26 Aralık 2012 Çarşamba

Ligin İlk Yarısına Damga Vuranlar

İlk yarı bitti, ilk yarıda Galatasaray'ı yazdık, benim adıma en'lerini değerlendirdik, ne yaptığını, ikinci yarı adına neler yapması gerektiğini. Şimdi de sıra ligi genel olarak değerlendirneye geldi.

Ligin ilk yarısının en iyi takımı Antalyaspor oldu, sanırım buna kimse itiraz etmez. Geçen sezon küme düşmekten son maçta kurtuldular ve bu sezona daha iyi bir yapılanma ile girerek ligin ilk yarısında bir eksik maçla 3. sıradalar. Yakaladıkları çıkış, oynadıkları futbol müthiş. İkinci yarıda bunu devam ettirirler mi bilinmez ama ilk yarının en iyi takımı oldular bana göre. Diğer adaylar ise Beşiktaş ve Eskişehirspor'dur bana göre.

İlk yarının en iyi futbolcusuna Manuel Fernandes derim. Beşiktaş'ın feda parolasıyla çıktığı ama bana göre bu yaptıklarının başka bir adı olan bu oluşumlarında Fernandes takımın liderliğini üstlendi ve sahada olduğu hemen hemen her maçta da farkını yarattı. Tartışmasız, ligin en çok keyif veren futbolcusu.

En büyük hayal kırıklığı yaratan takım konusunda adayım. Gaziantepspor. Gaziantepspor bu hayal kırıklığını geçen sezonda da yaratmıştı aslında. İyi bir kadroları var, iyi de futbolcular transfer ettiler ama bulundukları konum çok kötü. Bursaspor ve Kayserispor da diğer adaylar.

En büyük hayal kırıklığını yaratan futbolcuya yazacağım isim Milos Krasic. Ligin ikinci yarısında toparlanma içerisine girebilir ve kalitesini gösterebilir ama ligin ilk yarısında gösterdiği görüntü oldukça kötüydü. Bu kötü görüntü içerisinde de ligin önemli bölümünü yedek oturarak geçirdi ama beklentilerin çok aşağısında kaldı. Diğer adaylar için ise Senijad Ibricic, Cernat, Petteri Forsell ve Kemal Tokak'ı düşünüyorum.

En iyi teknik direktör ise elbette Mehmet Özdilek. İstikrarlı bir teknik adam, uzun yıllardır Antalyaspor'un başında ve en kötü dönemde bile onunla yollar ayrılmadı. Sanırım bunun artısını da şu günlerde alıyorlar ve istikrarın ekmeğini yiyorlar. İyi bir takım kurdu, iyi de bir gidişat içerisindeler.

Ligin ilk yarısının en kötü teknik direktörü için Şota'yı düşünüyorum. Kendisi bu anlamda büyük bir hayal kırıklığı. Kayserispor'da da gösterdiği görüntü kötüydü, şimdi Kasımpaşa'da da. Şota neden takımlarımız tarafından tercih ediliyor, bunu da anlamıyorum. Güzel insan, seviyoruz ama ülkemizde teknik direktör olarak olmuyor. Diğer adaylarım da Carvalhal ve Nurullah Sağlam.

Ligin ilk yarısının en saçma olayı olarak Kasımpaşa'nın Metin Diyadin yerine Şota'yı göreve getirmesini gösterebilirim. Metin Diyadin'le iyi bir gidişatı vardı Kasımpaşa'nın ama nedenini bilmediğimiz bir ayrılık sonrasında Şota göreve geldi, devamında da Kasımpaşa iyi giden o ivmesini bozdu.

En büyük çıkış yakalayan futbolcu için Ömer Şişmanoğlu diyorum. Neydi, ne oldu diyebileceğimiz bir isim. Kayserispor'un potansiyel gurbetçilerinden biriydi ama kendisini bir türlü gösteremedi. Devamında Antalyaspor'a transferini gerçekleştirdi ve bir anda en büyük çıkışı yakalayan oldu, diğer bir ödül olarak altın yedek unvanını da aldı bana göre. Oynadığı dakikalar içerisinde 30 dakikada bir gol atıyordu. Bu ödülün diğer adayları Albert Riera ve Holosko'dur.

En iyi transfer için aday sayısı fazla aslında. Antalyasporlu Aissati ve Diarra ya da Beşiktaş'ın Oğuzhan Özyakup ve Olcay Şahan hamleleri bu kategoride birinciliği paylaşırlar. Bu transferlerin ortak tanımı, az paraya büyük işler başarmaktır.

En kötü transfer için ise Milos Krasic yine liste başı olur. Maliyet anlamında baktığımızda hayal kırıklığı büyük. Amrabat'ı da ekleyebiliriz ya da Ibricic, Forsell, Janko, Cris gibi futbolcuları.

Beni en çok şaşırtan futbolcu ise Sol Bamba. Kendisinden bu performans ve istikrarı hiç beklemiyordum. Büyük eleştiriler içerisinde transfer edildi ama oynadığı futbol güven veren cinsten ve oynadığı maçlarda da genelde Trabzonspor'un en iyi futbolcusu.


İlk yarının en iyi 11'i ise;

Onur Kıvrak {Fornezzi}
G.Gönül {Basser} - Semih Kaya - Sol Bamba - Tosic {H.Ali Kaldırım}
Belluschi {Alper Potuk} - Fernandes - Lualua {Batalla}
Olcay Şahan {Holosko} - Burak Yılmaz {Umut Bulut} - Aissati {L.Diarra}

6 yorum:

  1. LİGİN LİDERİ KİMDİ PARDON ?

    YanıtlaSil
  2. Ligin lideri olmakla ligin ilk yarısının en iyisi olmak farklı. Galatasaray zaten beklediğim gibi lider ama aşırı fazla puan kaybı var, iyi futbol henüz yok. Antalyaspor'un çıkışı veya Beşiktaş'ın şu konumu es geçilemez.

    YanıtlaSil
  3. Hangi açıdan Umut Bulut yok mu?

    YanıtlaSil
  4. hurşut meriç bence ligin en büyük çıkış yakalayan oyuncusu.

    YanıtlaSil
  5. Gerçekçi bir analiz olmuş Antalyaspor'un maç eksiğini kazandığını varsayarsak lider ile aynı puanda maliyet/fayda analizi yaparsak Antalyaspor'un başarısı ders niteliğinde,bu sezon Beşiktaş'ın şampiyon ihtimali var üstelik sezon öncesinde aday bile gösterilemiyordu bu sezon olurlarsa pek şaşırmayacağım kulüpler şike davasında oldukça yıprandı en az yara alan hatta en çok fayda gören takım Galatasaray olmasına rağmen lige tam anlamıyla üstünlük kuramadı..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir