30 Mart 2015 Pazartesi

Fırsat Transferleri #6; Ron Vlaar


Ron Vlaar için söylenecek ilk şey tecrübesi olur, 30 yaşında, Hollanda Milli Takım formasını da 33 kere giymiş bir isim. Ayrıca kariyerinde de çok fazla değişiklik yapmadığını görüyoruz. AZ Alkmaar, Feyenoord ve Aston Villa. Çok zirve takımlarda da oynamadı ama bir istikrarı var. Vlaar için öncelikle neler söylemek istersin, Galatasaray'ın böyle bir tecrübeli stoper ihtiyacı var mı?

Hasan Yıldırım:  Ron Vlaar bu sezon sakatlıklar nedeniyle formasını kaybetti. Yoksa Hollanda Milli Takımı ve Aston Villa'nın banko oyuncularından birisi. Son 3 sezon adele ve kas sakatlıklarıyla fazla uğraşmak zorunda kaldı. Bu sezon bunlara diz sakatlığı da eklendi. Bu sezon 3 kere ciddi sakatlandı. Bunun sonucunda İngiltere Premier Ligi'nde Aston Villa'nın 30 maçından sadece 13'ünde forma giyebildi. Bunların 11 tanesinde 90dk sahada kaldı. 11 kere sakatlıklar, 1 kere kart cezası nedeniyle forma giyemedi. 2 kere de kadroda olmasına rağmen forma giyemedi. Sakatlıklar ve sonrasındaki toparlanma döneminde formayı kaybetti. 

Son 10 lig maçında sadece 1 kere Stoke City'e karşı (90dk) forma giyebildi. FA Cup'ta Aston Villa'nın 4 maçından sadece birinde forma giyebilirken, Lig Kupası'nda ise forma giyemedi. Vlaar senin de belirttiğin gibi hiçbir zaman zirveye oynayan üst düzey bir takımda forma giymedi. Ama kalitesini Süper Lig'in kalitesine bakarak yorumlarsak (sakatlıklarını tamamen atlatmış ve form tutmuş olduğunu varsayarak yorumluyorum); kaliteli bir stoper olduğunu, ligimizde sakatlık sorunu yaşamadığı takdirde kalitesini gösterip, kendisini kabul ettirebilecek, rakip santraforlar, forvetler için rahatlıkla sıkıntı yaratabilecek bir oyuncu olduğunu söylemek mümkün. Galatasaray konusuna gelirsek; sakatlık sorunuyla uğraşmayan, sağlam, form tutmuş bir Vlaar, Galatasaray'da faydalı olabilir düşüncesindeyim. Galatasaray'ın savunma hattının güven vermediği aşikar. Şampiyonluğa oynayan bir takıma yakışmayacak goller yiyoruz. Savunma hattına hem kaliteli stoper, hem de kaliteli bek oyuncuları alınmalı diye düşünüyorum.

Daha genel bir soru sorayım aslında, Galatasaray'ın stoper ihtiyacı var mıdır ve alınması gereken stoper tipi Vlaar vari bir isim mi?

Hasan Yıldırım: Biraz önce de belirttiğim gibi Galatasaray'ın bence stoper transferine ihtiyacı var. Vlaar alınabilirse, faydalı olacaktır kanaatindeyim. Sadece özellikle bu sezon geçirdiği sakatlıklar, daha sonra formasını kaybetmesi ve geri kazanamaması soru işareti. Galatasaray'ın stoper olarak lider özellikli bir stopere ihtiyacı var. Chedjou iyi bir stoper. Ama bu ihtiyacı karşılayamadı. Semih, Koray gibi oyuncular, Ujfalusi tarzı kendilerini yönlendirecek tecrübeli bir stoperin yanında daha iyi oynayabilirler bence. Chedjou pek yanında oynadığı oyuncuları maç içinde uyaran, onlara liderlik yapan tarzda bir stoper görüntüsü vermiyor. Açıkçası Fransa'dan Galatasaray'a transfer olduğunda bu konuda daha umutluydum. 

Bu arada Chedjou'nun zaman zaman inanılmaz hatalar yaptığını, özellikle Şampiyonlar Ligi maçlarında çok fazla güven vermediğini, onun tecrübesinde bir stoperden Galatasaray taraftarlarının daha büyük beklentiler içinde olduğunu da söylemek lazım. Vlaar daha sağlam oynayan, boyu uzun, hava toplarında oldukça etkili, markajı ve kesiciliği iyi bir stoper. İri fiziğine rağmen oldukça hızlı ve çabuk olduğunu da belirtmek lazım. Hatta Chedjou'dan daha hızlı ve çabuk olduğunu düşünüyorum. Ama Chedjou'nun da ayağı ve tekniği Vlaar'dan daha iyi. Bunda Chedjou'nun futbola orta saha oyuncusu olarak başlamasının da etkisi var. Vlaar tek hamleli, ama bu konuda iyi bir stoper. Kendisinden daha hızlı, çabuk oyuncuları marke ederken kolay çalım yemiyor, ceza sahası içinde çok kritik hamleleri rahatlıkla yapabiliyor. Popescu tarzı bir lider, tüm Galatasaray taraftarının hayali. Ama hem ayağı iyi, hem lider özellikli, hem savunmayı toparlayacak, hem geriden oyun kurabilecek tecrübeli bir stoper bulmak, almak zor. Vlaar'ın avantajı, sezon sonu sözleşmesinin bitecek olması.


Bu sezonu o kadar da iyi gitmiyor aslında, Aston Villa ile bu sezon 13 lig maçına çıkmış, yükselişte diyebileceğimiz bir isim değil. Galatasaray neden alsın Vlaar'ı dersem ne söylemek istersin?

Hasan Yıldırım:  Başta da belirttiğim gibi bu sezon çok fazla forma giyememesinin sebebi sakatlıklar. Tabi bu sakatlıklar  iddiaları soru işareti. Olası bir Vlaar transferinde, oyuncunun çok kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçirilmesi lazım. Özellikle son 3 sezonunda 7 defa ciddi sakatlık atlatmış; bu dönemlerde ikisi hariç geriye kalan sakatlıklarda sahalara dönmesi 25 günle 50 gün arasında zaman almış. "Müzmin sakat mı?", "Bu sezon yaşadığı son sakatlıklar sonrası toparlayıp eskisi gibi sahalara dönebilecek mi?", "Eskisi gibi form tutabilecek mi?" soruları, Vlaar'ı takip eden çoğu futbolseverin aklına gelmiştir eminim. Sağlam bir Vlaar Galatasaray savunmasının toparlanmasında katkı verebilecek, boyu uzun ve fiziği güçlü Fernandao tarzı santraforları savunabilecek, savunmaya sertlik getirebilecek bir stoper. Geçen yaz adı sık sık Manchester United'la anıldı. Ama transfer gerçekleşmedi. Sonrasında ise sakatlıklar yaşadı ve bu sezon çok fazla oynayamadı. Eğer sakatlıkla ilgili en ufak şüphe varsa, bu transferden uzak durulmalı.

Chedjou ile kıyaslamak gerekirse ne söylemek istersin?

Hasan Yıldırım: 2. soruda Chedjou'yla Vlaar'ı kısaca da olsa kıyasladım aslında. Eğer Chedjou sezon sonunda iyi bir teklif gelir ve satılır, yerine de sezon sonu sözleşmesi bitecek oyunculardan Vlaar alınırsa; yanına yine geriden topu oyuna iyi sokabilecek bir stopere daha ihtiyaç olacağını düşünüyorum. Eldeki Semih, Koray veya Hakan bu ihtiyacı karşılamak için yeterli görünmüyorlar. Vlaar çok iyi bir kesici. Markaj, kesicilik, pozisyon alma ve risksiz oynama konularında (sağlam) Vlaar'ın daha güvenilir bir hamle olabileceğini düşünüyorum. Chedjou ise özellikle pas verme, savunmadan topu çıkartma konularında daha önde görünüyor.

1 yorum:

  1. Bak bu olur hem Şino nun memleketlisi hemde görev adamıdır ciddi oyuncudur ama belli bir standartı vardır hani hep aynı oynar 10 üzerinden 6.5 der bırakır 6 ya düşmez 7 ye çıkmaz. Fırsat transferi yazı dizisindeki gerçekleşme ihtimali olan tek transfer bana kalırsa diğerlerini bize bırakmazlaz bazılarını bırakmasınlarda zaten. Vlaar yıllık ücret olarakta yıllardır yaptığımız rezil anlaşmalar tarzı bir parada istemez 2 M€ bareminin üstüne çıkmaz gibi geliyor ayrıca.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir