12 Şubat 2015 Perşembe

SC Nostalji #1; Alioum Saidou


Galatasaray'ın Anadolu'dan aldığı yabancıları düşünüyordum geçenlerde. Amrabat, Dany, Batista, en son Fenerbahçe forması giymiş Revivo, Tomas gibi isimler de eklenir listeye derken bu futbolcular arasında en sessiz gelen ama aldığı ücret, transfer şartları gibi etmenleri de kattığımızda en çok iş yapan, katkı sağlayan futbolcunun da Saiodu olduğuna karar verdim.

2004-2005 sezonu. Galatasaray'ın maddi anlamda sıkıntı çektiği dönemler. Canaydın & Terim işbirliği ile gelen büyük transferler, ödenen paraların beraberinde getirdiği enkazın faturası 2004-2005 sezonunda ödendi aslında. O şartlar altında da gelen lig 3.'lüğü, sonuna kadar gidilen şampiyonluk yarışı, gelen Türkiye Kupası değerli. Hagi'ye kötü teknik adam derler ama o sezonu çok başarılıdır.

4-4-2'ye yakın bir formasyonu vardı. Orta sahada da Ergün Penbe & Conceicao ikilisi. Conceicao o sezon önemli iş yapmıştı, Song & Tomas başarılı savunma hattının en büyük rahatlatıcı ismiydi belki de ama beklenti ne ölçüde gelişti bilinmez, beğenilmedi, gitmesine göz yumuldu ama son anda pişman olundu derken iş işten geçmişti.

O sezon Saidou da bu ikilinin arkasında çok fazla şans bulamadı, alternatif bir futbolcu misali takımda kaldı, transferi misali de sessiz sedasız sezonu tamamladı. Asıl hikaye ise bir sonraki sezonda başlıyor. Conceicao'nun gidişi sonrasında yeni transfer yapmak adına çok fazla maddi gücü bulunmayan Galatasaray'ın Saidou'ya mecbur kalması ve Saidou'nun yükselişi.

2005-2006 sezonunda gelen şampiyonluğun en önemli isimlerinden biri Saidou oldu. Yeteneği, yeterliliği tartışılır elbette ama beklenti dahilinde çıkardığı iş mükemmeldi. Galatasaray o sezon hücumcu bir takımdı, Iliç'i de forvet vari bir futbolcu sayarsak her maça üç forvet çıkan bir takım vardı. Saidou ise tek başına, orta sahanın tüm defansif yükünü üstlendi, başarılı da oldu.

Gerets'e üzülüyorum aslında, onun da hakkı verilemedi. Conceicao tutulsun dedi ama tutulamadı, Saidou'ya mecbur bırakıldı ama ondan verim aldı, sezon sonunda Saidou tutulamadı, sözleşme yenilemediği için ayrıldı derken bir sonraki sezonun transferin son günü Inamoto alındı ve bu futbolcuyla zirveye yürümesi istenildi, o da bir noktada pes etti. Inamoto alınmasaydı Mehmet Güven'le devam edecekti, tabloya bakar mısınız.

Saidou'nun ise Galatasaray'dan sonrası karanlık, Galatasaray'da neden kalmadı onu da anlamadım zaten. Nantes'e gitti, orada bir sezon oynadı, sonra Türkiye'ye geri döndü ve uzun bir süre Kayserispor forması giydi, sonrasında Sivasspor denemesi oldu derken futbolu bıraktı. İstanbulspor geçmişini de göz önüne alırsak, futbol kariyerinin yüzde 90'ı Türkiye'de geçmiş ve artık bizden biri olmuş bir yabancı. Geçtiğimiz günlerde Chedjou ile ailecek bir yemek yemişlerdi, fotoğrafları vardı. Yine buralarda yani, ayrılmıyor..

3 yorum:

  1. Gerçekten onun kadar tek başına oynayıp da performans gösteren futbolcu 24 senelik hayatımda görmedim Galatasaray'da, çok başkaydı. Aklımdakileri yazıya dökmüşsün resmen, Saidou'yu benim gibi unutmayan ve hatırlayan birini görmek güzel. :) Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. anadolu dan yabancı almaya hep karşı olmuşumdur,saidou da nedense hiç hücuma yatkın olmayan yapısı sebebiyle aklımda vasat bir oyuncu olarak kalmış

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir