27 Eylül 2012 Perşembe

Shabani Nonda

Shabani Nonda, futbolu bıraktığını açıklamış. Zaten, Galatasaray'dan ayrıldığı 2010 yılından bu yana da kendisinden pek bir ses alamıyorduk. Sakatlığı vardı ve 33 yaşın getirdiği etkiyle de bir türlü sahalara dönemedi derken 35 yaşında futbolu bıraktığını ilan etti. Bu sayede de kendisini bir kere daha hatırladık, ne yapıyor ediyor konusunda da bir fikrimiz oldu en azından.

Çok güzel ve özel bir futbolcuydu. 2007-2008 sezonunda gelmişti Galatasaray'a ve o sezon şampiyonlukta da çok büyük bir pay sahibi olmuştu. Lincoln'ün transfer edildiği sezondur o, Lincoln'le yatıp kalkıyorduk ama sadece Lincoln özelinde de değil, Nonda dışında herhangi bir yabancı futbolcumuzdan da maksimum fayda sağlayalamıştık. Hatta 10 yerli, bir tek Nonda yabancılı çıkardığımız 11'ler bile oluyordu o sezon.

Bir sonraki sezonda da yeni sözleşmeyi kaptı Nonda ama yeterliliği tartışıldı. Sezona onunla başlanıldı ama kaçan Şampiyonlar Ligi anahtarının ardından Milan Baros transfer edildi, bu sefer de Nonda çok iyi bir alternatif konumuna geldi ve yine yarar sağladı.

Son sezonuna ise iyi bir giriş yaptı, Baros'un formsuzluğunda gol yükünü sonradan oyuna girdiği maçlarda Nonda çekiyordu ama Baros'un sakatlığı Nonda'ya yaramadı. Alternatif konumdan 11 futbolcusu olduğu an Nonda'nın da formsuzluğu başladı, devamında Kewell'a kaptırdı forvette formayı, Kewell'ın yükselişi ve sakatlığı derken de bir Jo geldi ve Nonda ile yollar ayrıldı. Atlanan detay şu oldu, takım Avrupa Ligi'nde forvetsiz bırakıldı ve alınan bu karar Rijkaard'ın en büyük yanlışı oldu.

Nonda'nın kariyerinde yaşadığı büyük sakatlıkların rolü büyük. Drogba'nın yarattığı etkiyi biliriz, Drogba'dan önce Nonda vardı bir bakıma. Efsane Monaco günlerinin ardından Roma'ya transfer olmuştu ama futboldan çok uzun süre ayrı kaldığı, 1.5 yıl boyunca futbol oynamadığı zamanlar olmuştu derken kariyeri sürekli düşüş gösteren bir futbolcuydu ama Galatasaray günlerinde o istikrarı 2.5 sezon boyunca tutturdu. Daha iyisi olurdu mutlaka ama o vakit Nonda ile Galatasaray'ın yolları çok zor kesişirdi.

Fenerbahçe'ye attığı ve şampiyonluğun kapısını açan gol, yarattığı felsefe, insanlığı unutulmayacak. 2008-2009 sezonunda da Denizlispor'a attığı uzaktan bir gol vardır, o gol de Galatasaray forması altında attığı en güzel goldür benim için...

1 yorum:

  1. G.Saray dan gönderilişine en çok üzüldüğüm futbolcudur.Top tekniği mükemmel,pas alıp veren saklayan, sutör,yardımlaşmayı seven, dengeli iyi bir golcüydü.Tek top, basit,kollektif futbol oynadığından çoğu futbol seyircisi kalitesini pek anlamamıştı.Sakat geldiği G.Saray da yine de çok iyi işler yaptı.Hatta sakat sakat oynadığı yarım sezonda G.Saray dan gönderilirken sezon sonuna kadar 18 golle hala takımın en çok gol atan futbolcusuydu.Gönderilmesinde ki adaletsizliği G.Saray çok acı bir şekilde forvetsiz kalarak ödedi.O dönem müzmin sakat Kewell taraftarın sevgilisiydi.Yine taraftarın sevgilisi futbol şube sorumlusu Haldun Üstünel tribüne oynayarak Nonda yı gönderip yarım sezon yatan Kewell i takımda bırakıp almci Jo yu aldı..Buda onun bir başka sihirbazlık marifetiydi. Tüğrkiye nin bir numaralı futbol programında Rıdvan Dilmen ve G.Onay onun kalitesinden hep övgüyle bahsettiler.Hatta Rıdvan 'şayet sağlamsa forvettte ilk yazacağım isim G.Saray da Nonda dır' derdi.Ancak taraftar sade yararlı adamları pek tutmaz show a dönük tribüne oynayanlar onlar için her zaman ilk planda gelmiştir.Lincoln, Kewell,Baros hep bu düşüncenin hayal kırıklıklarıdır.Ne yazık ki o dönemin futbol sorumlularıda tribünle aynı düşünce içindeydiler.O yüzdendirki G.saray onca harcanan paraya rağmen G.Saray a tarihinin en başarısız dönemini yaşatmışlardır.Hoşcakal Nonda.Sana giderken hiç adil davranmadık.Keşke sağlam olsaydın da uzun süre seni seyredebilseydik.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir