9 Mart 2015 Pazartesi

SC Nostalji #7; Lucas Neill


Frank Rijkaard, total futbol ve 4-3-3. O futbolun da olmazsa olmazlarından biri oyun kurabilen, teknik stoper. Bu anlamda benim zirvem Rafael Marquez'di mesela, Rijkaard'ın Barcelona'sının olmazsa olmazlarından. Neill'in Galatasaray'a transfer olduğu dönemde de Marquez ihtimali vardı, Barcelona'dan gözden düşmeye başladığı dönemlere denk geliyor. Rijkaard'ı da düşünerek, Marquez'in transfer ihtimali beni çok heyecanlandırıyordu ama Lucas Neill'i getirdi Galatasaray ve ilk etapta heyecan duyduğum, giderken ise hayal kırıklıkları arasında yerini alan bir isim daha.

O sezonun başına dönmek lazım. Servet Çetin'in Marsilya'ya transfer hikayesi vardı, iyi de para veriyorlardı ama son anda gerçekleşmemişti. Servet Çetin'in de gitme ihtimaline karşı bonservisi elinde olan Gökhan Zan'ı transfer etmişti Galatasaray. Kağıt üzerinde mantıklı bir hamle, Servet Çetin iyi paraya gidecek, Gökhan Zan bedavaya alındı ve yanına eklenecek iyi bir yabancı stoperle doğru adım atılmış olacaktı ama Servet Çetin transferi yatınca yabancı stoper olayı rafa kalkmış ve o ligin ilk yarısını Servet Çetin & Gökhan Zan ikilisi geçirmişti. Devamında da klasikleşen Gökhan Zan sakatlığı derken ligin devre arasında Lucas Neill transfer edildi.

Rijkaard ilerleyen dönemde Servet Çetin'i de kesti takımdan, Emre Güngör'ü oynattı bir ara. Çünkü teknik stoper arıyor, topu oyuna iyi sokan, oyun kurabilen stoper. Felsefesinin olmazsa olmazlarından bu ama ısrarla Rijkaard'ın bu felsefesinin altı doldurulmadı. Orta saha hattını hatırlayın, böyle mi gelecekti total futbol? Bazı isimler eyvallah ama genel itibariyle baktığımızda Rijkaard'ın başarısız olması adına kadro kurulmuştu.

O sezonun devre arası hamleleri de Lucas Neill, Jo ve Giovano Dos Santos. Üç iyi ve heyecan yaratan isim. Jo kendini bulmaya geldi, bulamadı. Giovani Dos Santos potansiyeldi, tutulmadı. Neill ise Premier Lig döneminin ardından Kewell'ın yanına geldi, şampiyonluk için buradaydı ama Galatasaray tarihinin en başarısız dönemlerinden birine denk geldi ve o da bu başarısızlıkta pay sahiplerinden biri oldu. İlk sezonu bir derece ama bir sonraki sezonda tamamen ortadan kayboldu. Hagi onu sağ bekte de oynattı, orta sahada denedi ama aklımda kalan tek şey çizgi savunmanın katili olduğu. Ağır bir oyuncuydu, futbol anlamında da büyük düşüş içerisindeydi. Zaten Galatasaray sonrası bir Avrupa kariyeri de olmadı, seviyeyi kendi adına düşürdü.

Yeni Popescu arayışları bu işte, Almaguer'den Neill'e kadar uzanan bir liste var, ne zaman ki Ujfalusi geldi ve tüm dertler çözüldü. Şimdilerde de Chedjou ile aradığımızı bulur gibiyiz. Neill beni yanılttı ama, beklentimin en yüksek olduğu isimlerden biriydi. Lider özellikli bir isimdi, tutunamadı. Neill transfer olurken Neeskens'in "onu Barcelona'dayken de transfer etmek istiyorduk" söylemi beni asıl umutlandıran etmendi ama benim ütopyam Rafael Marquez olarak kaldı..

2 yorum:

  1. benimde ütopyam RAFAEL MÁRQUEZ idi.hele son dünya kupasındaki meksika forması ile harika performansı görünce kafamı taşlara vurmuştum:)

    modern futbol tarihinin bence en önemli savunmacılarından biridir kendileri.oyun biligisi harika.top tekniği inanılmaz.30 metre çapraza paslar atabiliyor gerektiğinde.vede lider bir karekter.

    31 yaşında barca dan ayrılmış.amerikaya gitmiş.barca ile yolları ayırmasından sonra alınabileceğini gösteriyordu bu durum.bonservisi elinde bir oyuncu idi.

    amerikadan sonra ülkesine meksikaya geri döndü.güney amerikanın şampiyonlar ligi olan libertadores kupasında 7 maç oynamış 2014 te.buda üst düzey oynamaya devam ettiğini gösteriyor.

    35 yaşında italya seri a ya veronaya bonservisle(1 milyon avro) transfer oldu.gene banko oynuyor.hem müthiş oyuncu hem çok iyi bir profesyonel.

    buda müthiş kariyerinin istatistikleri:
    http://www.transfermarkt.de/rafael-marquez/detaillierteleistungsdaten/spieler/2904
    (ayrıca bence kariyerinden daha fazla değeri vardı teknik anlamda ama o değer verilmedi)

    ikinci bir hata ise servet çetin.mersinde izliyorum.gene harika oynuyor.gene bekinin kademesine giriyor.gene bütün açıkları savaşcılığı ile kapatmaya çalışıyor ve kapatıyorda.

    bence servet çetin de iyi değerlendirilemedi.şu anda ligin en iyi savunmacılarından biri.

    marquez servet çetin ikilisi fena olmazdı benim ütopyamda:)

    chedju tamamdır.lakin yanındaki oyuncuyu bulamadık.semih bana tam güven vermiyor.koray henüz olmuş değil.

    YanıtlaSil
  2. gs tarihinin topla en sakin en teknik ve kademe bilen stoperiydi bana göre keşke bizde futbolu bıraksyadı demişimidir hep niye gönderildi ki ?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir