22 Ekim 2017 Pazar

Zaten böyle oynuyorsun, neden bu yangın?


Bazı yorumlar ezber, kağıt üzerine öyle odaklı ki. Zaten 3'lü savunma oynuyoruz, değişen bir şey yok. Tercihler konuşulur, o ayrı nokta. Maç önü dönen bir 11 var, üzerinden konuşalım;

Muslera
Maicon Serdar Denayer
Mariano Fernando Badou Ciğerci
Feghouli Belhanda
Gomis

Burada şaşırtıcı olan 3'lü savunma değil, Tolga Ciğerci'nin yazıldığı pozisyon. Böyle olmayabilir, belki de Denayer'i sol beke yakın izleriz ama zaten buna yakın dizilimde oynuyoruz. Bu maçta neden 3'lüye dönülüyor gibi bir soru yanlış, yeni bir şey değil ki bu. Maicon / Serdar / Denayer üçlüsünün bir arada olması ya da Tolga Ciğerci'nin pozisyonu, bunları konuşalım.

Ben olsam şunu düşünürdüm;

Muslera
Maicon Fernando Serdar
Mariano Badou Ciğerci Latovlevici
Feghouli Belhanda
Gomis

Aslında ben olsam olayı da değil, zaten buna yakın bir şey oynuyoruz. Fernando daha çok stoperlerin arasında. Maicon ya da Serdar Aziz / Denayer topla çıkabiliyor, orta sahaya yaklaşıyorlar, Fernando ise arkalarını süpürüyor. Badou Ndiaye 6 numaraya kaydı, orta sahadaki tempo unsuru. Feghouli ve Belhanda ise daha serbest rolde, özellikle Belhanda orta saha çizgisine gelip top alıyor ve kullanıyor. Buna yeni bir şeymiş gibi davrananlar var, anlamadığım bu.

"Sen nasıl Fernando'yu stopere yazarsın" diyor adam. Kağıt üzerine öyle odaklı ve ezberci ki. Maç içinde değişim farklıdır diyor ya da, oysa ağırlıklı olarak böyle oynamıyor musun? Tudor'u özel kılan bu değil mi, taktik esnekliği, maç içinde birçok formasyon planının olması. Futboldan anlamam tamam da bunu da görüyorum, eminim ki izleyen herkes görüyordur. 

Yangın koptu bir anda, anlamadığım bu. Rakibe de önlem almak ayıp değil, bazı tercihler bu anlamda değişir. Isla / Dirar kanadı işliyor, özellikle Isla'yı çok fazla kaçırıyorlar, o da isabet sağlıyor. Onun hızını kesmek anlamında Denayer / Tolga Ciğerci olabilir. Tempo olarak zaten üstünsün, daha iyi bir orta sahan var, oyunun her iki tarafında aktifsin. İsim anlamında Fenerbahçe'nin iyi futbolcuları var ama düzen olarak fazlasıyla eleştiriliyorlar.

Aykut Kocaman'ın bu anlamda yapacakları az çok belli, sahaya süreceği 11'i herkes biliyor. Tudor'un ise hamle şansı var, şaşırtmayı seviyor. Valbuena ve Guiliano'nun hızını kesmek lazım, onun da mutlaka bu yönde bir planı vardır. Fenerbahçe'nin önlem anlamında düşünecek çok daha fazla konusu var, burada kendi oyununu oynaması beklenen taraf Galatasaray. 8 puanlık fark ve kendi sahasında, baskıyı hisseden taraf biz değiliz.

Yangını anlamıyorum işte, neden yaygara koptu. Ligin ilk maçı Kayserispor'du ve 11'i gördüğümüzde söylediklerimizi hatırlayın. Tolga Ciğerci orada olur mu, ne yapıyor bu adam diyorduk. Sonra gördük ki bambaşka bir oyun ve geldiğimiz bu nokta. Geçen haftalarda Tudor'un bazı şeyleri bizlere göstermiş olduğunu düşünüyorum. Bekleyelim, saha içinde ne olacağını bilmiyoruz, mutlaka bir planı var..

14 yorum:

  1. diziliş, tercihler denayer veya başkası. hiç takmıyorum, önemsiz. korkaklık bizi bitirir korkmak bizi öldürür.. deli gibi saldırmalıyız. saldırırsak 3-1 biten eboue elmander melo derbisinden farksız olacak.
    inanın titriyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da doğru yorum, anı yaşamak, izlemek lazım :)

      Sil
  2. Üçlü defans oyununu geçen yılki TS deplasmanına bakarak okuyan yanılır.Diğer faktörleri geçtim şu an ki kadro bile o maçtan çok çok farklı.Mariano kalitesiyle hem arkayı hem ortayı yeri gelince dörtlüyor zaten.FB nin sol tarafımıza saldıracağı aşikar.Konyasporda oradan çok zorladı ancak Denayer etkiliydi.FB de hücumu belirleyen adam Valbuena.Orta sahamızdan birisi de bu adamı oynatmamak zorunda.Bu durumda FB sağdan etkili olmamalı,Valbuena oyun kurmamalı.Bu problemi sahaya nasıl dizildiğiniz değil oyun planınız çözer.Unutmayalım bu bir derbi, sıradan bir takım yok karşınızda ve halen kamuoyunda rüştünüzü ispat etmenizi bekleyenler var.Diğer tarafta Bjk-MBF maçı var.Kazanırsak 3 puandan fazlasını kazanırız.Hassaslık ayarımız max olmalı.Oyun içinde bir mevzu kopar taktik maktik kalmaz.Tudorun 3 lü defans planını anlıyorum.Rakibimi çıkartmayacagım,kanattan gideceğim,Mariano yu etkin kullanacagım Valbuenayı oyundan düşüreceğim.Maç öncesi düşünülebilecek bir plan.Benim fikrim de bu plan için olumlu.Sayın Kocaman ve bazı renkdaşları ısrarla GS ilerleyen haftalarda puan kaybedecek diyor.Yani kendilerinin sonra ki tüm maçlarını kazanacakları iddasındalar.Gereken cevabi Eyvah Necdet abimiz cevap veriyor: Midyat,Seyfo! Gülün!... Allah GS takiminin yardimcisi olsun, fesatci hakemlerden,"ayilardan",sirret takimlardan korusun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmak istediğim şu, zaten maçın genelini 3lü savunma oynuyoruz. Bu yeni bir şey değil ama Maicon / Serdar / Denayer'i bir arada kullanmak yeni bir şey. Umarım Tudor kazanır :)

      Sil
  3. İlk yazdığın 11 de sol çizgiyi kim kullanacak? Belhanda mı acaba...
    Hepsi yazdığımız şeylerdi sıkıntı yok. Büyük değişiklikler değil aslında katılıyorum. Ancak en iyi yol bildiğin yoldur derler ya. Ezberi fazla bozmamak lazım bence. Korkacağımızı sanmam. Maçın anahtarı diri kalmakta ve taraftarla birlikte feneri sindirmekten geçer Hagi dönemi 2-0 galip geldiğimiz maç gibi.

    Denayer sağda olsa nispeten çizgiyi kullanabilir git gel yapabilir ama solda Linnes Lato gibi çizgide git gel oynayamaz bence. Tolga zaten solda oynamıyor zaten. Belhanda'yı sola çeksende Denayer arkasında olursa kopukluk olur. Lato ya da Linnes daha iyi olur.

    İlla Denayer'i oynatcaksan Maicon Serdar Denayer oynasın. Fernando yerine. Fernando orta sahaya geçsin. vs ama kimi keseceksin... Tolga kesin oynamalı.

    İkinci 11 de iki kez Fernando yazılmış sanırım savunmadaki Denayer. Belhanda çizgide disiplinli şekilde git gel oynayabilse olurdu ama... Ya da Belhanda yerine Garry'le başlayacak.

    İyi tarafından bakarsak kulubede +1 hamle oyuncusu olacak Garry ya da Ndiaye. Selçuk Eren dışında... 90 dk diri kalmak önemli. Belhanda 90 dk gezeceğine 60 dk deli dana gibi koşsun daha iyi olur. Fizik olarak sindirmeliyiz feneri... Feghouli fazla yorulmasın sadece... 60-70 arası 2 oyuncu birden değiştirip göbek canlı tutulmalı...

    MKİ

    YanıtlaSil
  4. büyük hata olur. tipik saçma sapan anlamsız son derece kötü ve vasıfsız mustafa denizli hamleleriden biri olur. büyük ihtimalle maçta yapacağımız tempodan ve hücum zenginliğinden oluruz, oyuna feneri ortak ederiz, onlardan çekindiğimiz izlenimini veririz hem fenere hem de biziim oyunculara. kesin demiyorum ama maçı kazanamayız!
    buna ne gerek var? mevcut oyunculardan kurulu takımınla zaman zaman üçlü oynamak var bir de latoyu kesip oraya denayer'i yazıp 3'lü oynamak var. ama ikisi çok farklı. top sol içte belhandanın ayağındayken sol koridordan atağa zenginlik katmak için geriden kim bindirecek? Tolga mı yoksa Denayer mi? yapmayın bunun savunulacak bir tarafı yok. Tudor umarım böyle bir saçmalık yapmaz. şapkadan tavşan çıkartmaya gerek yok. bırak taım nasıl bugüne kadar geldiyse o şekilde oynasın. bırak bildikleri gibi oynasınlar. niye özel önlem almak için uğraşıyorsun. elinde sol bek özelliği adam varken onu kesip neye önlem almaya çalışıyorsun. zaten fernande ortaya geçip serdar sola maicon sağa geçince 3'lü oluyor.
    rotasyona, iyi giden takımı/makinayı kurcalamaya, oyuncuların mevkileri ile oynamaya sonuna kadar karşıyım. Ama işte bunlar fazla ve gereksiz analizden oluyor. Maalesef Tudor eğer bu salaklığı yaparsa zor yoldan öğrenecek. olan yine bizim feneri ezip geçme hayallerimize olacak. yine bu hadsiz, arsız, çirkef ve çamurlar istediklerini alıp gidecekler. ona yanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç alakası yok, katılmam buna. Mustafa Denizli hamleleri başka, bu bambaşka.

      Sil
  5. Tudor'dan üçlü savunma kumarını beklemiyorum. Hücum yaparken zaten bu sisteme evriliyoruz. Muhtemelen Denayer sol bek gibi başlayacak. Hücumlarda Mariano'yu sağ çizgiye atıp Fegholi'yi ceza sahasına gönderecek. Tolga ile dönen topları toplayacağız gene. Denayer oynarsa bizim için defansif anlamda son derece olumlu olur diye düşünüyorum keza ofansif çıkışları da fena bir oyuncu değil. Tudor da deli değil işleyen sisteme çomak soksun. Buna karşılık bir gerçek var Fenerbahçe ile oynuyoruz önlemimizi de buna göre almalıyız. Valbuena ve Guilano'yu kilitler orta sahada da agresif olursak zaten maçı kazanırız. Valbuena ve Guiliano olmadan ileri top taşımaları mümkün değil. Mariano'yu Valbuena markajına verip adım attırmamak da diğer bir seçenek. Ayrıca Fenerbahçe'nin sol kanadı Valbuena ve Hasan Ali'nin defansif olarak zayıf oldukları da bir gerçek. Orta saha mücadelesi şeklinde geçecek maçta Belhanda ve Ndiaye'nin performansı belirleyici olacaktır. İnşallah güzel oyun ve hakkımızla tertemiz bir galibiyet alır yolumuza devam ederiz. Allah yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumar değil işte, zaten böyle oynuyorsun, değişen tek şey bazı tercihler.

      Sil
  6. O değilde asıl 3-4-2-1 gibi hataya kalkışmayız Konya maçı gibi. Olay Feghouli ve Belhamda'yı iç ve forvet arkası gibi Kullanmak. Hem hendi oyun alanlarını daralttılar. Hem kanatları kullanamaz olduk.

    Peki amaç neydi? Gomis'e ve ceza sahasına daha fazla adamla sokulmak. Kardeşim olmaz. Biz de Feghouli dahil(en zekisi) ne Belhanda ne Feghouli ne Garry öyle gol sezgisi off the ball koşusu hissi olan adamlar değil. İliç Alex Guliano Tuncay Şanlı böyleydi. Oyuncuda bu özellik vardır ya da yoktur. Biz de biraz Tolga ve Ndiaye var öyle koşu yapabilcek onlar da çok üst düzeyde değil bu beceri.

    Klasik feghouli ve diğer açığı kanada çizgiye yolla... boşver içerde kalmayı... Belhanda içte oynarsa fenerin önliberosuna birebir baskı yapmalı... Ndiaye o işi yapmamalı ndiaye arkada alan kapatmalı fernando araya sızanlara koşmalı. Belhanda Topal ya da Souzaya rahat top yaptırmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli bunu yapabilir, o özelliği var. 10 numara özellikli bir kanat, serbest oynuyor, etkili de oluyor. Ben kötü bulmadım bu düşünceyi.

      Sil
  7. Maça nasıl başlarsak başlayalım sahada gördükten sonra vakit kaybetmeden düzeltmek gol yemeden taktik değişikliği yapmak önemli. Tudor genelde yapıyor bunu. Tek korkum verdiğimiz ilk pozisyonda topu ağlarda görmek. Şom ağzımı da açayım ki olacağı varsa da kaçsın büyüsü.

    Yine fener maçlarına rakibe bahis yapın her türlü kazanın :) yenilirsek para teselliniz olur. Yok yenersek giden para olsun :) böyle yapa yapa geldi 2005-2006 efsane şampiyonluk...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taktik esnelik kıymetli ve konuşulan 11de saha içinde buna o kadar uyuyor ki :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir