30 Ekim 2014 Perşembe

Yerli Hakimiyeti Mutlaka Kalkmak Zorunda


Galatasaray'da bir gruplaşma var, her dönem olduğu gibi. Ama Fotomaç'ın bu kurgusu işin başka boyutu. Her transfer dönemi ütopyaları malum ama bu fotoğrafla birlikte bizlere özlenen bbg günlerini geri getirmek istemişler sanki. Müthiş bir hayal gücü, efsane kurgu. Buradan kendilerini tebrik etmek lazım, şu kurguyu oluşturan beyin ne büyük bir beyindir. İnanılmaz.

Dünya'ya dönecek olursak, Galatasaray'da her dönem gruplaşma var. Özellikle de 2000 sonrasında. Drogba'nın açıklamalarını da okuduk, kendisine pas atılmadığından girmiş, Fatih Terim'den, yönetimden çıkmış. Açıklamalarının zamanı gereksiz ama doğrudur. Keşke oynadığı dönemde bunları dile getirseydi. Bugün söylemesinin bir anlamı kalmadı çünkü.

2000 sonrası bu yerli - yabancı ayrımı hep oldu. Bazı futbolcular da sabote edildi, buna da inanıyorum. İsimler değişiyor ama yapı hep aynı. Bugün Sneijder'e pas atılmıyor, dün Drogba'ya, ondan önce Elano'ya, ondan da önce Lincoln'e gibi. Gruplaşmayı yaratan isimler ise bugün x, dün y, ondan önce z. 

Gruplaşmayı yaratan bazı isimleri kovsak, onların yerine gelecek isimler de yarın aynı şeyi yapacak. Bu da Galatasaray'ın değişmez bir gerçeği. Buna yönetim zaafiyeti de diyebilirsiniz, nitekim bugünlerde Abdürrahim Albayrak bunu aşmak için elinden geleni yapıyor ama her dönem bu konulara şahit oluyoruz ve bu yerlilerin yerini yabancılarla dolduramadığımız sürece bu sorun devam eder.

Alın size yabancı kontenjanının kalkması için bir neden daha. Yerli hakimiyeti mutlaka kalkmak zorunda. Takım içerisinde kafa yapılarını değiştirmek gerekiyor. Bugün arma için savaşan futbolcuları saysak, son 5 yıla bakarak yüzde 90'ının yabancı futbolcular olduğunu görüyoruz. Sahada ruh gibi dolaşan, gruplaşma yaratan isimler ise yerliler.

Sorun yeterince açık..

2 yorum:

  1. yabancılar ve yerliler çok kazanıyor türkiyede ama yerliler şunu düşünmüyor.yabancılar türkiyede oynamasa italyada fransada ingilterede oynar(oynamış)

    yerliler türkiyede oynamasa nerede oynar ve ne kadara oynar?burak selçuk kapasiteleri çok düşük oyuncular.ofsayta düşmemeyi bilmiyor daha burak.önüne top atacaklarda gol atacak.bütün takım burak efendiyi defansın arkasına kaçırmak için uğraşacak.selçuk burak balon.

    ha türkiyede oynamasa avrupada oynayacak oyuncularda var .yekta misal.avrupada orta düzey takımlarda ilk 11 çok rahat oynar.fizik olarak fit bir engin baytar avrupada oynar.burak selçuk oynayamaz aga.ve bunlar galatasarayda banko 11 deler.pandev dzemaili bitik geldiler.napoli kovdu galatasaray aldı.napolinin maaş yükünü düşürdü galatasaray.gökhan inleri bırakmadılar.behramiyi ise 3,5 milyon avroya hamburg aldı.fizik olarak çok iyi durumda.melo behrami ikilisi harika olurdu göbekte.

    bide türkiyede maaş dengesini yanlış kuruyorlar.hem koşan hem yetenekli oyuncu fazla maaş alır avrupada genelde.bizde fizik olarak bitik ama yetenekli oyuncu fazla alır mantığı var.sneijder avrupada bu maaşları alamaz aga.melo da alamaz.çok koşar fizik olarak iyi ama yetenekleri kısıtlı.avrupa mantığında melo ile sneijder aynı maaşı alırlar.
    melo gibi koşan ve sneijder gibi yetenekli oyuncu ise yüksek maaş verilir aga.arda turan misal.koke misal.

    atiba 1 milyona veli 600 bin avroya oynuyor.bunlar normal rakamlar.avrupa içinde.melo 3,5 milyon selçuk 3 milyona oynuyor.bu nedir aga?koşmayan sneijder 4,5 milyon.

    galatasaray ya fizik olarak bitmiş yada takımı sabote ediyorlar.bunun taktikle cartla curtla alakası olduğunu sanmıyorum.pres yok aga.hiçbirşey yapamıyorsan pres yaparsın.organizasyonun yoksa takım uyumun yoksa pres yaparsın aga.trabzonspor metalist deplasmanında pres ile kazandı.muazzam pres yaptılar.her saniye.

    türkiyede oyuncular fit değiller.fazla kilom olmasın yeter mantığı var.avrupada ise oyuncular kas torbası aga.fit olmak yetmiyor.kas torbası olacaksın.

    yabancı sınırlaması kalksın lakin şu getirilsin.en fazla 10 yabancı 24 kişilik kadroda bulunsun.teknik adam isterse 10 yabancıyıda ilk 11 oynatabilsin.alman sistemi böyle.10 ile sınırlamanın nedeni yerlilerle rekabet oluşması.eğer sınırsız olursa bu kez 24 kişilik kadronun yabancı ile dolması olabilir ki buda rekabeti yok eder yerli oyuncularda.

    daha da önemlisi 10 yabancıya evet ama ekonomik denetim getirilmeli mutlaka.yoksa bitik pandev dezmaili gibi isimlerin emeklilik ikramiyesi olma yolunda ilerler türkiye.zaten şu anda öyle.fizik olarak bitik oyuncular geliyor.

    bide şöyle bir mantık var.yanlış olan.10 yabancı olsun derken illa bu 10 yabancının ilk 11 oynaması anlamına gelmiyor.avrupada kadro 24 kişilik düşünülür.3ü kaleci.10 yabancı kadroda bulunur ama yerliler daha iyi ise yerli oyuncular ilk 11 başlar.buna teknik adam karar verir.
    özetle almanya sistemi bence çok ideal.alman oyuncuların önünü kapamadılar.kardeşim sende kadrodasın(24 kişilik)çalış yabancıdan formayı al dediler.rekabet başarıyı getirdi.dünya kupasını aldılar.vede avrupa kupalarında cl ye 4 takımla katılıyorlar.

    YanıtlaSil
  2. bu arada aziz yıldırım maçın devre arasında gene hakem odası basmış.

    buna kimse dur demiyormu aga?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir