3 Temmuz 2014 Perşembe

Eski Topraklar "Mario Jardel"


Bugün Mario Jardel'in Galatasaray'a imza attığı günün yıldönümü ve "eski topraklar" yazı dizimizde de Jardel'i konuşmak istedim. O da son 20 yıla baktığımızda, Galatasaray tarihinin en çok hakkı yenen isimlerinden biri. Verdiği katkı, attığı gollere odaklanmadan o günün futbol vizyonundan belki de "koşmuyor" eleştirisi üzerinden giderek yıpratılan bir isim olmuştu ve kendisini sadece bir sezon Galatasaray formasıyla izleyebildik.

O günün şartlarında çok büyük bir vizyonel hamleydi aslında. O zamanların Falcao'suydu bu adam. Neden Real Madrid, Barcelona gibi devlerin gündemine gelmiyor eleştirisi yapmak yerine, bu adam nasıl Galatasaray'a geldi sorusunu sormak bence daha mantıklı olacaktı ama bunları bugün konuşuyoruz. Peki o gün neden konuşamadık?

Konuşamamanın nedeni de Uefa Şampiyonu olmuş bir Galatasaray olmasıydı. Nasıl bir beklenti içerisine girdiysek, Fatih Terim ve Hakan Şükür gibi isimlerin arkasından kim gelse eleştirilirdi. Lucescu ve Jardel de bunlardan nasiplendi. Lucescu için Fatih Terim'in mirasını yedi dendi, lig şampiyonluğu gelmediğinde de başarısız kabul edildi, Jardel için de Hakan Şükür tarzıyla tamamen zıt olduğu için eleştiriler yapıldı. Bu durum da o zamanların futbol vizyonuna açık bir örnek.

O bir sezon içerisinde Jardel'in birçok unutulmazı var aslında. Süper Kupa finalinde attığı altın gol mesela. 3-2'lik Real Madrid zaferinde attığı kafa, o dönem Şampiyonlar Ligi performansı gibi tonla örnek sıralarım. Galatasaray tarihi Jardel gibi santraforu az görmüştür, bundan sonra da görebilir mi bilinmez ama bilinen gerçek Jardel'i çok daha uzun Galatasaray formasıyla izlememiz gerektiğiydi.

Gerçi Galatasaray'dan sonra ki kariyeri müthiş şekillenmedi. Sporting formasıyla geçirdiği bir iyi sezon daha var, ondan sonrası felaket. Tüm Dünya'yı dolaştı, her yerde forma giydi, eksi günlerinin de oldukça uzağında kaldı. Sorunlu bir futbolcuydu, bunu da kabul etmeli. Bu sıkıntıları yaşamasa elbette kariyeri çok daha başka bir seviyede olacaktı.

Jardel, Galatasaray formasıyla mükemmel bir sezon geçirmesine karşı o dönemin futbol vizyonunu bizlere gösteren diğer bir etmen ise Jardel'in transfer şartları. 5 milyon avro + Mbo Mapeza + Spehear + Horvath karşılığında gönderildi Sporting'e ve Sporting bu transferle birlikte hem işi ucuza bağladı, hem de takımı temizledi. Mbo Mapeza hiç forma giyemedi bizde, Spehear'ı sadece bir deplasmanda sonradan oyuna girerken gördüm. Horvath ise biraz dayandı ama o da ligin ortasında gönderildi.

Böylece Galatasaray & Jardel ilişkisi başlamasıyla ve sonuyla gece ile gündüz gibi fark yarattı. Jardel keşkelerle andığımız bir isimdir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir