29 Mayıs 2012 Salı

İyi Bir Futbolcu, Büyük Bir Nefret Figürü

Çok iyi bir futbolcu ama çok da büyük bir nefret figürü. Bunu inkar edemeyiz. Bu anlamda Fenerbahçe'nin kaybı büyük ama bir anlamda da kazancı yüksek. Büyük bir nefret kamburunu sırtlarından atmış oldular ve yeni sezona yönelik sürekli sorulan iki sorudan birine cevabı bulmuş oldular.

Yeni soru, Alex'li mi yoksa Alex'siz mi üzerine olacak ama Emre Belözoğlu ayrılığından çıkan sonucun da, futbol konusunda iplerin artık tamamen Aykut Kocaman'ın elinde olduğudur. Ne kadar iyi futbolcu olursa olsun, Aykut Kocaman'ın Emre Belözoğlu'na hiç sıcak bakmadığını düşünüyorum, özellikle de son zamanlarda.

Bundan 4 sezon önce Türkiye'ye dönüşü gerçekleştirdi Emre Belözoğlu, üstelik büyük bir risk alarak. Fenerbahçe onun adına önemli bir riskti, orada kendini kabul ettirmesi zor bir durumdu ama bunu başardı. Şunu ekleyeyim ama, Emre Belözoğlu'nun Fenerbahçe'ye gidişi tamamen bir para durumudur.

O paranın hakkını futboluyla verdi, orası ayrı konu ama ''doğuştan Fenerbahçeliyim'' geyiklerine inanmıyorum ben. 3.5 milyon avro yıllık çok çılgın bir paraydı ve Türkiye'ye dönüş kararı aldığında gittiği ilk kapı olan Galatasaray ona bu parayı veremeyeceğini söylemişti. O da tercihini Fenerbahçe'den yana kullandı, 4 sezon da bu takımın formasını giydi.

Sakatlık mevzusu Emre Belözoğlu'nun kariyerindeki en büyük soru işareti oldu daima. Avrupa dönemi özellikle, kronik sakat imajıyla geçti. Inter döneminde beklenen katkıyı veremedi bana göre, devamında da Newcastle United döneminde. Ama Fenerbahçe günlerinde bu imajından kurtuldu, düzenli oynamaya başladığında kronik sakat imajını yok etti. Bu da kendisi adına çok önemli bir artıydı.

Nitekim bu artı onun piyasasını hala yüksekte tuttu. Bundan 4 szon önce Türkiye'ye dönmüş ve bir anlamda Avrupa defterini kapatmış bir futbolcunun, 32 yaşında Atletico Madrid gibi bir takıma transfer olabilmesi çok büyük bir başarıdır. Emre Belözoğlu'nu gram sevmem ama bunu da söylerim, önemli bir nokta çünkü bu.

Fenerbahçe adına hem iyi hem kötü bir durum oldu bu. Yeni sezonda nasıl bir formasyonda oynayacaklarını bilmiyorum gerçi ama her şartta Emre Belözoğlu'nun yerini doldurmak zorundalar.

Tarz değiştirirsiniz ve bazı futbolcuların boşluğunu farklı yapıda olan isimlerle doldurmanız mümkün olabilir ama Emre Belözoğlu tarzında olan futbolcuların yerini de ancak o ayarda isimlerle doldurmak zorundasınız ve bu tarzda olan futbolculardan da vazgeçemezsiniz. Fenerbahçe'nin bu anlamda bir transfer yapacağını düşünüyorum ve eğer Mehmet Topal'ın transferi gerçekleşecekse bu transfer Emre Belözoğlu'nun yerini doldurmaya yönelik olmayacaktır.

Atletico Madrid açısından bakınca da olaya, bonservisi elinde olan alternatifler ilk tercihleri oluyor. Porto'lu Cristian Rodriguez ilk transferleri olmuştu. Orta sahanın hücum gücüne yönelik atılmış bir adım ve güzel bir alternatif. Emre Belözoğlu'yla da orta sahaya bir alternatif getirmek istiyorlar ve tarz anlamında baktığımda da Emre Belözoğlu'nun Atletico Madrid'e uyacağını düşünüyorum. Kafasını sadece futbola vermek zorunda artık, başka işler peşinde koşması da imkansız bir durum.

Bu anlamda başarılı olur ve artı olarak Arda Turan'ın da en büyük hayallerinden biri de gerçekleşmiş durumda. Arda Turan'ın sürekli bir Emre Belözoğlu yakınlığı vardır ve bu durum da bizim tarafımızdan sürekli eleştirildi. Doğru bir örnek değil çünkü ama bu ikili sürekli çok yakın oldular. Arda Turan'ın ilk piyasaya çıktığı zamanlarda Emre Belözoğlu, Newcastle United formasını giyiyordu ve Arda Turan'ın da ilk Avrupa hayali bu takımaydı. Şimdi ise Atletico Madrid forması altında buluştular, haklarında hayırlısı.

Şunu da ekleyelim. Emre Belözoğlu'dan Inter ve Newcastle United para kazanmayı başardı ama Galatasaray ve Fenerbahçe'nin kazancı sıfır oldu. Bu takımlarda forma giydiği dönemlerde gösterdiği futbol yanlarına kar kalan bir anlamda.

1 yorum:

  1. olaya emre açısından değil de başka bir boyuttan bakmak gerekirse emreb. 32yaşında a.madrid'den fenerbahçe'ye gelseydi eğer para için geldi,artık top oynamaz,zaten kronik sakat,bütün sezon yatar yaşlı gibi yorumlar yapılacaktı.ancak transfer mfenerden madride oldu adamlar yaşa bakmadılar aldılar neden hiç kimse bu yorumu yapmıyor peki?bence ülkede futbol cahili ve futbolu taraf olarak yorumlamaktan da öte inadına o takımı veya o oyuncuyu sevmediği için ve klişe yorumlarla anlatmak açıklamak daha kolay geliyor kimse olayın artılarını eksilerini hesaplayarak yorum yapmıyor zaten yapılsa bu ülkede saha dışındaki yöneticisinin taraftarının çatışması olmaz.birbirilerine ve futbolculara hakaret edilerek yaklaşımlarda bulunulmaz.herneyse nerden nereye geldi konu fazla uzatmamalı ancak emre.b ders niteliğinde bir transfer yapmıştır ve bundan bir sürü insan futbolu yorumlamak konusunda çok şey anlamalıdır.emre'ye de ispanyada başarılar dilerim.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir