27 Mayıs 2014 Salı

Almanya'da Yetişen Birçok Oyuncu İçin Galatasaray Kutsal Güç Seviyesinde

Askerde olduğum döneme denk geldiği için, ara transferde kadromuza katılan isimlerle ilgili fazla bir çalışma yapamadım. Bu yüzden de önümüzdeki şu dönemde, o isimlere yönelik bazı çalışmalarımız olacak. İlk olarak geleceğe umutla bakma nedenlerimizden biri olan Koray Günter hakkında alanında uzman görüşü almak için BVB Türkiye ekibine başvurduk ve sağolsunlar yine bizleri kırmadılar. Hem Koray Günter'in transferi, hem de geleceği üzerine güzel bir söyleşi gerçekleştirdik..


Dortmund, Koray Günter'den vazgeçmiş görünüyor ama 2-3 sezon sonra da 7 milyon avro gibi bir rakama futbolcuyu geri alma hakkına sahip. Şu soruyla başlayalım, Dortmund neden Koray Günter'den vazgeçti ya da bu opsiyona bakarak vazgeçmemiş görünüyorsa, gerçekten büyük bir gelişim sağlamasını bekliyor mu?

BVB Türkiye: Dortmund, Koray'dan vazgeçti demek çok acımasızca bir cümle olur. BVB için Koray gerçekten önemli bir yatırımdı, bunu kimse inkar edemez. 13 yaşında akademiye girdi ve girdiğinde forvete dönük ortasaha kısaca bir hücum oyuncusuydu, sanırım Koray'ın şuan en önemli özelliğide o günlerden kalma. Dortmund neden Koray'ı Galatasaray'a gönderdi konusuna gelirsek bunun bir kaç nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Burada asıl önemli durumun Koray'dan kaynaklandığını düşünüyorum.  

Çok hızlı bir yükselişi olan Koray yaşadığı sakatlıklar yüzünden biraz geri planda kaldı. BVB'nin stoper mevkiinde  kadro sıkıntısı çektiği dönemlerde Klopp'un tercihini aynı Koray gibi genç stoper Marian Sarr'dan yana kullanmış olması onun hevesini kırmış olabilir. Çünkü 2 sezon Klopp'un isteği ile A takım idmanlarına katılmış fakat sakatlık sorunu ile malesef formayı kapamamıştı. Hummels, Subotic, Santana(1 önceki sezon kadroda olan) gibi güçlü rakiplerinin arkasında kalmayı belki dert etmezdi fakat birebir rakibi Sarr'a formayı vermek mutlaka Koray'da moral bozukluğu yaratmıştır. Koray'ın menajeride oyuncuların üzerinde ikna kabiliyeti yüksek biri, transferde onunda etkisi mutlaka olmuştur. Samed ve Mesut'uda yurt(Almanya) dışına gönderen aynı kişiydi. Koray açısından başka bir neden ise Türkiye'deki yabancı sınırı olabilir eğer yanlış bilmiyor isem Koray Galatasaray ile senelik 700 bin euro'luk bir sözleşme yaptı, buda şuan için çok güzel bir rakam. Yabancı sınırı nedeni ile Türk oyunculara kesenin ağzını açmak gerekiyor biraz sanırım. Hoş yabancı isimler içinde aynı şey geçerli fakat konumuz o değil.

Şimdi bu transfere Dortmund açısından bakarsak Koray'ın gitmek istemesi ve Galatasaray'dan gelen çok cazip teklif bu transfere onay verilmesine neden oldu demek mümkün. Dortmund kendi açısından bakarsak gerçekten çok güzel bir anlaşma yaptı denilebilir, hem 2,5 milyon euro hiç bir yerde bulamayacağı bir rakamdı hemde geri alma opsiyonu ile sonra ah vah etme riskini ortadan kaldırmış oldu. Sonuçta BVB devre arası gerçekleşen bu transfer sonrası 2,2 milyon euro'ya Jojic'i kadroya kattı ve hemen katkı aldı. Almanlar hesapsız iş yapmaz derler ya tam o durum oluştu bu süreçte.
Geri alma opsiyonu koyulması Koray'dan bir gelişim beklendiğinin ispatı, baştada söylediğim gibi BVB için Koray Günter üzerinde çalışılmış önemli bir yatırım/projeydi..


Sezon genelinde çok fazla izleme imkanı bulamadık Koray Günter'i. Bir tek Sivasspor maçı benim aklımda, onun dışında 18'de yer alan, Mancini'nin 85'den sonra savunma amaçlı oyuna sürdüğü bir isim oldu. Koray Günter'i takip etmiş biri olarak, siz onun için ne düşünüyorsunuz, Galatasaray onun adına doğru tercih miydi, onun için ödenen 2.5 milyon avro'luk bonservis potansiyeli için değer mi?

BVB Türkiye: Koray pek fazla oynayamadı fakat oynadığı kısa sürede beklediğimden de iyi bir görüntü çizdi diyebilirim. Koray'ın heyecanlı ve istekli olduğu bir gerçek. Galatasaray onun için doğru tercih mi? konusu biraz karışık. Koray'dan Nuri'ye kadar Almanya'da yetişen birçok oyuncu için Galatasaray kutsal güç seviyesinde. Çünkü bu oyuncuların çocukluk dönemlerinde futbol kahramanı ve o dönemlerin Avrupa'da büyük işler başaran takımı Galatasaray'dı ama aynı Galatasaray'ın genç yetenekler için biraz sorun yaşayacağı bir özelliği var; Galatasaray başarıya odaklı bir takım. Galatasaray için başarı birincilik. İkinci olmayı kimseye anlatamıyorsunuz. 3 İstanbul takımının bu özelliği yüzünden teknik adamlar gelecek yatırımından kaçınmak zorunda kalabiliyor çünkü eğer birinci olamazsanız isminiz  Mancini, Del Bosque, Rijkaard ya da Aragones olsada 'kötü çalıştırıcı' olabiliyorsunuz.

Almanya'da bu seviyede tek takım Bayern oda tek güç olduğu için gelecek yatırımına önem verebiliyor. BVB dahil her takım ise çok gerçekçi hedef koyup potansiyeline göre yakaladığı başarıyı taraftarına ve futbol camiasına anlatabiliyor. Hakan'ın bu sene Hamburg'da durmadan oynaması buna örnek olabilir buda onun kendini geliştirmesine yol açıyor. Hakan sezon başı Galatasaray/Fenerbahçe/Beşiktaş' a transfer olmuş olsa belki oynadığı dakikanın yarısını bile bulamayabilirdi. Galatasaray' çok kulvarlı bir mücadele için mutlaka geniş bir kadro kuracaktır ama Koray ya da onun gibi geleceği için attığı adımlara planları içinde gerçekçi bir rol vermeye karar verdiyse Koray'da hissettiğim heyecan ile güzel işler çıkabileceğine inanıyorum.

Potansiyel için 2,5 milyon € değer daha fazlasıda değer ama gerçek dünyada böyle paralar yok. BVB, Koray'ı Almanya'ya satsaydı asla bu parayı bulamazdı, Galatasaray'da yabancı sınırı olan bir ligde yarışmasa kesenin ağzını bukadar açmazdı. İki tarafta kendi açısından bakıldığında haklı gözüküyor. Zaten bu andan sonra parayı konuşmanın çok önemi yok. Artık konu, Koray'ın çalışması, Galatasaray'ın ona inanması ve bunun sonucunda iki tarafında başarı kazanması olmalı. 
Koray Günter'in Galatasaray'daki geleceği için ne düşünüyorsunuz? 5+3'lük yabancı sınırı yerlileri değerli kılıyor ama Chedjou'nun da üstüne yeni bir yabancı stoper düşünülüyor mesela. Herkesin hayalindeki ikili olan Semih Kaya & Koray Günter ikilisini izleyebilir miyiz?
BVB Türkiye: Şimdi açıkca söyleyeyim Galatasaray'da hatta Türkiye liginde Koray özelliğinde stoper yok.. Koray özellikleri modern futbolun aradığı stoper belki boyu biraz daha uzun olsa Alman milli takımı için bile çok önemli bir isim denilebilirdi. Eğer herşey yolunda giderse Koray'ın çok güzel bir geleceği olacağını düşünüyorum hatta  Türk futbolunda parmakla gösterilen bir oyuncu olabilir. Fakat herşey yolunda giderse konusu biraz karmaşık, Koray'ın fiziksel bir problemi var, yaşadığı sakatlıklar nedeni ile gelişimini tamamlayamadı. Şuanki durumunu net olarak bilmiyorum ama Galatasaray'ın profesyonel ekinin sıkı bir çalışma yapması gerekiyor. Ve tabi Koray'ın başını öne eğmemesi gerekiyor sizin verdiğiniz bilgiye göre bir yabancı daha gelecek ve rekabet dahada zorlaşacak. 

Yani her açıdan bakıldığından iki tarafında özverili olması gereken bir macera başlıyor denilebilir. Koray, önemli bir akademide yetişti ve genç oyuncuları için dünyanın en güzel şanslarından biri olan Klopp'un ellerinden Galatasaray'a geldi şimdi savunma sanatının işlendiği bir ülkenin en önemli hocalarından birinin elinde. Bu şansları dünyada çok az oyuncu yakalayabiliyor o yüzden Koray çalışmaktan ve yeni eğitimcisinden bilgi almaktan asla vaz geçmemeli..

Semih & Koray ikilisini izleyebilirmiyiz? yukarıda söylediklerimiz gerçekleşirse neden olmasın, mutlaka Galatasaray'ın profesyonelleride taraftarı gibi bunu planlıyordur, bu onların elini çok rahatlayacak bir durum olur. Tabi bu tamamen benim futbol düşüncem ama Semih ve Koray'ın olabilecek en iyi hallerini düşünüyorum, orada gördüğüm Galatasaray'ın Popescu'su Koray olur peki Semih Bülent Korkmaz'ı olabilir mi? Orası biraz karışık. Nedense başarılı Türk takımı denilince aklıma hep bir tane iri yapılı tatlı sert oynayabilen stoper geliyor. Bu ikili bu açıdan bakıldığında sanki biraz sönük kalıyor gibi.. 
Biraz daha karakter özelliklerine inersek, nasıl bir karakterdir Koray Günter. İyi ve kötü yönleri olarak neleri söyleyebilirsiniz bize ve onu değerli, potansiyelli kılan özellikleri nelerdir?

BVB Türkiye: Koray baştada belirtiğim gibi hücum oyuncusu olarak BVB'ye geldi. Buradan anlayacağımız çok teknik bir oyuncu, çalım atma beceriside yüksek. BVB gençlerinde oynarken ihtiyactan dolayı bir kez stoperde oynadı ve artık hiç birşey eskisi gibi olmadı. Stoperde çok iyi bir performans sergileyen Koray, oyun kurma gibi çok değerli bir özelliğe sahip olduğu için dikkat çeken, büyük umutlar oluşturan bir oyuncu haline geldi. Alman genç takımlarına hep seçildi, liderlik özellikleri ile bu takımlara kaptanlık yaptı. 

Yanlış hatırlamıyorsam Almanya öncesi bir kaç kez Türk milli takımlarında da forma giymişti. Almanya televizyonlarında Koray özelinde belgesel/bilgilendirme programları yayınlanmıştı o dönemlerde. Liverpool'dan teklif aldı fakat o zaman BVB'den ayrılmak istemedi. BVB genç takımlarındada kaptanlık yapan Koray için harika başlayan kariyeri U23 takımının 3.lig mücadelesinde yaşadığı sakatlıklar yüzünden oluşan maç eksikliği ile duraklamaya girdi. Buna rağmen Klopp, Koray'daki potansiyeli gördü ve onu A takım kamplarına, antremanlarına dahil etti. Bizim için Koray BVB'nin yeni Hummels'i idi. Koray, oyun kurma becerisi yanında sanırım eski bir hücum oyuncusu olduğu için rakiplernin neler yapabileceğini kolay tahmin edip doğru ve sorunsuz müdahaleleri ile öne çıkan bir isimdi. Kötü yönü hep bahsettiğimiz son dönemlerde yaşadığı sakatlıklar lif yırtılması gibi sakatlıklar sonucu 2012/13 sezonunda 100'ü aşkın günü sakat olarak geçirdi Koray. 

Sol stoper, sol bek oynamışlığıda vardır Koray'ın bu yönden bakıldığında çok yönlü bir oyuncu olduğunu söyleyebilir. Koray'ın en büyük şansı ise eğer kendini yeni takımında kabul ettirebilirse rakiplerinden farklı özelliklere sahip olmasından dolayı genel rekabet arasında değişilmez bir isim olma özelliği diyebiliriz.

2 yorum:

  1. Bu konudaki düşüncem çok dar görüşlü gelebilir ama yinede belirtmek istiyorum yani Koray ı oynattık diyelim başarılıda oldu yanlış bilmiyorsam 15/16 sezonu için bir opsiyonu var bu gelecek yaz döneminimi yoksa sonrakinimi belirtiyor tam anlayamadım ama BVB Koray ı geri alınca ne yapıcaz yani opsiyonda opsiyon değilki abicim ciddi potansiyelli bir oyuncu Koray ve 7 ye gidicek bizde sap gibi kalıcaz. İşin aslın direk 11 in değil ama rotasyonun parçası olması zaten çok genç olan Koray ve bizim için daha akla yatkın geliyor. Altyapımızdan yetişen Uğur Demirok hem maliyeti hem lig tecrübesiyle dahada önemlisi fizik olarakda tam aradığımız isim. Bizim savunmanın asıl sorununun fizik eksikliği olduğunu düşünüyorum Gökhan Zan ın değerinin bizim için bu kadar artmasının nedenide bu diye düşünmekteyim.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş cidden.. :))

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir