23 Eylül 2009 Çarşamba

Eski Dünya Yıldızı: Ronaldinho

Günümüzde eski Dünya yıldızı futbolcular deyince akıllara 33-34 yaşlarına gelmiş ve yaşları gereği daha küçük takımlarda oynayan futbolcular gelir. Bazı isimler Katar gibi Arap ülkelerinde para kazanmak ister, bazıları ise Shevchenko gibi ülkelerine dönmeyi tercih ederler. Bazı futbolcular ise yaşları gereği Dünya büyüğü kulüplerde olmasa bile yine Avrupa'da boy gösterecek ama daha düşük kalitede liglerde oynamayı tercih ederler. Ronaldinho ise sanki 35 yaşına gelmiş gibi sürekli kariyerinde bir düşüş yaşıyor. Barcelona'da son sezonunda kulübeye mahkum olur ve Guardiola kadroda yaptığı temizlikte ilk Ronaldinho'ya yol verir. Milan'da ise 2 sezondur futbol oynuyor ve bekleneni henüz veremedi. Üstelik Kaka'nın da Real Madrid'e gitmesinin ardından Ronaldinho'dan beklentiler çok büyüktü. Ronaldinho ise bu beklentilerin aksine istenilen futbolu bir türlü sahaya yansıtamıyor. Geçenlerde okuduğum haberlerde Ronaldinho'nun futbolu bırakacağı falan yazmılmış ama haber yalanlandı. Ronaldinho tabiki futbolu bırakmayacak ve Milan olmasa bile kariyerine mutlaka devam edecek ama böylesine bir futbolcu için futbolu bırakıyor şeklinde çıkan haberler bile çok düşündürücü. Bende bu haberden sonra Ronaldinho için başlıklar halinde bir şeyler yazmak istedim.

2002 Dünya Kupası

2002 Dünya Kupası'nın bizler için önemi büyük olduğu kadar Ronaldinho ve Brezilya açısından da önemi büyük oldu. Brezilya'nın kupayı aldığı şampiyonada Ronaldinho'da gösterdiği müthiş performansla neler yapabileceğini kanıtlamıştı. Çoğumuza göre Ronaldo gol kralı olarak turnuvanın yıldızı olmuştu ama Brezilya'nın bu başarısında büyük etken Küçük Ronaldo'nun olmuştu. Sonrasında ise kontratı gereğince bir yıl daha takımında kalmak zorunda kaldı ama sonrasında tepkisini koyup Barcelona transfer süreci gerçekleşti.

Barcelona'da Altın Çağı

Ronaldinho için Barcelona'nın önemi çok büyük oldu. Çünkü 2003-2004 ve 2004-2005 sezonlarında Dünya'da yılın futbolcusu seçilmişti. Rijkaard'ın sistemi Ronaldinho için çok uygundu ve Rijkaard'lı Barcelona müthiş başarılar elde ederken bunlarda Ronaldinho'nun da payı büyük oldu. Hızlı futbolu, topla çabuk hareket etmesi, inanılmaz tekniği, mesafe tanımayan şutları, duran toplar gibi birçok öne çıkan özelliğini sayabiliriz. Zaten tartışılması gereken nokta böylesine önemli bir yıldızın neden artık kendini ifade edememesidir. Ronaldinho şu an hala Barcelona'da oynayabilirdi ve bu kadroda da müthiş işler yapardı. İyi bir Ronaldinho'nun sol tarafta Henry'den daha başarılı olabileceğini düşünüyorum. Ama Ronaldinho'ya bir haller oldu önce Barcelona'da son sezonunda formayı kaptırdı ve şimdilerde ise Milan'da kariyeri açısından zor yılları yaşıyor.

Messi Geldi Ronaldinho'nun Papucu Dama Atıldı

Messi için buraya destanlar yazsak az gelir, onun gibi futbolcular Dünya üzerine 100 yılda bir gelir oldu. Messi ayrıca Barcelona altyapısından yetiştiği için Barcelona taraftarları için önemi çok daha büyük diyebilirim. Yalnız Messi piyasaya çıkana kadar Barcelona'nın yıldızı ve 10 numarası Ronaldinho'ydu. Oynadığı futbol ve görsel ziyafetiyle Barcelona taraftarlarını mest eden bu futolcunun papucu Messi'den sonra dama atıldı. Aslında ilk zamanlar Messi sağda, Ronaldinho solda önlerinde ise Eto'o ile beraber Barcelona mükemmel işler yapıyordu. Bu üçlünün uyumu inanılmazdı biyebilirim. Yukarıda da bahsettiğim gibi Ronaldinho'nun kafasal olarak bitmesinin ardından gözden düşmeside kaçınılmaz oldu. Messi ön plana çıktı, taraftarın hatta tüm Dünya'nın sevgilisi oldu ve devamında 10 numaralı formayı kapmış oldu. Özellikle Ronaldinho'nun Barcelona'da oynadığı son sezonda bu ayrımı daha belirgin şekilde gördük.

Milan'da Olmadı

Ronaldinho için kendini ispatlaması adına Milan iyi bir tercih olabilirdi. Aslında böylesine önemli bir futbolcunun kendisini ispatlamasına falan gerek yok. Ama Barcelona'da son sezonu o kadar kötü geçtiki Ronaldinho'nun Dünya'ya hala en iyi benim demesi için Milan iyi bir fırsattı. Milan onun bonservisini 25.5 milyon euro'ya aldı ve yıllığı 6.5 milyon euro'luk bir sözleşme imzaladı. Ronaldinho'nun Milan'a gelişi, imza şovu hatta sezona başlangıcı harika oldu. Hatta bu prostat kadro içerisinde Ronaldinho 28 yaşında olmasına rağmen genç sayılabilen bir futbolcuydu. Ayrıca takım içerisinde Kaka'nın da olması onun için ayrı bir artı oldu. Ama Ronaldinho büyük düşüş yaşadı, formasını kaybetti ve geçtiğimiz sezona dair bizde kötü izlenimler bıraktı. Bu sezona başlarken ise Kaka ayrıldığı için Ronaldinho üzerindeki önem çok daha fazla artmıştı. Takım kadrosu geçtiğimiz sezonlara göre daha zayıflamıştı ve Leonardo'da bir umut diye takımın başına getirildi. Buna rağmen vatandaşı Leonardo bile Ronaldinho'nun üstünü çizmiş gibi davranıyor. Bu futbolcuyu Milan kazanmak için elinden geleni yaptı ama bir türlü bunu başaramadı.

Ronaldinho ve Adriano {Hepsi Aynı Kafadan}

İkisini karşılaştırmak aslında yanlış olabilir. Adriano kariyerinin hemen hemen hepsini İtalya'da geçirdi. Dünya'nın en önemli santraforlarından birisi olmasına rağmen son zamanlarda Inter'de büyük düşüş yaşadı, psikolojik problemler yaşadı ve ülkesinin yolunu tuttu. Şimdilerde ise Flemengo'da iyi işler yapıyor ve Brezilya Milli Takımına geri döndü. Adriano'nun bu düşüşü Ronaldinho'nun düşüşüne çok benziyor. Ronaldinho'nun da yeteneklerinden ziyade sorun kafasında diyebiliriz. Ronaldinho belli noktalara ulaştıktan sonra acaba başarıya mı doydu bilmiyorum. Kariyerinde ulaşamadığı nokta yok gibi. Dünya'nın en iyi futbolcusuda oldu, Şampiyonlar Ligi'ni de kazandı, Dünya Kupası'nı da kazandı hatta Konfederasyon Kupası'nda bile şampiyonluk gördü.

Milli Takıma Elveda

Milan'da gösterdiği performanstan ötürü hayal kırıklığı yarattığı için Dunga artık Ronaldinho'yu Milli Takıma almıyor. Şimdilerde Ronaldinho'nun oynadığı mevkide Dos Santos'u görmek mümkün oldu. Brezilya Ronaldinho gibi futbolcuyu elbet kadrosunda görmek ister ama son maçlarda gösterdikleri performansta Ronaldinho'suz da güçlüyüz mesajını gayet güzel verdiler. Konfederasyon Kupası'nın ardından Güney Amerika elemelerinde de şov yapar oldular. Önümüzde 2010 Dünya Kupası var ve bu gidişle Ronaldinho'yu bu turnuvada izleyemeyeceğiz. Ayrıca bu Ronaldinho içinde büyük bir vurgun olacak.

Ronaldinho'nun Geleceği

Ronaldinho'nun enkaz halinde gözüken Milan'da bir geleceğini olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden sezon sonunda mutlaka transferini gerçekleştirecektir. Ülkesine mi döner, Arap ülkelerine mi gider yoksa inadına üzerine gidip Avrupa'da kalır mı bilmiyorum. Ronaldinho kafasını toplasa bu yeteneklerle Dünya'da bütün takımlarda rahatlıkla oynar. Ben olsam kafamı toparlama adına patlama yapmaya hazırlanan bir takıma transfer olurum. Milan gibi büyük camialardan ziyade Türkiye'de bile şansımı denerim. Roberto Carlos 34 yaşında olmasına rağmen Fenerbahçe'de iki sezon boyunca gayet güzel futbol oynadı. Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final bile gördü. Bu sezona bakınca biraz da yaşı gereği istediğini alamıyor gibi görünüyor. Ronaldinho ise sezon sonunda 30 yaşında olacak. 3-4 sezon daha Avrupa'da önemli bir takımda iş yapar diyorum. Aslında Milan onu hala kazanmak istiyorsa 6 aylığına Brezilya'da bir takıma kiralasa ve böyle bir kazanma yolu izlese daha iyi olabilir. Çünkü Ronaldinho kazanmaya değer bir futbolcu. Gerçi bu taktik Adriano'da işe yaramadı ama Ronaldinho'da işe yarıyabilir.

2 yorum:

  1. Ronaldinho harika bir oyuncu.Sanki bir değnek değdi her şey tersine döndü, bu kadar olur derdim!Şu an ki durumuna herkes gibi bir anlam veremiyorum.

    YanıtlaSil
  2. siz hiç merak etmeyin ronaldinho kendine gelecek 1 2 yıl içinde tekrar dünyanın en iyifutbolcuları adyluğı ve liderlik gelecek

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir