21 Ekim 2014 Salı

Şampiyonlar Ligi Defterini Artık Açalım


Fenerbahçe maçında iyi oynadığımızı düşünmüyorum. Prandelli'den kaynaklı birçok hatayı saymam mümkün ama kazanılması gereken maç bir şekilde kazanıldı. Galibiyetin de anahtarı, herkesin bildiği şekilde Sneijder'deydi. Büyük futbolcular büyük maçlarda sahneye çıkar derler ama Sneijder'in bu yaptığının tarifi çok daha başka.

Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray açısından işler iyi gitmiyor. Ekim 21 oldu ama hala Prandelli'nin takımı tanımaya ve sistemi oturtmaya çalıştığından bahsediyoruz. Lig için potada kalırsın, orada bir maraton var ama Şampiyonlar Ligi'nde 3. maça çıkmak üzereyiz, ilk iki için şans azaldı, 3.'lük için bile bana sorarsanız Anderlecht bir adım önde. Tüm algıyı dağıtmak açısından da Dortmund karşısında alınacak galibiyet çok değerli.

Yaratılan diğer algı da, Arsenal karşısında Londra'da Galatasaray'a şans veriliyorken, Dortmund karşısında İstanbul'da Galatasaray'a neredeyse hiç şans verilmiyor. İddaa oranından çıkan sonuç da bu, medyanın görüşlerinden de. Dortmund, Bundesliga'da iyi gitmiyor olabilir ama Şampiyonlar Ligi'nde iyi durumdalar, yaşadıkları tüm sakatlık sorunlarına rağmen hala iyi bir kadro, hepsinin ötesinde de Galatasaray'a ters gelen bir futbol yapıları var ama Fenerbahçe maçında inandığım gibi, bu maçı da kazanacağımızı düşünüyorum, inanıyorum.

Galatasaray'ın orta sahayı kaybetmemesi gerekiyor, en büyük gerçek bu. Selçuk İnan ve Dzemaili'nin de birlikte oynadığı her maç orta sahanın kaybı anlamını taşıyor, Fenerbahçe karşısında gerçek buydu. Hamit Altıntop, hatta Emre Çolak dahi bu ikilinin önünde. Özellikle de Hamit Altıntop'un tecrübesinin Dortmund maçında önemli olduğunu düşünüyorum. Büyük bir oyuncu ve Şampiyonlar Ligi'nde de neredeyse kötü maçı yok. Bu yüzden de Dzemaili yerine düşüneceğim isim Hamit Altıntop olurdu.

Bek konusu diğer sıkıntı. Prandelli, Telles'in fizik anlamda güçsüz olduğundan bahsediyor ve bu yüzden Veysel Sarı'yı sağ bekte, Tarık Çamdal'ı sol bekte kullanıyor. Tarık Çamdal transfer oluyorken, daha çok sol bek kullanılabileceğini ben de düşünüyordum ama Veysel Sarı'nın bu kadar kötü durumda olacağını düşünmüyordum. Sabri Sarıoğlu çıkıp gelse, şu an Veysel Sarı'dan daha değerli bir alternatif olur. Ne kadar güçsüz olursa olsun Telles'in bu tip maçlar için iyi alternatif olabileceğini düşünüyorum. Tarık Çamdal sağda, Telles'i solda izleyebiliriz. Dortmund hızlı bir takım, Hakan Balta sol tarafta ağır kalabilir, yoksa benim de öncelikli tercihim Hakan Balta olur ama bu maç Telles'e daha yakın.

Sneijder en büyük koz ama Sneijder'in kullanılacağı yer önemli. Prandelli'nin en büyük yanlışlarından biri, gelen bir galibiyetin ardından galibiyete rağmen kötü olanın üstünde kaybedilene kadar ısrar etmesi. Sivasspor maçının ardından Arsenal karşısında da üçlü savunma oynattı mesela. Sneijder'i uzun süre ön liberoda kullandı (bu tercih o kadar kötü olmamasına rağmen, Sneijder'in verimi düştü). Fenerbahçe karşısında da Sneijder solda başlamıştı, bu maçta da solda devam edebilir ama Sneijder'i orta sahada daha serbest bir rolde kullanmak en doğrusu. Beki kovalaması değil de, rakip ceza sahasının etrafında serbest şekilde daha çok bulunması Galatasaray'a ekstra imkanlar sunuyor.

Fenerbahçe karşısında da Umut Bulut oyuna girene kadar Sneijder etkisinden bahsedemedik ama Umut Bulut oyuna girince merkeze geçti ve bu da Galatasaray'a iki efsanevi gol olarak geri döndü. Rakibin favori olduğunu, Galatasaray'ın da çok iyi durumda olmadığını düşünürsek, elde iyi olan bazı şeyleri kötüye çevirmenin mantığı yok. Sneijder olması gereken yerde, olması gereken zamanda olur. Yeter ki pozisyonu doğru belirlensin.

Dortmund hızlı bir takım, hızlı takımlar karşısında da Galatasaray sorunlar yaşayabiliyor. Anderlecht hızlı oynayarak galibiyeti kaçırdı, Arsenal maçını zaten akıllara getirmeyelim. Dortmund'un da elinde Reus, Immobile, Aubameyang gibi hız konusunda farklı noktada olan isimler var. Mkhitaryan ve Kagawa da seri bir futbolcu, Galatasaray'a her an sorun çıkarabilirler. Bu anlamda hücumda kalmakta tehlikeli, rakibin kontra imkanı bulduğu her dakika Galatasaray adına sıkıntı. Dortmund'un eksikleri önemli eksikler ama çok tehlikeli bir takım.

İlkay Gündoğan döndü ama eksiği çok. Galatasaray'a karşı izleyeceğimizi düşünmüyorum. Nuri Şahin'i ise Galatasaray'a karşı izlemeyi çok isterdim. Çok değer verdiğim, sevdiğim bir isim. Ayrıca Galatasaray taraftarı da, bu anlamda çok güzel olabilirdi. Ayrıca Koray Günter, Yasin Öztekin gibi Dortmund çıkışlı futbolcularımız var, Koray Günter'in ismi Şampiyonlar Ligi listesinde yok ama Yasin Öztekin'in Klopp'a karşı duyguları çok farklı, onun açısından da anlamlı bir maç. Hepsinin ötesinde ise Dortmund özel bir takım, güzel bir camia.

Yine de Arsenal karşısında Galatasaray'a şans verilirken, Dortmund karşısında şans verilmemesi anlamsız. Galatasaray'ın da yaratılan bu algı karşısında yeniden Galatasaray olduğunu hatırlaması, Avrupa kimliğini sahaya yansıtması şart. Bunu yapabilir, kazanılabilecek bir maç. Kazanacağımıza da inanıyorum, Şampiyonlar Ligi defterini artık açalım..

2 yorum:

  1. F.Bahçe galibiyeti tüm G.Saray lılara bir umut verdi ve herkesi mutlu etti. Ancak gerçekçi olmak gerekirse G.Saray şampiyonlar liginin en kötü futbol oynayan takımı.
    Keza Türkiye liginde de hiç bir maçta tatmin edici futbol oynamadı.Özellikle Telekomda kendi sahamızda F.Bahçe maçında ilk yarıda oynanan yüz kızartıcı futbol. Bu gerçekler varken son derece çabuk ve seri oynayan, hızlı atak yapan Dortmund a karşı iyi sonuç beklemek hayalcilik olur.Burak bey mükemmel bir analizci. Yazılarını büyük bir zevkle okuyorum.Benim diyen spor yazarından çok daha doğru tespitleri var.Ama Dortmund maçı için onun kadar iyimser değilim.

    YanıtlaSil
  2. Gs bu sezon 9 mac oynadı sadece 10 gol atabildi hatta bu gollerin hiçbiri organize değil
    Bursa maci. İki golde kontra
    Erciyes. Bir korner bir frikik
    Sivas. Korner-penalti
    FB sneijder in kişisel becerisi
    Anderlecht. Chedjounun kişisel becerisi
    Arsenal. Penalti
    Her hafta degisen sistem dizilis kadro
    Su ana kadar tek olumlu sey duran toplar bunun disinda hicbir sey yapamiyoruz ki dortmunt da bize cok ters bir rakip bu sezon kosu ort 121 bizim 107 anderlecht gibi yeteneği kisitli bir takim bile sirf hizli oynadiklari için bizi ne hale düşürdüler simdi daha hizli daha yetenekli takima karsi oynayacagiz
    bence her skora hazirlikli olmaliyiz dortmund handikap yapar

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir