5 Ocak 2013 Cumartesi

BVB Türkiye İle Nuri Şahin Ritüeli

Nuri Şahin, bu ülkenin en önemli gündemlerinden biri. Dortmund'la geldiği nokta, Türk Milli Takımı'nı seçmiş bir gurbetçinin Real Madrid'e transferiyle birlikte kırdığı tabu ve devamında gelen istikrarsız görüntü. Liverpool forması giyiyor bugünlerde ama yine beklentilerin uzağında ve Dortmund günlerini fazlasıyla arıyor 1.5 sezondur. Bizler de Nuri Şahin'i onu en iyi tanıyacağını düşündüğümüz BVB Türkiye Blog'a sorduk.


Dortmund'un Klopp'la gelen ilk şampiyonluğunda, takımın en değerli futbolcusuydu Nuri Şahin. Hatta Bundesliga'nın da o sezon en değerlisi seçilmişti. Ama sözleşmesinde olan madde Nuri Şahin'i çok erken kopardı Dortmund'dan. Bunun nedenini merak ediyorum. Teklifin Real Madrid'den gelmesi mi en büyük etkendi yoksa Nuri Şahin'in Dortmund'la çok daha fazla yükselemeyeceğini düşünmesi gibi bir durum da olabilir mi?

BVB Türkiye: Nuri'nin Dortmund'da kalarak yükselemeyeceğini düşündüğünü sanmıyorum eğer düşündüyse de bugün herkesin gördüğü gibi büyük bir hata yapmıştır. Nuri için ayrılık erkendi fakat onun açısından bakınca gitmeside normal diyebiliyorsunuz. 

Teklifin geldiği yer Real Madrid olunca genç bir oyuncu için buna hayır demek hiç kolay olmasa gerek. Nuri Dortmund'da mutluydu açıklamalarında Klopp'un öğrencisi olduğu için şanslı olduğundanda bahsediyordu. Ayrılığın erken olmasında sözleşmesindeki maddede rol oynadı diyebiliriz. Gittikten sonra Sportif direktör M.Zorc'da bu itirafı yapmış ama o günkü şartlarda o maddeyi koymak zorunda olduklarını belirtmişti. 

Dortmund altyapısından yetişmiş bir isim Nuri Şahin. İlk dönemleri oldukça iddialıydı, o dönem Türkiye'yi seçmesi de bizim adımıza büyük şanstı mesela. Nuri Şahin Almanya'yı seçse, Khedira'nın yerine Nuri Şahin oynayacaktı derler mesela. Sonrasında yaşadığı bir düşüş, acaba olmayacak mı diye sorarken kendi adına zirveyi de erken gördü. Bu çıkışı da Klopp dönemine denk geliyor. Jürgen Klopp'un Nuri Şahin ve diğer gençler üzerinde yarattığı etkiyi sormak istiyorum size?

BVB Türkiye: Nuri Şahin Almanya'yı seçseydi Khedira'nın yerinde oynayacaktı konusuna tamamen katılıyorum. Ülkemiz için belki acı ama Nuri yeteneğinde bir oyuncu Almanya'yı seçseydi büyük ihtimalle performans olarakta, saygınlık olarakta, piyasa değeri olarakta bugün çok daha farklı bir noktada olabilirdi.

Nuri, J.Klopp için çok özel bir oyuncuydu. Tecrübeli çalıştırıcı Madrid transferinden sonra Nuri için o her zaman arkadaşlarından bir adım öndeydi bizden ayrılması çok zor oldu bunu herkes bilmeli demişti. Klopp oyuncu grubu üzerinde çok iyi iletişim sağlayabilen bir teknik direktör, gerektiğinde oyuncularını sertçe eleştirse dahi onlara verdiği güven sayesinde kimse kendisine sinirlenmiyor. Çünkü hepsi Klopp'un onları daha iyi bir oyuncu yapmaya çalıştığının farkında. Hal böyle olunca özellikle genç oyuncular üzerinde büyük bir etkisi oluyor ve şu ana kadar bunun karşılığını hem Klopp hemde öğrencileri fazlasıyla aldı.

Bu soruda birde şunu etkilemek istiyorum. Klopp'un Dortmund'u dersek iki kişiye büyük haksızlık etmiş oluruz. 2005 yılındaki çöküşten bu günlere gelmenin 3 büyük mimarı var. Öncelikle İdari direktör H.J. Watzke'yi yazmalıyız bu başarıda, Sportif direktör Micael Zorc'da unutulmamalı. Jürgen Klopp çok iyi bir teknik direktör ve ona çok iyi bir teknik direktörlük yapmasını sağlayan ortamı hazırlayan iki büyük kahraman var. Ülke futbolumuzdaki teknik direktör kıyımını düşündüğümüzde bana göre bu paragrafta yazanlar çok önemli.

Peki Nuri Şahin'in en iyi döneminde bile Milli Takım'da beklenilen düzeyin altında olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz. Kulüp takımı performansıyla, Milli Takım performansı arasında çok büyük fark olan bir futbolcu.

BVB Türkiye: Özellikle Hiddink dönemi başladığında Nuri Şahin'in Türkiye milli takımı için çok çok değerli bir oyuncu olacağını düşünenlerdendim. Hollanda'lı çalıştırıcı da Nuri'ye büyük önem veriyordu. Almanya'ya gelip izledi yapmak istediği devrimin başrollerinden biri Nuriydi fakat futbolumuzdaki kaos sonucunda bu dönemde hüsranla sonuçlandı.

Nuri Milli takımda neden başarılı olamadı? Bunun sebeplerini Nuri özelinde anlatmak yanlış olabilir. Milli takımımız yakın tarihin en verimsiz dönemini yaşadı. Nuri çok büyük bir oyuncu ama ne yazık ki sihirbaz değil,o yüzden BVB gibi makine düzenindeki bir takımda gösterdiği performansı Milli takımımızdaki karışıklıkta sağlayamadı. Sadece Nuride değil genel olarak oyuncularımızın milli takım performansları yetersiz ne yazık ki. 


Dortmund'dan sonrası Nuri Şahin adına hayal kırıklığı gibi oldu. Real Madrid sezonu iyi geçmedi, şimdi Liverpool'da iyi durumda değil derken büyük düşüşte. Bu düşüşün nedeni sizce nedir, erken mi ayrıldı ve ya da oynadığı ligler, takımlar mı onun tarzına çok aykırı?

BVB Türkiye: Dortmund'da yaşayan bir Türk vatandaşı olarak Nuri Şahin'in Real Madrid'de başarılı olmasını çok isterdim. Bu hem Nuri için hemde Türk futbolu için çok güzel olacaktı tabiki herşey bitmedi sonuçta Nuri hala Real Madrid'in oyuncusu, inşallah iyi başlamayan serüveni zaferlerle, güzel anılarla devam eder.

Bu durumun nedeni olarak erken ayrıldı diyebiliriz. Kişisel fikrim Bundesliga'da oynayan genç bir oyuncuysanız EPL yada La Liga'nın üst düzey bir takımından teklif aldığınızda defalarca düşünmeniz gerek. Çünkü orası ayrı bir dünya. %90'nı Avrupa'nın şımarık takımları yabancı sermayelerle her transfer sezonunda acaba bu sene hangi oyuncuyu alsak diye düşünüyorlar. Oralarda hata yapma lüksünüz yok, gider gitmez iyi olduğunuzu göstermeniz gerek.

Hatta benim düşünceme göre Bundeliga'da oynayan genç bir oyuncunun Real, Manu, Barca gibi takımlara gitmeden önce bir Bayern Münih deneyimi bile yaşaması gerek. Tabi sonra Bayern'deki ortamdan ayrılıp başka takıma gitmek ister mi orasını bilemeyiz :)

Dortmund ona kapılarını tekrar açtı, Inter de talip ve piyasası hala yüksek bir futbolcu. Siz onun geleceği için ne düşünüyorsunuz, Nuri Şahin'i tekrar Dortmund formasıyla görmek sizler adına ne ifade eder?

BVB Türkiye: Nuri bu sezonu İngiltere'de geçirecek gibi duruyor. İkinci yarıda göstereceği performans kariyeri için önemli bir rol oynayacak. Bu arada Real Madrid'de de işler karışık gibi. Mourinho seneye Madrid ekibinin başında olacak mı? Olmazsa yerine kim gelecek? Yeni hoca Nuri için ne düşünecek? Bunlar hep cevabını bilmediğimiz konular.

Şahsen hazır BVB kapıları tekrar açmışken Nuri'yi tekrar bu şehirde görmeyi isterim. Eğer Real Madrid'den ayrılması gerekirse bence yapması gereken de BVB'ye dönmek olur. Klopp'lu BVB'de yeniden bir yükseliş sürecine girebilir ve yeniden Bundesliga'da en önemli oyuncular arasına ismini yazdırabilir.

Borussia Dortmund Türkiye Blog olarak, Türkiye'deki tüm futbol severlere sevgiler, saygılar.

http://bvb09tr.blogspot.com/
https://twitter.com/BVB_Turkiye

1 yorum:

  1. Nuri Şahin İspanya liginin ortasıra takımlarında yada İtalya Liginin orta sıra takımlarında 2 yıl geçirip sürekli oynayarak kendini geliştirip çok iyi takımlara artık benim futbol karakterim bu diyerekten kendini kabul ettireceği transfer yapabilir. Yoksa Nuri 1 2 yıl içinde türkiyeden başka bir kulübe gidemeyecek.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir