20 Nisan 2013 Cumartesi

Gidecekler, Kalacaklar, Kalması Gerekenler


Aydın Yılmaz konusunu geçtiğimiz günlerde yazmıştım. Sözleşmesi sezon sonunda bitiyor, talipleri de var ve takımda kalması gerektiğini düşündüğüm isimlerden. Elinizde 25 kişilik bir kadro varsa, her futbolcunun aynı seviyede olması imkansız. Aydın Yılmaz gibi isimler de derin kadro içerisinde gerekli ama olmazsa olmaz bir durum da yok. Kerim Frei gibi isimler konuşuluyor mesela, böyle bir alternatif de yaratılabilir.

Sözleşmesi biten tek isim Aydın Yılmaz değil tabii. Ujfalusi, Engin Baytar, Hakan Balta, Felipe Melo, Umut Bulut, Çağlar Birinci ve Gökhan Zan gibi isimlerin de sözleşmeleri bitiyor.

Gökhan Zan'ın durumunda bir ilginçlik var tabii. Geçen sezon sözleşmesi yenilenirken, 3 yıllık bir sözleşme imzalandığı belirtilmiş ama tff'nin internet sitesinde bu sezon sonunda sözleşmesi bitiyor deniliyor. O durumu araştırmalı ama biz tff'nin internet sitesine göre durumu konuşalım.

Ujfalusi ve Engin Baytar'la yüzde 99 ihtimalle yollar ayrılacak sanırım. İkisinin de geçtiğimiz sezon gelen şampiyonlukta çok büyük payları oldu, önce bunu belirtmeli. Takımdan ayrılırlarken teşekkür edilmesi gereken isimler onlar, özellikle de Ujfalusi. Onun liderliği çok önemliydi ama bu sezon kendisinden hiç faydalanamadık.

Engin Baytar'ı da sezon başında oynanan Süper Kupa maçında aldığı ceza bitirdi. Aldığı büyük cezanın ardından bir türlü dönemedi. En son, Bursaspor deplasmanında 11'de de kullanıldı ama olmadı. O zamandan bu yana da maç kadrosuna dahi alınmıyor, Furkan Özçal var o yok, böyle diyelim.

Gideceği herhangi bir takımda da önemli bir alternatif olur, talibinin bol olacağını düşünüyorum. Ujfalusi ise futbolu bırakacağım diyordu ama bu sezonu boş geçmesi, onu en azından bir sezon daha, belki de Baros vari bir hareket yapmasına neden olabilir.

Hakan Balta'nın sözleşmesi 2 yıl daha uzatıldı gibisinden haberler var. Bu sezon, geçen sezonun çok gerisinde bir görüntüsü var ama ülkenin yerli sol bek şartları belli. En iyisi Hasan Ali Kaldırım diyoruz, o bile kendi takımında banko 11 oyuncusu değil. Hakan Balta da Riera'nın arkasına düşmüş durumda ama her şartta değerli bir alternatif. Mutlaka takımda kalması gerekiyor, böyle tecrübelere ihtiyaç var. Resmi açıklama geldiğinde de daha detaylı yazarız Hakan Balta hakkında.

Aynı durum Gökhan Zan için de geçerli. Emre Aşık'laşma yolunda. 20 maç oynamaz, 21. maç oynadığında sanki 20 maç oynamış gibi bir etki verir durumu olurdu Emre Aşık'ta. Gökhan Zan için de geçerli oluyor bu, son haftalarda izliyoruz. Ülkenin yerli stoper şartları da belli, alternatif yok ve bu alternatifsizlik içerisinde de Gökhan Zan mutlaka kadroda bulunması gereken bir isim.

Melo'ya gelirsek. Aslında verilmesi gereken en büyük karar. Sezon başında yaşadığımız sıkıntı ortada. Kampa geç katılan Melo'dan verim almak adına çok bekledik ve son zamanlardaki Melo'yu sezon başından bu yana izliyor olsaydık, bugün başka şeyler konuşuyor olacaktık. Bence takımda kalmalı, hiç riske girmeden, büyük maliyetler altına da girmeden Melo'yu tutalım. Yok, daha iyi bir alternatif diyorsak bile bu iş erken bitmeli, bu karar erken alınmalı.

Umut Bulut'un durumu da önemli. Milli Takım'ın sorunları bitmiyor. Stoper arıyoruz, sol bek arıyoruz derken forvet konusunda da yeterli alternatif yok. Burak Yılmaz, Umut Bulut derken üçüncü ismi söylemekte zorlanıyoruz. Bu şartlar altında da Umut Bulut'u kadroda tutmamak büyük bir yanlış olur. Sezon başında da transferini çok istemiştim ve özellikle ligin ilk yarısında attığı gollerle takımı ayakta tutan isimlerden biriydi. Son dönemde performansı düşmüş olabilir ama başka bir yerli forvet de yok, takımda kalmalı. 3 milyon avro'luk bir opsiyonu vardı diye hatırlıyorum.

Son isim olan Çağlar Birinci için ise birşey yazmaya gerek yok. 3 yıldır etkisiz eleman ve Galatasaray'da 3 yıl boyunca nasıl kalmayı başardığını merak ediyorum. Ne zaman görsem tribünde ve elinin altında bir koltuk değneği.

6 yorum:

  1. Şampiyonlar ligi için altyapı çıkışlı oyuncu limiti var aydın bu yüzden kadro tutulmalı belki 4 oyuncu olması gerekiyor sanırsam bu sezon bu 4'lü Semih-Emre-Aydın-Sabri oldu eğer altyapıdan adam gelmeyecekse Aydın kalır ama Eray seneye ismi verilmesi gereken yaşa ulaşıyor o orayı doldurabilir

    YanıtlaSil
  2. Çağlar Birinci de sanırım sözleşmesi biten oyunculardan biri zaten öyleyse ilk gönderilecek oyuncu.Aykut dan bahsetmeye gerek yok sanırım tabi birde Umut Bulut durumu var Melo vari onunda opsiyonu var sanırım ama ücret belli mi değil mi bilmiyorum duyduğum 3-3.5 milyon € gerçekse tutulmalı. Hakan gibi o da bölgesindeki az yerli oyuncudan biri hatta bir çok açıdan bir eşini bulmak zor bügün Drogba belki onu unutturdu ama yılın başındaki Umut bizim buralarda olmamızdaki en büyük etmenlerden...

    YanıtlaSil
  3. @heroruno; Doğru dedin, yazıya bir güncelleme getireyim. Umut Bulut ve Çağlar Birinci'yi neden atladım acaba :)

    YanıtlaSil
  4. aydın, gökhan kalmalı. aydına vakit ayrılmalı ölçülüp biçilmeli.

    umut, melo fiyatlara göre kalmalı veya alternatifler düşünülmeli.

    hakan balta bilmiyorum bilemiyorum artısını eksisini teknik heyet değerlendirsin duruma göre çok yararlı veya tam aksi bir hal alabiliyor.

    engin baytar, çağlar gitmeli.

    amrabat, riera, emre çolak, furkan özçal, yiğit, sercan talipleri varsa zarar etmeyecek şekilde satılabilir.

    YanıtlaSil
  5. Melo'yu almayan Galatasaray'ı bitirir. Bu kadar açık ve net. Ben hocanın kesinlikle bırakacağına inanmıyorum sadece tek korkum yönetimin geçen seneki gibi işi sürüncemede bırakıp Melo'nun formunu etkilemesi. Umarımö hemen hiç uzatmadan bitirirler. Çünkü:
    bu paraya bu ayarda, seviyede, bu kalitede ve herşeyden önce Melo'nun yaptığı katkıyı, etkiyi, görünmez ve ölçülemez etkileri yapabilecek takıma böylesine uyacak, hemen adapte olacak birini BULAMAZSIN! yerli zaten yok, yabancı da bulamazsın. iddia ediyorum 15 de versen yine meLo'yu ararsın. o yüzden tartışma götürmez,... şerefisz ve adi medyanın karalama gazlarına gelmeyin Melo galatasarayın ilk yazılması gereken adamıdır.

    Saydığın türk oyuncular zerre kadar umurumda değil. Bana kalsa hepsini gönder, yerlerine altyapından hakeden 5 tane genci koy bir şey farketnmez. aydın, emre, hakan, çağlar, sabri, gökhan, amrabat bunların ya IQ ya da yetenek problemi var.

    Galatatasaray'ın ilk 11'i için 3 tane takviye lazım. 1 tane çok büyük çok klas bir yabancı stoper, 1 tane çok klas bir yabancı sol bek bir tane de dikine gidip gelen kaliteli yerli bir orta saha yani alper potuk. Alper hamitin yerine ilk 11'e girmesi şaert olan bir oyuncu. tabi bu 3 oyuncu mevcut kadro ve 11 korunması şartı ile. eğer burak veya muslera giderse onların yerine de en az onlar kadar kuvvetli takviyeler yapılması şart.

    Belki drogbayı hakkıyla ikame edecek o tarz bir oyuncu da geleceği düşünülerek şimdiden alınabilir.

    yoksa kanat manat, robben vs... tarzı topu her ayağına isteyen ve gelir gelmez işleyen 4-3-1-2 sistemine çomak sokacak adamlara ihtiyaç yok.

    bize defansın robbeni ve sol bekin robbeni lazım. vidic, terry tarzı uzun, hava hakimiyeti olan, ayağına hakem, yer ve pozisyon bilgisi üst düzey adamlardan bahsediyorum. aynı şekilde sol bekte de adriano, fuchs, gibi üst düzey kanat/bek oyuncusuna ihtiyaç zaruri. Alperin gelişi ise Hamit kabızlığından kurtulmamız demek. Hamit bu takımın el frenidir.

    YanıtlaSil
  6. melo sadece oyunuyla değil ruhuyla da GS'nin temel taşlarından biri..ayrıca kalmak istiyor! alacağı parayla alakalı olduğunu düşünmüyorum adam bu takımı istiyor ve hak ediyor...
    burak çok emek verdi çok şey kattı ama drogba'nın yanında 1 sezon umut ve cenk tosun olsa keşke...drogbadan derslerle bu iki adam gs'nin geleceği olur..orta saha için paniğe gerek yok bence..hamit diesel motor gibi giderek açılacan bir makine..kötü oynamıyor sadece maç içinde umutları yükseltip sonuçlandıramıyor..ayrıca bu takım sadece bir iskelet..bu takımdan belki hiç bir oyuncu çampiyonlar ligi kupasını alamayacak ama o kupaya yaklaşacak kadro bu kadronun devamı olacak...o yüzden cenk tosun...sol bek de dusko tosic olsun beah!

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir