23 Eylül 2012 Pazar

2-0'ı Koruyamama Alışkanlığı


Sezon başında yaşanan yeni başkan arayışları, bu arayışlar içerisinde kayyumun ucundan dönme süreci derken Emin Kar'la birlikte gelen yeni bir Samsunspor. Kimsenin taşın altına elini uzatmadığı bir noktada, kimse bu işe talip değilse ben varım diyerek geldi Emin Kar ve dar bir zamanda hem yeni bir kadro kuruldu, hem de geçen sezondan kalan kadro enkazı temizlendi.

Her yeni kadronun da belli bir zamana ihtiyacı var, Samsunspor'un da ihtiyacı olduğu gibi. İlk 11'e baktığımızda Hakan Arslan dışında geçen sezondan kalan bir isim yok, kadronun da yüzde 95'i değişmiş durumda. Artı olarak yeni bir teknik adam derken Samsunspor'un böylesi bir zorlu süreç yaşayacağını zaten tahmin ediyordum.

Ama beklediğimden çok daha iyi bir kadro kuruldu. Önce ekonomik şartlar ortaya kondu, takımın tavan ücreti belirlendi ve bu şartların dışına çıkmadan {üstelik kısa bir zaman aralığında} kurulabilecek en iyi kadrolardan biri kuruldu. Samsunspor adına umutluyum, Süper Lig mücadelesi verecektir bu sezonda da. Çıkar ya da çıkamaz, bunu zaman belirler ama Emin Kar'ın yarattığı havanın taraftarlar açısından büyük bir kredisi var.

Samsunspor'un Süper Lig'e çıktığı sezonu düşünüyorum da bundan daha kötü bir başlangıcı vardı, zamanla taşlar yerine oturmuştu. Bu yüzden yine beklemek lazım ama bu tip bir başlangıç üzücü. Ligin ilk maçında son dakika yediğin golle berabere kalıyorsun, devamında Göztepe'yi son dakika golüyle yeniyorsun. Kartalspor deplasmanında 2-0 öne geçiyorsun ama son dakikalarda 2-2 oluyor maç ve son olarak Boluspor karşısında da 2-0 öne geçmene rağmen maç birkaç dakika içerisinde 2-2'ye geliyor.

Samsunspor, kalecilerden yana çok şanslı. Bu sezonda da Soner Şahin gerçeği var. Samsunspor'un bu sezon oynadığı dört maça da damgasını vuran isim. Son olarak Boluspor maçını izledik, Samsunspor 2-0 öne geçmesine ve o ana kadar da iyi oynamasına rağmen 2-0'dan sonrası tam bir kargaşa. Maç 2-0'dan 2-2 olmasına rağmen Samsunspor açısından bir puan iyidir diyorum, çünkü Boluspor'un kaçırdığı pozisyonlar ve Soner Şahin'in çabası ortada. Böylesine iyi bir kaleciye sahip olmak büyük şans, uzun vadede bunun getirisini daha iyi görecekler.

Şöyle bir fark da vardı Boluspor maçında. Boluspor'un forvetinde Djıehoua oynuyor, arkasında da Cafercan Aksu gibi bir isim. Cafercan Aksu, bu ligin Fernandes'i olmuş, bu çok net. Djıehoua ise Antalyaspor'dan da tanıdığımız bir isim. Çok güçlü bir futbolcu. Samsunspor'da ise forvet Roberts, arkasında ise bu tip bir 10 numara tarzı futbolcu yok. Nsumbu o ihtiyaç için alındı ama henüz kendisini 11'de izleyemedik. Bu iki pozisyonda oynayan futbolcuların da farkı zaten maçın özeti. Bir de kaleci faktörünü ekliyoruz buna.

Şu da bir eksiklik, Samsunspor'un mevcut 11'inde kim lider çözemedim. Saha içerisinde yenilgiye isyan eden futbolcular yok. Murat Yıldırım bu işi yapardı mesela, onun boşluğu çok net şekilde aranıyor. Turgay Gölbaşı eski kaptan olmasına rağmen bu tarz bir futbolcu değil ve Samsunspor'un böyle bir karakteri mevcut kadrosundan mutlaka çıkarması lazım.

Savunma hattında da iletişim sorunu büyük, bunu belirtelim. Kimsenin kimseyle alakası yok ve yenen goller de hep anlık pozisyonlar. Kaleci faktörü olmasa daha vahim sonuçlar doğabilir, bu yüzden savunma dörtlüsünün iletişimi sağlaması, istikrarı yakalaması şart. Kere çok inandığım bir stoper değil, bunu tekrar belirtmem lazım ama beklemek lazım yine de, arkada bekleyen Gurur Yazar gibi yetenekler de var aslında, sakatlığı geçti mi, ne durumda kendisi çok merak ediyorum. Aynı şekilde Burak Çalık'ta bu ligde etkili olabilecek bir forvet tipi, o da ne durumda bilmiyorum.

4 maçta alınan 3 beraberlik ve 1 galibiyet var elde. Gelen beraberliklerin biri son dakikada yenen gol, diğer ikisi de 2-0'dan dönen maçlar. Alınan galibiyette gerçi son dakikada atılan golle geldi ama Samsunspor'un 2-0 öne geçtikten sonra defansa çekilme alışkanlığını çözmesi lazım, nitekim bu takım savunmasından ziyade hücumuyla fark yaratabilecek tipte. Savunmada büyük iletişim sorunları var ama ısrarla savunmaya gömülme isteği. Orta sahadan da sorumluluk alabilecek bir futbolcu çıkmadı henüz, an geliyor takım hücumda top dahi tutamıyor. Erhan Altın da bazı anlarda oyunu iyi okuyamıyor, değişiklikler geç geliyor.

Sorunlar var ama umudu yüksek tutmak lazım, kadro kalitesi ve teknik adam bence gayet iyi, zaman gerekli ve zaman geçtikçe takım çok daha iyi seviyeye gelecektir. Samsunspor'un deplasman maçlarından çekinmem mesela, Çaykur Rizespor karşısında Samsunspor'un yüksek şansı var ve alınacak bir galibiyetle birlikte bu alışkanlıkta elde edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir