1 Temmuz 2012 Pazar

Mehmet Topal & Fenerbahçe, Biten Avrupa Günleri

Yalan söyleyemem, birisi Tugay Kerimoğlu olacaksa bu Mehmet Topal olur diyordum. Öyle bir istekle gitti Avrupa'ya çünkü. Galatasaray'daki alacaklarını bırakması, Galatasaray'da alacağı ve sonrasında ona teklif edilen ücretin neredeyse yarısına Valencia'ya gitmesi gibi.

Valencia'da geçen 2 yılı da başarısız değildi. Forma istikrarını yakaladı, oynadığı zaman formanın hakkını verdi, bir dönem daha büyük takımların radarına da girdi ve güzel bir çizgi yakaladı. Bu tabloda da Mehmet Topal'ın en az 1-2 sezon daha Valencia'da kalmasını beklersiniz ve bu sürenin ardından da daha büyük bir takıma adım atmasını beklersiniz.

Tuncay Şanlı sendromu yok ortada. Baktığımızda Tuncay Şanlı da bir şekilde Avrupa'da kalıyor, yıllardır orada ama her geçen zaman daha da kısalıyor. Onun için artık Türkiye'ye dönme vakti geldi diyebiliriz ama Mehmet Topal o istikrarı yakalayacak bir çizgi çiziyordu. Buna rağmen gördüğümüz şu, bir Tugay Kerimoğlu daha çıkaramayız.

Fenerbahçe'nin veya Mehmet Topal'ın suçu yok burada. Ülkemizde bu saçma yabancı kontenjanı devam ettiği sürece mecburen takımlarımız Avrupa'daki yerlilere yönelirler, onlara geri dönmeleri adına büyük paralar önerirler ve futbolcular da bunları kabul etmek durumunda kalır. Biz de Hamit Altıntop'un peşindeyiz mesela, Mourinho onun adına takımımda kalmasını isterim demesine, o takımın da Real Madrid olmasına rağmen para için biraz da Hamit Altıntop gelecek Galatasaray'a. Oluyor bunlar, olmaya da devam edecek.

Mehmet Topal kendisine verilen şansları iyi kullanan bir futbolcu. Inamoto'nun bonusu misali geldiği Galatasaray'da önemli işler yaptı, istikrar sağladı, Linderoth'un sakatlığı sonrasında iyice kalıcı hale geçti ve Valencia'nın radarına girerek Avrupa yolculuğunu başlattı. Ne evlatlarımız var, bir lira kazandırmadan Galatasaray'dan ayrılan. Mehmet Topal'ın geldiği fiyata bakın ve kısa zamanda 4.5 milyon avro'luk fiyatına bir de. Üstelik 500 bin avro da alacağından vazgeçerek, Galatasaray'a vefasını ödediğini düşünüyorum bu anlamda.

Bu yüzden de ''vay anasını, nasıl gidersin Fenerbahçe'ye'' demem. Öyle bir isim değil Mehmet Topal. Son derece efendi, son derece düzgün bir karakter. Eminim, Fenerbahçe'de de formasının hakkını verir, çoğu Galatasaraylı da onun için asla kötü konuşmaz.

Valencia adına şaşırdım ama. Yaşadıkları ekonomik kriz çok büyük olmalı, bizim buradan gördüğümüzden daha büyük. Zararına futbolcu satmazlardı pek, Mehmet Topal başarılı olmuş bir isim ama transfer ettikleri rakama satıyorlar onu. Bu da Valencia adına şaşırtıcı olan. Jordi Alba'nın 15 milyon avro'ya gidişi de aynı şekil. Dünya sol bek diye inlerken, en iyilerinden birine 15 milyon avro'yu kabul etmek, çok şaşırtıcı gerçekten.

İşin teknik boyutuna inelim. Doğru bir transfer yaptı Fenerbahçe ama bu transferi Emre Belözoğlu'nun yerine yapılan bir transfer gibi değerlendirmeyelim. Aykut Kocaman'ın büyük hayali olan 4-3-3'e atılmış bir adım olabilir. Ön liberoyu bu anlamda Mehmet Topal gibi bir futbolcuydu sağlama aldılar ama bir orta saha istekleri daha var, oyunun iki yönünü oynayabilen. İşte o isim Emre Belözoğlu'nun yerine alınacak futbolcu olacak.

Eğer öyle bir transfer gelmez, orta saha göbeği Cristian ve Mehmet Topal'la kurulursa, işte o an sıkıntı başlar ama böyle olacağını düşünmüyorum. Bir isim daha gelir ve böyle bir üçlü kurulur. Mehmet Topal tek yönlü bir oyuncu, fazlasıyla defansif ama Galatasaray'daki dönemine göre de futbolunun biraz olsun üstüne koymuş bir isim. Şut özelliği onun ekstrası, ayrıca kötü bir pasör de değil, basit oynayan ama etkili olan bir futbolcu.

Onu stoper olarakta kullanabilirsiniz, Euro 2008'de başlattığı ve Galatasaray'da da devam ettirdiği bir özelliği bu. Yönlü bir futbolcu yani, defansif kurgunun içerisinde birçok özelliği beraberinde bulunduruyor ve görevi ne olursa olsun onun hakkını veriyor. Hiddink beğenmiyordu gerçi kendisini ama Abdullah Avcı'nın da sistemine baktığımızda ilk yazdığı isimlerden biri Mehmet Topal oluyor.

6 yorum:

  1. Fenerbahçe'ye transferi futbolunun büyüklüğü, röportaj'da bir kez bile Galatasaray'ı anmaması Mehmetin küçüklüğü!

    YanıtlaSil
  2. Galatasaray Hamit'in gönlünü yapmaya çalışacağına Mehmet Topal'ın transferi için çalışsaydı bence hem Mehmet Topal gibi bir oyuncuyu kaptırmamış hemde Hamite göre daha genç bir orta saha oyuncusuna sahip olurdu üstelik uyum sorunu gibi bir problemde olmazdı.

    YanıtlaSil
  3. Galatasaray'ın Mehmet Topal'a ihtiyacı yok ama, yoksa bu şartlara Galatasaray da transfer edebilirdi. Yüksek bir maliyet yok Mehmet Topal için. Galatasaray'ın orta saha tarzı Melo vari isimler, Selçuk İnan'la yakalanan uyum. İhtiyaç duyulan ise bu futbolculara alternatif yaratmak ya da üçlü orta sahaya dönülüyorsa Hamit Altıntop gibi oyunun iki yönünde aktif olan isimler.

    Fenerbahçe adına nokta atışı oldu ama bizim ihtiyacımız yok bu tarz bir futbolcuya.

    YanıtlaSil
  4. Galatasaray'ın MEhmet Topal'a ihtiyacı yok çünkü onun bir benzeri Ceyhun Gülselam bile mevcut diziliş-sistem içerisinde yer bulamadı..Fenere kaptırmamak için de sistemden vazgeçmek yersiz olurdu

    YanıtlaSil
  5. Ben Galatasaray Mehmet Topal'ı neden almadı derken hala sonuçlanmayan Melo ve Hamit transferlerinin bundan sonrada da gerçekleşmemesi durumunda işe yarayabilecek hemde yabancı kontenjanı ve kaliteli yerli orta saha oyuncusu rotasyonunu kast etmiştim.

    YanıtlaSil
  6. Mehmet Topal ne olursa olsun Galatasaray'ın sistemindeki tarz orta saha oyuncusu değil. Melo olmasa bile Melo tarzında bir ön libero alınması gerek, Galatasaray 4-4-2 gibi oynuyor, 4-3-3 oynasa bile orta sahası oyunun iki yönünde de aktif olmak zorunda.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir