31 Ağustos 2012 Cuma

Avrupa Ligi Kuraları, Fenerbahçe ve Vizyonumuz

Bursaspor'un normal şartlarda Twente'ye elenmesi normal bir durumdu ama şartları anormal şekle Bursaspor taşıdı. İçeride müthiş futbol oynadıkları ve 3-1 kazandıkları maçın ardından bu turun geleceğine inanıyordum, içimden geçen de Bursaspor'un deplasmanda mutlaka gol bulacağı yönündeydi. Buldu da, ilk yarıyı 1-1 bitirmek Bursaspor açısından büyük adımdı ama anlam veremiyorum ben böyle durumlara.

Bu tecrübesizlik değil ya da transferle açıklanacak bir tablo. Maçın geneline baktığımızda tur Twente'nin hakkıydı, Bursaspor fazlasıyla Carrson ve şansın arkasına sığınmıştı, hele ki bu stoper hattıyla ama turu da hediye eden Bursaspor'dur.

Trabzonspor'u ise hiç tartışmayalım bile. Trabzonspor'un oynadığı iki maçı da izlemedim, özete dahi bakmadım, gerek yok çünkü. Videoton'a 120 dakika boyunca bir gol dahi atamamanın başka bir açıklaması yok bana göre. Janko transferinin gecikmesi değil bunda sebep. Olayı transfere yoran zaten futbol aklını yitirmiş demektir.

Şimdi Bursaspor da transfer yapsın, Trabzonspor da Emerson'u getirsin ne farkediyor. Neden bu vizyon bizde yok, tartışmalıyız bunu. Aynı şey Fenerbahçe için de geçerli, transferler yapılacağı söyleniyor, Spartak Moskova maçı öncesi neredeydi bu isimler. Galatasaray'ın Karpaty'e elenmesinin ardından gelen Misimovic ve Insua'yı da hatırlıyoruz, futbol anlamında gerçekten çok sığ bir denizde yüzmeye çalışıyoruz ama su ayak seviyemizde bile değil.

Şurada üç takımla olabilirdik ama sadece Fenerbahçe'yi konuşacağız mecburen. Fenerbahçe'nin grubunda Marsilya, Mönchengladbach ve Limassol var. Zor bir kura bana göre, bu kurayı da zor kılan en büyük etmen üçüncü torbadan Mönchengladbach'ın gelmesi oldu. Reus gibi önemli bir futbolcularını kaybettiler ama bu sezon transferde fazlasıyla aktiftiler ve doğru bir futbol aklına sahipler.

Bu da onları özel kılan unsur. Üçüncü torbadan gelmemesi gereken üç takım vardı, Lazio, Newcastle United ve Mönchengladbach ama üçüncü torbanın en iyi takımlarından biri geldi.

İlk torbadan Marsilya'nın gelmesi avantaj aslında, daha zorlu takımlar da vardı ama dediğim gibi, üçüncü torbadan gelen takım işin rengini değiştirdi. Bana göre Gladbach grubu lider bitirir ve ikincilik için Marsilya ile Fenerbahçe'nin çekişmesini izleriz.

Dördüncü torbadan ise Anzhi'den kurtulmak güzel ama Limassol da denge bozan bir takım olabilir. Grubun tartışmasız en zayıf halkası onlar ama grubun dengesini bozma ihtimallerinin en güçlüsü Fenerbahçe üzerinden. Diplomasinin zirve yaptığı anları izleyeceğiz, çok zor bir deplasman olacağı görüşündeyim ama Kıbrıs Rum Kesimi'ne hiç bulaşılmasaydı diyorum.

Genel anlamda çok iyi bir kura değil ama Fenerbahçe'nin ilk iki adına şansı yüksek tabii. Şu bahsedilen orta saha transferinin gerçekleşmesi durumunda daha farklı bir Fenerbahçe izlemek mümkün olabilir. Fikstür ise avantaj bana göre. İlk maçı içeride Gladbach ile oynuyorlar ve olası bir 3 puanla başlamak Fenerbahçe'yi çok rahatlatır, avantajlı konuma geçirir ve moral olarak çok yükseltir ama olası puan kaybı da tam tersi bir etki yaratır. Devamında Marsilya deplasmanı geliyor çünkü ve ilk iki maçta alınacak puan kayıpları da tüm hesabı bozabilir.

Diğer gruplara bakacak olursak;

A Grubu'nda Liverpool, Udinese, Young Boys ve Anzhi Makhachkala yer alıyor. Avrupa Ligi'nin ölüm gruplarından biri. Çünkü son torbadan gelen takım Anzhi ve kimse onlarla eşleşmek istemiyordu, bu anlamda denge bozdular. Kağıt üzerinde bakınca Anzhi ve Liverpool çıkar diyoruz ama Udinese'yi de yabana atamıyoruz. Her ne kadar geçtiğimiz sezona oranla büyük bir güç kaybı yaşamış olsalar bile, Şampiyonlar Ligi biletini penaltılarla kaçırdılar. Anzhi bir olur, Liverpool ve Udinese arasında da 2.'lik mücadelesini izleriz diyorum.

B Grubu'nda ise Atletico Madrid, Hapoel Tel Aviv, Viktoria Plzen ve Academica var. Atletico Madrid çok şanslı bir kura çekti bana göre, rahatlıkla birinci olacaklardır. İkincilik mücadelesi ise ortada, güç dengesi açısından biraz daha dengeli bir grup, Atletico Madrid dışında kalan takımlar tabii.

D Grubu'nda da Bordeaux, Club Brugge, Newcaste United ve Maritimo var. Newcastle United 3. torbadan kimsenin istemediği takımlardan biriydi ve onlar adına bakınca olaya iyi bir kura demek mümkün. Bordeaux güç dengesi anlamında ilk torbanın istenen takımlarından biriydi ve kalan takımların ayarı Newcastle United düzeyinde değil. Newcastle bir olur, Bordeaux da 2.'lik için en büyük aday ama Club Brugge de grupta ne yapacağını kestiremediğimiz bir takım.

E Grubu'nda ise Stuttgart, Kopenhag, Steaua Bükreş ve Molde yer alıyor. Kopenhag'ın son yıllardaki Avrupa karnesi çok iyi. Aynı şekilde Steau Bükreş'in de büyük bir gelenek olduğunu düşünüyorum, her ne kadar eski günlerin çok uzaklarında olsalar bile. Stuttgart açısından çok iyi bir kura olduğunu söyleyemem, ilk iki adına üç takımın çekişmesini izleriz.

F Grubu'nda PSV Eindoven, Napoli, Dnipro ve AIK Stockholm yer alıyor. Napoli de ikinci torbanın en güçlü takımlarından biriydi ve genel olarak baktığımızda da zor bir grup aslında. Zorlu kış şartları geliyor yine akıllara ve Ukrayna, İsveç gibi deplasmanlar olacak. Dnipro sert bir takımdır, aynı şekilde AIK sürprizlere açık. Napoli bir olur, PSV iki gibi görünüyor ama ikincilik adına sürpriz beklentim var.

G Grubu'nda ise Sporting Lisbon, Basel, Genk ve Videoton eşleşti. İzlenesi bir grup olduğunu düşünmüyorum, yine güç dengelerinin Videoton haricinde birbirine yakın olduğu bir tablo var. S.Lisbon birinci olur gibi görünüyor olsa bile Basel ve Genk'in ne yapacağını kestirmek güç. Shaqiri'yi kaybetmiş Basel, Şampiyonlar Ligi ön elemesinde de hayal kırıklığı yaratmış olsa bile geçen sezon Avrupa'da yakaldıkları sürprizi burada da devam ettirmek isteyecektir.

H Grubu'nda da Inter, Rubin Kazan, Partizan ve Neftchi Bakü var. Neftchi Bakü açısından çok heyecanlı bir tablo, Azerbaycan adına bir futbol devrimi gerçekleştirdiler çünkü. İlk defa bir Azerbaycan futbol takımı Avrupa Ligi gruplarında yer alacak ve ön eleme denen olayı ilk defa aşmayı başardılar, umarım devamı gelir. Onlar açısından bakınca da olaya ilk sezonları böyle büyük bir organizasyonda ve önemli olan tecrübe diyorum. Bu yüzdend e Inter'le eşleşmiş olmaları çok büyük bir şans, Azerbaycan'da Inter'i ağırlama şansları olacak. Rubin Kazan ve Partizan da sert takımlar, bu açıdan onlar için iyi bir kura. Inter burada çok ağır basıyor, her ne kadar dengesiz bir görüntüye sahip olsalar bile ve Rubin Kazan ile Partizan arasında bir çekişme izleyeceğiz ikincilik için. Rubin de eski Rubin değil gibi, bu da Partizan'a umut veriyor. Deplasmanları zor bir kura demek lazım aslında.

I Grubu'nda ise Lyon, Athletic Bilbao, Sparta Prag ve Hapoel Kiryat eşleşti. Lyon ve Bilbao arasında birincilik mücadelesini izleriz, Sparta Prag veya Kiryat'a şans tanımıyorum. Bilbao'nun geçtiğimiz sezon finalist olması bu sezon seribaşı olmasına yetmemiş. Onlar da güç kaybetti ama yine de iyi durumdalar.

J Grubu'da ölüm gruplarından biri. Tottenham, Panathinaikos, Lazio ve Maribor eşleşti. Üçüncü torbadan istemeyeceğiniz bir takımdı Lazio ama ikinci torbadan Pana'nın gelmiş olması Tottenham ve Lazio açısından büyük bir şans oldu diyebilirim. Tottenham ve Lazio bu grupta liderlik mücadelesi yaparlar.

K Grubu'nda ise Bayer Leverkusen, Metalist Kharkiv, Rosenborg ve Rapid Wien eşleşti. Zor bir kura aslında, Metalist, Rosenborg hatta R.Wien ezber bozabilecek takımlar. Zor deplasmanlar olacak, yine Ukrayna ve Norveç deplasmanları olacak. Bayer Leverkusen favori ama ilk iki adına yine sürpriz beklediğim bir tablo var.

L Grubu'nda ise Twente, Hannover, Levante ve Helsinborg var. Takip edilesi bir grup değil, nitekim her torbanın çok iyi olmayan takımları bir araya gelmiş. Twente'yi dün gördük, bu grupta favori gibi dursalar bile her türlü sürprize açık bir tablo var yine.

1 yorum:

  1. fenerbahçenin gergin ortamların takımı olduğunu düşünürsek limassol maçlarına 6puanı banko yazarım.içeride marsilya da yenilecektir eder 9puan.marsilya deplasmanı ve mönch. maçları ne gösterir bilemiycem ama bu 9puan bile fenere turu getirmeye yeterli olacak kanısındayım.kıbrıs deplasmanı fenere zor olacak evet ama istediğini alacak asıl marsilya ve mönch.için limassol maçları daha tehlikeli olacaktır..bence fenerbahçenin yanında çıkacak diğer takım için marsilya ve mönch. kapışır

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir