10 Haziran 2012 Pazar

Euro 2012 Günlüğü #2

Messi > Euro 2012'e dönüştü gün bir anda. Almanya - Portekiz maçından beklediğimizi alamadık, en azından kendim için konuşayım. Ama Messi'nin Brezilya karşısında attığı üç gol, o maçın dostluk maçı olmasına rağmen sanki bir Dünya Kupası finali havasında oynanmış olması ve kan, ter, gözyaşı gibi ögelerin bir dostluk maçında bizlere sunulması işte futbol bu dedirtti.

Bizim gündemimiz yine de Euro 2012. Almanya'yla başlayalım, nitekim sonunda Almanların kazandığı lafını yine kullanacağımız klişe bir maç izledik. Futbol olarak Almanya bize birşey vermedi. Portekiz dersine iyi çalışmış, kendi yapabilecekleri dahilinde herşeyi yaptılar. Almanya'yı kitlemek üzerine bir sistem belirlediler ve 1-0 kaybetmiş olmalarına rağmen 90 dakika genelinde de bunu başardılar.

Bu açıdan Portekiz adına olumsuz birşey konuşamam. Belki Ronaldo üzerinde dururum. Bu tip maçlarda böyle ekstra adamların sorumluluk almasını beklersiniz. Portekiz'in de sistemi buydu zaten. Almanya'yı kitleyecekler ve Ronaldo & Nani ikilisiyle etkili olacaklar. Nani o etkiyi son 10 dakikada gösterdi, sorumluluk aldı ama Ronaldo kayıplarda. Böyle de olunca tek gol bulmakta zorlanıyorsunuz, nitekim zaten forvetiniz yok.

Ronaldo'yu en önde oynatmak yapılabilecek tek çözüm aslında ama Ronaldo mu bunu istemiyor bilmiyorum, Portekiz'in forvet ve kaleci sorunu çok büyük.

Maç boyunca gördüğüm en önemli şey şu oldu. Mesut Özil rakibi açmak adına pas atmadık yer kalmadı, herkesi ayağa kaldırmaya çalıştı, herşeyi denedi ama olmadı. Ama gidişat belliydi, 1-0 Almanya maçı kazanacak diyorduk çünkü sonunda onlar kazanır senaryosu doğdu. Mario Gomez'in şık kafasıyla da kazanmış oldular. Bunun dışında neredeyse pozisyonları bile yok, aynı şekilde Portekiz için de bunu söyleyebiliriz, kısır bir maçtı ama son 10 dakikası heyecanlı.

Hummels, Badstuber, Lahm, Boateng ve Neuer'i de anmadan geçmeyelim. Müthiş bir savunma izledik, savunma oyuncuları futbola böyle keyif veriyorlar işte.

Ölüm grubu diyorlar bu gruba ve genellikle bu tip ölüm gruplarında en zayıf halka en büyük sürprize imza atar. Danimarka bunu başarabilir. Hollanda karşısında aldıkları 3 puan bir anda onları çok avantajlı bir duruma soktu. Aldıkları 3 puanı da hakettiler aslında, onlar da doğru bir savunma taktiğiyle maçı kazandı, Portekiz'in düşünüp yapamadığını onlar yapmış oldu.

Tabii bu maç daha farklı geçti. Hollanda'nın hakimiyetini izledik ama organize anlamda 1-2 pozisyonları vardı. Genel olarak uzaktan şutar ve bireysel çabalarla birşeyler denediler. Robben'in egoları tavan yaptı mesela bu maçta. Ayrıca Hollanda hücumu ve savunması arasında da çok büyük farklar var. Yine klişe olacak, üstelik Ömer Üründül'den gelecek bu klişe ama bloklar arasında büyük kopukluklar var cidden. Vam Bommel ve De Jong savunmaya çok gömüldüler derken öndeki dörtlü ve arkadali altılıya döndü iş.

Savunma hattı da Hollanda'nın iyi bir gününde değildi. Danimarka da bunu affetmedi, oyunu iyi okudular, hızlı hücumlarla da etkili oldular. Eriksen biraz daha gününde olsa daha organize bir Danimarka çok daha etkili olabilirdi tabii, bunu da ekleyelim.

Maçın hatta günün olayı ise Van Persie mi Huntelaar mı tartışmaları üzerinde. Twitter'da herkes bu konu hakkında bir yorum yaptı ve Huntelaar'cılar benim gördüğüm kadarıyla daha fazlaydı. Persie karçıdıkça Huntelaar sesleri yükseldi, hatta reji bile her kaçan golün ardından onu gösterdi ve avını kovalayan katil balina misali bir efekt izledik sanki. Bunun sonunda da girdi oyuna ama o da gol kaçırdı, yani kimin oynadığından ziyade nasıl oynadığın mühim.

Benim için Van Persie > Huntelaar'dır ama ikisini aynı anda kullanırım. Afellay değil de Van Persie'yi sol tarafa koyarım, Huntelaar da en önde. Böylelikle gol yüzden daha yükselir gibi bir düşüncem var ama Van Persie'nin forvet egosu onu kanatlardan uzak tutuyor gibi.

Liderin Almanya olacağını kestirmek güç değil ama Danimarka bu ölüm grubundan sıyrılacak gibi ama Portekiz karşısında yapacakları mühim. Bir beraberlik koparırlarsa 4 puanla bu işi bitirirler diyorum. Şimdi Hollanda - Portekiz tokuşmasını izleyeceğiz biraz da, bakalım neler olacak.

ALMANYA: 1 - PORTEKİZ: 0
Stat: Lviv Arena (Lviv)
Hakemler: Stephane Lannoy, Frederic Cano, Michael Annonier (Fransa)
Almanya: Neuer, Hummels, Badstuber, Lahm, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Mesut Özil (Dk. 87 Kroos), Thomas Müller (Dk. 90 3 Bender), Podolski, Gomez (Dk. 80 Klose)
Portekiz: Rui Patricio, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao, Joao Pereira, Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles (Dk. 80 Varela), Nani, Cristiano Ronaldo, Helder Postiga (Dk. 70 Nelso Oliveira)
Gol: Dk. 72 Gomez (Almanya)
Sarı kartlar: Dk. 13 Helder Postiga, Dk. 60 Fabio Coentrao (Portekiz), Dk. 43 Badstuber, Dk. 69 Boateng (Almanya)

HOLLANDA: 0 - DANİMARKA: 1
Stat: Metalist (Kharkiv)
Hakemler: Damir Skomina, Primoz Arhar, Matej Zunic (Slovenya)
Hollanda: Stekelenburg, Van der Wiel (Dk. 85 Kuyt), Heitinga, Vlaar, Willems, Van Bommel, N. de Jong (Dk. 71 Van der Vaart), Sneijder, Robben, Van Persie, Afellay (Dk. 71 Huntelaar)
Danimarka: Andersen, Kjaer, Agger, Simon Poulsen, Jacobsen, Kvist, Eriksen (Dk. 74 Schone), Zimling, Krohn-Dehli, Rommedahl (Dk. 84 Mikkelsen), Bendtner
Goller: Dk. 24 Krohn-Dehli (Danimarka)
Sarı kartlar: Dk. 67 Van Bommel (Hollanda), Dk. 78 Simon Poulsen, Dk. 81 Kvist (Danimarka)

1 yorum:

  1. Almanya'dan beklenen futbol kesinlikle bu değil.Maç boyunca yaptıkları yavaş paslar,oyun anlayışları Arjantin-Brezilya maçını izlettirdi birçok insana.Portekiz'in taktiğinin de bunda payı var tabi ama bu kadar da zevksiz bir maç beklemiyordu kimse.

    Almanya savunmasının bu kadar iyi oynaması şaşırttı beni.Boateng gibi ne yapacağı pek belli olmayan bir adam bile maça damga vurdu,Ronaldo'yu gayet iyi savunarak.Turnuva öncesi Badsutuber'e demediğini bırakmayan yetkili bir abi vardı selamlar ona.Kusursuz oynadı Hummels'le birlikte.Lahm bence kötü maçlarından birini oynadı.İstatistiklere bakmadım ama yaptığı top kayıpları bir hayli fazlaydı.İleride de nerdeyse hiç göremedik maç boyunca.Savunma bloğunun en etkisiziydi.Mesut kaleye pek yaklaşmadı ceza sahası dışından yönlendirdi oyunu.Portekiz iyi kapattı o bölgeyi.Podolski hayalkırıklığı bu maç için ama onun da ne yapacağı belli olmuyor.Bir sonraki maç maçın adamı olabilir.

    Belki erken ama Portekiz için bitti turnuva.Kaleci ve forvet sıkıntıları büyük.Ronaldo etkisiz.Takım olma konusunda büyük eksiklikler var.Dert çok Bento'da..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir