11 Ağustos 2014 Pazartesi

İhtiyaç; Santrafor, Forvet Veya Her İkisi de?

Burak Yılmaz'la mı yoksa Burak Yılmaz'sız mı sorusuna cevap vermeliyiz öncelikle. Hazırlık maçlarına bakarak, katkı anlamında verimi epey düştü. Galatasaray hızlı oynadığında, hücumu tamamen Burak Yılmaz'ı rakip savunma arkasına sarkıtmaya odakladığında iyi ama Galatasaray hücumda kalmak istediğinde katkı veremeyen bir isim durumuna dönüştü.

Pivot özellikleri yok çünkü, topu saklayamıyor. Top ondayken de bire biri o kadar da iyi olmayan bir isim. Karambol pozisyonlarda başarısı, gol vuruşu, rakip savunma arkasına müthiş sarkması onun artıları ama hücumda kalmak isteyen Galatasaray'da da aynı etkiyi veremeyen bir isim. Gerçi Sneijder'in dönüşü Burak Yılmaz için bir artı yaratacaktır ama tek forvetli bir sistemde yine beklenen katkı gelmeyebilir.

Burak Yılmaz'ın Galatasaray'a geldiğinden bu yana çift forvet oynadığını görüyoruz. Drogba, Elmander ve Umut Bulut gibi isimlerle oynadı. Bu isimler işin diğer boyutuyle ilgilenirken, Burak Yılmaz ise işin gol tarafına odaklandı, kendi iyi özellikleriyle takımın en golcü ismi oldu. 

Yeni düzende ise Galatasaray'ın tek forvet oynayacağı görünüyor ve 4-2-3-1'de Sneijder'in en etkili olduğu formasyon. Takım da Sneijder'in üzerine kuruluyor zaten, bu net. Bu noktada da Galatasaray'ın forvet sorunsalını nasıl aşacağı büyük soru işareti. Burak Yılmaz'la mı, Burak Yılmaz'sız mı yoksa formasyonu değiştirerek Burak Yılmaz ve yanında pivot özellikleri olan, takımı hücumda tutabilecek bir santrafor mu?

En başta söyleyeyim, ben her şartta Burak Yılmaz'ın oynayacağını düşünüyorum. 5+3'ün bize getirdiği durumlar malum. Yeni bir yabancı forvet oynatmanın sol beki veya stoperi yerli bir isim seçmekten geçtiğini biliyorsunuz. Stoper için Balanta diyorlar, Chedjou var derken, sol bek yerli bir isim olmalı (şu şartlarda da ilk kesilecek isim Telles'dir) ama Telles dışında bir sol bek yok. Haliyle de Burak Yılmaz her şartta oynar.

Podolski ve J.Campbell'in ismini okuyoruz. Tabii bu isimler farklı, kanat özellikli forvetler. Podolski transfer edilse mesela, bu durumda Bruma kenara gelir, gol özelliği çok yüksek bir kanata sahip oluruz. Forvet gözüyle bakamam ona. J.Campbell ise alternatif yaratır, onu da santrafor veya kanatlarda kullanma imkanı vardır, derinlik yaratır. Galatasaray'ın bu tip isimlere de ihtiyacı vardır ama dediğim gibi, Burak Yılmaz her şartta 11 oynar.

Almeida mevzusuna gelirsek, tarz anlamında Galatasaray'ın ihtiyaç duyduğu bir isim. Pivot özellikleri olan, topu ayağında iyi saklayabilen bir santrafor. Şu an Galatasaray'ın elinde bu tip bir santrafor yok, +3'ün de bir ismi olabilirdi ama son seçenek olarak beklettiğimiz bu adam, madem bugün gelecekti neden bir ay öncesinden getirilmedi ve uyum aşaması tamamlanmadı diye sormak lazım. Ayrıca Podolski ve J.Campbell gibi isimleri gündeme attıktan, Beşiktaş'ın Demba Ba, Trabzonspor'un Cardozo hamlelerini gördükten sonra Almeida çok tepki yer. 

Bu söylenti ilk çıktığında ben de sıcak bakıyordum ama şu noktadan sonra sıcak bakmıyorum mesela. Bu transferin de gerçekleşeceğini düşünmüyorum, Galatasaray mutlaka başka bir adım atacaktır ama esas olan mutlaka bir adım atması gerektiği. Santrafor konusunda Burak Yılmaz'ın verdiği katkıyı geçtim, alternatif anlamda da iyi durumda değiliz.

Umut Bulut'dan da beklenen katkıyı alamıyoruz mesela. Maliyet anlamında zaten kazandığı ücretin altında ezildiğini düşünüyorum, o denli bir katkısı yok. Mevlüt Erdinç'i istiyorduk ama onun da maliyeti iyice yükseldi derken bu anlamda da Emre Güral fena olmazdı. 

Trabzonspor'un gözden çıkardığına aldanmamak lazım, oynadığı dakika ve attığı gol anlamında ortalaması oldukça iyi bir isim. Onun da pivot özellikleri var, topu ayağında müthiş saklıyor, şut özelliği oldukça iyi, teknik anlamda da fena değil. Trabzonspor'da çok beğendiğim bir isimdi ama nedense daha iyisi mi aranıyordu bilmiyorum ama beğenilemedi bir türlü. Hakkı en çok yenen isimlerin başında gelir, iyi alternatiftir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir