19 Şubat 2015 Perşembe

SC Nostalji #4; Felipe Loureiro

Hep bahsederim, yeni Hagi arayışı yeni Popescu arayışı diye. Galatasaray'ın 2000'li yıllarda gerçekleştirdiği transfer harekatlarına bakın, hep bir arayış, geçmişe özlem, geçmişi yenide arama çabası. Sonu da genelde hüsran. Galatasaray ne zaman geçmişi gelecekte arama çabasından vazgeçip, yeni kahramanlar yaratma çabasına girişti, işte o zaman başarılı oldu. Sneijder bu konuda örnek mesela, ya da Ujfalusi. Yeni kahramanlar, yeni başarılar. Geçmişin Galatasaray'a faydası hiç olmadı.

Fatih Terim dönemleri de bu anlamda üçe ayrılıyor. Bizim konumuz ise 2. dönemi, büyük başarısızlıklarla dolu, transfer deryasının içinde Galatasaray'ın kaybolduğu ve bugünün borçlarının temelinin atıldığı dönem. Özhan Canaydın da bu anlamda başarısızdı, Fatih Terim de aynı şekilde başarısızdı. Bunu da dile getirmek lazım. Galatasaray'ın o dönem ihtiyaç duyduğu değişim değildi, Lucescu ile zaten gelişen, büyüyen, az parayla büyük işler yapabilen bir yapı yıkıldı. Bugün de Lucescu'yu özlemle anıyoruz.

Fatih Terim, Hagi ile çalıştı. Bu anlamda da yeni bir 10 numara arayışına girmesi doğaldı. Hagi'den sonra bir sezon 10 numara kimseye verilmedi, Sergen Yalçın takımdaydı mesela ama 13 numarayı giydi. Fatih Terim de Galatasaray'da tekrar göreve geldiğinin ertesinde Felipe'ye 10 numarayı teslim etti. O dönem çıkan haberlere bakınca, Fiorentina'ya da Felipe'yi getirmek istemiş ama getirememişti. Bu da transferin büyüklüğünü açıklayan bir tabloydu sanki ama Felipe'yi çok fazla tanımıyorduk, itiraf edelim.

Hagi de futbolu bırakalı 2 sene olmuş, 10 numaranın sıcaklığı daha duruyor. Bir futbolcuya da 10 numarayı verdiğinizde doğaldır beklentinin büyük olması. Taraftar bu anlamda masum ama Fatih Terim'in Felipe üzerinde yarattığı algıyı asla anlamadım. Koşmuyor gibisinden yorumları dinledik, Felipe koşmuyor, mücadele etmiyor. Ama yürüyerek adam geçebilen bir futbolcu, Türkiye'de böylesi çok yoktu. Böyle çalım atabilen çok fazla futbolcu izlemedik, kreatif anlamda keyifli bir futbolcuydu ama koşmuyor algısı bizlere de işlemiş olacak, koşmuyor algısı üzerinden sadece yarım sezonda Felipe gönderildi. Yerine de gelen isim Revivo, haliyle o da büyük bir hayal kırıklığı.

Fatih Terim'in elinde bugünlerde Felipe gibi bir futbolcu olsa aynı düşünmezdi mesela. Fatih Terim de yıllar içinde değişti, futbol algısı da değişti. Ama o 2. dönem, Milan sonrası geldiği Galatasaray'da birçok yanlışa imza attı, en büyük yanlışlarından biri de Felipe üzerinde oldu. Galatasaray büyük bir futbolcu kazanabilirdi, önemli bir isimdi ama ısrar etmedi, gönderdi. O Felipe de kariyerini ülkesinde şekilllendirdi, Milli Takım'da da forma giydi, 5 yıl Katar'da forma giydi, her iki ülkede de kazanılabilecek her kupaya talip bir isim oldu ama Felipe'nin tek Avrupa macerası olan Galatasaray kariyeri hiç de beklediği gibi gitmedi.

2004 Cupa America şampiyonu Brezilya'nın 10 numarası ve kaptanı Alex De Souza'ydı. Felipe de Alex'in yedeğiydi o kadroda. Brezilya asıl yıldızlarıyla gitmedi gerçi o turnuvaya ama çok başarılı bir takımdı, Felipe de o başarının parçalarından biri olmayı başardı.

3 yorum:

  1. Felipe yi sadece maçlarda değil Florya da defalarca idmanda izledim.Çok özel bir yetenek çok klas futbolcuydu.Bir futbolcu bir teknik adam tarafından nasıl yok edilir derseniz Terim de Flipe yi adeta bitirdi.Felipe ye doğru dürüst istikrarlı forma vermedi. İnanılmaz şekilde Felipe ye yarım devre , son yirmi dakika, bazen yedek çıkarıyordu. Hatta olacak şey değil müthiş klas oyun kurucu Felipe yi Terim sol bek bile oynattı. Düşünsenize Alex F.Bahçe de sol bek mevkiinde oynuyor.İlahi imparator...!
    Hiç unutmam bir tv programında Fatih Altaylı Felipe yi neden oynatmıyorsun diye sordu.Terim Koşmadığı için dedi. Altaylı 'siz getirdiniz bilmiyordunuz koşmadığını ? diye sorunca Terim 'Ben izlediğimde koşuyordu ' cevabını verince içimden Terim e pes dedim Hocam pes..Türk futbolunun içinde olduğu durum ortada işte ,bunu kimin yönettiği de..buna benzer o kadar çok hikaye varki...Burak bey sağolsun yazdıkça hatırlıyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de aklımda kalan şey koşmadığı algısı olduğu için böyle bir başlık attım. Fatih Terim'in Felipe için basın önünde söylediği koşmuyor söylemi yüzünden basın da Felipe'ye buradan vurdu ve Felipe'nin yerine getirdiği Revivo'nun da ne kadar koştuğunu hep birlikte gördük. İlginiz için ben teşekkür ederim..

      Sil
  2. bu adamın sol bek olduğunu çok sonra öğrendim,arif ile müthiş bir ikili olmuştu yine bir sözleşme skandalı yüzünden gitmişti diye hatırlıyorum.kalsa çok büyük işler yapabilirdi

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir