13 Eylül 2017 Çarşamba

Mantıklı, aslında olması gereken de bu değil mi?


Dursun Özbek'in Divan Kurulu'ndaki açıklamalarından biri fazlasıyla dikkat çekici, futbolun geleceği ile alakalı; 

"2017-18'den başlamak üzere UEFA ile Mali Fair-Play anlaşması yapmak istediğimizi söyledim, UEFA olumlu karşıladı."

Bu da şu demek oluyor. Alacağımızı bu sezon aldık, gelecek sezondan itibaren sattığın kadar ya da boşta olan isimleri al dönemi başlar. Omurgayı kurdun, yapacağın 3-4 yıllık anlaşma neticesinde ise o omurganın üzerine hamleler yapabilirsin. Mantıklı, aslında olması gereken de bu değil mi?

Bu sayede beli doğrultan kulüpler var, Beşiktaş bir örnek. Uefa ile anlaşmaları 3 yıllıktı, 3 yıldır transferde bu doğrultuda hareket ettiler. Sattıkları kadar aldılar, kendi değerlerini yarattılar, kiralık oyuncu havuzunu iyi kullandılar ve boşta olan futbolcuların peşine düştüler. Akıllı bir yönetim işi, geldikleri nokta da ortada.

Biz ise geçen yıllarda zaman kaybettik. Bizim de Uefa ile bir anlaşmamız vardı ama daha farklı bir konseptte. O anlaşma şartlarına da uymadık gerçi, neticesinde aldığımız bir ceza var. Dursun Özbek'in bahsetmek istediği ise tahmin ederim ki bu yönde bir anlaşma, sattığın kadar al dönemi. Eğer bu sezon gösterilen aklın devamı gelecekse ve bu yaşananlar bir plan dahilindeyse 2-3 yıl zarfında beli doğrultabileceğimize inanıyorum.

Alttan gelen gençlere güven, müthiş bir jenerasyon geliyor. Bonservisi elinde olan isimlere yönel, Asamoah bir örnek mesela. Futbolcu satmaya bak, Bruma'yı yolladığın gibi. Atladığımız bir olay da kiralık futbolcu havuzu, bunu çok iyi kullanmamız gerekiyor. Futbolcunun Galatasaray'da da gelişebileceğine x kulüpleri inandırmalıyız, Beşiktaş'ın Talisca transferi bunun en iyi örneği.

Doğru insanlarla çalışmak lazım, bu sezon bunu da iyi yaptığımızı düşünüyorum. Hala kadro tam anlamıyla oturmadı, devre arasında 1-2 hamle daha gelebilir ama sezon sonundan itibaren ince dokunuşlarla daha iyisi olur. Bir örnek vereyim, sezon sonunda Musa Çağıran ve Kaan Ayhan boşa çıkıyor. Onları al ve alttan gelen gençlere güven. Yasin Öztekin'in sözleşmesi bitiyor, Recep Gül'ü rotasyonun içine dahil et gibi.

Bahsedilen anlaşma fayda sağlar, bu konuda zaman kaybettik ama işin ucundan bir şekilde tutabilmek önemli. Yüksek harcadığımız doğru ama değişim ve omurgayı kurmak adına bu gerekliydi. Bir plan olduğuna da inanmak istiyorum, bunun altı doldurulmak zorunda. Şampiyon olmak ve Şampiyonlar Ligi'ne geri dönmek zorundayız..

6 yorum:

  1. Musa Çağıran sözleşmesini uzattı ona gerek yok gerçi U17 deki gençler fazlaşıyla yeterli. Kaan - Asamoah gibi hamleler bizi uzun süre götürür.

    YanıtlaSil
  2. aynen öyle.. her yaz 30 40 50 milyon euro harcama.. aptallık denir ona.. bir seferde 45 harca 3-4 yıllık takım kur.. başarılarla, gelirlerle toparlanırsın.. ocak ayından bedava yerli kovala bench için. oldu bitti. ocak ayında asamoah gelirse, takımın tek ihtiyacı sol açık kalıyor. ee 1 transferden bir şey olmaz. o da şampiyonluğun çileği olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da farklı opsiyonlardan değerlendirebilirsin. Kiralık bir yöntem, serbest isimler diğer yöntem.

      Sil
  3. Yabancı kontenjanı düzenlemesi yapılırsa kabız yerli havuzunda iyi olabilme ihtimali üzerine milyonları saçmaya devam etmek zorunda kalıcaz. Sinan Kurt gibi tutmadı Hertha'da. 4 büyük yarışır Ona da ederinin 2 katını biri öder.

    Başakşehir İnler Mevlüt Mert Frei alarak elini biraz rahatlattı. Frei'ı düşünebilirdik.

    18 takımın da işi zor. Gençlerbirliği ve Bursa oyuncu çıkaramıyorsa diğerleri ne yapsın. Bu arada algı hatası var. Oyuncu yetiştiriyor çıkıyor ama düşük kalitede.

    18 takım sözleşsin herkes mevcut gençlerle çıksın Lucescu da seçsin beğensin.

    Kendi rahat tabi gurbetçi havuzu var. Gurbetçi de koymayalım bir süre ne de olsa onları biz yetiştirmiyoruz.

    Herkes altyapı oyuncusuyla çıkarsa rekabet de sağlanır. Ve bunu bir sezon sürdürceksin.

    Unutuluyor Beşiktaş Beratlarla Mehmet Akyüzle Rıdvanla falan menemen yapmadı. Veli Oğuzhan Tolgay Cenk gibi adamları bularak yaptı menemen sezonunda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu hakkında çok yazdım, çizdim. Yorumların doğru.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir