29 Ocak 2014 Çarşamba

Dün Kurtarıcılardı, Ya Bugün...


Bugünlerde en çok övündüğümüz nokta, yaratılan kadro mühendisliği. Hatta bu dönemde atılmak istenen adımların ardından da bundan önceki sezonlarda ne kadar önemli yanlışlar yaptığımızın farkına da varıyorum. Atılan genç adımlar, geleceğe yönelik planlamalar ve bu planların temelinde de Mancini'nin olması.

Yanlış şurada, geç kalıyoruz. Yabancı kuralına lanet olsun, o ayrı nokta ama mevcut durum içerisinde de attığımız doğru adımları doğru zamanlamaya sığdıramıyoruz. Bu sezonun en hayati maçı Gaziantepspor deplasmanı dedik ama ne Hajroviç ne de Telles'i bu maçta kullanamadık.

O maçın kurtarıcısı Amrabat oldu, Galatasaray'ın da özetiydi bu nokta. Puan farkı şu an 10 ve nasıl kapanır, ne yapılır gibi sorulara da cevap vermek güç.

Ayrılıkları konuşalım istedim öncelikle, gelen isimlerden daha önemli nokta oldu sanki giden futbolcular. Transfer yapmak, eldeki yabancıları göndermekten daha kolaydı, bunu gördük. Kaç zamandır uğraşıyoruz, Amrabat, Riera ve Dany gibi isimler için ama ısrarla geç kalıyoruz. Oysa bu isimlerin 2 gün içerisinde gönderilebileceklerini gördük, iş biraz daha agresif hareket edebilmekte.

Ya da Mancini'nin yönetime ultimatom vermesinde...


Amrabat'la başlayalım. İnat transferiydi, bunu kabul edelim. Fatih Terim'in yoğun ısrarları sonrasında 8.6 milyon avro gibi bir rakam sadece Kayserispor'a verilerek transfer edilmişti (bu transferin PSV ayağı da vardır) ve bu paraya transfer ettiğin, yıllarca da ısrarla konuştuğun bir futbolcudan da dolayısıyla çok büyük beklentiler kurarsın.

Amrabat da bu beklentilerin yüzde 20'sini ancak karşılamıştır. O da geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde yaptığı asistlerin hatrına. Bunun dışında, futbol olarak istediğimi alamadım ben. Kanat oyuncusu dediğimizde hep Keita'yı anarız mesela, o görsel kaliteyi özledik ve gelen isimlerden de bunu bekliyoruz. Amrabat'dan da bunu bekledik ama beklentilerin uzağında kaldı.

Bu sezona baktığımızda ise tamamen ortalardan kayboldu. Kendisinin de dediği gibi, yabancı sınırının da kurbanı oldu biraz ama büyük paralarla alınan bir futbolcuydu, bir şekilde oynaması gerekiyordu ama bunu başaramayan kendisiydi. Doğal olarakta çok büyük bir transfer fiyaskosu olarak tarihimizdeki yerini aldı.

Bu kötü gidişata rağmen, Malaga onun adına çok büyük bir şans aslında. Malaga taraftarları da Amrabat'a kurtarıcı gözüyle bakıyor ve o takıma da büyük beklentilerle gidiyor diyebiliriz. Malaga performansı da onu belki de Galatasaray'a yeniden taşıyacak (yabancı sınırının genişletilmesini bekliyorum). Bunu bilemeyiz, kendisi adına hala umut var, eğer bunu kullanabilirse.


Riera için de önce şunu yazmak lazım. Arda Turan'ın önce takımda kalmaya karar verip, sonrasında aniden gitmek istemesiyle gerçekleştirilen bir panik transferi. Riera'nın aldığı yıllık ücreti ancak bununla açıklayabiliriz ve transfer edildiği bölge itibariyle de gösterdiği performansı düşündüğümüzde o da hayal kırıklığı.

Riera için bir ''ama'' yazacağız. Sol açık anlamında beklenilen alınamadı belki ama takımın sol bek diye yanıp tutuştuğu zamanlarda da büyük işler başardı. Biz Riera ile Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final gördük, geçen sezon ligimizde şampiyonluk yaşadık. Tartışırsınız performansını ama önemli işler yaptı, katkısı çok.

Futbolundan öte de Galatasaray'a olan bağlılığı hoşuma gitti. Giderken bile alacaklarından yaptığı önemli bir fedakarlık var, bunu da görmek lazım. İyi hatırlamak istediğim futbolculardandır Riera, maalesef yabancı kontenjanının bizim önümüze koyduğu engellerden biri. Yoksa, şu an takımda bulunan futbolcular içerisinde futbol aklı en yüksek olan isimlerin başında geldiğini söylemek lazım.

30'lu yaşlarda, üstelik bu kadar da para alıyorken, para için yatmayıp, takımı için sol bek olabilmeyi göze almış bir futbolcudur Riera ve sadece bu özelliğiyle bile kendisini çok seviyordum.


Ve Dany. Aslında kötü bir futbolcu değil, hatta gözümde Chedjou'dan da daha iyi bir isim. Tıpkı Riera ile olduğu gibi, geçen sezon Dany'le Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final, ligde şampiyonluk gördük.

Ujfalusi gibi bir ismin arkasından o boşluğu doldurmak zordur. Dany de dolduramadı aslında ama aratmadı da, Galatasaray bir şekilde hedeflerine yürüdü. Cris geldi olmadı, tecrübe hamlesi tutmadı bir anlamda ama Cris'in ardından da yeni bir stoper ihtiyacı duymadıkysak, bunda sebep Dany'nin performansıdır.

Bu sezon eski Dany'i göremedik nedense. Yabancı kontenjanından tutun, takımın sol beksizliği de bunda çok büyük bir etken. Dany'i farklı pozisyonlarda denedik, bu da futbolcu üzerinde iyi olmadı. Haliyle de gözden düşmesi çok uzun sürmedi.

Keşke şu kontenjan belası olmasaydı da en azından rotasyon içerisinde kalabilseydi dediğim isimlerden biri Dany. Gaziantepspor'a kiralandığı söyleniyor, onun adına eskiye dönüştür bir anlamda. Türkiye kariyeri iyi olduğu için, Anadolu açısından önemli bir değer bana göre.

Amrabat için dediğim Dany için de geçerli. Yabancı kontenjanı genişletildiğinde, Dany adına da bir şans daha mutlaka olacak.

Gaziantepspor demişken, Bruma olayı adına da şunu söyleyeyim. Bizleri bu yola iten federasyon utansın. Bu Galatasaray'ın etiksizliği değildir. Bugüne kadar yaşanan bütün etiksizlikleri görmezden gelen federasyon ve bu etiksizliğe yol açan camiaların etik yoksunluğudur.

Hatta şunu diyeyim, Galatasaray adına bir yönetim başarısıdır bu. Bunu akıl etmek, o açığı yakalamak. Sözleşme dondurma olayı için şimdi yok diyenlerin, söz konusu Galatasaray olduğunda çıkardığı zorluklar işte. Oysa zamanında kimlerin sözleşmelerinin dondurulduğunu iyi biliyoruz.

Kısacası, Bruma olayını da yönetim başarısı olarak bir kenara yazıyoruz.

Giden bu isimlerle birlikte yeni bir Galatasaray kurulduğunu söyleyelim. Yarın da gelen isimler üzerinden kurulan bu yeni Galatasaray'ı konuşuruz...

1 yorum:

  1. Aldığımız yeni yabancıların oynatılamaması üzerinden Antep maçına üzülmek belki içinde haklılık payı barındırıyor ancak bence burada büyük resme bakmak lazım. Ben gönderilemeyen oyuncularla ilgili olarak yönetime kabahat bulmakla birlikte bu işten Galatasaray'ı en az zararla kurtarabilmek için geç kalındığını düşünüyorum. Nitekim Riera için ödenen tazminat bedeli oyuncunun 2,5 yılda verdiği hizmetin ve ödenen yıllık ücretin ardından makul. Ayrıca Danny ve Amrabat'a da insan gibi davranarak tehdit etmeden en uygun yollar bulunmuş.

    Evet puan farkı 10 oldu ancak medyada yaratılmaya çalışılan puan farkı 15 olur 20 olur haberlerini gülerek takip ediyorum. Fenerbahçe'nin avnatajı açık; ayrıca istek ve arzuları da var. Ama sahada oynadıkları oyunun sıkışması çok olası. Belki yine şampiyon olacaklar ama bu köprünün altından çok sular akar bence. Yeter ki Galatasaray için artık bu hareketli devre arası bitsin gidenler gelenler netleşsin toz duman kalksın ve bir istikrar sağlayalım.
    Eğer çok değil 4-5 maçlık galibiyet serisi yakalarsak Fenerbahçe'nin 4-5 puan arkasına yaslanmamız işten bile değil bence.
    Ondan sonrasını kimse bilemez. Yeter ki o baskıyı kuralım.
    Ben hala umutluyum ve takımın potansiyeline ve Mancini'nin kalitesine inanıyorum.

    muslera, snayder, drogba, melo, alex, eboue, chejdou, burak, selçuk, hamit, semih gibi elit oyuncularımız var. Ve yeni gelenlerle bunları destekleyecek ciddi bir yerli havuzu da oluştu.

    Yeter ki hoca doğru sistemi ve 11'i kursun. İlk yarının sonunda o istikrarı yakalayıp maç kazanmaya başlamıştık ancak devre bitti. Tam fenerin gazı bitmişken imdadına yetişti. Ama ben hala Fenerbahçenin arkasındaki inanılmaz medya gücü, şansı, hakem desteğine rağmen çorap söküğü gibi dağılacağını düşünüyorum.

    Yeter ki o anda biz de orada olalım

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir