7 Ocak 2013 Pazartesi

Jaja -> Kayserispor


Jaja, Metalist günlerinden kendisini bizlere tanıtan bir futbolcu. Beşiktaş - Metalist maçında Hakan Arıkan'a attığı muhteşem bir gol vardır ve Jaja, Trabzonspor'a transfer olduğunda da bu golün üzerinden yürüdük. Trabzonspor'a geldiğinde de heyecan yarattı ve o sezon oldukça büyük işler yaptı diyebiliriz.

Alex De Souza'nın o dönem Türkiye'deki en yetenekli futbolcu dediği isimdir Jaja. Andre Santos da onu Rivaldo'ya benzetmişti ama yeteneğiyle doğru orantılı olmayan karakter sorunu bir futbolcunun hayatını derinden etkiliyor. Bu tip ne yetenekler gördük, olması gereken yerde çok uzaklarda olan.

Lincoln geliyor aklıma. Yine de o iyi bir kariyer yaptı sayılır ama olması gereken yerden hep uzaklardaydı. Jaja da aynı hesap ama onun kariyeri yeteneklerinden çok uzaklarda geçti. Trabzonspor'dan Katar'a 25 yaşındayken henüz, gitmek için can atması durumu özetliyor aslında.

Sorunlu bir futbolcu, alkol problemi de yaşadı. Futbolundan öte bu sorunlarıyla dile geldi ama tüm bu sorunlara rağmen alınabilecek bir risk. İnanılmaz bir yetenek, kafayı yüzde 50 futbola verdiğinde bile çok canlar yakacak, oynayacağı takımın tüm seyrini değiştirebilecek bir futbolcu.

Bu açıdan da Kayserispor iyi bir transfer yaptı. Onlar için heyecan unsuru gerekiyordu ve o heyecanı Jaja Kayserispor'a sağlayabilir. Amrabat'a doyamadılar, onun son bir sezonu gitti geldi mevzularıyla geçti ve gitti. Cangele'ye doyamadılar, sürekli sakat kaldı, döndü yine sakatlandı ve o da ayrıldı. Haliyle de böyle bir transfere ihtiyaç doğdu.

Bobo da bir riskti aslında onlar için, iyi de başlamadı sezona, hatta yürümeye hali yok bu adamın bile dedim. Ama şu an geldiği yer, gol krallığında neredeyse ilk sıraya çıkacak. Jaja da bir risk, uzun zamandır oynamıyor, yukarıda bahsettiğim sorunlar derken tanınması gereken bir zaman var.

Jaja, forvet özelliklerini bünyesinde barındıran bir orta saha. Galatasaray'ın bugünlerde aradığı tarz aslında, forvetin arkasında oynayacak ama skorer özelliği de olacak, oyunu yönlendirecek, kırılma anlarında sorumluluk alacak, oyunu açacak, forveti tamamlayacak bir isim. Jaja bu tarzda bir futbolcu ve Bobo'yla da iyi bir ikili oluşturabilirler.

Futbolcu da henüz 26-27 yaş aralığında, hala erken Jaja için. Jaja'nın yarınını kestirmek güç ama onu da izlemek büyük heyecan.

5 yorum:

  1. Burak hoca bence biz ligimize yakın sertlikte olan liglerden transfer yapmalıyız. Bak hatta abartıyorum coğrafi koşulları ülkemize uyan ülkelerden çünkü adamların geldiklerini uyum gösterme süreçleri çok farklı olabiliyor; kimisi hiç alışamazken kimisi çok erken adapte olabiliyor ülkemize ve futbolumuza. Ama bu azınlıkta kalıyor bunu görmezden gelen kulüplerimiz oldukça ülke futbolu ileri değil geri gider. Mesela bu yıl ligimizde 19 tane Brezilyalı futbolcu varmış ve bu oran geçen yıllara göre düşük. Mesela Fenerbahçe son yıllarda Fransa üzerinden oynuyor hep; Niang, Sow, Belhanda-gelirse-, Dia bu örenkleri diğer futbol klüplerimiz içinde örnek verebiliriz.

    Sözün özü uyum süreci ne kadar kısa olursa takımlarımıza yabancı oyuncuların katkısı o kadar hızlı olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Jaja, Türkiye'de bir sezon geçirmiş bir futbolcu. Uyum sorunu yaşayacağını hiç düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Jaja transferine özel konuşmuyorum zaten genel bağlamada transferler içn böyle olmalı diyorum.

    YanıtlaSil
  4. yarın bir gün Melo'yu da alıp Prosinecki Brezilya ekolü yaratabilir...

    YanıtlaSil
  5. Yazıya genel olarak katılıyorum ama karakterde bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Bu adam, futbolu hayatının 5. planı yapmış belki. Bu onun tercihi. Öyle etrafa salça olan bir adam değil. Kendi halinde yapıyor şımarıklığını.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir