1 Ocak 2013 Salı

Damgayı Galatasaray'da Selçuk İnan, Avrupada İse Messi Vurdu

2012 anketlerimiz de 00:00 itibariyle sona erdi. Anketlere genel olarak baktığımda, sonuçlar beklenen şekilde. Üstelik birinci gelenin yakaladığı fark çok büyük, bunu da bekliyordum.


Galatasaray'da yılın futbolcusu Selçuk İnan. 528 oyun 319'unu almış, yüzde 60'lık bir oran. Selçuk İnan destanı izledik 2012 yılında. Kazanılan şampiyonluğun en büyük pay sahibiydi bana göre, inanılmaz bir gelişim yakaladı, sadece 2. sezonunda takım kaptanlığına kadar da yükseldi. Yüzde 17 ile Burak Yılmaz ikinci sırada. O da aynı gelişimi takip eden isimlerden, Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın vitrin futbolcusu oldu. Yüzde 14 ile Semih Kaya üçüncü, yüzde 8 ile de Muslera dördüncü sırada.


Galatasaray cephesinde yılın futbol olayı ise Kadıköy Hatırası, bunu tartışamayız bile. 497 oyun 373'ünü aldı ve yüzde 75'lik bir oran var. Çok garip bir sezonda, daha kolay elde edilebilecek bir şampiyonluğun ısrarla zorlaştırılma çabalarını izledik ama Fenerbahçe'nin kalbinde o kupayı kaldırmanın da tarifi yok, büyük olay. İkinci sırada yüzde 9 oy oranıyla, Melo'nun Elazığspor maçında kurtardığı penaltı var. Hem onun hem de Galatasaray adına tarihi bir andı gerçekten. Üçüncü sırada yüzde 8 oy oranıyla, Burak Yılmaz'ın Şampiyonlar Ligi macerası, dördüncü sırada ise yüzde 7 oy oranıyla Riera'nın sol bek evrimi var.


Galatasaray'da yılın transferi ise 486 oyun 305'ini alan ve yüzde 62'lik oy oranı yakalayan Burak Yılmaz. Olay bir transferdi, çok konuşuldu, geldi gelmedi derken Galatasaray formasını bir şekilde giydi ve sezonun ilk yarısına baktığımızda da beklentileri karşıladı. Şampiyonlar Ligi performansı bile başlı başına bir değer. Yüzde 21 ile Necati Ateş ikinci sırada, onun da geçen sezon kazanılan şampiyonlukta payı çok büyük oldu. Yüzde 9 ile Hamit Altıntop üçüncü, yüzde 6 ile de Umut Bulut dördüncü sırada.


Galatasaray'ın 2012 yılında en büyük çıkışı yakalayan futbolcusu ise 475 oyun 355'ini alan ve yüzde 74'lük oy oranı yakalayan Riera. Riera'nın geçen sezon beklentilerin ne kadar uzağında olduğunu biliyoruz. Bu adam 29 yaşında ve takımın da en çok kazanan futbolcusu. İstese paramı alır, keyfime bakarım diyebilirdi ama o oynamak adına sol bek olarak evrilmeyi göze aldı ve bu yaşta büyük bir gelişim gösterdi. Bu ödülün da bana göre tartışması yok. İkinci sırada yüzde 16 ile Yekta Kurtuluş, üçüncü sırada da yüzde 8 ile Aydın Yılmaz var.


Galatasaray'ın 2012 yılında en büyük hayal kırıklığı yaratan futbolcusu ise 477 oyun 243'ünü alan ve yüzde 50'lik oy oranı yakalayan Cris. Transferine birşey diyemeyiz, o şartlarda daha iyisi çok zordu ama Cris de beklentilerin yakınından dahi geçemedi. Yüzde 22 ile Baros da ikinci sırada. Onun da 2012 yılı büyük bir hayal kırıklığıydı, 2011'i iyi bitirmişti oysa. Bu sezon ise hiç forma şansı bulamadı, birkaç güne kalmaz takımdan ayrılacaktır. Yüzde 14 ile üçüncü sırada Sercan Yıldırım var. Yüzde 5'er oyla Ceyhun Gülselam ve Çağlar Birinci dördüncülüğü paylaşıyor, yüzde 1 ile de Sabri Sarıoğlu son sırada.


Avrupa'da yılın futbolcusu anketinde de 475 oyun 219'unu alan ve yüzde 46'lık oy oranı yakalayan Messi var. Şampiyonluk anlamında Barcelona'nın 2012 yılı tartışılır ama Messi rekorları kırmaya devam ediyor. İkinci sırada ise yüzde 30 ile Falcao var. Onun şanssızlığı da Messi ve Cristiano Ronaldo ile aynı dönemde oynamak. Yüzde 10 ile Cristiano Ronaldo üçüncü, yüzde 6 ile Pirlo dördüncü, yüzde 4 ile İbrahimoviç beşinci, yüzde 2 ile de Iniesta son sırada.


Avrupa'da yılın futbol olayı anketinde ise beklenildiği gibi Messi'nin Gerd Müller'in gol rekorunu kırması ilk sırada. 466 oyun 199'unu alıp, yüzde 42'lik oran yakalayarak. İkinci sırada ise yüzde 23'lük ou oranıyla Manchester City'nin son dakikada gelen Premier Lig şampiyonluğu var, gerçekten efsane bir şampiyonluktu. Yüzde 22 oy oranıyla Ibrahimoviç'in İngiltere ağlarına gönderdiği sıra dışı rövaşata golü üçüncü sırada. Son sırada ise yüzde 11 ile Chelsea'nin Şampiyonlar Ligi macerası var.


Avrupa'da yılın transferi ise 449 oyun 215'ini alan ve yüzde 47'lik oy oranı yakalayan Ibrahimoviç'in PSG'e gidişi oldu. İkinci sırada ise yüzde 34 ile Van Persie'nin Manchester United'e transferi var. Yüzde 17 ile Reus'un B.Dortmund'a gidişi üçüncü, sadece iki oyla Javi Martinez'in Bayern Münih'e transferi ise son sırada.


Avrupa'da yılın teknik direktörü anketinde ise Jürgen Klopp'un damgasını görüyoruz. Dortmund efsanesini yeniden yaratan adam bir anlamda. 447 oyun 236'sını aldı ve yüzde 52'lik oy oranı yakaladı. Benim favorim Diego Simeone ise yüzde 20 ile ikinci sırada. Onun da yaptığı büyük iş, Atletico Madrid'le harikalar yaratıyor. Üstelik sürekli futbolcu satışı yaparak. Yüzde 13 ile Jose Mourinho üçüncü, yüzde 9 ile Mircea Lucescu dördüncü, yüzde 3 ile Bielsa dördüncü, yüzde 1 ile de Del Bosque son sırada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir