11 Kasım 2017 Cumartesi

Tudor'un felsefesi, söyledikleri ve vizyonu


Tudor'un Bein Sports'a verdiğin röportajdan önemli kesitler var, yabancı sınırıyla ilgili yorumuyla başlayalım, bu yorumu o kadar kıymetli görüyorum ki;

"Yabancı sınırı ile ilgili birçok şey duyuyorum. Benim de fikrim var tabii ki bu konuda. Kulüpler çok büyük yatırım yapıyor. Her sene bu kuralların değişmesi kulüpler için büyük dezavantaj. Bunlar çok büyük para kayıplarına sebep oluyor. Bu sayının azalması federasyon için çok kolay alınacak bir karar ama yanlış bir karar. Benim düşünceme göre Türk futbolundaki en büyük sıkıntı altyapılar ve hocalar. Altyapıdan oyuncu çıkarılamıyor. Yabancı kuralının azaltılmasından ziyade altyapılara yatırım yapılmalı. Hocalar eğitilmeli. 10 yaşından 18 yaşına kadar çok önemli bir periyot var. Sadece futbol anlamında değil, iş etiği anlamında da oyuncular geliştirilmeli. Hocalar onları yönlendirmeli. Kimse iyi bir Türk oyuncusunu oynatmamak istemez. İyi bir oyuncu varsa takımınıza koyarsınız. Türk futbolu altyapılara odaklanmalı. Federasyon işin son boyutuna odaklanıyor. İşin başlangıcına gelmek bunun için bir şey yapmak lazım. 80 milyonluk bir ülkeden her sene 3-4 tane kaliteli oyuncu yetişmesi lazım. Altyapı hocalarına yatırım yapılmalı. Almanya da bu sistemi yaptı ve bunun sonuçlarını alıyor. Bu yatırım yapıldıktan sonra 4-5 sene beklenilmeli ki bu yatırım meyvelerini versin. Bence yanlış bir yol düşünülüyor."

Yabancı sınırını düşürmek isteyenlerin yaratmak istediği bir algı var ama yanlış bildikleri bilgiler üzerinden bunu yorumluyorlar. Almanya yabancı sınırı getirdi diye garip bir hikaye var, oysa tam aksi geçerli. Altyapılara yaptıkları ciddi yatırım var, hatta öyle ki amatör kulüpleri dahi bu anlamda destekler oldular, bütçe ayırdılar. İlk 11 için herhangi bir sınır yok, hatta maç kadrosu için bile yok diye biliyorum. 99 kişiye kadar kadro bildirebiliyorsunuz, bunun da belli bir sayısı Alman altyapısı oluyor. Ama Alman oyuncular o kadar iyi ki ilk tercihler doğal olarak onlar üzerine oluyor.

Senin böyle bir altyapın yok. Yabancı sınırını düşürmek ve şu kadar yerliyi oynatmak zorundasınız demenin bir anlamı yok. Oynatmış olmak için oynatacaksınız, bu da kötü futbolcuları izlemeniz anlamına geliyor. Daha da kötüsü, olmadık isimlere olmadık paralar demek. Geçmiş yıllarda yaşadık işte, hatta hala onun enkazını kaldırabilmiş değiliz. Devam edecek bu ve Milli Takım'ın böyle bir tablodan iyi anlamda etkilendiğine henüz şahit olmadım. Bazı dönemler var, iyi jenerasyonlar yakalıyorsunuz ama öyle dönemler de 1000 yılda bir geliyor.

Tudor net özetlemiş, altyapı ve yerli hocalar sorunlu. Atılması gereken adım altyapı yatırımı ve beklemek. Potansiyel kabul ettiğiniz, genç futbolcuların oynamak zorunda oldukları için değil, iyi olan futbolcuların arasında oynadıkları zaman büyüyeceklerine inanıyorum. Galatasaray'ın elinde iyi bir 99 - 2000 jenerasyonu var mesela, bu takımın içinde gelişim sağlayacaklarına inanıyorum. Biz ise yabancı sınırı getirerek gelişim sağlayacağımıza inanıyoruz. Yıllardır bu düzen vardı zaten, bir işe yaramadığını gördük. Hep diyorum, Fatih Terim'i daha çok arayacak bu ülke.

Bir de sistem konusu, rakamlara fazlasıyla takılıp kalanlar adına;

"Sistemler bazen hocalar arasında da önemli olabiliyor. Bu konuda birçok yorum alabiliyorsunuz. Ama ben gerçekten sistemlere inanmayan, numaralara inanmayan bir hocayım. 4-4-2, 3-5-2 bunların anlamı nedir? Hangisi defansif, hangisi ofansif? Birçok kişi 4-4-2 daha ofansif diyecektir. Benim anlatmak istediğim sistemlerden ziyade atak yaptığınızda rakip 18’e kaç kişiyle giriyorsunuz, defansta da kendi ceza sahanızda kaç kişi bulunuyor… Burada önemli olan hafta boyunca ne yaptığınız, nasıl çalıştığınız. Saha 100 metre ama bütün aksiyonlar ceza sahalarında oluyor. Asıl önemli olan şey budur ve oyun stilidir."

Galatasaray 3'lü savunma oynayabilir diyorum, oynuyor da. 4-2-3-1 gibi diziliyoruz ama oyun içinde bu düzen değişiyor, Fernando stoperlerin arasına giriyor ve maçın geneli 3'lü savunmayla oynanıyor. Geçenlerde yazmıştım, Fernando'yu direkt stoperlerin arasına atarak başlayabilir miyiz diye, eminim ki Tudor bunu da deneyecek.

Önemli olan bu rakamlar değil, saha içindeki felsefeniz. Nasıl savunma yaptığınız, kaç kişiyle hücuma çıktığınız, baskınız, temponuz, tarzınız. 4-2-3-1 oynarsın bir gün, 4-4-2'ye dönersin, 3-4-2-1'e geçersin ya da. Taktik esnekliğin kıymetli olduğunu düşünüyorum, maçına göre plan yapabilmeli ama tüm planlarınızda kendi oyun felsefenizi yansıtmanız gerekiyor. Galatasaray da şu ana kadar bunu iyi yansıttı, daha da gelişeceğine inanıyorum.

Bazı konuları ben de eleştiriyorum mesela. Badou Ndiaye'yi geride çok dizginliyoruz dedim, Tudor ise röportajında ondan 4-5 gollük katkı bekliyorum diyor. Orada oynadığında bu katkıyı veremez, Tudor da iyi biliyordur. Tabela demekten kastım buydu, benim de beklentim buydu ama farklı bir yerde oynuyor, bu da 10 liralık malzemeden 6 liralık katkı gibi geliyor. Ama onun orada oynaması dahi bir planını parçası, kötü oynuyor demiyorum asla, takımın olmazsa olmazlarından.

Tudor güzel bir insan. Bu tarz programlara katılması ve kendini iyi ifade etmesi önemli. Üzerinde büyük bir ön yargı var, ısrarla iyiyi görmek istemiyor insanlar. Felsefesi, söyledikleri, vizyonu o kadar geniş ki, teknik direktör anlamında da potansiyeli bir o kadar yüksek. Tudor'un yabancı sınırıyla alakalı söyleyebildiklerini kaç teknik direktör söyleyebiliyor mesela. Ya da takım içindeki değişimi konuşalım, bunda Tudor'un imzası yok mu, cesaret işi değil midir böylesine köklü bir değişim..

8 yorum:

  1. Tudor gerçekten bu oyun üzerine kafa yoran, futbolla yaşayan bir teknik direktör.Kariyerinde çok daha iyi yerlere gelmesini bekliyorum. Ben tudorla alakalı olarak galatasaray taraftarının diğer takım yorumcularının gazına geldiğini düşünüyorum! Tudor'a sahip çıkabildiğimiz sürece yükseleceğiz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Potansiyeli var, gelişim göstereceğine inanıyorum.

      Sil
  2. Daha gecen gun mac yapan Alman milli takiminin onbirinde 2 turk oyuncu vardi.Herseyi aciklamaz mi bu durum?Yabancıya takıntılı olmak komik. Atatürkü çok seviyorsanız şu sözünü hatırlayın hep:muhtaç olduğun kudret damarlarında ki asil kanda mevcuttur.Sen de çocuklarımıza,gençlere yatırım yap,öyle sistem kur ki yabancı dediğin türk olarak oynamaya can atsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altyapıyı kurduğun sürece, yerli ve yabancının eşit olduğu ortamda insanların tercihi yerli olur. Şu an böyle bir durum yok maalesef ve geçmiş yılların tablosu ortada. Hem başarı yok, hem ekonomik anlamda anlamsız paralar. Tarık Çamdal işte, ötesi var mı.

      Sil
  3. İnsanların ön yargılarını anlayamıyorum ben de. İki senedir yokları oynayan takım bu sene çatır çatır top oynuyor, ligde lider ilerliyor. Ve bu takımı Tudor kurdu. İnandığı gerçekler doğrultusunda taraftar baskısı vs. dinlemedi, tek kalemde Sneijder'i bile çizebildi. Yıllardır Sabriyi Selçuğu kesecek hocaya dilenmiyor muyduk? Al işte, hoca yaptı bunu.

    Burnu havada olan tek adam bırakmadı kadroda. Geçen sene bu takımdaki gruplaşmaları hatırlayın, bugün sahada her hamleyi birlikte yapmaya çalışan bir ekip var, attığımız gollere oyuncuların anlık tepkileri, sevinçleri bile ortak! Ve bu takım Tudor'un eseri kim ne derse desin. İyi lider bence. Henüz 39 yaşında ve 30'lu yaşlarında olan oyunculara liderliğini kabul ettirmiş, bu çok önemli.

    Tudor yolun başında henüz. Elbette öğrenecek, sihirbaz değil bu adam, her geçen gün geliştirecek kendini.

    Şanssızlığı, ön yargılarımız.
    Umarım kıracak hepsini tek tek.

    Biz savunacağız.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş yorum, teşekkür ederim. Kendi inandığı doğru noktasında ısrar etti, taraftarı dahi karşısına almak uğruna bu değişimi yaşattı. Kolay iş değil yaptıkları, geçmişte kimler kimler cesaret edemedi bu işe.

      Sil
  4. 2019-2020 sezonuna kadar yabancı sınırlamasında değişiklik olmaz. sonrası için şimdiden iyi oyuncular bulmak ve almak zorundayız. En önemli konu ise elbette yetiştirmek. Altyapıyı torpilli hocalardan ve oyunculardan temizlemeliyiz. Eğer her yıl A takıma 2 as oyuncu veremiyorsak bunun hesabını altyapı hocaları vermelidir. Bu başka türlü olmaz. Çocuk parkı gibi altyapı hiç olmaz. Bütçemizi de yolumuzu da buna göre belirlememiz şart. Takım omurgasını bozmadan bu takımı yerli ve yetenekli Okanlar, Emreler, Bülentler, Hakan Ünsallar, Tugaylar,Ümit Karanlar ve Hasan Şaşlar vs süsleyebilirsek işte o zaman başka bir şeyi sağlam bir dirayetle konuşuyor oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli alternatif gerekiyor, bazı hamleler yapılmalı. Kaan Ayhan, Emre Akbaba gibi. Altyapı da aynı şekilde, bazı isimler rotasyon içine dahil edilmeli.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir