25 Mart 2015 Çarşamba

Fırsat Transferleri #2; Stéphane Mbia


Sevilla'nın Avrupa Ligi şampiyonluğunda da etki eden bir isim Stephane Mbia. Önce o başarıda Mbia'nın yaptıklarıyla başlayalım aslında, Sevilla Mbia'dan ne şekilde faydalanıyor, Mbia nasıl bir fayda gösterdi?

Hasan Yıldırım: Mbia; aslında defansif orta saha. Ama stoper olarak da oynayabiliyor. Fransa'da  (Rennes ve Marsilya'da birçok kez stoperde forma giydi. Qpr'da yine arasıra stoper olarak forma giymesine rağmen, genellikle defansif orta saha olarak değerlendirildi. Sevilla ise genellikle defansif orta saha olarak kullanıyor. Ama ihtiyaç duyulduğunda, Mbia'yı savunma hattına çekebiliyorlar. Defansif açıdan önemli bir oyuncu. İhtiyaç duyulduğunda savunma ve orta sahanın her yerinde defansif olarak yönlendirilebilecek bir oyuncu. Mbia, Sevilla'da senin de belirttiğin gibi orta sahanın defansif yükünü çeken oyuncu konumunda. Ama özellikle duran toplarda 1.90'lık uzun boyuyla rakip takımlar için ciddi tehlike yaratabiliyor. Belki Barcelona, Real Madrid gibi üst düzey takımlar için yeterli bir oyuncu değil, ama bunun haricindeki her takımda faydalı olabilecek bir oyuncu. Sevilla'ya da ciddi defansif katkı verdiği bir gerçek.

Çok iyi bir kariyer Mbia. Rennes formasıyla başlayan yükselişi önce Marsilya, sonrasında QPR'ın transfer harekatının parçası olması, devamında Sevilla'da kiralık olarak forma giydiği dönem. Ama sezon sonunda sözleşmesi bitiyor ve bu konuda hala bir adım atılmış değil. Galatasaray'a gelmesi durumunda ne gibi faydaları olur, nasıl bir transferdir sana göre?

Hasan Yıldırım: 2009'da Rennes'den Marsilya'ya 12m€'ya, 2012'de Marsilya'dan QPR'a 6m€'ya transfer olmuş bir oyuncu Mbia. Daha sonrasında Mayıs 2014'te Sevilla formasıyla kazanılan UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu. Oynadığı takımlarda (sakatlık yaşadığı dönemler haricinde) önemli katkı sağlamış, istikrarlı bir oyuncudan bahsediyoruz. Geçen yaz Galatasaray'la anıldığı dönemde de transfer edilmesini çok istediğim bir futbolcuydu. Bonservisi yine elindeydi ve Galatasaray orta sahası için önemli bir alternatif olabilirdi. Yıllık kazancının da çok olduğunu düşünmüyorum. Melo'nun yokluğunda Galatasaray defansif açıdan ciddi sorun yaşayabiliyor. Mbia tam da bu sorunlara çare olabilecek, maliyeti düşük, savunma için de alternatif olabilecek oyuncuydu. Önümüzdeki sezon yine bonservisi elinde olacak ve yabancı oyuncu sınırı rahatlayacakken bence kaçırılmaması gereken bir oyuncu. Sonuçta Mbia'dan daha üst düzey oyuncuların maliyetleri de göz önüne alınırsa, bonservisiz olarak transfer edilebilecek Stéphane Mbia, 'fırsat transferi' olarak görünüyor.

Melo'nun alternatifinin olmadığını görüyoruz, Melo'nun yokluğunda yaşanan sıkıntı ortada. Ayrıca arkayı süpürecek "hamal" diye tabir edilen bir isme de ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum, Sneijder, Selçuk İnan, hatta Melo gibi isimleri taşıyacak bir orta saha gerekliliği bence var. Mbia bu isim midir, sence Galatasaray'ın orta saha ihtiyacı hangi ölçüde?

Hasan Yıldırım: Melo'nun Galatasaray'da alternatifsiz olduğu ortada. Dzemaili transfer edildi, ama Dzemaili tam olarak Melo'nun alternatifi değil. Defansif orta saha olarakta oynayabilen bir çift yönlü orta saha. O da İsviçre Milli Takımı'nda yaşadığı sakatlık nedeniyle bir süre forma giyemedi ve form tutamadı. Önümüzdeki sezon yabancı sınırı da rahatladığı zaman onun da Galatasaray'a iyi katkı verebileceğini düşünüyorum. Ama Galatasaray'ın orta sahadaki en büyük eksiği; çok koşan, ikili mücadelelerde güçlü, pası iyi, oyun zekası iyi, hava toplarında etkili bir oyuncu. Orta sahanın defansif yükünü çekebilecek, Melo'nun yokluğunda ona alternatif olabilecek, gerektiğinde de Melo'yla birlikte oynayıp, Melo-Selçuk ikilisinin arkasını toparlayabilecek bir oyuncu. Melo'nun koşu mesafelerinin bir defansif orta sahaya göre düşük olduğu yıllardır konuşulan bir konu. Mbia bu sıkıntıya da çare olabilecek bir oyuncu. Bir yıldız değil. Ama takımlar sadece yıldız oyunculardan oluşmazlar, generallerin yanında askerlere de ihtiyaç vardır. Mali durumlar ve ligin kalitesi düşünüldüğü zaman; zaten takımların kadrolarını 11 'yıldız' oyuncudan oluşturamayacakları da bir gerçek. Mbia; tam da ihtiyaç duyulduğu gibi gösterişsiz oynayan, ama çok faydalı bir oyuncu. Gerektiğinde stoper olarakta oynatılabilir. Mbia için defansif bir joker desek yanlış olmaz.

Yönlü de bir isim, stoper olarak kullanmak mümkün ama iyi bir ön libero. 1.90 boyunda, fizik olarak fazlasıyla iyi bir isimden bahsediyoruz. Bu tip isimlerin de geçmişe baktığımızda Galatasaray'da başarılı olduğunu görüyoruz aslında. Sence bu transferin gerçekleşme ihtimali ne olur, yani Mbia'nin başka talipleri olacak mıdır, Galatasaray'ın talip olması durumunda şansı nedir?

Hasan Yıldırım: Mbia; geçen yaz Everton, Arsenal ve Liverpool'la adı anılmış bir futbolcu. Bu sezon içerisinde de adı Crystal Palace ve Napoli gibi isimlerle adı anılmaya başladı. Bu takım sayısı yaza doğru eğer bir takımla anlaşmamış olursa daha da artacaktır. Birçok takım Mbia gibi bir oyuncuyu bonservissiz olarak kadrosuna katmak isteyecektir. O yüzden şimdiden anlaşılması gereken bir oyuncu. Ama Mayıs'ta seçim varken, mevcut yönetimden böyle bir hamle yapmasını beklemiyorum açıkçası. Galatasaray talip olursa, Mbia'yı ikna etmek çok zor olmaz diye düşünüyorum. Ama geç kalınırsa, onun yerine sözleşmesi devam eden bir oyuncu için yüksek bir bonservis ödemek zorunda kalınabilir. Bu fırsat değerlendirilmeli. Gerekirse Mayıs'ta seçime girecek başkan adayları böyle hamleler yaparak bu fırsatları kaçırmamalılar.

2 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir