27 Mart 2015 Cuma

Fırsat Transferleri #5; André Ayew


Savunmacılardan gidiyorduk, sonunda hücuma da geldik. Andre Ayew, fazlasıyla piyasası olan ama sezon sonunda sözleşmesi bitecek, hala herhangi bir takımla anlaşmamış bir isim. İhtimallere baktığımızda zor bir adım gibi görünüyor, sence Galatasaray'ın bu ismi istemesi durumunda şansı nedir ve fark yaratmasını beklediğin futbolculardan mı?

Hasan Yıldırım: André Ayew'in adı uzun zamandır özellikle Liverpool, Everton, West Ham United ve Newcastle United gibi Premier Lig takımlarıyla anılıyor. Ayrıca Borussia Dortmund, Wolfsburg ve Roma da adları sezon sonu sözleşmesi bitecek Ayew'le ciddi ciddi anılan takımlardan. Hem Gana Milli Takımı'nda, hem de Marsilya'da gösterdiği performans nedeniyle iyi bir piyasası var. Ganalı oyuncu; sol kanat, sol forvet ve ofansif orta saha olarak oynayabiliyor. Skorer bir kanat oyuncusu. Marsilya'ya Haziran 2010'da transfer oldu. Marsilya formasını 200 resmi maçta giyen Ayew; bu maçlarda 57 gol attı, 24 asist yaptı. 

Gana Milli Takımı'nda ise 63 maçta forma giyerken, 11 gol attı. Bu sezon şu ana kadar Marsilya formasıyla 23 resmi maçta 8 gol attı, 5 asist yaptı. Sakatlık ve Afrika Kupası yüzünden 9 maç kaçırdı. Bu maçlarda forma giyebilseydi, istatistikleri daha da artabilirdi. Geçen sezon 29 resmi maçta 8 gol atan, 4 asist yapan Ayew, 19 resmi maçı sakatlık ve cezalar nedeniyle kaçırdı. 2012-2013 sezonunda 45 resmi maçta attığı 12 gol, 2011-12 sezonunda 39 resmi maçta attığı 16 gol, 2010-2011 sezonunda 51 resmi maçta attığı 13 gol, aslında çok daha golcü bir futbolcu olduğunun, sakatlık, cezalar veya milli maçlar gibi sebeplerle maç kaçırmadığında, her sezon rahatlıkla 10 golün üzerinde gol atabilen, 5-10 asist yapabilen bir futbolcu olduğunun da göstergesi. André Ayew; birçok talibine rağmen geç kalınmaz ve önümüzdeki sezon için ikna edilebilirse, bence hücumda fark yaratabilecek ve büyük katkı sağlayabilecek bir futbolcu.

Galatasaray'ın Kewell'dan bu yana gol atan bir kanat oyuncusu olmadı, gol sayısı bir sezonda 10 civarını zorlayacak. Andre Ayew'in ise bu özelliği var, forvet özelliğini de beraberinde taşıyor. Sence Galatasaray'ın ihtiyacı bu tarz bir kanat mı yoksa kanat oyuncusunda daha fazla kreatif özellikler mi arardın?

Hasan Yıldırım: Açıkçası André Ayew'in Galatasaray'ın uzun zamandır eksikliğini çektiği skorer kanat oyuncusu ihtiyacını giderebilecek oyuncu olduğunu düşünüyorum. Hızlı, çabuk, gole yakın, asist özelliği olan, adam eksiltebilen bir futbolcu Ayew. Tekniği, oyun zekası, pası iyi. Hem kanat, hem ofansif orta saha, hem de ihtiyaç duyulduğunda yardımcı forvet gibi yararlanılabilecek hücum için joker bir oyuncu. Bu sezon son dönemde Yasin Öztekin kanattan gol ve asist katkısı vermeye başladı. Ama yeterli değil. Bruma henüz beklentileri karşılayamıyor. Ayew tarzı kaliteli ve yetenekli bir oyuncu transfer edilirse, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde de fayda sağlayacaktır.


Galatasaray'ın mevcut kanat oyuncularını düşündüğünde (Amrabat'ın da dönüşü olacak) Andre Ayew'ın Galatasaray için önemi, yaratacağı farklar, beraberinde getirdiği özellikler neler olabilir?

Hasan Yıldırım: Amrabat sezon sonu geri dönecek gibi görünüyor, ama La Liga'da gösterdiği performans sonrası Malaga'da da kalabilir, veya farklı bir La Liga ekibine transfer olma ihtimali de doğabilir diye düşünüyorum. Amrabat'ın Galatasaray forması giyerken katkı vermediğini söylemek zor. Amrabat'taki bence en büyük sorun; etiketinde yazan 8.5m€'luk bedelin, Amrabat'ın sahip olduğu yetenekler ve takıma sağladığı katkıya göre oldukça yüksek olmasından kaynaklı. Yoksa Galatasaray formasıyla çok fazla gol atamasa bile, asist katkısı vermiş bir futbolcu. Amrabat'ın oyun zekasının çok yüksek olduğunu düşünmüyorum. 

Çalım atan, kolay adam eksiltebilen bir futbolcu da değil. Boş alanda etkili olabiliyor. Ama kapalı savunmalara karşı set hücumunda sorun yaşayabiliyor. Son topları etkili kullanma konusunda sıkıntı yaşayabilen bir futbolcu. Ayew daha farklı ve bence daha kaliteli bir futbolcu. Öncelikle gol vuruşları çok daha iyi. Sol kanat haricinde forvet arkasında da oynayabiliyor. Ayew'in Amrabat'tan daha kreatif bir futbolcu olduğunu düşünüyorum. Galatasaray'ın ligdeki birçok rakibi, Galatasaray'a karşı kapalı savunma ve kontraatak ağırlıklı oynamayı tercih ediyor. Böyle takımlara karşı Amrabat (fazla boş alan bulamadığı için) çok etkili olamıyor. Amrabat, serbest oynatıldığı zaman daha etkili olabilen bir futbolcu. Bunu Kayseri'de gösterdiği performanstan da, Malaga'da gösterdiği performanstan rahatlıkla anlayabiliyoruz. Galatasaray'da ise bu şekilde oynatılması zor. Galatasaray oyun şablonunda diğer oyunculara nazaran daha serbest oynayan tek oyuncu Wesley Sneijder. Zaman zaman sola kayabiliyor, topu daha hızlı ve geniş alanda kullanabilmek için orta sahaya gelebiliyor, boş alan bulduğunda 2. forvet gibi görev yapabiliyor. 

Amrabat'a iyi teklif gelmesi durumunda onu satıp, yerine bonservissiz Ayew'i almak çok daha iyi ve mantıklı bir seçenek olarak görünüyor. Bruma henüz beklentileri karşılayamadı. Bunda; geçen sezon 6+0+4 yüzünden çok fazla oynayamamasının, sezon ortasında yaşadığı ağır sakatlığın ve sonrasında yaşadığı özgüven eksikliğinin, çekingenliğin de etkisi büyük. Galatasaray'da hedefler büyük. Genç oyuncuların eksiklerini oynayarak gidermesine çok fazla tahammül, sabır yok. Daha çok hazır oyuncuların hemen katkı vermeleri bekleniyor. 

Bruma'nın kendisini geliştirebilmesi, eksiklerini giderebilmesi ve kaybettiği özgüveni yeniden kazanabilmesi için önümüzdeki sezon Hollanda veya Belçika'da düzenli oynayabileceği bir takıma kiralanması Bruma için de, Galatasaray için de daha hayırlı olabilir. Galatasaray yönetiminden ve teknik heyetinden öyle bir hamle gelirse, Ayew tarzı kaliteli bir kanat oyuncu transferi daha büyük önem kazanır. Sağ kanatta da Yasin veya Sinan Gümüş'e (A takımda çok başarılı olacağına inanıyorum) sağ kanat/sağ forvet gibi şans verilebilir.

Yönlü bir futbolcu. Sol forvet, sağ kanat, orta saha gibi özellikleri de var. Sormak istediğim ise şu, son 10-15 yıla baktığında Galatasaray'da forma giymiş hangi kanat oyuncusuyla kıyaslardın Andre Ayew'i?

Hasan Yıldırım: Kıyaslamak zor. Ama Galatasaray'a verdikleri katkı düşünüldüğü zaman ilk akla gelen isimler Keita, Kewell ve Arda oluyor. Oyun tarzları, özellikleri çok farklı oyuncular. Ama 3 isim de Galatasaray'da forma giydikleri dönemde kanadı etkili kullanmış, takıma ciddi gol ve asist katkısı vermiş isimler. Eminim bu 3 ismin Galatasaray'da sergiledikleri performanslar, tüm Galatasaraylıların tekrar Galatasaray'da görmek istedikleri tarzdan performanslardandır. Ayew transfer edilmesi durumunda Galatasaray'a bu 3 oyuncu gibi büyük katkı verebilir mi bilmiyorum. Ama o potansiyele sahip kaliteli ve yetenekli bir futbolcu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir