7 Aralık 2012 Cuma

Futbolcu satmaktan öte transfer yapmaya ihtiyacımız var


Zeman'ı Fenerbahçe günlerinden hatırlarız ama o yıllar da bile Türkiye ile ne kadar yakından ilgilendiği şüpheliydi. Şimdi de İtalyan basınında bir haber çıkmış, Roma Amrabat'ı istiyor diye. Kanat konusunda sorunlar yaşayan Zeman'ın Amrabat'ı istediği söyleniyor ve Şampiyonlar Ligi'nde de oynadığı beş maçı izlettirmiş gözlemcilerine.

Hamit Altıntop misali Amrabat'ın da lig ve Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı maçlar arasında büyük farklar var. Lig için istenilen seviyenin uzağında ama Şampiyonlar Ligi'nde gösterdiği performans bana göre iyi. Bu arena da böyle bir yer işte, bir anda piyasa yaptırır size. Galatasaray'ın da Amrabat özelinde düşündüğü buydu aslında ama daha uzun vadede, bu kadar kısa zamanda değil.

7-8 milyon avro arası bir teklif yapacakları söyleniyor haberde ama ne Roma'nın böyle bir teklif yapmaya hali var, ne de bu paraya Galatasaray Amrabat'ı bırakmaz. Bu kadar erken vazgeçmez. 8 milyon 600 bin avro'luk bir bonservis maliyeti olan futbolcudan bahsediyoruz.

Şu an Amrabat'ın performansına bakıp, zararın neresinden dönsek kardır demek yanlış bana göre. Futbolcu satmaktan öte, yeni transfere ihtiyacı olan taraf Galatasaray. 2. tura yükselmeyi başardık ama şu an bulunduğumuz seviye, 2. turun seviyesinin aşağısında. İyi bir kura ile çeyrek final de imkansız değil ama bunun için bile bazı noksanların kapatılması gerekiyor.

Öncelik 4-4-2'den vazgeçmek, bana göre bu olmazsa olmaz. Devamında ise yaratıcı bir futbolcu gerekliliği. Hücumda tıkandığımız anlar fazlasıyla oluyor, hücum edemiyor, yaratamıyor bazen Galatasaray. Ligde de bunu görüyoruz, kapalı savunmalar açılamıyor bir türlü. Ya da işler kötü gittiği anda ortaya çıkan bir sihirli ayak yok, atacağı bir pasla ya da şutla gol pozisyonunu beklenmedik zamanda yaratacak.

10 numara gerekliliği var ve bu transfer için de maliyete bakılmamak zorunda. Büyük paralar ödenebilir, bu kaçınılmaz bir durum. En yakın aday da Diego Ribas sanki. Geçen sezon Atletico Madrid'in kazandığı Avrupa Ligi'mde katkısı çok büyüktü ama Atletico Madrid'in dediği fedada Diego maliyetinin altına girilmek istenmedi ve o da kulübü Wolfsburg'a geri dönmüştü.

Wolfsburg'da ise işler iyi gitmiyor. Önce Magath gitti, devre arasında da büyük bir revizyon gelecek. Bu revizyon içerisinde de çoğu futbolcuyla yollar ayrılıp, yeni bir takım kurma derdindeler. Bu anlamda da Diego makul bir transfer konumuna girer. Çok istediğim bir transfer bu.

Üçüncüsü ise kimileri sol bek diyor ama ben stoper gerekliliği bunun daha önünde diyorum. Takım savunması konusunda da sıkıntılar olduğu ortada. Tabii bu stoper transferiyle de çözülecek bir durum değil, Melo'nun kendini toparlaması ve bana göre üçlü orta saha bu konuda önemli adımlar atar. Zaten gol yeme konusunda da biraz daha iyi konumdayız, sezon başına göre ama hala yetersiz.

Ujfalusi'nin sakatlığı tüm dengeleri değiştirdi, onun dönüşü de Mart ayını bulacak deniyor. Yaşı da malum, bu yüzden ne kadar profesyonel olursa olsun bu sezon katkı beklemek imkansız. Cris ise başarısız bir transfer, acil şekilde devre arasında yollar ayrılmalı.

Elde kalan ise Dany ve Semih Kaya. İkisi de yetenekli, potansiyel isimler ama birlikte sağladıkları uyum müthiş değil. Tamamlayıcı bir ikili değiller ve Dany'nin risk anlayışı da çoğu maç bizleri sıkıntıya sokabiliyor. Uzun vadede Dany'den umutluyum ama şimdi bir yabancı isim gerekiyor oraya. Aykut Demir, Serdar Aziz gibi isimler konuşuluyor ama Şampiyonlar Ligi seviyesi dediğimizden iyi bir yabancı şart.

Simon Kjaer ismini Ujfalusi sakatlandığında da konuşmuştuk ama o kadar kısa bir zamanda transfer edilebilecek bir isim değildi. O da Diego gibi geçen sezonu kiralık geçirenlerden. Roma forması giymişti ama Roma onun opsiyonunu kullanmamıştı. 7-8 milyon avro gibi bir rakamdı onun opsiyonu. O da Wolfsburg'a geri döndü bu sezon ama dediğim gibi, işler iyi gitmiyor.

Bu da onu makul bir transfer yapabilir, devre arasında gelecek bir Wolfsburg harekatı içimden geçiyor, bakalım ne olacak. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz merak ediyorum. Devre arası transfer gerekir mi, hangi bölgelere ya da aklınızdan geçen isimler kimler?

9 yorum:

  1. hocam amrabat olmasaydı şu anda ikinci turda değildi galatasaray.bence şu ana kadar çok iyi performans gösterdi.ideal kanat oyuncusu.eksiği yok.niye amrabat eleştiriliyor anlamak zor. dar alanda geniş alanda çok etkili.bonservisi sonuna kadar hak ediyor.
    neyi yapamıyor dediğimizde birşey bulamıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Su anda takimda yabanci olarak Baros, Elmander, Muslera, Dany, Eboue, Riera, Melo, Amrabat, Ujfalusi ve Cris var. Gelecek sene bunlardan dordunu gondermek gerekiyor yabanci kisitlamasi nedeni ile. Baros zaten gidici, Riera gidecek, Ujfalusi ve Cris de takimda olmayacak olan isimler gibi gorunuyor. Bunlarin yerine yerli isimler bulmak lazim. Melo da gidebilir ancak yerine ayni kalitede bir yerli bulmak kolay degil. Bu noktada yeni yabanci transfer yapmak bence dogru degil. Bu nedenle, ya 6 ay icin kiralik yabanci oyuncu bulunmali, ya da bu turu gecme sevdasi ile para harcamaktan vazgecip mevcut kadro ile ne yapilabilirse yapilmali. Zaten eger Barcelona falan cikarsa hic yatirim yapmaya gerek yok. Ancak devre arasinda herhangi bir Turk oyuncu alinabilecek ise (mesela Kerim Frei ya da Onur Kivrak) mutlaka alinmali ama bu transfer de CL icin yapilmis olmayacak zaten. Bence yeni biri aranacagina Burak ve Hamit'i elden kacirmamak icin elimizden geleni yapmaliyiz.

    YanıtlaSil

  3. Bence amrabat'dan ne beklendiğine göre değişir..bu adam 4-4-2 kanat oyuncusu değil..4-3-3'e ise cuk oturacak bir adam..bunu bilerek bu adamı alıp'da 4-4-2 oynanamakda inat eden şahısa rağmen :) bence iyi bir performans ortaya koydu..

    transfer gerektiği çok açık..diego ismine katılıyorum..diego takımı 2 seviye yukarı taşıcak bir adam..ama ronaldinho idmanda koşmuyor diye istemeyen bir adamın diego'yu antreman tesislerine sokacağını düşünmek hayalcilik olur..hem o mevkiye transfer lazım değil emre çolak var dicektir :))

    simon kjaer olabiliritesi yüksek bir transfer..genç olmasıda avantaj...aslında stoper'e yapılacak bir kjaer takviyesi sonrasında hızlı pas yeteneği olan bir dany ,formsuz melo'nun yerinde ön libero olarak değerlendirilebilir diye de düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. eğer formasyon 4-3-3 olacaksa en azından sezon sonuna kadar yabancı bir 10 numara çokta elzem olmayabilir. ama eğer burak sağ kanat/forvet olacaksa o zaman şu meşhur çilek mevzusu yeniden gündeme getirilip kaliteli bir ceza sahası golcüsü düşünülebilir.

    defans konusunda ise sol bek ve bir stoper ihtiyacı var gibi. ama bu transferler olacaksa birinin muhakkak yerli olması gerekir bence. hatta keşke mümkün olsa her iki oyuncuda yerli olabilse ama şu an için yerli sol bek pek yok belki ordu'da kiralık olan atilla turan düşünülebilir. yerli stoper konusunda ise gönül sedar taşçı yada ömer toprak gibi bir ismi kadroda görmek ister ama bunlar ne kadar olası hedefler olur o da ayrı mesele.

    kerim frei yada sercan sararer gibi isimler ise eğer uygun şartlara alınabilirse üzerine yatırım yapılabilecek potansiyelli yerli oyuncular.

    YanıtlaSil
  5. Eğer Terim 4-4-2'de ısrar edecekse bence transfere pek gerek yok. Devre arasında bulunacak oyuncular için muhtemelen ederinin üzerinde fiyat biçilecektir. Bunun yanında avrupa maçlarında oynamış olanların elenmesi gerekliliği de olacak. Zaten Ş.Ligi'nde de en fazla 1 tur geçebileceğimizi umuyorum. O da şanslı bir kura ile olabilir. Çeyrek finalin ötesi fazla iyimserlik olur sanki. Bu yüzden mevcut kadronun ligimiz için yeterli olduğunu düşünüyorum.
    Pek ihtimal vermiyorum ama olur da Terim 4-3-3'e geçerse (ki bence de acilen geçilmesi gerekir) o zaman da Amrabat tarzında fakat daha üst sınıf bir oyuncuya daha ihtiyacımız olacak. Aydın bu mevkinin ancak yedeği olabilecek düzeyde.
    10 numara transferine ise her iki sistem için de gerek olmadığını düşünüyorum. Hem fazla lüks olur hem de mevcut kadrodan kimin kesileceği problem olur. Melo veya Selçuk kesilemeyeceğine göre 4411'e geçip Burak'ın arkasına koymak lazım. Bu durumda hem Umut'u hem de Elmander'i küstürürüz. 4-3-3'e geçeriz dersen Hamit'i, Engin Baytar'ı veya yeni kazanmaya başladığımız Yekta'yı ıskartaya çıkarmış oluruz. Bence değmez. Zaten 4-3-3'e geçilir ve birde adam eksiltebilen bir kenar forvet alınırsa mevcut orta saha oyuncularının yaratıcılıkları da en üst seviyeye çıkar ve lig şampiyonluğu da rahatlıkla kazanılabilir.
    Stoper ve sol bek konusunda da sene sonuna kadar idare edebileceğimizi düşünüyorum. Gelecek sene (yabancı kısıtlaması ve Ujfalusi'nin durumu göz önüne alınarak)Elmander, Cris, Baros ve Riera gönderilerek Ş.Ligi sınıfında transferler yapılabilir.
    (Özgür E.)

    YanıtlaSil
  6. En acil transfer Cris'in yerine savu ayı toplayacak Lider vasıflı bir Savunma Komutanı olmalıdır. Kjaer olmaz. Lider vasıflı değil. Sezon başında Kolo Toure'nin adı geçiyordu o olabilir ya da başkası. 10 numaranın ne 4-4-2'de ne 4-3-3'te ne de modern futbolda yeri kalmadı. Artık tek yönlü oyuncularla ŞL'de başarı şansınız yok. Diego tam FB'lik oyuncu. Alex'in yerine 4 -5 sene Türkiye Liginde Afyon etkisi yaratır. Bize ise gelmez. kimi keseceksiniz? Selçuk mu Melo mu ?

    Savunma acil, Ayrıca bir de acilen yedek kaleci lazım. Muslera böylesine sakat, topa bile vurmaktan aciz durumda iken bile Ufuk o kaleye geçmiyorsa Ufuk'un şansı bitmiştir. Avrupa'da yedek kalecileri yaşlı ve tecrübeli isimlerden seçiyorlar. Hem yedek beklemek sorun yaratmıyor hem de gerektiğinde 1-2 maç bile olsa güven duyuluyor. Keşke Taffarel yedek kulubesinde otursa :)

    Eren Evren
    www.gezelimgorelimbilelim.com

    YanıtlaSil
  7. emre çolak varken orta sahaya yaratıcı oyuncu alınması gereksiz. emre çolakın dakikaları azalır bu durumda.emre çolak üzerinde ısrar edilmesi gereken bir yetenek.

    YanıtlaSil
  8. görünen o ki sistem değişikliği artık şart oldu. Aslında hoca ilk geldiği zaman 4-3-3 oynatmak için çok ısrar etti, ve bu sezon şu ana kadar yaşadığımız sıkıntılara benzer hücum edememe, ileride hızlı top çevirememe, baskı kuramama, akın devamlılığı yaratamama gibi problemler yaşayıp sıkıcı bir futbol oynadık, ta ki 7 Aralık 2011 tarihindeki Fenerbahçe maçına kadar. O gün içe katedebilen emre çolak, orta sahaya gelip top alıp takımı rahatlatan amrabat ile onun yanına eklenen baros ile 4-4-2 acayip işledi. Ama bu sistemi işleten Melo ve Selçuk'un üstün ve beklenmedik perfomansları idi. Engin ve Emre'de sürekli içe katetederek bu ikiliye destek verdiler. Geriden ujfa defans çizgisi harika koruyup defansı öne iterek melo ve selçuk'u çok rahatlattı. Ve 4-4-2 işledi. Ama bu yıl bu sistemi işleten bütün elemanlar neredeyse ya sakatlık, ya formsuzluk, ya sezonun geç açılması vs.. gibi etmenlerden dolayı yok.
    Hoca bu yıl ısrarla geçen seneki sistemi işletmeye çalışıyor. Formsuzlara, takıma yeni katılanlara süre tanımaya çalışıyor ama bence bu çaba boşuna. Braga'da giden maçı tek forvetli 3 orta sahalı oyunla döndürdük. Aynını ilk yarısı rezalet geçen Elazığ maçının ikinci yarısında yaşadık. Yekta'dan eskilerden bir Okan buruk resitali izledik. en az 4-5 ceza sahası dalışı yapmıştı. Ki hoca istese ortada 3 kişi oynatabilecek personeli de var. Bence artık zamanı.

    İlerideki 2 gole yakın ismin birisinin en uçta yer alacak striker pozisyonadaki Burak olduğu kesin. Galatasaray'ın Baros'tan beridir net bir golcüsü nihayet oldu. Adamın işi gol atmak ve o da içeride dışarıda devamlı atıyor. Ayrıca Hakan Şükür gibi istikrarlı, sakatlık ceza demeden oynuyor. Her maç bir standardı da var. Yaşı da 27. Bence uzun yıllar hizmet etmelidir. Şimdi Burak'ı asiste edecek partner veya supporter oyuncuları takıma monte etmek lazım. Mesela umut ve elmander bu tarz oyuncular aslında. Ama hoca bunları hoca Burak'ın yanına konumlandırıyor. Belki arkasına belki de sağına veya soluna atması daha doğru olabilir.

    Özetle ben de sistem değişikliğinden yanayım. Bu 4-3-3 olabilir veya 4-2-3-1 olabilir. Ortada melo-selçuk-hamit bunlara her türlü destek olacak yekta, emre, engin üçlüsü ile oyunların form durumlarına göre çeşitli varyasyonlar denenebilir. Böylece Melo'ya olan bağımlılıktan kurtuluruz. Ayrıca Hamit'in de bu sistemde ortada sol iç veya sağ içte oynadığında daha verimli olacağını, daha iyi şut açıları bulacağına inanıyorum. Bu sistem Amrabat'ın da eğer sol veya sağ açıkta oynarsa verimini artırır. Mesela Braga'da yaptığı ilk asistte topu aldığı nokta tam da alması gereken yer. Kaleye yakın, ceza sahası civarı veya çaprazı. Oysa ki 4-4-2'nin solunda oynadında orta sahaya destek sol beke yardım gibi durumlar yüüznden topu çok gerilerden alıp ya kaybediyor ya da eziyor.

    stoper için yüzde yüz katılıyorum sana. zira chris ve ujfa için Galatasaray defteri kapanmıştır. Hem yabancı kısıtlaması hem de yaşlarında ötürü bu yıl ve seneye onlardan faydalanmak imkansız. O zaman elinde sadece danny ve semih aklıyor. Bence politika şöyle olmalı: Devre arasında iyi ve kaliteli bir yabancı stoper. Kjaer olabilir eğer mümkünse. Ya da sezon sonu free olacak 31 yaşındaki Kolo Toure olabilir. Sezon sonu da mutlaka bir yerli stoper. Benim gönlümden geçen ömer toprak veya serdar taşçı. Bunlar olamıyorsa aykut veya serdar aziz. Şimdi devre arası stoper takviyesini sadece ŞL için değil bence lig için de düşünmeliyiz. İlk yarıda haddinden fazla gol yedik. Ama sene sonunda şampiyon olmak bu yıl başlattığımız ŞL geleneğini devam ettirmek için elzem. Umarım Galatasaray yönetimi transfere sadece avrupa açısından yaklaşmaz. Çünkü ligde sürekli takviye yapan Fenerbahçe ve her geçen gün formunu artıran Beşiktaş var. Ayrıca arkadan gelen trabzon, bursa, eskişehir, antalya, kasımpaşa gibi dişli takımları da unutmamak lazım. Bu takımlarla oynayacağımız maçlar için kesinlikle güçlü kadromuz olması şart.

    YanıtlaSil
  9. @zachpaulsen az önceki yazının devamı

    Hücum hattı için dediğin gibi diego şahane olur. Ama o zaman Diego'yu 4-3-3'ün neresinde oynatacaksın? Bana diego sanki 4-2-3-1 veya 4-4-1-1 oyuncusu gibi hemen tekli striker'ın arkasındaki adam rolüne daha uygun gibi. Yani Alex gibi. Eğer 4-3-3 oynayacaksak ileride burak ve solda amrabat'ın yeri garanti olur ama sağ açık için eldeki mevcutlardan hiçbiri tam olarak orayı doldurmaz. Hamit olmaz. Aydın yeterli değil, elmander ve umut ise devşirme olur. Bence esas vurucu güç sağ açığa yaratıcı bir adam alıp hem kanatlardan adam eksiltip, sıfıra inip orta yapabilme veya şut çekme hem de ortadan süpriz koşu ve sprintlerle pozisyona girme opsiyonlarını çoğaltmalıyız. Bu arada sağa alınacak adamın kesinlikle ceza sahasına giren, yılda 10 gol atan bir açık olması şart.

    Sol beke bir tane daha yabancı şu aşamda bence gereksiz. Elde Riera var, hakan yedek. Eğer yerli alamıyorsan yabancı almak seneye yabanco kontenjanı kısıtlaması yaşandığında sıkıntı yaratır.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir