3 Kasım 2017 Cuma

Galatasaray 5-1 Gençlerbirliği, 3'lü savunma iç sahada ana plan da olabilir


3'lü savunma oynayabiliriz, bu iç sahada ana plan da olabilir. Fenerbahçe maçının düzeni aslında, Feghouli yokluğunda Eren Derdiyok tercih edildi. Çift forvet görünüyor ama hücumcu olarak bakmak lazım, Eren Derdiyok'un odağı golden ziyade sistemi yükseltmekti. Ön alanda gezerek oynadı, savaştı, mücadele etti. Gol atamadı ama belki de en iyi Galatasaray performansıydı. Bu rolde devam edebilirse rotasyon içinde kendisini rahatlıkla konuşabiliriz. 

3-4-1-2 gibi görünen bir formasyondu, yeni gibi görünse bile ilk kez denediğimiz bir oyun değil. Tudor'un aklında bir yerlerde bu düzen var, mutlaka dönecek. Eksikler var tabii, sol taraf Asamoah'ı istiyor, bir de sol stoper gerekliliği var. Geriden oyunu kurmak sorun, 1-0'dan sonra Gençlerbirliği baskısı yediğimiz dönem var, pasla baskıyı kıramadık. Geriden oyunu kuramamak, kısa pasla çıkamamak etmen bunda. 10-15 dakikalık bölümdü bu, gol yemeden baskıyı kırdık, kırdığımızda da 2-0'la ilk yarıyı bitirdik.

Güç farkı var tabii, Gençlerbirliği'nin durumu bu. Yine de ölçüdür bu maç, Beşiktaş ve Başakşehir'i yenmediler mi. Sen bu takımı evinde çok rahat bir şekilde 5-1'le geçiyorsun, üstelik iyi oyunla. 2. yarıda sadece Galatasaray'ı izledik mesela. 50. dakikada 4-0'ı gördük, daha da farklı olabilirdi. Bu sayede Fernando ve Maicon gibi isimleri sarı kart cezalısı olmaktan da kaçırdık, Selçuk İnan'ı oyuna alarak topu tuttuk, pozisyonlar bulmaya devam ettik. Serdar Aziz'in sarı kart cezalısı olması can sıktı, Başakşehir maçında büyük handikap. Fernando ve Maicon'u gören Tudor'un Serdar Aziz'i unutmuş olmasını mantığım almıyor.

Belhanda'nın öneminin ısrarla altını çizerim, o olmadığında gol yok derim mesela. Belhanda sistem içinde önemliydi, takımın doğru oynamasını sağlayan isimlerden biri. Eren Derdiyok'dan pay biçin, bugün gol atmadı ama iyi oynadı. Belhanda da biraz böyleydi, vitrinde değildi ama alt planda etkisi büyüktü. Bugün ise vitrine çıktı, en iyi maçıydı, takımı sürükleyen isimdi. Yıldız bir "10 numara" performansıydı bu, o kadar keyif verdi ki. Zamanla daha iyi olacak dememin sebebi bu yüzden, Belhanda'nın yeteneklerinin ucu açık.

1-0'dan sonra baskı yediğimiz bölüm dışında herhangi bir sorun yok. Daha zorlu maçlarda bu formasyon mevcut futbolcularla sorun yaratır, Başakşehir karşısında böyle oynayamazsınız mesela. Böyle maçlarda ise ana plan olabilir, süpürürsünüz içeride. Badou Ndiaye ve Feghouli gibi isimler yoktu, Badou Ndiaye olsa topu orta sahadan çok daha hızlı da çıkarabilirdik. Bunu Tolga Ciğerci / Fernando performansını beğenmeme rağmen yazıyorum. Belhanda'yı bir tık daha öne atardı bu, çok daha fazla pozisyon anlamına geliyor.

Eren Derdiyok'un varlığı ve mücadelesi Gomis'i rahatlattı. Son haftalarda Gomis'in kaybolduğu maçlar izledik, bugün öyle değildi. Ayrıca sol tarafta topu çıkarabilen, hücumu zorlayan bir isim olduğunda Mariano'nun etkisini izliyorsunuz. Derdim Latovlevici değil, orada hücumu zorlayan bir bekin oynama gerekliliği. Garry Rodrigues için 3-4-2-1 ya da 3-4-1-2 gibi formasyonlar daha iyi, sol tarafta tek başına oynayabiliyor. Hücumu zorladı o da, bitirme noktasında zayıf kaldı ama Mariano'yu daha sağlıklı kullanma imkanı yakaladık.

Bugün iyi olan bir şey var, hücum organizasyonları. Sezon içinde iyi maçlar da çıkardık, tempo ve baskının altını çizdik. Hücumlarda organizasyon sıkıntısı vardı yine de, baskımız ve tempomuzla ayakta kalıyorduk. Gençlerbirliği karşısında ise rakip yarı alanda topa sahip olduğumuzda organize hücumlar izledik. Hızlı şekilde tek paslar yaptığımız pozisyonlar, 4-5 pasta net gol fırsatları bulduk. Topu orada tutmak önemli işte, Eren Derdiyok / Gomis ikilisinin, Belhanda'nın, Tolga Ciğerci'nin ve kanatların içinde olduğu organizasyon bu. Tolga Ciğerci'nin de hücumda etkisi bir 10 numara gibiydi, öyle klas hareketleri oldu ki.

Bu bir geri dönüştü, farklı galibiyet önemli. Başakşehir karşısında elbette yetmeyecek, Gençlerbirliği'nin baskı kurduğu anlarda cezayı keserler mesela. Kazanmak için oynamalıyız ama maç içindeki değişkenlikler beraberliği de iyi kılabilir. Beraberliğe yatarsak ise kaybederiz, Tudor'un planını doğru kurması lazım. Serdar Aziz'in cezalı duruma düşmesiyle 3'lü savunma ihtimali pek kalmadı, Denayer'e de 4'lü savunmada güvenemiyorum. Formasyonları değiştirmek, sistemle oynamak o kadar kötü bir şey değil, sürprizler önemli. Fenerbahçe karşısında da keşke bu düzeni devam ettirebilseydik..

22 yorum:

  1. erken gelen golle çözüldüler. fernando gibi bi adam varken 3lü stopere zerre gerek yok. hiç zevk almadım ilk devre. köpek gibi saldıran gs gitmiş.
    sen 3 stoper koyunca fernando ileri gitmiyor ki. gene geliyor geri. italyan kafası işte. başakşehir pozisyon vermez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3'lü stopere gerek var, Fernando ortayı süpürüyor, kendini daha öne atabiliyor ve ön alan baskısı demek bu.

      Sil
  2. bu mac icin bazi konulara yorum yapmak istiyorum.
    1) bircok kisi Belhanda'nin olmadigi maclar belki bir avantaj gibi bakilmisti. Simdi yanildiginizi gøruyorsunuzdur umarim. Ben baska bir durum farkettim, oda aslinda Feghouli'nin olmayisi bir avantaja dønustu. Kendisini begeniyorum, kaliteli, ama formda degil, evet forma sokmak gerekiyor, ama kendi pozisyonunda oynamiyor, yani sag cizgide. Sansizligi da komple sag koridoru tek basina tasiyabilen Mariano olmasi. Mariano sag tarafta o kadar iyi bindiriyor ki Feghouli gibi bir kanat oyuncusunu aramiyoruz mac icinde. Iste ama malesef solda ariyoruz ora da Feghouli'ye ters geliyor. Ancak 4-3-3, 4-4-2 yada 3-4-3 gibi formasyonda Feghouli esas mevkisinde istedigimiz performansi gøsterebilir. Oda demek oluyor ki Belhanda sol tarafa gecmek zorunda kaliyor. Belhanda'nin etkinligi dusuyor bana gøre sol tarafta ve ayni zamanda Mariano'nun da etkinligi duser. Nedeni; Mariano-Feghouli hatti icin mutlu olmustuk, ama Mariano-Feghouli birbirine biraz ters geliyor.. Adriano-Babel mesela, Babel ice kat eder Adriano'ya yer acilir. Sag tarafta ayni durum degil malesef. Gøkhan bindirmeleriyle mehsur, ama cizgide kalan bir Quaresma oldugundan Gønul'un hucum katikisi sinirli kaliyor. Aynisi solda da oluyor eger Quaresma sol tarafa gecerse, Adriano'nun etkinligi azaliyor ve bu sefer Babel sayesinde Gøkhan bindiriyor. Yani hucumcu bekin varsa ice kat edende bir kanatin olacak. Bizde ise hucuma cikan Mariano, ve cizgide kalmayi seven Feghouli. Mariano'nun ønunde Tolga/Garry/Babel gibi ice kat eden biri olmasi lazimki Mariano rahat ciksin. Sol tarafta ise tam tersi gerek.Feghouli gibi cizgide kalan bir kanat'in arkasina ise Linnes/Lato gibi hucum bindirimleri o kadar da iyi olmayan bekler olmasi gerek. O zaman soldan bindiren adamin sol bek olmasina gerek kalmaz, sol cizgide oynayan sol kanat yeterli olur sol tarafta Mariano ektisini izleyebilmek icin. Ama iste malesef Mariano-Feghouli her ne kadar kagit uzerinde mukemmel olsa da, pratikte Feghouli'nin cizgide kalmasi Mariano'nun etkinligini azaltir. Ve eminimki Tudor'un Feghouli'asil mevkisinde oyatmamasinin nedeni de Mariano'nun etkinligini azlamasini istememesidir. Yani Feghouli ya kulubeye hamle oyuncusu olarak, yada gene Belhanda'nin yanina gezerek oynamasi demek, ki buda gercek kalitesini gøsterememek demek. Umarim iyi bir analiz olmustur bu yorumumum bircok kesim icin.
    2)Koray'in søzlesmesi uzatilsin istemistim, oyuna girdiginde ise gørdum ki hic de kendini zorlamiyor kanitlamak icin. Cok rahat davraniyor. Az zaman alsa bile yeni girmisin, enerjilisin, yok, kendisinde asiri bir rahatlik var. Ozan Kabak'a verilsin o sans seneye daha iyi.
    3) Eren'den memnun kaldim. Gol atmasada o 5 gol onun oyunda olmasi sayesinde, gezdi ve digerlerine yer acti. Bøyle de gol pozisyonlari oldu.
    4) devre arasi Asamoah ve 3.forvet gerek. Yedek kulubenin yenilenmesi lazim. Malesef oyuna girecek 3. Forvet yok. Tudor'un kesinlike bence Garry'yi Asamoah gelene kadar kesmemesi gerek. Fener maci tam Garry'lik bir macti, orda Tudor sacmaladi. Ama dedigim gibi, Asamoah gelene kadar Garry oyanamli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntı şu, Belhanda / Feghouli rol paylaşımını yapamadık hala. O uyum yakalandığı dakika hücumun daha akacağını düşünüyorum. Belhanda bu sorumlulukta, bir de yanında Feghouli. Müthiş olmaz mı.

      Sil
    2. Evet muthis olur, ama siz yinede Feghouli'nin Mariano'ya ters geldigini gørebiliyormusunuz? Asil sorun bence bu.Feghouli'nin etkisinin az olmasinin nedeni asil yeri yani sag kanat'da oynamamasi degil mi? Øyle. Ama orda oynadiginda da kendisi cizgide kalmayi sevdigi icin Mariano'nun etkinligi azalir. Belhanda'nin rolu belli zaten. Ve iyide yapiyor. Feghouli de alinirken sag kanat'a etki icin alinmisti. Yani onun da rolu belli alinirken. Ama iste kagit'da dusunulen pratikte olmadi. Bu problem Belhanda-Feghouli degil. Bu problem Mariano-Feghouli problemi. Mariano'nun ust duzey performansi ve sag taratfaki rolu Feghouli'yi yerinden ediyor.

      Sil
    3. TS macinda tek etkinlik yapabildigimiz yer Mariano-Feghuli tarafıydı.O taraftan ciddi geliyorduk Feghuli atılınca stop etti takım.Bkz.TS maçının ilk 30 dk.

      Sil
    4. Feghouli ters geliyor diyemem, bir arada sağ çizgide çok fazla oynamadılar çünkü.

      Sil
  3. Tudor basın toplantısında söyledi, Tolga sakatlandığı için değişiklik hakkını ondan yana kullanmak zorunda kalmış; Serdar'ı çıkarmak istiyormuş

    YanıtlaSil
  4. Üçlü defans ile hiç bir şey olmayacağını stadta canlı izlerken gördüm. Tudor bu konuda saçmalıyor, elindeki macon , serdar ve özellikle denayer pas yapabiken ve oyın kurabiken stoper değil, ayrıca maicon sağ stoper oynadı ki eğer başakşehire karşı oynasaydık şimdi herkes maicon a saydırmıştı. Ağır kalıyor ve ayrıca stoperler içinde ayağı diğerlerine nazaran iyi olunca orafanvoyın kuruyoruz ama yapamıyor. Uzun paskarı isbetsiz. Denayer facia ötesi brp korkudan geri kaçıyor acaba kaçırır mıyım diye. Bu akşam bence en iyi oyıncu serdar aziz idi ancak defans oyuncusu olunca gözdrn kaçtı bence. Gary için bir eleştiri yapayım. Çok hızlıson adam eksiltiyorsun ama bitrcilik ve karar verme çok ama çok zayıf, kaleye vuracağı yerde altıpas gerisine çıkardı pozisyon çöp oldu gitti. Pas vermesi gerekirken kaleye vurdu ama onu da beceremedi. Çift forvet iç maçlarda olabilir ama gomisin maalesef ilk günkü enerjisi yok ama maçtan sonra taraftar çağırdı belki etkisi olur bu farklı skorun. Taraftar ilk yarı o kafar çok sıkıldı dediğim and ikinci gol geldi. Ancak ben farklı skore rağmen oyunu beğenmedim özellikle ilk yarı. İkinci yarı biraz daha istekli başladık ve bir dk sonra gol geldi. 60. Dk olmafan 4 oldu. üçlü defans oynamayalım lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3lü stoper ile çok şeyler olabilir, bu ana plan bile olabilir. ALternatif gerekiyor, yazıda da yazdım.

      Sil
  5. Şu maç bizlere bir kaç şey kanıtladı.
    1) Garry Rodriquez olmayaınca hücum durağanlaşıyor. Kadroya yazılacak ilk isimlerden biri. Adam geçiyor şut atıyor deniyor deniyor deniyor.
    2)Eren oynayacaksa yanına tamamlayıcı bir isim gerekiyor. Gomis Sinan gibi.
    3) Serdar yine karavana hata yapmayı başarıyor. Rakip lehine bir penaltısı hakem sayesinde serbest vuruşa dönüştürüldü.
    4)Takım oyundan skor ne olursa olsun kopabiliyor.
    5) Lato maç fark etmeksizin içerde kaç adam olursa olsun kötü orta kesebiliyor.

    Bu maç yanıltıcı olmasın Başakşehir zorlu rakip. 3 lü oynatmayı düşünüyorsa Tudor
    Mariano-Fernando-Maicon Mariano-Fernando-MAicon
    Yasin- Ndiaye- Belhanda- Lato yada YAsin-Ndiaye-Selçuk-Garry
    Sinan - Gomis - Garry Belhanda
    Gomis-Eren
    oynamalı. Bana göre ise 3 lüyü boş verip. 4-2-3-1 yi oynamalıyız. Ancak hangi sistemi oynarsak oynayalım kafamızda olan şey rakibe basmak olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadro bir birine girmiş.
      1. Düzen
      Mariano-Fernando-Maicon
      Yasin- Ndiaye- Belhanda- Lato
      Sinan - Gomis - Garry

      2. Düzen
      Mariano-Fernando-MAicon
      YAsin-Ndiaye-Selçuk-Garry
      Belhanda
      Gomis-Eren
      olmalı.
      Savunmada ayağı iyi iki isim şart. Bu düzenin Marianonun performansı konusunda herhangi bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Zaten geriden gelen bir bek olduğu için aksine önü açılacak ve daha verimli olacak.
      Unutulmaması gereken bir şey var ki günümüzde 3 lü düzen hücum düşüncesi ile yeniden doğmuş bir sistem savunma önlemi ile değil

      Sil
    2. Tek isim yeter, sol ayaklı olması tercihtir :)

      Sil
    3. Rakibin baskı yaptığı maçlarda yetmedi. Bu sene karşılaşacağımız rakipler arasında bizim defansa basacak toplasan 5 takım anca çıkar. Ancak Fernando yu rahatlatmanın tek yolu bu. Özellikle dediğin gibi 3 lü oynadığımız maçlarda Fernandonun üstündeki baskıyı kırmanın yolu bu.(3lünün bir parçası olduğunda)
      Ben ayak meselesine bakmıyorum(sanırım yazar burada Mangalayı unutamamış :)). Ki öyli bir karakterde oyuncu şuan yok.
      Beşiktaşı bilmem ama Başakşehir rakip yarı sahada pres yapan takım. Visca, Adebayor ve Elia iyi pres yapan oyuncular. Maicon tek başına yanına Fernando gelse bile yetmez. Bu nedenle pekala yukarda dediğim sistemler denenebilir.
      Tek sıkıntı bu sistemlerde Adebayor ile Fernando eşleşiyor, durdurabilir mi biraz tereddütüm var. Onun dışında Başakşehir in baskısını rahatça kırabilir.

      Sil
    4. Yeter niye yetmesin. O kadar paranız yok maalesef, 2 isim alamıyorsunuz. Olası yabancı sınırı diğer etmen. Ömer Toprak'ı mı alacaksınız?

      Sil
  6. sevgili burak, fernando böyle çok daha fazla baskı yiyor. daha önce maicon ile serdar'ın arasına kaçardı, top alır oyun kurardı. şimdi yine kaçıyor, maicon serdar denayer ve fernando ile saçma sapan bir kalabalık oluşuyor. hiç de dediğin gibi falan değil yani. fernando önde durup rakibe baskı falan yapmıyor. tekrar ediyorum, başakşehir 1 pozisyon bile vermez. saldırmalıyız, gümbür gümbür oynamalıyız. hayır anlamıyorum bu takım süper lig takımlarına da saldırmazsa kime saldıracak??

    ayrıca 3 stoperin "psikolojik zararı" da cabası. daha durgun, daha defansif, daha tatsız bir futbol oluyor mutlaka. oysa elimizde "bağlasan durmaz" adamlar var. yangına gerek yok, fernando varken de 3lü oynuyoruz gibi bir yazı yazmıştın. o futbolla bu futbol bir değil işte..
    son olarak allah belanı versin juventus! cuk oturacak adamı satmadılar bize. müthiş bir kazık attılar. bence komplo teorisi değil, 1-0'lık maçın intikamı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntı şu, Fernando'nun topla dikine gitme özelliği pek yok, tekniği zayıf, pas özelliği o kadar iyi değil. Savunma tarafı iyi, stoperlerin arasına kaçtığında yükselmesinin nedeni biraz bu.

      Sil
  7. Daha önce yazmıştık Tolga Belhandaya tesekkür etmeli.Açtığı her gedik ona yaradı.Üçlü oynamaya bu kadar takılmamalıyız.Dizilişten çok takımın bütün olarak ne yaptığı önemli.GB maçı istediğimiz kivamda bitti.Bazi oyuncular hakkinda ki önyargilar kirildi.Serdar neden daha üst seviye bir stoper olamayacagini mental olarak mactan kopabildigini bana yeniden gosterdi.Gecelim Basaksehir macina.Serdar degil ama Feghuliyi arariz.Napoli-City maçı gibi maç olabilir.Napoli gibi Başaksehir e ileride amansız basmalıyız.Başakşehir stoperlerine cok yakın durup pres yapıp pas yaptırmamalıyız.Alan kapatmak değil direkt stoperleri kapatmak.Hemen devamında Emreye baskı ile Başakşehir sadece Adebayora kalmalı.Geride ortada oynayamayıp topu Adeboyara atmak zorunda kalmalılar.Maicon Adebayor üstünde kalmalı.Geriye top almaya döndüğünde de takip edip basmalı.Yan toptan gol yiyorlar hedef yine burada da Maicon olmalı.Sol tarafta basarız ancak Feghuli yok işte sağda kim basar şüpheli.Feghuli topu kaptığı zamanda akıllı kalabiliyor o yüzden bu maç için degerliydi.Muslera
    Mariano Maicon Denayer Lato
    Fernando
    Garry Badou Tolga Belhanda
    Gomis önde pres için böyle oynardım.Ama beraberlikte bana yarar ve rakip kapalı defansa karşı çok zorlanıyor o yüzden bir ve ikinci bölgeyi karartıp oynarım da diyebilir Tudor.Olabilir.O da mantıklı.Ben yine de City karşısında ki Sarriyle aynı kanaatteyim.Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yerden yakaladın, Tolga Ciğerci'nin bu görüntüsünde Belhanda'nın da etkisi var. 3lü oynar bu takım, gayet iyi de oynar.

      Sil
  8. 3 lu savunma bence olur şunu unutmayalım 3 lu savunma pratiği tam oturmadı. Üstüste binip bazen de beki boş bırakabiliyorlar.

    Tudor sözde Tolga'yı korumuş ama milli takımda oynatacaklar neyin koruması... Serdar kart sınırındayken öncelik serdar olmalıydı.

    Eren iyi oyuncu zaten hucumda çoğalma sıkıntımız var çift forvet sanıldığı kadar kötü bir tercih olmaz.

    Latoya takık bu adam 17 maçı doldurup ekstar 1m euroyu daha bağlatacak bu gidişle... Lato bir fark da ortaya koyamıyor şimdilik.

    Sene sonu ya da ocakta bulabilirsek solak stoper lazım. Kaan'ı alırsak Denayer'e çok gerek kalmaz. Koray'ın bu takımda geleceği yok Kaan gelirse Ocakta yollar ayrılmalı Korayla.

    Lato Denayer Koray Hakan Donk De Jong gider Asamoah Kaan sol stoper (Samir-Mangala) ve Arda gelir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışmak, ısrarcı olmak lazım. Ayrıca bu parçalarla o oyunu oynamak zor. Sol taraf, sol stoper noktası sorunlu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir