20 Eylül 2014 Cumartesi

Yaratılan Bu Algı Galatasaray'ı Zaten Başarılı Kılmaz


Her kötü sonucun ardından yaratılan bir Fatih Terim algısı var ve bu algının yaratılmasında da çaba gösteren herkesin Galatasaray'ı tanımadığını düşünüyorum. Galatasaray, Fatih Terim'e mecbur gibi bir hava yaratılıyor ve bizim yanlışlarımız saha içerisinden çok saha dışında. Galatasaray sadece saha içerisinde savaşmıyor diyordum ve arttırarak, Galatasaray kendi içerisinde de savaşıyor diyorum. Keşke saha içerisinde kalabilsek, o zaman yanlışlar biraz daha kolay düzeltilebilirdi.

Herkes Prandelli'ye takılı kalmış durumda. Ligin henüz başı olmasına rağmen, futbol olarak umut vermediğimiz doğrudur, yapılan yanlışlar, özellikle de formayı hak etmeyen bazı isimler üzerinde durulan ısrarlarla Prandelli'yi ben de eleştirebilirim ama iş Prandelli'yi bitirme noktasından, onun futbolu bilmediğine kadar çok derin bir boşluğa doğru yöneltiyor. Klasik Türkiye eleştirileri bir anlamda ama Galatasaray'ın kendi içerisinde yaşadığı kavga henüz 3. haftadan havluyu atmaya çok yaklaştı.

Çare Lucescu'lardan, Mustafa Denizli'ye, Fatih Terim'cilere kadar uzayan bir liste. Mancini takımın başında kalmalıydı diyenlerin sayısı az ama onlar da var. Unutulan nokta ise Bursaspor galibiyetinin ardından baba figürü çizilen Prandelli'nin nasıl oldu da üç kötü sonuçla bu noktaya getirildiği. Galatasaray kendi içerisinde savaşmaya devam etsin, gerçekten başka düşmana ihtiyaç yok.

Gelelim maça, kötü oynadı Galatasaray açık ve net. Topa sahip, ilk yarıda kanatlardan sağlı sollu gelen, hücumda kalmayı da başaran ama pozisyon üretemeyen bir yapı. Karambol toplar hariç, bir tane organize atağımız, Sneijder'in ceza sahası içerisinden bir şutu dışında şu gol de nasıl kaçar dediğimiz bir pozisyonumuz yok. Özetlerden biri bu, hücum planı yok Galatasaray'ın.

Özetlerden ikincisi ise son 15 dakika Emre Çolak'ın sol bek oynaması. Bu da Galatasaray'ın bir planı olmadığının göstergesidir, panik halde, ne yaptığını bilmeyen, her futbolcudan solo performanslar bekleyen ve takım olmanın çok uzağında kalan bir Galatasaray. Kaçımız ikinci yarıya girerken bu maçın çevrilebileceğine inandı, yoksa 2-0'lardan çok maçlar çevirmiştir Galatasaray. Geçen sezon Bursaspor deplasmanını hatırlayın en kötü, 2-0'dan 5-2. Yeter ki o ruh, inanmışlık olsun ama takım kaptanının kafa olarak bittiği, Melo dışında isyan bayrağını açar diye inandığımız bir futbolcunun dahi olmadığı bir takımda da bunu beklemek ne kadar gerçekçi?

Yasin Öztekin'in sağ bek oynaması gibi durumlar konuşulacak son konu bence, denenebilir bu tip maçlarda. Tutar tutmaz bilinez ama farklılık denersin. Sol bek sorunu yaşarken Riera'yı sol bek kazanman gibi, kumardır bu ama girersin, Prandelli de girdi.

Pozitif düşünmeye çalışıyorum ama pozitif nokta çok fazla yok. İlk yarıda takıldım ben. 20 küsür orta yaptık, rakibin tek ortası yokken. Sanki Drogba hala takımda gibi ya da iyi bir pivot santrafor varmış misali. Burak Yılmaz'ı böyle kullanamazsın. Zaten tek santrafor olarak kullanamazsın ama kanat ortalarda ondan kafa golü beklemek Burak Yılmaz'ı tanımıyorum demektir. Böyle oynanacaksa Umut Bulut 11 başlasın, daha faydalı olur.

Bruma değişikliği de hatalı mesela, takımın Sneijder'le birlikte çabalayan iki isminden biriydi ve onun oyundan çıkması Galatasaray'ın zaten az olan hareketliliğini bitirdi. İkinci yarıya hemen 2 değişikle başlamamak diğer hata, bu da olmayan heyecanı daha da öldürdü. Bunun gibi tonla hata sayabilirim ve fatura elbette Prandelli'nin ama zaman tanımadan, yaratılan bu algı Galatasaray'ı zaten başarılı kılmaz. 

Futbol şans oyunu da, Balıkesirspor haddini bilerek, güzel iş yaptı. Defansta kalıp, Alanzinho'nun atacağı toplarla Sercan Yıldırım ve Gökhan Ünal'la birer pozisyona girdi, 2-0'ı buldu. Hızlı hücumlar onlar adına silahtı, iyi kullandılar. Sercan Yıldırım yıllar sonra gol atmayı geçtim, iyi bir maç çıkardı bu sayede. İki gol de seken top belki, bunun dışında Muslera'yı da görmemiş olabiliriz ama bunu futbol şansından öte akıllı oynamaya bağlarım. Galatasaray bir tane pozisyona girmedi, bu da konuşulmalı ve Balıkesirspor tebrik edilmeli.

Orta sahası kötü bu takımın, üçüncü özet bu. Melo da olmayınca daha da bitiyor. Selçuk İnan'ın ahlarda olduğunu, vahlara gelmesinin an meselesi olduğunu görüyoruz. Dzemaili de ortada yok derken, Yekta Kurtuluş'a kalıyor topla dikine çıkıp, pas organizasyonu denemek. Prandelli'nin de en büyük yanlışı buradan gelmekte, bazı gereksiz ısrarlar.

Olcan Adın gibi bir ismin bu takımda olması gerektiğini düşünüyorum, bu konuyu daha uzun konuşuruz. İşin özü, iş taraftarda bitiyor, bu algıyı onlar dağıtacak..

9 yorum:

  1. Burak senin yazılarını severek takip eden biriyim, genelde katılıyorum ve o yüzden yazmıyorum ama bu defa yazmak istedim. Kusura bakma ama Prandelli'yi savunma yazısı gibi bir şey yazmışsın. Üstelik yaptığı onlarca hatayı sıralayıp. Yazıyı tekrar okumanı tavsiye ediyorum, bence kendinle çelişmişsin. Galatasaray'ın teknik direktörü bu kadar çok hatayı üst üste yapamaz, yapmamalı, yapacak seviyede olmamalı.

    Risk konusuna da katılmıyorum. Riera'nın az çok bir sol bek geçmişi vardı yine. Yasin ve Emre altyapılar dahil hayatının kaç maçında bek oynamıştır acaba?

    Galatasaray'ı deneme tahtası gibi gören teknik direktörler gerçekten bana çok acı veriyor. Önce Mancini şimdi Prandelli. İkisinin de gözümde gram farkı yok. Her maç farklı taktik her maç farklı 11 nedir? Burası Fiorentina değil, Manchester City değil bu adamlar bunun farkında varamıyor ve varamadıkça da bu tip teknik direktörlerin Türkiye'de başarılı olma şansı sıfır.

    YanıtlaSil
  2. Bu takım geriye düşse kesinlikle döndüremez maçı. Hele hele taraftar da arkanda değilse. Dün görülen sneijder ne kadar oynarsa takım o kadar oynuyor. Onun form kazanmasını bekliycez. Yediğimiz ilk golden önce ani atakta boş adam yerine tarık a pas atmaya çalıştı. Dönüşü gol oldu. Ceza sahası içinden affetmeyecek adam 3 maçtır ya rakibe vurduruyor ya auta atıyor. Takım es es maçında hücumda bu maçta defansta şanssızdı. Ama iki maçta da görülen galibiyet için saldıran,sinirlenen ve takımı ateşleyecek oyuncu olmaması keza hoca da öyle. Hoca standarta bindirdi değişiklikleri. Bruma oynuyorsa o çıkıyor. Pandev varsa o çıkıp umut giriyor. Yasin tarık bir tane düzgün orta yapmadı. Zaten yapsa bile burakta kafa vuruş yeteneği yok. Bu balıkesir kesin küme düşer onu da söyleyim.

    YanıtlaSil
  3. Güzel noktalara değinmişsin fakat Prandelli nin ipin ucunu çok çabuk kaçırdığıda ortada Olcan son nokta oldu bence bu takımın şu şartlarda değişmez oyuncusu olması gereken adam kadroya alınmayıp son gün transfer ettiğin daha takımla bir hafta idman yapmamış oyuncular oynarsa zaten felaket tellahlığının maaş artı sigortalı meslek olduğu ülkemizde geri dönülemez noktaya gelmişsin demektir. Önümüzdeki bir ay geçiş süreci olacak muhtemelen Ali Dürüst önderliğinde bir yönetim oluşur ve Kasım başındada Terim takımın başına geçer. Bunların olmasını istemesemde ki bir kaç gün önceki Ünal Aysal ile ilgili yazınızda yaptığım yoruma bakabilirsiniz Terim i ayrılma sürecinde haksız buluyorum ama güzel ülkemizin garip yapısı sayesinde bu sezonun sadece Fatih Terim ile kurtarma şansımız var gerçekten garip. Şu Selçuk denen takım kaptanımız ki kendisi hak etmediği halde ekstra bir kontrat ile ödüllendirilip birde kaptan yapıldı Terim gelsin iki gün sonra tekrar o Xavi haline döner bunun adıda profesyonellik olur. Prandelli ve Mancini'nin suçu ne asıl bu şartlarda takımı sırtlaması gereken takım kaptanınız gemiyi ilk terk eden kişi olursa bu adamlar ne yapabilir iyi niyetli insanlar olmasalar ikiside ilk iş takımdan Selçuk u keserdi ama iki gün sonra takımın başına geçmesi muhtemel olan herif gelicek o kadro dışı olanları da kadroya alacak ve bay good man olacak bu iki mülayim ve kaliteli insanlarda kötü olacak. Bizim ülkemiz öyle bir hale geldi ki bu tip ekstrem olaylar günlük gerçekleşiyor ve insanlarımızı şaşırmak kelimesinin anlamını sorgulatacak hale gelitiriyor. Yazık...

    YanıtlaSil
  4. Rainroom; Prandelli hatalıdır, tercihleri yanlıştır, buna katılırım ama henüz 3. hafta. Çok erken değil mi Prandelli'yi bitirmek için. Mancini için de bunlar yapıldı, şimdi Mancini keşke kalsaydı deniliyor. Anlatmak istediğim bu. Saha içerisinden çok saha dışında bizim sorunlarımız, ortada bir Fatih Terim algısı var ve bu algı bizi bitiriyor.

    YanıtlaSil
  5. Fatih Terim algısı var bu bizi bitiriyor diyorsun iyi güzel bu doğru ama bunun sebebi bu kararı alanlar değilmi.Bu riski alıp bu hamleyi yapmadılar mı zaten şimdi sonuçlarına hem biz hem onlar katlanmak zorundalar.
    Türkiye gibi bir ülkede ve düşünce zihniyeti çok farklı çalışan millete böyle extrem bir karar alırsan sonuçlarından mucize beklememek lazım...Burada ister Prandelli diyin ister Mancini futbol son 1 yıldır yönetilemiyor bu bir gerçek Terim zamanı iyi de olsa kötüde olsa takımın bir ortalaması var dı yöntemleri beğenilir ya da beğenilmez ama bu bir gerçekti...
    Türk oyuncu havuzunun bu kadar dar olduğu, 5+3 gibi ucube kuralların olduğu,oyuncuların akıllarından çok yürek ve motivasyonla oynadığı bu ligde Mancini ve Prandelliler maalesef yanlış seçimler kimse kalitelerini sorgulama peşinde değil ama bizim kalitemiz onların seviyesinde mi ? Oyuncularımızın hayata bakışları bu insanlarla aynı mı ? Neden Lucescu gibi bir teknik direktör hep aklımızın bir köşesinde çünkü adam ligi de oyuncu yapısınıda biliyor kime hangi görevi ve sorumluluğu vericeğini biliyor yerli statüsündeki yabancı bir teknik direktör adeta...
    Burda olay Ünal Aysal da bitiyor maalesef Galatasaray'ı son 1,5 yıldır soktuğu yol iyi bir yol değil herksele savaşır hale gelmiş bir durumda Galatasaray kendi içinde bile Terimciler Aysalcılar oncular buncular diye paramparca hale gelmiş durumda yönetim kurulunun hali ortada...
    Yani maalesef yine kayıp bir sezona doğru gidiyoruz 1 yıl önceki bir sürecin kötü yönetilmesinin sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz yaşamaya da devam edicez öyle görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. Haddimizi bilip salak salak ukalaca konuşmasak keşke... Milyon eurolar verip kariyer sahibi adamları takımın başına getir, avrupada isim sahibi kariyerini kanıtlamış adamları takıma kat sonra erman toroğlu gibi sergen gibi vak vak vak yap... bu ülkede şike yüzünden ülke itibarı ayaklar altına alınırken tek pozitif hamleyi Galatasaray yaptı, tüpçü başkan ve ülke idarecileri bu takıma zerre destek olmadı, bu güruha terim de dahildir... yabancı kuralı mı istersin abuk subuk cezalar mı vs.. bi adım geri çekilip resme bakabilsek keşke. Selçuk da burak da bu takım için kapasitelerince çalışıyor.. beceremiyor veya yeterince istekli olamıyorlar diyorsunuz da, düşünün ki size inancı kalmamış bir tribün, sürekli başarısıszlığı yücelten bir medya ve sizin ilk destekçiniz olması gereken aysal yönetiminin sürekli nasıl şeytansı bir klan olduğunu kanıtlamaya çalışan bir muhalefet var.... takım içerisindeki uzantılarının engin gibi sabri gibi ve belki selçuk ve burak dahil diğer terim ağızlıların takıma kazandırılması, ikna edilmesi mutlaka zaman alacaktır ama öncelikle bu takıma biraz 'şans' vermek gerek.
    herkes anderlechti gördü, çocuklar futbolu arsenale karşı da oynayacak dortmunda karşı da.. hatta onlardan da puan alırlarsa ben şaşırmam. ve maçı zahmet edip tekrar izler istatistiklere bakarsanız aslında gs taktik açıdan patlama yapmaya yakın bir takım olduğunu görebilirsiniz....bu sezon oynanan bütün maçlarda bu böyle. yaşanılan tutukluk terim gibi bir teknik direktörün soyunma odasında vereceği gaz ile roketatara dönüşebilir ama bu takıma terim gibi üfürükçüler yakışmaz arkadaş. Galatasaray diğer takımlara benzemez, bir kültür üretim merkezidir, yani ekoldür. son birkaç on yıldır içten içten yıkılan o bilgi eksenli ekolün son kuşağı şu an henüz ayakta, ne kadar başarılı bilinmez ama galatasarylı insan gibi davranmayan galatasaraylılar yüzünden 'yasinden sağ bek olmaz'da kalıyorsunuz...

    YanıtlaSil
  7. Evet Prandelli'yi acımasızca eleştirmek için daha erken ama öyle şeyler yapıyorki eleştirmekten başka yol bırakmıyor,cümle alem Burak'ın yeteneklerinin sınırlı olduğunu ve asla ama asla tek forvet oynayamayacağını biliyorken neden ısrarla tek forvet? Burak beraber oynaması gereken forvet tipi drogba,balotelli tarzı bir oyuncu iken Pandev transferi ne alaka?( burda asıl eleştiri yönetime) Anderlect maçında bazı kimseler farklı düşünsede bence sahanın en kötüsü dzemali neden 11'de?? Ben uzun zamandır bu kadar ağır bir orta saha oyuncusu görmedim. Ve tabiki sağ bek-sol bek konusu,buna zaten yoruma gerek herkes yazmış yazacağını..Ben Prandelli gitsin demiyorum önce gitmesi gereken birileri varsa yaptıkları ve yapmadıklarıyla Ünal AYSAL'dır ama Prandellinin de kendini toparlaması ve bana göre yetersiz kadromuzdan maksimum verimi alması gerekmektedir

    YanıtlaSil
  8. açıkcası ilk başlarda açıklamalarına kızsamda şimdi görüyorum ki bize halilhozdzic gibi hoca lazımdı aga.

    prandelli herşeye kafa sallayan bir tarzda sanırım.birileri selçuk ve burak ı oynatacaksın demiş olmalı.ben inanamıyorum ısrarla bir italyan hocanın bu ikiliyi her maç oynatmasına.

    deplasmandaki juve maçında mancini burakı kesince hah dedim hoca budur.sonra ne olduysa oldu gene 11 e koymaya başladı.adamlar buraya gelip aldıkları paraya mı bakıyorlar aga.

    ofsayta düşmemeyi bu yaşına kadar öğrenememiş topla ilişkisi neredeyse sıfır tabiri caizse beleşci forvet mi kaldı dünyada aga?sen set hücumu yapacaksın forvetine bak.

    hodzic gibi hoca lazım bize.takımın en önemli yıldızını karkiv maçında çıkartıyor aga.cardozo yu! baktı olmuyor çıkardı.ismine cismine bakmadan.

    bence şu anda türk futbolunun üzerinde 2 hoca var.hodzic ve bilic.

    terim falan hikaye.milli takımın forveti burak olur mu hocam.

    YanıtlaSil
  9. ayrıyyetten şunuda ekleyeyim.bir takımın patronu teknik adam değilde bazı futbolcular ise o takım bitiktir.galatasarayda oyuncu hegamonyası oluştu zaman içinde.haliyle gelen teknik adam bu oluşumla karşılaşıp radikal kararlar almıyor.

    cardozo yu oyundan çıkarabilen hocaya diğer oyuncular saygı duymaz mı ?duyarlar.
    kulüp oyuncuların çiftliği olmamalı.gerekirse burak sekçuk hatta sneijder de yedek başlamalı.herkesin gördüğünü görüp prandelli hala selçuk ve burak ı 11 yazıyorsa o teknik adam otoritesini yitirmiştir.
    günümüz futbolunda burak büyük takımda nasıl 11 başlar benim aklım mantığım almıyor aga.büyük takımda artık beleşci forvet tiplemesi kalmadı hocam.

    özetle hodzic tarzı hoca gelmeden emekli takımı hüvetinde oynamaya devam eder galatasaray.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir