10 Aralık 2014 Çarşamba

Kaptan Sneijder; Mecburen 4. Yıldız

 
Galatasaray tarihinin en kötü Avrupa maceralarından biri. Tromso faciasi kadar konuşulacak bir Şampiyonlar Ligi grafiği çizdik. İlk Anderlecht maçında, Chedjou'nun son dakika mucizesi olmasa diyoruz, tablo bu. 6 maçta -15 averaj, Arsenal ve Dortmund maçlarında yenen 4'er gol, kötü futbol derken unutulması gereken bir grafik bu. Şimdi gerçek anlamda 4. yıldız mücadelesinin içerisindeyiz. Bizi bu sezon Avrupa vizyonundan uzaklaştıran, bu uğurda çaba gösteren herkese selam olsun, ne diyelim.

Avrupa kalitesinden çok uzaklardayız, bunu en çok da bu son maç ortaya çıkardı. Kötü futbol oynadığımızı düşünmüyorum. Belki aşırı gereksiz bir hücum takımı kurduk, maçın rehaveti, formalite amaçlı oluşu, rakibin durumu derken ligde oynatacağı bu kadroyu Arsenal karşısında kullanmak istemiş Hamza Hoca, buna da saygım var ama orta alanda kaptırılan her top pozisyon oldu, ilk yarıdan maç 3-0'a geldi.

Jenerik goller de yedik. İlk gol Podolski'nin kalitesi, üçüncü gol jenerik ötesi, ikinci golde bana göre faul atlandı ama mazeret değil bunlar, bir şekilde goller gelecekti. 3-1'den sonra maçın 4-1'e gelişiyle de bunu açıklayabilirim. Bu sezon Avrupa'da, rakipler gol atmak istediği her dakika Galatasaray'a gol attı zaten. Bu maçta da aynısı oldu ama hücum anlamında daha çabalayan, biraz daha kalite gösteren, girdiği pozisyonları değerlendiremeyen bir Galatasaray vardı.

Gerçi bu maça yönelik yaptığımız tek hücum silahı şuttu. Çok fazla şut attı Galatasaray, hatta bu alanda da rekor kırmış olabilir. Kaleyi gören vurdu, bu da bir silah tabii, iyi şut atan isimlerimiz var ama bu kadar fazla şut atılması hücumda yakalanamayan uyumdan kaynaklı. Akhisar Belediyesi maçının daha farklı olmamasının da nedeni buydu, hücumda kalite var ama uyum yok. En kısa örnek, Sneijder'in verkaçlarına ayak uydurduğumuz dakika iyi bir hücum takımı oluruz.

İkinci yarıda Arsenal oyunu bıraktı, geri çekildiler, tempoyu düşürdüler. Hem de fazlasıyla düşürdüler, oyuncu değişiklikleri de genç isimlere yönelikti. Bu yüzden ikinci yarı değerlendirmesi sağlıklı olmaz ama Hamza Hamzaoğlu'nun Prandelli gibi maçı izlemeyi sevmediğini de gördük. 45'de gelen Hamit Altıntop ve Yasin Öztekin hamleleri etki etti. Prandelli, Umut Bulut'u 60 civarında oyuna alır, sonrasında 85'e kadar izlemeyi severdi.

Çok olumsuz değilim, dediğim gibi geçmiş maçlara oranla daha iyiydik, belki de en iyi Avrupa maçımızı oynadık ama kalitemiz Avrupa için yetersiz, uyum henüz yok. Bir şekilde 4 gol yendi yine, rakip yine istediği her an pozisyon buldu ama Galatasaray çabaladı, arayış vardı. Prandelli enkazını kaldırmak hiç kolay değil, Hamza Hamzaoğlu'na zaman vermek gerekiyor.

Sinan Bolat'ın oynaması doğrudur ayrıca, bu konuda olumsuz yorumlara katılmam. Arsenal'le oynadık, büyük maç ama iddiası da olmayan bir maç. Sinan Bolat böyle maçlarda da oynamayacaksa neden transfer edildi. O zaman Eray İşçan 2. kaleci olarak oynamaya devam edebilirdi. Bazı arkadaşlar Sinan Bolat transfer edildiğinde yaptıkları yorumları unutuyorlar. Sadece Sinan Bolat için de değil, Hamza Hamzaoğlu'nun kurduğu 11 belki aşırı hücumcuydu ama saygı duyulacak bir 11. Lig tek amaç ve ligde bu kadroyu, sistemi kullanmak istiyor. Bu anlamda da Arsenal iyi bir sınavdı, bu sınavı belki veremedi ama umut duyulacak şeyler var, yukarıda da söylediğim gibi.

Sneijder'in muhteşem frikiği de Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde attığı 100. gol oldu. Ayrıca Sneijder'in tam bir kaptan gibi, müthiş istekli oynadığını gördük. 3-0'dan sonra da bu durum değişmedi. Çok karakterli, önemli bir yıldıza sahibiz. Onun gerçek değerini, hakkını sonuna kadar vermek dileğiyle. Umarım bu görülür. Anlatmak istediğim, Sneijder'in olduğu yerde, hele ki o mesafeden frikiği Sneijder vurur, Burak Yılmaz değil.

Ara transferde de öncelik takımdan gitmesi gereken isimler ama eğer transfer yapılacak durum varsa, en azından atılacak bir kurşun varsa mutlaka ama mutlaka Sneijder'in futbol dilinden anlayacak bir kalitede forvet alınır. Podolski dedikoduları ne derece gerçek bilemem ama o ayarda, kısa vadeli bile olsa bir transfer yapılmalıdır. Sneijder'in uygulamak istediği senaryo çok ama Drogba'dan bu yana o senaryoda oynayacak kalitede bir jön yok..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir