23 Şubat 2015 Pazartesi

Geldik Mi Dzemaili'nin Değer Kazandığı Döneme


Eskişehirspor'la deplasmanda oynanan kupa maçı. Dzemaili çok uzun bir aradan sonra forma giyiyor, ilk 11 oynadı o maçta ve haliyle de etkili olmadı. Dramatik olan taraf, maç sonrasında Hamza Hamzaoğlu'nun Dzemaili'yi takımda düşünmüyoruz ama kendisini görmek için oynattım söylemiydi. O gün yazdık, bugün ise o zaman yazdığımız noktaya geldik. 

Ne olursa olsun, maç sonrasında kadronda olan bir futbolcu için medya önünde öyle bir söylemde bulunulmaz. An gelir ve o futbolcu değer kazanır, ihtiyaç olur. Bugün olduğu gibi. O gün söyledikleri için de belki bugün pişmandır Hamza Hoca. Özeleştiri yapmayı seven bir isim çünkü, onu başarılı kılacak formül de bu.

Her yazdığım bir anlamda klişe ama tekrarlamak gerekiyor. Melo ve Burak Yılmaz'ın alternatifleri yok. Bu isimler olmadığında takımın yaşadığı sorunlar malum. Burak Yılmaz yoktu birkaç hafta mesela, son iki haftada da 11 başladı ve farkı izledik. Melo'nun geçmiş maçlarda olmadığında Galatasaray'ın en denli sorunlar yaşadığını gördük, Melo bunun bu sezon olmadığı maçlarda kayıplar yaşandı.

Melo'nun eskiden tek sıkıntısı gördüğü kartlar ve aldığı cezalar üzerineydi. Bu durum bile belli başlı alternatif yaratmak için önemli bir nedendi ama bu sezon itibariyle Melo fazlasıyla da sakatlanır olmuştu, maç içerisinde de. Yok yani alternatifi, bu kadar basit. Ara transfer döneminde Tolgay Arslan diye boşuna söylemedik, alınmadı. Haliyle de bugün yaşanan sorunları hep birlikte göreceğiz.

Melo'nun yokluğu bir domino etkisi mi yaratacak acaba? Sorulması gereken soru bu. Bursaspor maçını hatırlarım, futbolcuların yeriyle çok fazla oynadığında Hamza Hoca'nın çok yanlış yollara saptığını görüyoruz. Ama Melo'nun yerini doldurmanın da tek yolu orta sahayı biraz daha kalabalık tutmak sanki, Melo'nun yerine şu oynar ve sorun olmaz diyebileceğimiz bir durum yok.

Alternatiflere bakalım. Hamit Altıntop, Dzemaili, Yekta Kurtuluş, Emre Çolak, ön libero geçmişlerini düşünerek Chedjou ve Koray Günter. Hangisi gerçek anlamda Melo'nun yokluğunu aratmaz, cevap hiçbiri. Melo'nun yerini doldurmanın yolu da sistem üzerinde biraz oynamak, formasyonu değiştirmek, kalabalık bir orta saha sanki.

4-3-3'e dönülebilir mesela. Selçuk İnan, Hamit Altıntop ve Emre Çolak orta sahası. En makulü de bu görünüyor. Hücum kanatlarında ise solda Sneijder, sağda Bruma veya Yasin Öztekin, önde Burak Yılmaz. Yine Melo'nun yarattığı agresifliği bulamayız, savunma anlamında sorun mutlaka yaşanır ama Selçuk İnan'ın biraz daha defansif aksiyon içerisinde yer alacağını düşünerek en azından hücum sorununa Hamit Altıntop ve Emre Çolak çare olur. Hem topla dikine çıkış, hem de pas anlamında. Mücadele eder bu üçlü, en önemlisi de bu.

Melo'nun yerine Hamit Altıntop'u yazmak ve Selçuk İnan'la birlikte ikili kullanmak tehlike mesela. Sivasspor karşısında müthiş iş yaptı ama Melo'yu aradığımız anlar da oldu, özellikle de oyunun Sivasspor lehine döndüğü anlarda. Bu maç tuttu ama daha zorlu maçlarda sıkıntı büyük olur. Aynı şey Dzemaili, Yekta Kurtuluş, Emre Çolak gibi isimler için de geçerli. 

Dzemaili'yi yabana atamayız bu durumda, mutlaka kullanılmalıdır, rotasyon içerisinde düşünülmelidir. Önemli bir kariyer, iyi bir futbolcu ama Hamza Hoca sonrasında hiç fayda sağlayamadık. Tecrübesi, kalitesi iş görür, yabana atılacak bir isim olmadığını düşünüyorum ama Hamza Hoca ne düşünür acaba, tahminim Dzemaili'nin onun için son tercihlerden biri olduğu.

Son ihtimal ise Chedjou veya Koray Günter'in ön libero geçmişlerine bakıp bir alternatif yaratmak. Koray Günter'in orjini ön liberodur, sonrasında stopere geçti ama Melo'nun yerine orta sahada oynayacak isim o değil. Chedjou o boşluğu biraz doldurabilir, topla da dikine çıkışları yapar, topu iyi saklar ama savunma alarm verir bu durumda. Hakan Balta & Semih Kaya veya Semih Kaya & Koray Günter ikilileri Chedjou'yu stoperde aratır, bu durum da Chedjou'nun ön libero ihtimalini ortadan kaldırır.

2 ay yok deniliyor, açıklama da 4 hafta idman yapamayacağı yönünde ama Melo erken dönebilir, geçmişte de örneklerini gördük, Melo savaşçı bir futbolcudur. Erken dönüşü beni şaşırtmaz ama önümüzde bir Fenerbahçe maçı olduğunu düşünürsek sıkıntı yaşayacağız bu dönemde, doğru formasyonu ve doğru tercihleri görmek zorundayız. Bu zorlu sınav Hamza Hoca'nın, bakalım nasıl çıkacak..

2 yorum:

  1. Şahsen en iyi tercihin Şeju olduğunu düşünüyorum stoperde Semih veya Koray dan fazla birşey kattığınıda görmedim her hafta bir hatasından gol yiyoruz neredeyse Semih te hazır dönüyorken Erciyes maçında Koray - Semih önlerinde Chedjou yu deneyebiliriz fakan Hamza hoca muhtemelen Hamit i kullanacaktır. Yinede Melo nun yokluğunu kısa vadede fener deplasmanı dışında kotarırız ama o dönüşün 2 ay değil bir ay felan olması lazım kulüp doktorlarından bir mucize daha gelir umarım. Bu duruma felaket tellallığı yerine her işte bir hayır vardır noktasından bakmam istiyorum ve hayırlısı diyorum.

    YanıtlaSil
  2. hero ya bende katılıyorum.cemali yumuşak bir oyuncu.hamit öyle.yekta öyle.

    chedju en mantıklısı aslında.topla dripling yapar.serttir.araya girer.topu saklar.melo nun yerine bende chedju yu tercih ederim göbekte.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir