19 Şubat 2013 Salı

Yine, Yeniden Şampiyonlar Ligi


Schalke 04 ile eşleştiğimizde şansların yüzde 50-50 olduğunu söylemiştim. Bunun da nedeni Şampiyonlar Ligi seviyesidir. Yüzde 50 ihtimal yaratabildiğin bir kurayı istiyorsun. Ama geçen günler, Galatasaray'ın şansını her dakika yükseltti sanki.

Schalke 04 birçok sorunla uğraşıyor. Sakatlıklar onlar adına en büyük bela. Huntelaar maç kadrosunda yer alıyor ama Afellay, Uchida, Papadopoulos, Marica gibi isimler yok. Forvet rotasyonlarının yediği darbe sonrası da geçen sezon Beşiktaş forması giymiş Edu'yu Şampiyonlar Ligi listesine bildirdiler, şans da buluyor. Schalke 04'ün tablosu bu.

Lig ile Şampiyonlar Ligi'ni ayırmak lazım aslında. Lig'de şu an 9. sıradalar, işler onlar adına hiç iyi gitmiyor ve tek umutları Şampiyonlar Ligi. Gruplarından lider çıktıklarını ve hiç yenilmediklerini atlamamak lazım, onlar da Avrupa'da çok başka oynuyorlar ama bu sakatlıklar, eksikler, gidenler derken güç dengeleri oldukça bozuldu. Bastos transferiyle nefes almaya çalıştılar ara transfer döneminde.

Galatasaray ise daha güçlendi. Sneijder ve Drogba transferleriyle birlikte ara transfer döneminin en çok ses getiren takımı oldular desek yalan olmaz. Ligde de işler iyi gidiyor, 2. ile oluşan 6 puanlık bir fark var ve bu durum da Galatasaray'ı Şampiyonlar Ligi'ne fazlasıyla odaklayacak.

Şampiyonlar Ligi'ne kötü başladık, iyi bitirdik, güçlü devam ediyoruz. Tablo bu. Son 3 maçta alınan 3 galibiyet var ve bunların ikisi de deplasman. Alınan 10 puan önemli. Kura şansımız olduğuna da fazlasıyla inanıyorum, Braga ve Cluj gibi takımları çekmek büyük avantajdı, hatta Schalke 04'ü de çekmek ama dediğim gibi seviye farklı, kimseyi hafife almanın lüksü yok.

Galatasaray'ın sistemi de değişti aslında. Alıştığımız 4-4-2'nin yerine iki maçtır 4-4-1-1 ve 4-3-1-2 denendi, iki galibiyet alındı. Schalke 04 karşısında da 4-4-2 yerine bu sistemlerden biri denenecek. Drogba'nın da ilk 11'de şans bulacağını düşündüğüm için, çift forvetten ödün vermeyecektir Fatih Terim ama kanatlardan ödün verip, orta sahayı kalabalık tutmak bir numaralı düşüncesi olabilir.

Kendi sahamızda oynuyoruz ve gol yememek zorundayız. Yenen golü çıkartmak bir yana, rakip sahaya avantaj sağlayıp gitmek zorundayız. Elbette tempolu başlar Galatasaray ama savunma güvenliğini de elden bırakmayarak. Akhisar Belediyesi maçında sürekli hücum yaptık ama bunun faturasını Sertan ve Kenan gibi hızlı oyuncular kesebilirdi, o imkanı buldular.

Farfan ve Bastos etkisini düşünerek, aynı durumun tekrarlanması durumunda Schalke 04 kontra ataklarda çok ekmek bulur, bu yüzden de kontrollü gidip, gerekiyorsa 1-0'a dahi razı olmak gerekiyor.

Galatasaray'ın şu an vitrininde olan isim Burak Yılmaz, 6 maçta attığı 6 golle. Ama takımın bir numarası ise sadece 30 dakikayla Drogba oldu. Drogba'nın Burak Yılmaz açısından büyük şans olacağını düşünüyorum, gol ve asist anlamında daha çok yükselecek bence. Böyle iki forvete sahip olmak Galatasaray'ın en büyük avantajı olsa gerek. Schalke 04 karşısında en büyük kozumuz bana göre bu iki futbolcu olacak.

Selçuk İnan'ın ön liberolaşma süreci var bir de. Bir açıklamasında da söylemişti, ben ön liberoyum diye. O an şaşırdım, geçen sezonu düşündüğümde Galatasaray'ın hücumda bir numaralı ismiydi aslında. Melo ile birbirlerini mükemmel tamamladılar ve skor yükünü de bu iki isim çekiyordu. Bu sezon ise aynı etki yok, Selçyk İnan biraz daha savunmaya çekilmiş durumda ve Sneijder transferiyle de birlikte bu anlamda katkı veriyor.

Bu durum da 4-3-1-2 oynarken, orta saha üçlüsünün ortasında Selçuk İnan'ın oynaması anlamını taşır. Melo ve Hamit Altıntop da sol ve sağ iç olarak oynayarak, Schalke 04'in kanat etkisi üzerinde daha savunmacı bir görüntü çizerler. Fovet arkasında oynayacak Sneijder, önlerinde de Drogba ve Burak Yılmaz. Bu üç isimle Galatasaray'ın hücumları şekillenir ve 4-3-1-2 sisteminde hücumda ne kadar fazla top tutabilirsek, o kadar verimliyiz, olmazsa olmazı bu sistemin.

Çok uzun bir aranın ardından son 16'dayız, bunun kıymetini bilelim. Özlediğimiz, beklediğimiz ortam bu ve çeyrek final kapıları da açık Galatasaray'ın. Yakalanan Şampiyonlar Ligi başarısının artısını hep birlikte gördük, maddi anlamda da yaşıyoruz. Bunun devamı gelmeli, süreklilik halini kazanmalı. Bunun şu an için en önemli adımı da Schalke 04 maçları...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir