak maclari beklemek daha dogru olur.Belhandaya ne oynatmak istedigini bu macta anlamadim.Belkide Belhanda dinlemedi.Devamli ikaz etti.İnsallah bu maclik bir sorundur bu.Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maçın 3-1'e gelmesinin anlamsız bir panik havası oluştu, o anlarda topa basmak, sakin kalmak lazımdı, yapamadık. Fernando da stoperlerin arasına girmez oldu, sorun bundan kaynaklı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir