26 Mart 2015 Perşembe

Fırsat Transferleri #3; Maxi Pereira


Ara transfer döneminde Beşiktaş'ın da çok istediği bir isimdi ama transferi gerçekleşmedi. Sezon sonunda sözleşmesinin de bitiyor olması itibariyle değerli bir futbolcu. 30 yaşında olduğunu düşünürsek, kariyerinin en olgun, en iyi zamanlarının da geldiğini düşünüyorum. Maxi Pereira için ne söylemek istersin, sen ne düşünüyorsun bu konuda?

Hasan Yıldırım: Beşiktaş Pereira'yı almayı becerebilseydi, çok iyi bir transfer yapmış olurdu. Uruguaylı milli oyuncu bence iyi bir sağbek. 8 yıldır Portekiz devlerinden Benfica'nın forması giyiyor. Uruguay Milli Takımı'nda Muslera'nın takım arkadaşı. 90'ın üzerinde maçta Uruguay Milli Takımı'nın formasını giymişliği var. Benfica formasını 319 resmi maçta giymiş; 19 gol atmış, 43 asist yapmış. Hücumu seven bir bek.

Çok geçmişe inmeden, Galatasaray'da sağ bek performanslarına baktığımda en iyi ismin Eboue olduğunu görüyorum ama onu da son dönemlerinde çok eleştiriyorduk, istikrarı düşmüştü. Maxi Pereira Galatasaray için neler verebilir, Eboue ile kıyaslamak mümkün mü ve hangi özellikleriyle ön plana çıkar?

Hasan Yıldırım: Eboue, son dönemde Galatasaray'ın en iyi sağ bekiydi bence. Ama özellikle son döneminde maç içinde sürekli kendini yere atmaları, istikrarsız performansı, savunmada verdiği açıklar yüzünden çok eleştirildi. Mevcut kadrodaki en iyi sağbek Sabri olarak görünüyor. Ama onun da performansı ortada. Galatasaray'ın çok kaliteli, sağlam, istikrarlı, hem hücumda, hem savunmada daha etkili bir sağbeke ihtiyacı var. Eboue'yle kıyaslarsak; Maxi Pereira yere daha sağlam basan, ikili mücadelelerde kendisini kolay kolay yere bırakmayan, hırslı bir bek. Defansif açıdan bence daha güvenilir ve sağlam bir bek. Eboue'nin son döneminde sık yaşadığı sorunlardan birisi de, hücumda kaptırılan toplarda zamanında geri dönememesiydi. Maxi Pereira bu açıdan da daha az açık veren bir oyuncu. Hücum ve savunma özellikleri düşünüldüğü zaman, daha 'komple' bir sağbek olduğunu düşünüyorum. Sağ ayağı etkili bir oyuncu olmasına rağmen, solu da kötü değil. Bu da pozisyon bulduğunda; zaman zaman çizgiye inmek yerine, ceza sahası dışından içe katederek kaleyi yoklama şansı da veriyor ona.


Kariyerinde sadece iki tane takım var, bu da ilginç bir detay. Ülkesinin Defensor takımından Benfica'ya gelmiş ve 2007 yılından bu yana Benfica forması giyiyor. Bu anlamda çok büyük bir istikrar. Sormak istediğim şu, Benfica & Porto gibi takımların iyi futbolcuları, iyi paralara sattığını biliyoruz, bu denli yıllarca aynı takım forması giyen futbolcu sayısı az. Maxi Pereira ile neden Benfica yola devam etmiyor ya da geçmiş yıllara bakarsak herhangi bir transfer yapmamış olabilir?

Hasan Yıldırım: Bazı oyuncular; eğer formasını giydikleri takımda mutlu ve huzurluysalar, taraftar tarafından seviliyorlarsa, gelen başka tekliflerle (teklif hangi takımdan gelirse gelsin, daha çok para kazanma imkanı olsa bile) ilgilenmeyebiliyorlar. Sanırım Maxi Pereira da onlardan. 2007'den beri aynı takımın formasını giymesi de bunu gösteriyor. Bu süre içinde neredeyse her sezon İngiltere Premier Lig, İtalya Serie A, İspanya La Liga takımlarından teklif almış bir oyuncu. Uruguay Milli Takımı'nın banko oyuncularından. Benfica'da gösterdiği performansla, Avrupa'nın dikkat çeken sağbeklerinden olduğunu söyleyebiliriz. Peki yine niye Benfica'yla yoluna devam etmiyor? Bence bu durum Benfica kaynaklı değil. 

Tabii işin iç yüzünü bilemiyoruz. Son dönemde takım içinde (yönetimle, teknik direktörüyle, veya takım arkadaşlarıyla) yaşadığı bir sorun varsa bile ben böyle bir habere denk gelmedim. Kimse yıllardır iyi oynayan, kaliteli, istikrarlı bir oyuncusunu bonservissiz kaybetmek istemez. Pereira'nın yaşı 30 oldu. Sakatlık yaşamazsa 3-4 sezon daha üst düzey bir performans ortaya koyabilir. O da futbolu bırakmadan önce, önümüzdeki yaz sözleşmesi bittikten sonra büyük para kazanabileceği son sözleşmeyi (3-4 yıllık) imzalamak istiyor olabilir. Bu da doğal. Sonrasında maksimum 2-3 sezon daha forma giyip futbolu bırakması muhtemel. İsmi 2014 yılı içinde ismi Arsenal, Liverpool, Juventus gibi takımlarla anılmış, hala da anılmaya devam eden bir futbolcu. En son devre arasında senin de belirttiğin gibi Beşiktaş'la adı anılmıştı.

Galatasaray'ın bu sezon sağ bek katkısı aldığını düşünmüyorum. Tarık Çamdal hayal kırıklığı oldu ve Sabri Sarıoğlu ile günü kurtarıyoruz. Ben sağ bek hamlesinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum, bu anlamda Maxi Pereira nokta atışı olacak mıdır?

Hasan Yıldırım: Bu konuda sana sonuna kadar katılıyorum. Sağbek olarak sadece günü kurtarıyoruz ve eldekilerin en iyisi Sabri. Tarık büyük hayal kırıklığı. Zaten ona 4.5m€ ödenmesi başından yanlıştı ve o da su ana kadar etiketinde yazan bu büyük rakamın altında ezildi, ezilmeye de devam ediyor. Ne defansif olarak çok iyi, ne hücumda kullanılmak istese kişisel meziyetleri bunun için yeterli. Bal yapmayan arı gibi maç içinde çok koşuyor, ileri-geri çalışıyor, ama verim çok düşük. Ortaları kötü, isabetsiz. Gol ve asist katkısı yok. Kolay çalım yiyor, ikili mücadelelerde güçsüz. Sağbek transferi önümüzdeki yaz olmazsa olmaz hamlelerden bence. Maxi Pereira bu açıdan nokta atışı olabilir diye düşünüyorum. Pereira çok iyi, kaliteli bir sağbek. 

Tek sorunu, maç içinde zaman zaman agresifleşebiliyor. Eğer yapmak istediklerini sahaya tam olarak yansıtamazsa, tuttuğu oyuncuyu marke etmekte sorun yaşarsa, rakiplerine çok sert müdahelelerde bulunabiliyor. Son Dünya Kupası'nda Kosta Rika maçında Joel Campbell'e attığı kasti tekme, bir Arjantin maçında Messi'ye attığı dirsek gibi hareketleri çok sık olmasa bile zaman zaman görebiliyoruz. Ama bu tarz centilmenlik dışı faulleri çok fazla yapan bir oyuncu olmadığını da belirtmek lazım. Muslera'yla milli takımdan takım arkadaşı olması da avantaj. Sonuçta Pereira bir savunma oyuncusu ve Muslera'nın iyi anlaştığı bir oyuncu. Ama talibi çok olan, yaza kadar daha da artacak bir oyuncu. Eli çabuk tutmak ve sözleşmesi bitmeden oyuncuyla anlaşmak lazım. Maxi Pereira, Galatasaray'ın sağ beke sorununa çare olabilecek bir oyuncu.

2 yorum:

  1. Glen Johnson ismi de son dönemde çok söyleniyor. oyuncuların istedikleri paralar yakınsa tabi ki glen istenir. ama tüm yazılan bu oyuncular için 1)takımın şampiyonlar ligine gidebilmesi 2)yönetim belli değil daha.3) hamza hoca ile devam edilip edilmeyeceği meçhul.çok su götürür bunlar. ama yeni yönetimde olacak ve takım üzerinde söz sahibi olan birilerinin (albayrak dürüst olabilir) bu tip fırsat oyuncuları kaçırmaması lazım.paramız pulumuz yokken böyle 3 adam alsak fena olmaz.

    YanıtlaSil
  2. işte fırsat transferi budur aga.harika bir sağbek.ihtiyacta var.nokta transfer olur .

    ayrıca ben genç ve yetenekli yedek bir sağbek daha alınması gerektiğini düşünüyorum.tabi düşük maliyetli olacak.

    ne sabri ne de tarık yedek olarakta bana güven vermiyor.

    http://www.transfermarkt.de/maxi-pereira/detaillierteleistungsdaten/spieler/57834

    glen johnson olmaz.olsada olmaz.ingiltereden gelen oyuncu buradaki atmosfere biraz zor alışır aga.güzel çimler güzel stadlar az faulle oynanan bir oyun vs.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir