4 Ocak 2015 Pazar

İyi Değil, Doğru Oyun; Beşiktaş 0-2 Galatasaray


Olimpiyat Stadı'nda maç yapmak herkes için işkence, hele ki bu aylarda. Bitmek bilmeyen rüzgara bir de yağmur etkisi, beraberinde gelen kötü zemini de eklediğimizde iyi futboldan ziyade doğru futbolu konuşmak gerekiyor. İyi oynamak imkansız ama doğru oynayarak sonuca gidebilirsiniz. Galatasaray'ın yaptığı gibi.

İlk yarı esen rüzgar Galatasaray'ın aleyhineydi. Doğrusu yapıldı, belki pozisyon yaratamadı takım ama topu ayağında tuttu, tempoyu düşürdü ve Beşiktaş'ın bu rüzgar avantajını kullanmasına izin vermedi. Kısa paslarla, orta sahada kurulan hakimiyet ilk yarıda Galatasaray'a istediğini verdi diyebiliriz. Beşiktaş ise bu durumda uzun topları denemek zorunda kaldı, Chedjou ve Semih Kaya ikilisi de Demba Ba'ya aman vermedi. Belki de bu sezon en iyi uyumu gösterdikleri maç oldu.

İkinci yarıda ise rüzgarı arkasına alan Galatasaray biraz daha tempo yapmayı denedi. Galatasaray oynamaya çalışınca da Beşiktaş'ın da bazı boşlukları bulduğunu söyleyebiliriz, özellikle de Galatasaray 1-0'ı bulduktan sonra. 10 kişi kalmaları da bu durumu değiştirmedi, Galatasaray'ın hücumda doğru veremediği pasların Beşiktaş'ı cesaretlendirdiğini gördük ve orta sahadan çok rahat geçtiler. Oğuzhan Özyakup ve Gökhan Töre ile iyi top taşıdılar, 1-1'ı zorladılar ama 70'den sonra yorgunluk ön plana çıktı. Hamle de yapamıyorlar, 3. değişiklik İsmail Köybaşı'nın oyuna girmesi oluyor, onlar adına tablo bu.

Galatasaray'ın ise Hamit Altıntop, Bruma ve Olcan Adın gibi kozları var, daha kenarda bekleyen Pandev ve Yasin Öztekin gibi isimler de var. Kulübe avantajı da bu maça net etki etti ama Galatasaray adına konuşabileceğimiz en büüyk handikap, hücumda yapılan basit pas hataları. Bu konuda da başta Burak Yılmaz olmak üzere, Emre Çolak, Umut Bulut ve sonradan oyuna giren Hamit Altıntop'u yazmak lazım. Normal şartlarda çok daha rahat 2 olabilecek maç, hatta beraberinde 3. golün dahi gelebileceği maç 90+5'de 2-0'a geliyor.

Beklediğim düzen de yoktu aslında, Hamza Hoca Beşiktaş'ın kanat etkisini düşürmek adına belki de bu yola gitti. Sol kanatta Emre Çolak, sağda Umut Bulut'u izledik. Sneijder forvet arkası, Burak Yılmaz ise en öndeydi. Burak Yılmaz'ın verimsiz olduğu bir düzen bu, geçmiş maçlarda da söyledim. Ama Gökhan Töre etkisi Galatasaray'ı böyle bir yapıya itti, savunma anlamında da artılarını gördük. Hücumda çok verimli düzen olmadı belki ama yine de istediğini aldı. İyi futboldan öte doğru oynamak diye demek istediğim buydu.

Gökhan Töre'nin yine iyi bir futbolu vardı ama Olcay Şahan'dan sıfır katkı aldılar. Sosa'yı da iyi süpürdüğümüzü düşünüyorum, Melo o anlamda çok etki etti. Tek handikap Oğuzhan Özyakup oldu, takım 10 kişi kalmasına rağmen tamamen hücumu düşünerek Galatasaray savunmasını çok karıştırdı ama golü bulamadı. Demba Ba karşısında da Galatasaray tandemi iyi durdu, beraberinde Biliç'in Cenk Tosun'u oyuna alması doğruydu ama Demba Ba'yı oyundan alıp kağıt üzerinde risk almaması yanlıştı. Bilic'in de derbi maçlarında karnesi 7 de 0 oldu. Bu tablo onları şampiyon yapmaz.

Telles'in performansının altını çizmek gerekiyor, belki de en iyi Galatasaray maçıydı. Özellikle de savunma performansı anlamında. Selçuk İnan & Melo ikilisinin de kendileri gibi oynadıkları sürece hala bu ligin en iyi ikilisi olduklarını söylemek lazım. Sneijder'in top kullanma ve takıma akıl aşılama konusunda ne kadar iyi olduğunu tekrar gördük, satılacak son futbolcu kendisidir. Burak Yılmaz'ı da maç boyu ne kadar eleştirsem de attığı son gol mükemmeldi. Bu zeminde topu metrelerce sürebilmesi, 90+5 olmasına rağmen bu direnci göstermesi, beraberinde gelen iki Beşiktaşlının arkasında düşerken Burak Yılmaz'ın topla Usain Bolt vari gidişi ve golü atarken gösterdiği soğukkanlılık gerçekten mükemmeldi.

Burak Yılmaz da 11 golle Gekas'ı yakaladı bu arada. Ligin en çok eleştirilen isimlerinden biri belki ama Hamza Hoca'dan bu yana 5 lig maçında 6. golüne ulaştı.

Özetle çok değerli bir galibiyetti, ilk yarıyı olabilecek en iyi yerde, en iyi şekilde kapattığımızı düşünüyorum. Prandelli enkazını kaldırmak kolay değildi, Hamza Hamzaoğlu bunu birkaç hafta içerisinde başardı ve Galatasaray'ı 4. yıldız yolunda çok büyük bir aday kıldı. Gelecek transferlerle değil ama kadro içerisinden gidecek futbolcularla çok büyük bir revizyon bizleri bekler, bakalım nasıl bir transfer dönemi geçireceğiz.

1 yorum:

  1. Tamden olarak bahsedilmiş ama bugün bence Semih ön plandaydı son 1 buçuk sezondur oynadığı en iyi maç buydu bence. Sezon arasına onunda özgüveni yükselecek şekilde girmesi bizim için çok önemli. Pas hataları noktasına Selçuk ta eklenmeli Emre nin pas hatası yapmasına ben çok takılmam ama özellikle sonlarda Sabri ve Bruma defalarca boş kaldı atsa karşı karşıyalar, Burak ve Umut da aynı şekil pas hatası yapabilir ama Selçuk bugün farkı arttırmamızı engelleyecek pas hataları yaptı. Selçuk'un bir çıkışı var evet ama övücez diye Emre, Umut ve Burak a pas konusunda giydirmenin manası yok.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir